Antena LIVE

Curs valutar

Tragedia ucrainenilor care trăiesc pe linia frontului. După 8 ani de război, nu îi mai interesează cine câștigă conflictul

Tensiunile sunt tot mai mari la graniţa dintre Rusia şi Ucraina. Rusia ar putea să atace în orice moment, motiv pentru care şi Armata Statelor Unite a trecut în stare de alertă. 8.500 de militari vor putea interveni, în câteva zile, în ajutorul aliaţilor europeni, dacă Rusia va ataca Ucraina. La rândul său, NATO anunţă că mai multe state membre vor trimite întăriri în ţările de pe flancul estic, inclusiv în România. Ţara noastră este la doar doi paşi de un posibil război între Rusia şi Ucraina, motiv pentru care o echipă Observator a relatat timp de o săptămâna de la cea mai fierbinte graniţă din lume în acest moment. Reporterul Laurenţiu Rădulescu şi cameramanul Cosmin Herea au ajuns până la linia roşie dintre Rusia şi Ucraina și au transmis, de la fața locului, povești despre traiul localnicilor aflaţi sub teroarea zilnică a unei noi ameninţări.

De la 25.01.2022, 14:45

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Cu toate că am nimerit într-o perioadă în care, pe hârtie, exista un armistițiu de încetare a focului între pro-ruși și armata ucraineană, în orașul Mariinka, acolo se trăgeau focuri de armă frecvent, mai ales după ora 16. După ora 16 nu mai vedeai oameni pe stradă. Tot în Mariinka, țin minte fața unui bărbat care nu a avut nicio reacție în momentul în care am intrat în locuința lui.

Pur și simplu stătea în bucătărie, în timp ce afară se auzeau focuri de armă, nicio reacție. Câteva persoane din zona Donbasului, de pe linia de front, mi-au spus că după opt ani de război, aproape că nu îi mai interesează cine va câștiga acel conflict, ei fiind ucraineni. Acesta este un punct de vedere al oamenilor simpli, care locuiesc acolo. Vor să se termine totul. Cei de acolo nu mai au apă de opt ani de zile, nu au gaz, se încălzesc cu sobe improvizate. 

Războiul civil din ultimii opt ani le-a răpit ucrainenilor simpli dreptul de a duce o viaţă liniştită. Însă conflictul pare departe de a se încheia. 

Ca să se retragă de la graniţele Ucrainei, Rusia vrea ca NATO să plece din Europa de Est. Ceea ce nu se va întâmpla. Statele Unite îşi menţin refuzul de a-i face pe plac lui Vladimir Putin. Totodată, aproximativ 8.500 de militari americani au fost puși în stare de alertă în cazul în care va fi necesar transferul lor în Europa de Est, după mobilizarea trupelor rusești la granița Ucrainei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Pe acelaşi subiect

Joe Biden a discutat despre opţiunile pentru creşterea prezenţei forţelor americane în ţările baltice şi în Europa de Est cu înalţi oficiali militari ai ţării, în timpul unui briefing care a avut loc sâmbătă la Camp David, potrivit unui înalt oficial. Informaţia vine pe fondul avertismentelor americane că o potenţială invazie rusă a Ucrainei ar putea fi iminentă.

NATO trimite trupe în Europa de Est

Ţările NATO trimit, de asemenea, nave şi avioane de luptă suplimentare în Europa de Est şi pun forţele în aşteptare, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un comunicat. "NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja şi a apăra toţi aliaţii, inclusiv prin consolidarea părţii de est a Alianţei", a spus Stoltenberg.

"Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică şi se pregăteşte să desfăşoare patru avioane de luptă F-16 în Lituania pentru a sprijini misiunea de lungă durată a poliţiei aeriene a NATO în regiune", se arată în comunicat.

"Spania trimite nave pentru a se alătura forţelor navale NATO şi intenţionează să trimită avioane de luptă în Bulgaria", se adaugă în comunicat.

"Franţa s-a declarat pregătită să trimită trupe în România sub comandament NATO. Ţările de Jos trimit două avioane de luptă F-35 în Bulgaria din aprilie pentru a sprijini poliţia aeriană NATO din regiune şi pun în aşteptare o navă şi unităţi terestre pentru Forţa de reacţie a NATO", detaliază comunicatul de presă.

Pe de altă parte, Kremlinul spune că Occidentul "exacerbează tensiunile" și că acționează "cu isterie" prin această decizie, relatează Reuters.

"Tensiunile sunt exacerbate de anunţurile şi acţiunile concrete ale Statelor Unite şi NATO", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, despre desfăşurarea de noi forţe ale Alianţei în Europa de Est, înainte de a spune că există un risc foarte mare ca Ucraina să pornească o ofensivă împotriva separatiştilor proruşi din estul ţării.

O invazie a Ucrainei s-ar încheia cu o „pierdere teribilă de vieți omenești

Secretarul britanic de Externe Liz Truss a avertizat Rusia că o invazie a Ucrainei ar duce la “pierderi teribile de vieți omenești”, la nivelul războiului Afgano-Sovieic. Oficialul britanic a pus conflictul din Ucraina în contextul unei dispute globale a statelor liberale cu cele autoritare. 

Truss i-a cerut liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, să facă un pas înapoi, cu privire la declanșarea unui conflict în Ucraina, “înainte de a face o greșeală strategică uriașă”, potrivit The Guardian. „Moscova nu a învățat din lecțiile istoriei, iar o invazie ar duce la o pierdere teribilă de vieți omenești, așa cum știm din războiul Afgano-Sovietic și conflictul din Cecenia. Trebuie să luăm măsuri. Alături de aliații noștri suntem alături de Ucraina. Ce se întâmplă în Europa de Est are consecințe la nivel global”.

Agresorii globali "sunt încurajaţi într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la Războiul Rece încoace", a mai spus Truss. "Ei încearcă să exporte dictatura ca pe un serviciu, în întreaga lume. De aceea regimuri ca acelea din Belarus, Coreea de Nord şi Myanmar îşi găsesc cei mai apropiaţi aliaţi la Moscova şi Beijing".

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

conflict rusia ucraina invazie ucraina
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Cele două orașe din România care nu se suportă deloc. Nici nu vor să audă...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Patru ZODII vor încheia această lună în forță. Nativii acestora au parte de...
Gandul
Publicat 20.09.2024
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță,...
Adevărul
Publicat 20.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Colonelul zis «Tigrul» s-a îmbătat și a trimis zeci de oameni la moarte,...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Christina Aguilera sărbătorește 25 de ani de la debutul primului ei album cu o...
ZU
Publicat 20.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
Deparinti
Publicat 20.09.2024
Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă,...
ziare.com
Publicat 20.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024