Antena LIVE

De ce ofensiva terestră a Israelului în Gaza nu este invazia la care se aşteptau mulţi. Duce lupte feroce corp la corp cu brigăzile Hamas

Război Israel - Hamas. Armata israeliană a anunțat marți că este angajată în "lupte crâncene" cu militanții Hamas din Gaza. Experții susțin că israelienii și-au extins operațiunile terestre în teritoriu Benjamin Netanyahu a anunţat luni că a început "a treia fază" a războiului. Cu toate acestea, o analiză Financial Times arată că de când tancurile și trupele au intrat în sfârșit în Fâşia Gaza, weekendul trecut, nu am asistat la o "invazie la scară largă" aşa cum se aşteptau mulţi. 

De la 31.10.2023, 17:47

Amploarea în aparenţă limitată a operaţiunii terestre israeliene în Gaza reflectă o combinație complexă de factori, explică Financial Times. Israelul vrea să-și maximizeze avantajul puterii de foc față de Hamas și să-și minimizeze propriile pierderi, încercând în același timp să evite să atragă alți adversari în război, precum Hezbollah, au indicat foşti şi actuali oficiali israelieni pentru FT. 

După ce s-a axat pe bombardamente masive în prima fază a ripostei ce a urmat atacului surpriză al Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, care a provocat peste 1.400 de morţi, armata israeliană a intensificat începând de vineri şi mai mult atacurile aeriene şi a început desfăşurarea progresivă de trupe la sol în partea de nord a Fâşiei Gaza.

Netanyahu a anunţat luni că a început "a treia fază" a războiului

Benjamin Netanyahu a anunţat luni că a început "a treia fază" a operaţiunii militare, care include extinderea operațiunilor terestre în enclavă. "Suntem în mijlocul războiului. Ne-am stabilit obiectivul clar de a distruge capacitățile militare și de guvernare ale Hamas. Facem acest lucru în mod sistematic. Prima etapă de blocare s-a încheiat. Etapa a 2-a, lovirea lor din aer continuă neîncetat. În etapa a 3-a, IDF și-a extins incursiunea terestră în Fâșia Gaza. O face în pași măsurați, foarte puternici, făcând progrese metodice, pas cu pas", a explicat Netanyahu.

Pe acelaşi subiect

Potrivit  FT, prin această strategie, la nivel tactic, trupele terestre israeliene pot beneficia de un sprijin aerian mai bun, un avantaj semnificativ în atacarea părților de nord ale Fâșiei Gaza, unde Hamas a petrecut ani de zile pregătind apărarea, potrivit unei persoane familiarizate cu planurile de luptă ale Israelului. "Nu riscăm", a comentat Amir Avivi, fost comandant în armata Israelului. "Când soldații noștri fac manevre, fac asta cu artilerie masivă, cu 50 de avioane deasupra capului care distrug orice mișcă"

Luptele din Gaza vor fi intense, au spus oficialii israelini. Hamas s-a antrenat pentru lupte urbane și a construit o rețea uriașă de tuneluri, supranumită "Metroul din Gaza", care ajută la deplasarea luptătorilor și a armelor fără a fi detectate. De asemenea, gruparea militantă are un arsenal de arme antitanc și dispozitive explozive improvizate.

Un episod a ceea ce ar putea urma s-a derulat duminică, când, armata israeliană s-a luptat cu militanții Hamas care au ieșit dintr-un tunel în apropierea punctului de trecere a frontierei Erez, în nordul Fâşiei Gaza. "Singurul lucru mai rău decât lupta pe teren urban este lupta printre dărâmăturile terenului urban. Există atât de multe locuri în care se pot ascunde și pot atrage în ambuscade", a comentat Eyal Hulata, fost șef al Consiliului de Securitate Națională al Israelului. "Când armata israeliană devine statică, este mai vulnerabilă. De aceea o vezi într-o mișcare lentă, dar constantă, foarte atentă în a asigura locurile în care se află deja".

Forțele de Apărare ale Israelului au fost oferit puţine detalii cu privire la desfășurarea exactă a operațiuni sale, una dintre cele mai mari din ultimele decenii. Dar oficialii spun că acumularea treptată a forțelor urmărește să reducă probabilitatea ca Hezbollah, puternicul grup militant libanez susținut de Iran, care a purtat un război de o lună cu Israelul în 2006, să se alăture conflictului.

Faptul că Israelul a trimis mai puţini soldaţi în Gaza înseamnă că poate desfășura mai ușor militari în nord dacă Hezbollah ar intra în război, potrivit unei persoane familiarizate cu planurile de luptă ale Israelului. "Cred că mesajul pentru israelieni (cu privire la ofensiva terestră) este foarte deliberat", a comentat un diplomat occidental. "Au fost îngrijorați că Hezbollah și Iranul ar putea vedea invazia terestră drept un declanșator pentru o escaladare, de aceea nu au numit-o o invazie terestră".

