Antena Meniu Search
x

Ce este Hezbollah şi de ce se teme Israelul mai mult de ea decât de Hamas

Război Israel - Hamas. Armata israeliană a acuzat Iranul că a instruit gruparea Hezbollah să lanseze atacurile de duminică de la granița dintre Liban și Israel. Libanezii stau cu sufletul la gură din cauza temerilor tot mai mari că Hezbollah îi va atrage în război

de Redactia Observator

la 16.10.2023, 17:08

Ce este Hezbollah şi de ce se teme Israelul mai mult de ea decât Hamas
Hezbollah - Getty Images

Hamas şi Hezbollah sunt două grupări care, la fel ca miliții din Irak și Yemen, sunt sponsorizate de Iran. Hezbollah lansează de câteva zile atacuri din Liban în Israel la care armata israeliană răspunde pe măsură. Deşi atacurile Hezbollah de până acum au fost limitate, este cea mai gravă escaladare între cele două de când Libanul şi Israelul au dus un război major în 2006. Şi amenință să extindă conflictul dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas.

Ministrul israelian al Apărării a declarat pe 15 octombrie că Israelul nu are niciun interes să ducă un război pe frontul său de nord și că, dacă Hezbollah s-ar abţine de la atacuri, atunci Israelul ar păstra situația de-a lungul graniței așa cum este. Gruparea  Hezbollah a avertizat că este gata să ajute Hamas în războiul cu Israel atunci când va veni momentul. 

Care sunt originile Hezbollah

Gărzile Revoluționare din Iran au fondat Hezbollah în 1982, în mijlocul războiului civil din 1975-90 din Liban. Făcea parte din efortul Teheranului de a exporta în regiune revoluția islamică din 1979 și de a lupta împotriva Israelului care a invadat Libanul în 1982.   Hezbollah împărtășeşte ideologia islamistă șiită a Teheranului şi a recrutat musulmani șiiți libanezi.

Pe acelaşi subiect

Gruparea a devenit dintr-o facțiune obscură o forță armată puternică, cu o influență majoră asupra statului libanez. Statele Unite, mai multe guverne occidentale și alte ţări o consideră o organizație teroristă.

Cât de mare este puterea militară a Hezbollah

După războiul civil din Liban, spre deosebire de alte grupuri care au fost dezarmate, Hezbollah și-a păstrat armele pentru a lupta împotriva forțelor israeliene care ocupau sudul țării, predominant șiit. Au urmat ani de război de gherilă care au determinat Israelul să se retragă în 2000.

Hezbollah și-a demonstrat progresele militare în 2006, în timpul unui război de cinci săptămâni cu Israelul, izbucnit după ce a intrat în Israel, a răpit doi soldați și i-a ucis pe alţii. Hezbollah a tras mii de rachete în Israel în timpul conflictului, soldat cu 1.200 de morţi în Liban, majoritatea civili, și 158 de morţi în Israel, majoritatea soldați.

Puterea militară a Hezbollah a crescut după ce s-a desfășurat în Siria, un alt aliat al Iranului în regiune, pentru a-l ajuta pe președintele Bashar al-Assad să lupte cu rebelii musulmani în mare parte suniți. Hezbollah se laudă cu arme, inclusiv rachete de precizie și drone, și spune că poate lovi orice punct din Israel. 

În 2021, liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat că gruparea are 100.000 de luptători. Iranul trimite grupării Hezbollah arme și bani. Statele Unite estimează că în ultimii ani Iranul a alocat sute de milioane de dolari anual pentru înarmarea şi antrenarea grupării.

Ce rol are Hezbollah până acum în războiul Israel - Hamas

Hezbollah are legături strânse cu Hamas, care controlează Gaza, dar și cu Jihadul Islamic, o altă facțiune palestiniană susținută de Iran. Gruparea a declarat că este în "contact direct cu conducerea rezistenței palestiniene" pe 7 octombrie, ziua în care militanții Hamas au efectuat atacul fără precedent din Gaza în Israel, unde au ucis 1.400 de oameni. La rândul lor, israelienii au ucis peste 2.700 de palestinieni în atacurile asupra Fâşiei Gaza. 

Începând cu 7 octombrie, Hezbollah a purtat de nenumărate ori schimburi de foc cu Israelul peste graniţă. Hamas și Jihadul Islamic, ambele cu prezență în Liban, au lansat pentru prima dată atacuri din Liban asupra Israelului. Ba mai mult, pe 10 octombrie Jihadul Islamic a trimis luptători peste graniţă în Israel. Tzachi Hanegbi, consilierul pentru securitate națională al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, a declarat pe 14 octombrie că ostilitățile par să fie limitate. Hanegbi a avertizat Hezbollah să nu ia măsuri care ar putea duce la "distrugerea Libanului".

