Controversatul gazoduct Nord Stream 2 ar putea aduce o ieftinire a gazelor în România. Rușii așteaptă aprobarea Germaniei
Preţurile uriaşe la energie ar putea fi domolite de conducta Nord Stream 2. Controversatul gazoduct a fost umplut cu gaze şi aşteaptă unda verde de la Germania pentru a începe livrările. Ţevile din Marea Baltică vor aduce mai mult gaz pe bătrânul continent, într-un moment în care cererea e foarte mare, iar oferta foarte mică. Dar, mai mult gaz înseamnă și mai multă influenţă a Rusiei în Europa, atrag atentia criticii proiectului
De Lucia Cujbă la 30.12.2021, 21:43Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: ”Procedura de alimentare cu gaz a celui de-al doilea segment al Nord Stream 2 a fost deja finalizată”.
Uniunea Europeană importă din Rusia 40% din necesarul de gaze. Iar regimul Putin deschide robinetul când şi cum vrea, mai ales acum, când economiile europene încearcă să iasă din pandemie. Cererea uriaşă de gaze şi depozitele goale au împins preţurile în sus. Acum, sunt de şapte ori mai mari decât de la începutul anului. Deşi controversat, gazoductul Nord Stream 2, care duce gazele ruseşti în Germania prin Marea Baltică, ar putea potoli scumpirile.
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: ”Fără îndoială, va avea impact asupra preţurilor pe piaţa de acum, iar consmatorii din ţările care folosesc gazul rusesc vor simţi imediat”.
Preţuri mai mici la gaze s-ar putea regăsi şi în facturile românilor
- După 2 ani de pandemie, românii au așteptări mai modeste și mai realiste de la 2022. Topul dorințelor la...
- Mesaje de Anul Nou 2022. SMS-uri și urări pe Whatsapp pe care să le trimiți celor dragi de Revelion
- Cina festivă de Revelion, livrată la ușă. Un meniu pentru şase persoane, cu aperitive, friptură şi desert...
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: ”Când sunt rușii mulțumiți că le-a pornit Nord Stream 2, prețul la gaze o să scadă”.
Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: ”Pentru consumatorii din România, punerea în funcţiune a acestei conducte ar putea să ducă la o scădere de preţ. Nu ştiu cât de mult se va vedea la noi, pentru că la noi contractele sunt deja semnate”.
În ultimii ani, România a importat gaz rusesc la cel mai mare preț din UE
În România, diferenţa dintre producţie şi cerere este acoperită din import, tot cu gaze rusești.
Lucia Cujbă, reporter Observator: ”Acum câţiva ani, România îşi acoperea necesarul de gaze din producţie proprie, acum importă 20%-25%. În lipsa contractelor directe cu Gazprom, Bucureştiul a importat gaz rusesc la cel mai mare preț din Uniunea Europeană. În tot acest timp, o cantitate uriaşă de gaze din Marea Neagră nu este exploatată. 200 de miliarde de metri cubi, adică echivalentul a 18 ani de consum pentru România”.
Rusia are nevoie de aprobări din partea Germaniei pentru a pune în funcțiune gazoductul
Pentru a intra în funcţiune, gazoductul Nord Stream 2, deja plin cu gaz, are nevoie de aprobări din partea Germaniei. Americanii şi aliaţii lor est-europeni, printre care Polonia şi Ucraina, se opun gazoductului, considerat încă un instrument de şantaj în mâinile Moscovei.
Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: ”Este o dependenţă reciprocă, că şi ruşii depind foarte mult de banii pe care-i primesc. Oricum, folosirea ca o formă de ameninţare a gazului natural este o tactică greşită. Îi va face pe europeni să accelereze acest proces de decarbonare”.
Gazprom va putea transporta anual 55 de miliarde de metri cubi de gaz către Europa prin Nord Stream 2.