Incursiunea terestră limitată reflectă şi promisiunea lui Netanyahu de a distruge şi elimina Hamas din Fâșia Gaza, un obiectiv prea mare pentru a fi finalizat rapid, a explicat Yaakov Amidror, de la Institutul Evreiesc pentru Securitate Națională din America.

 Lupte corp la corp între armata israeliană şi Brigăzile al-Qassam

Soldaţii israelieni sunt angajaţi în "lupte feroce corp la corp" în partea de nord a Fâşiei Gaza cu Brigăzile al-Qassam, aripa armată a grupării islamiste Hamas, în timp ce armata israeliană continuă ofensiva terestră şi atacurile aeriene în enclava palestiniană. "În timp ce noi vorbim acum, soldaţii noştri luptă pe front (...), sunt angajaţi în lupte feroce corp la corp, elimină terorişti", a declarat purtătorul de cuvânt Forţelor de Apărare a Israelului (Israel Defense Forces - IDF), Daniel Hagari.

"Acest tip de luptă ne pune în pericol forţele şi implică un preţ ridicat", aşadar "săptămânile următoare vor necesita rezistenţă şi răbdare din partea noastră, a tuturor", a continuat oficialul israelian, care a mai spus că "sute de ţinte ale organizaţiei teroriste criminale Hamas" au fost lovite în "atacuri coordonate terestre şi aeriene".

Armata israeliană a anunţat mai devreme că a atacat militanţii Hamas în interiorul vastei reţele de tuneluri subterane din Fâşia Gaza, neutralizarea acestor tuneluri fiind obiectivul principal al operaţiunii terestre. Imagini difuzate de armata israeliană arată soldaţii acesteia înaintând prin moloz printre clădirile în ruine distruse de bombardamente, în timp ce Ministerul Sănătăţii din Gaza a actualizat marţi bilanţul victimelor la 8.525 de morţi şi 21.543 de răniţi, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins orice armistiţiu umanitar.

Potrivit ONU, care a descris câmpul de luptă din Fâşia Gaza drept un "cimitir" pentru copii, situaţia umanitară "dezastruoasă" continuă să se agraveze pentru cei 2,4 milioane de locuitori ai enclavei palestiniene, care în urma blocadei israeliene nu mai au acces la apă, alimente, energie şi combustibil.

"Gaza a devenit un cimitir pentru miile de copii şi un infern pentru toţi ceilalţi", a declarat un purtător de cuvânt al UNICEF, agenţia ONU dedicată protecţiei copiilor. Atacurile israeliene asupra Fâşiei Gaza provoacă zilnic moartea a circa 420 de copii palestinieni, care plătesc cel mai mare preţ uman al războiului în această enclavă, cu 3.747 de copii ucişi până în prezent, plus alţi 940 dispăruţi, a semnalat UNICEF.

Brigăzile al-Qassam au semnalat la rândul lor marţi lupte în desfăşurare în acea parte a enclavei palestiniene, în mai multe locuri în jurul oraşului Gaza. Braţul armat al Hamas susţine că a atacat cu rachete anti-tanc blindate şi tancuri israeliene.

General IDF, către soldaţi: Vom lupta pe strazi, în tuneluri. Victoria este singura opțiune

IDF a publicat marţi o înregistrare în care generalul Yaron Finkelman le transmite trupelor care operează în Fâșia Gaza că nu poate exista "un alt rezultat în afară de victorie”.

"Soldaţi din Comandamentul de Sud, vă vorbește comandantul. Lansăm un atac asupra Hamas și a grupărilor teroriste din Fâșia Gaza. Scopul nostru este unul, victoria. Indiferent cât de lungă va fi lupta, cât de dificilă, nu există un alt rezultat decât victoria", a transmis Finkelman.

"Vom lupta profesionist și puternic în lumina valorilor IDF cu care am fost crescuți... Ne vom lupta pe străzi, ne vom lupta în tuneluri, ne vom lupta acolo unde va fi nevoie. Vom lovi inamicul teribil care stă în fața noastră", a mai ordonat Finkelman.

Ți-a plăcut acest articol?

razboi israel hamas israel hamas fasia gaza invazie
Întrebarea zilei
V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Gigantul german care face angajări masive în România și oferă salarii bune....
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Ce pățești dacă ai băut o sticlă de apă din supermarket înainte să o...
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 19 mai 2024. Berbecii au parte de un moment de claritate...
CaTine
Publicat 18.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu...
Useit
Publicat 18.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Hello taste
Publicat 18.05.2024
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți...
Deparinti
Publicat 18.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii...
Medicool
Publicat 18.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024