Antena Meniu Search
x

Ministrul de Interne din Austria se opune aderării României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen. Ce argumente invocă

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, nu crede că este momentul ca România, Bulgaria și Croația să intre în Spațiul Schengen, un proces agreat de Comisia Europeană și majoritatea statelor membre UE, transmite publicația Kurier. Acesta invocă numărul mare de migranți depistați pe teritoriul Austriei și susține că granițele actuale ale Spațiului Schengen ar fi vulnerabile, iar o extindere inoportună.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 18.11.2022, 22:01

Vezi și

În ultimele zile, tot mai multe voci cer ca procesul de extindere a Spațiului Schengen să fie amânat. "Nu este timpul acum să votăm o extindere când sistemul granițelor externe nu funcționează", a declarat Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei. Potrivit sursei citate, acesta se opune aderării Bulgariei, României și Croației la Spațiul Schengen din cauza valului de refugiați ce se strecoară în Europa Centrală prin Balcani. Peste 90.000 de migranți au fost depistați în Austria anul acesta, dintre care circa 75.000 nu aveau documente de înregistrare în vreo țară europeană. "Să extindem un sistem stricat nu poate funcționa. Situația în Europa arată cât se poate de clar că protecția granițelor externe a eșuat", a fost de părere Gerhard Karner.

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană s-a exprimat în favoarea extinderii Spațiului Schengen pentru a include Bulgaria, Croația și România, țări care așteaptă aderarea de ani întregi. "Este timpul să le urăm bun venit", a declarat miercuri comisarul UE de Interne Ylva Johansson. Mai mult, oficialii de la Bruxelles au cerut statelor membre UE să permită celor trei țări candidate "participarea deplină" la Spațiul Schengen. Votul ar urma să aibă loc la Bruxelles pe 8 decembrie, iar unanimitatea este necesară.

Olanda și Suedia au dubii și vor controale suplimentare

Potrivit nemţilor de la Frankfurter Allgemeine, au existat numeroase indicii de corupție generalizată, de exemplu prin punctul de frontieră Kapitan Andreevo dintre Bulgaria și Turcia, controlat în trecut de rețele mafiote. Luna trecută, Sofia și București au invitat experți din alte țări UE să le viziteze pentru a documenta pregătirile pentru aderare la Schengen. Delegația, care includea 17 țări, a confirmat că ambele țări au îndeplinit cerințele și au depus eforturi suplimentare substanțiale față de 2011. Cu toate acestea, în urmă cu patru săptămâni, parlamentul olandez a cerut guvernului său să opună aderării ambelor țări. Motivul invocat: este nevoie de mai mult timp pentru o evaluare. Nici Suedia nu este încă convinsă.

Pe acelaşi subiect

Pe de altă parte, la sfârșitul anului trecut, Consiliul a confirmat că Croația îndeplinește toate criteriile. Zagrebul a fost prima țară din UE care a creat un mecanism independent de monitorizare a drepturilor omului la frontieră. Anterior, au existat rapoarte repetate de încălcări grave la granița cu Bosnia-Herțegovina, pe unde au intrat în UE fluxuri necontrolate de migranţi. Mecanismul a fost reînnoit și înăsprit la începutul lunii noiembrie, mai scrie sursa citată.

Olanda va cere ca Bulgaria și România să fie separate la vot, susţine presa bulgară

Comisia Europeană și-a exprimat, miercuri, sprijinul ferm privind aderarea României și Bulgariei în Schengen, însă partea bulgară rămâne pesimistă. Există amenințare ca doar România să fie acceptată în spațiul de liberă circulație, ceea ce ar fi o lovitură dură pentru Bulgaria, precizează ziarul bulgar Capital

Într-o comunicare adoptată miercuri, Comisia Europeană a salutat reuşitele celor trei state membre ale UE, România, Bulgaria și Croația, în aplicarea regulilor Schengen. CE consideră că aderarea lor este crucială pentru o încredere reciprocă continuă şi consolidată și a cerut celorlalte țări membre să sprijine aderarea acestora la spațiul de liberă circulație. 

Cu toate acestea, cel puțin pentru moment, poziția CE nu este suficientă pentru ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen. În timp ce Croația a primit deja sprijinul clar al celorlalte state membre, cel puțin două dintre acestea se opun aderării României și Bulgariei. Este vorba de Olanda și, încă neoficial, și Suedia.

Potrivit surselor citate de ziarul bulgar Capital, Olanda va cere ca Bulgaria și România să fie separate la vot, iar Bulgaria va fi singura dintre cele trei țări candidate care nu va intra în Schengen. Dacă acest lucru se va întâmpla nu depinde doar de Haga, iar în acest moment presiunea politică asupra acesteia din partea multor țări europene este extrem de mare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ministrul de Interne din Austria se opune aderării României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen. Ce argumente invocă