Două grupuri de migranţi au reuşit să rupă barierele şi să treacă graniţa în Polonia. Unii au fost duși înapoi în Belarus
Două grupuri mari de migranţi ar fi reuşit să treacă graniţa dintre Belarus şi Polonia, unde autorităţile poloneze au desfăşurat importante efective de soldaţi, pregătindu-se pentru noi confruntări între forţele de ordine şi migranţi, relatează miercuri dpa.
De Redactia Observator la 10.11.2021, 10:23Câteva zeci de oameni au reuşit să distrugă împrejmuirea în apropierea satelor Krynki şi Bialoweza şi au trecut graniţa, a relatat marţi seara agenţia de presă poloneză PAP, citând postul de radio local Bialystok.
O purtătoare de cuvânt a grănicerilor a declarat pentru postul de radio că în dreptul celor două sate gardul şi barierele au fost înlăturate cu forţa. Unii migranţi au fost duşi înapoi în Belarus, dar alţii au reuşit să fugă, a adăugat aceasta.
De partea belarusă a graniţei se află câteva sute de migranţi, menţionează dpa, amintind că Polonia refuză să le permită migranţilor accesul pe teritoriul său şi în ultimele săptămâni a trimis sute de întăriri la frontieră, unde a instalat de asemenea un gard de sârmă ghimpată.
Aleksandr Lukaşenko susţine că migranţii sunt în trecere prin Polonia spre Germania
- Premierul Poloniei îl acuză pe Vladimir Putin că a orchestrat criza migranților de la granița cu Belarus
- NATO somează regimul din Belarus să respecte normele internaţionale, denunţând tacticile "hibride"
- Lukaşenko a declarat un război cinic Uniunii Europene. Cum ajung migranți din Irak sau Afganistan în nordul...
Marţi, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a cerut ca migranţilor să li se permită intrarea în Polonia, asigurând într-un interviu că aceştia urmăresc în principal să se stabilească în Germania şi nu în Polonia.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene citat marţi de Reuters, circa 2.000 de migranţi sunt adunaţi la graniţa dintre Belarus şi Polonia şi încearcă să pătrundă în Uniunea Europeană. Aceasta îl acuză pe Lukaşenko - considerat drept "ultimul dictator al Europei - de o abordare ''în stil gangsteresc'' prin facilitarea trecerii migranţilor spre UE ca represalii faţă de sancţiunile europene împotriva Belarusului, scrie Agerpres.
Executivul comunitar a anunţat că pregăteşte şi sancţiuni împotriva companiilor aeriene care participă la transportul migranţilor din Orientul Mijlociu către capitala Belarusului, având în vedere în special compania aeriană de stat Belavia.
Autorităţile poloneze, care estimează la 3.000-4.000 numărul migranţilor de la graniţă, au mobilizat mii de militari şi se pregătesc pentru noi confruntări între forţele de ordine şi migranţi.