Ce orientare regională a Hezbollah

Hezbollah este o sursă de inspirație și de sprijin pentru alte grupări susținute de Iran în Orientul Mijlociu. A antrenat grupuri armate în Irak și a luat parte la luptele de acolo. Arabia Saudită susţine că Hezbollah a luptat și în Yemen de partea rebelilor houthi, aliați ai Iranului. Hezbollah neagă acest lucru.

Ce rol are Hezbollah în Liban

Influența Hezbollah este susținută de arsenalul său sofisticat de arme și de sprijinul multor șiiți libanezi care susţin că gruparea apără Libanul de Israel. Partidele libaneze care se opun Hezbollah spun că gruparea a subminat statul și o acuză că a târât Libanul în conflicte armate. Hezbollah are miniștri în guvern și oameni în parlament. A intrat mai puternic în politica libaneză în 2005, după ce Siria și-a retras forțele din Liban în urma uciderii fostului premier Rafik al-Hariri, un simbol al influenței saudite în țară.

O instanță susținută de ONU a condamnat în absență trei membri Hezbollah pentru asasinat. Hezbollah neagă orice rol şi a acuzat instanța ca este un instrument al dușmanilor săi. În 2008, o luptă pentru putere între Hezbollah și adversarii săi politici libanezi, sprijiniţi de Occident și Arabia Saudită, a escaladat într-un scurt conflict. Luptătorii Hezbollah au preluat atunci controlul asupra anumitor părți din Beirut după ce guvernul a promis că va lua măsuri împotriva rețelei de comunicare a grupului.

În 2016, un politician creștin aliat cu Hezbollah, Michel Aoun, a devenit președinte. În sistemul politic sectar al Libanului, prin convenție, președintele este întotdeauna un creștin maronit. Doi ani mai târziu, Hezbollah și aliații săi au câștigat majoritatea parlamentară. Această majoritate a fost pierdută în 2022, dar grupul a continuat să exercite o influență politică majoră.

Grupul a făcut şi campanie împotriva unui judecător care investighează explozia portului Beirut din 2020, care a devastat zone mari din capitală. Acesta a încercat să interogheze aliați ai Hezbollah. Confruntarea s-a lăsat cu ciocniri mortale la Beirut în 2021.

Ce atacuri a comis Hezbollah asupra unor ţinte occidentale

Oficiali de securitate libanezi și servicii de informații occidentale au declarat că grupuri legate de Hezbollah au comis atacuri sinucigașe asupra unor ambasade și ținte occidentale și au răpit occidentali în anii 80. Grupul Jihadul Islamic, care nu are legătură cu organizația palestiniană cu acelaşi nume, ar fi fost condus de Imad Moughniyah, un comandant de top al Hezbollah care a fost ucis de explozia unei mașini-capcană în Siria în 2008.

Statele Unite consideră Hezbollah responsabilă de un atentat sinucigaș cu bombă care a distrus cartierul general al marinei americane din Beirut în 1983, ucigând 241 de militari. Tot Hezbollah se află în spatele unui atac sinucigaș din același an asupra ambasadei SUA. Un atentat sinucigaș cu bombă a lovit și o unitate militară franceză din Beirut în 1983, ucigând 58 de parașutiști francezi. Liderul Hezbollah, Nasrallah, a declarat într-un interviu în 2022 că aceste atacuri au fost efectuate de grupuri mici care nu au legătură cu Hezbollah.

Ce spun guvernele occidentale despre Hezbollah

Țările occidentale, inclusiv Statele Unite, au numit Hezbollah o organizație teroristă. La fel și alte statele arabe din Golf aliate cu SUA, inclusiv Arabia Saudită. Uniunea Europeană a desemnaat aripa militară a Hezbollah drept grup terorist, dar nu și aripa sa politică. Argentina dă vina pe Hezbollah și Iran pentru bombardarea unui centru comunitar evreiesc din Buenos Aires în 1994, când au murit 85 de persoane, și pentru atacul din 1992 asupra ambasadei Israelului din Buenos Aires, soldat cu 29 de morţi. Iranul și Hezbollah neagă vreo responsabilitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Ce este Hezbollah şi de ce se teme Israelul mai mult de ea decât de Hamas