Antena Meniu Search
x

Netanyahu a încercat să-i convingă pe liderii UE să facă presiuni asupra Egiptului să ia refugiați din Fâșia Gaza - FT

Război Israel - Hamas. Principalele capitale europene au respins planul lui Benjamin Netanyahu ca UE să facă presiuni asupra Egiptului să accepte refugiați din Fâşia Gaza. Scenariul a fost respins de mai multe ori de Cairo ca fiind "nerealist", relatează Financial Times (FT)

de Redactia Observator

la 31.10.2023, 15:53

Netanyahu a încercat să-i convingă pe liderii UE să facă presiuni asupra Egiptului să ia refugiați din Fâșia Gaza
Netanyahu a încercat să-i convingă pe liderii UE să facă presiuni asupra Egiptului să ia refugiați din Fâșia Gaza - Profimedia

Benjamin Netanyahu a încercat să convingă liderii europeni să facă presiuni asupra Egiptului pentru a accepta refugiați din Gaza, relatează Financial Times, citând surse. Premierul israelian a propus planul săptămâna trecută, ​​în întâlniri cu oficiali europeni.  Ideea a fost susţinută în discuții private de țări precum Cehia și Austria, înainte de summitul liderilor UE de joi și vineri.

Cu toate acestea, țări europene cheie, precum Franța, Germania și Marea Britanie, au respins propunerea ca fiind nerealistă. Ei au subliniat că oficialii egipteni au respins consecvent ideea de a accepta refugiați din Gaza, chiar și temporar. Cairo și-a exprimat public îngrijorarea că Israelul ar încerca să folosească criza pentru a-și împinge problemele cu palestinienii în Egipt.

Liderii UE: Egiptul nu trebuie să fie forţat să accepte refugiați

Președintele Abdel Fattah al-Sisi a declarat în această lună că țara sa a respins "orice încercare de a lichida problema palestiniană prin mijloace militare sau prin strămutarea forțată a palestinienilor de pe pământul lor, care ar fi în detrimentul țărilor din regiune".

Pe acelaşi subiect

Liderii UE au convenit în cele din urmă că Egiptul ar trebui să joace un rol în furnizarea de asistență umanitară către Gaza, dar să nu fie forţat să accepte refugiați.

"Netanyahu a insistat destul de mult pentru soluția ca egiptenii să preia civilii din Gaza cel puțin în timpul conflictului", a spus un diplomat occidental. "Dar nu am luat-o foarte în serios pentru că poziția egipteană este și a fost întotdeauna foarte clară, pur și simplu nu vor fi de acord". 

Poate schimba poziţia un atac continuu al Israelului asupra Fâşiei Gaza?

Potrivit unui al doilea diplomat occidental presiunea unui atac continuu asupra Fâşiei Gaza ar putea duce la o schimbare de poziție. "Acesta este singurul lucru care se poate face . . . așa că acum este timpul să punem presiune sporită asupra egiptenilor să fie de acord", au spus ei.

Peste 1 milion de locuitori din Gaza au fost strămuți în interiorul teritoriului de când Israelul a început să bombardeze enclava în urmă cu trei săptămâni, ca răspuns la un atac devastator al militanților Hamas pe 7 octombrie, care a ucis peste 1.400 de persoane. Potrivit oficialilor israelieni acesta este cel mai mortal atac declanşat vreodată pe pământ israelian.

De partea cealaltă, cel puţin 8.525 de palestinieni - inclusiv 3.542 de copii - au fost ucişi în atacuri israeliene în Fâşia Gaza, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii din enclava palestiniană, aflată sub controlul Hamas. Numărul răniţilor trece de 20.000. 

SUA spun că nu sprijină "o relocare forțată a palestinienilor în afara Fâșiei Gaza"

Potrivit surselor citate de FT, sunt în desfășurare și discuții cu privire la aducerea persoanelor rănite din Gaza în Egipt, dar nu există nicio certitudine că se va ajunge la un acord. Punctul de trecere a frontierei de la Rafah spre regiunea Sinai din Egipt este singura intrare și ieșire din Gaza care nu este controlată de Israel și, în prezent, singura cale de intrare a ajutorului umanitar.

"Turcii s-au oferit să înființeze un spital de campanie, dacă este necesar. Nu intenționăm să mutăm spitalele de campanie în nordul Sinaiului, dar ne oferim să sprijinim o cale de trimitere a răniţilor din Gaza în Egipt", au declarat sursele FT. "Egiptenii au stabilit o unitate de triaj la Rafah și purtăm încă discuții despre asta".

Egiptul a primit palestinieni răniți pentru a fi tratați în timpul conflictelor anterioare din Gaza, iar autoritățile s-au asigurat că spitalele din nordul Sinaiului au resursele necesare dacă planul primeşte undă verde. Departamentul de Stat al SUA a declarat că Washingtonul sprijină transferul în siguranță al civililor care doresc să părăsească Gaza, dar nu sprijină "o relocare forțată a palestinienilor în afara Fâșiei Gaza."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Netanyahu a încercat să-i convingă pe liderii UE să facă presiuni asupra Egiptului să ia refugiați din Fâșia Gaza - FT