Antena Meniu Search
x

Video EXCLUSIV. Reportaj Observator din Krasnohorivka. Traiul localnicilor aflaţi sub teroarea zilnică a unei noi ameninţări

NATO nu se va retrage nici din România, nici dintr-o altă ţară membră de pe flancul estic. Este mesajul pe care Alianţa îl trimite la Kremlin, după ce ruşii au cerut NATO să plece din Europa de Est, dacă vor pace în zonă. Mingea este acum în curtea Federaţiei Ruse. Care trebuie să aleagă între conflict şi pace. În Ucraina, unde o echipă Observator a filmat toată săptămâna, oamenii sunt resemnaţi. Îşi doresc linişte, dar sunt pregătiţi să lupte, dacă va fi nevoie.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 24.01.2022, 14:45

Vezi și

Suntem în Krasnohorivka, la 21 de kilometri de Doneţk. Ultima bătălie s-a dat aici nu mai departe de vara trecută, când militanţii proruşi au încercat să preia controlul. Au fost respinşi de forţele ucrainene, iar armistiţiul încheiat în septembrie încă rezistă. Printre clădirile bombardate, traiul de zi cu zi este însă o altă luptă. 

Laurenţiu Rădulescu, corespondent Observator: Cam aşa se încălzesc oamenii din această zonă aflată la 5 kilometri de Doneţk. Nu există gaze, nu există alimentare cu apă, nişte sobe improvizate care ar trebui să ajungă pentru 2-3 camere. Apă rece, raţionalizată, o jumătate de oră, o oră pe zi, cam asta primesc oamenii de aici. 

Iar gândul că peste ei vine un nou conflict e prea mult. Războiul civil din ultimii opt ani le-a răpit deja dreptul de a duce o viaţă liniştită. 

Localnic: - Trăim, supravieţuim.

Pe acelaşi subiect

Reporter: - Cum credeţi că se va termina totul? Ce va fi mai departe?

Localnic: - Nu ştiu. 

Cei mai mulţi reuşesc să supravieţuiască doar din ajutoare. 

Localnic: Vin frații noștri din România, credincioși, ne ajuta cu ce pot. I-au ajutat în special pe pensionari, pe cei care au nevoie. Au adus lemne de foc, pachete cu mâncare, pâine.

Viaţa localnicilor ameninţaţi de război

Ca să se retragă de la graniţele Ucrainei, Rusia vrea ca NATO să plece din Europa de Est. Ceea ce nu se va întâmpla. Statele Unite îşi menţin refuzul de a-i face pe plac lui Vladimir Putin. 

Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA: Dacă Rusia vrea să convingă lumea că nu are nicio intenţie agresivă la adresa Ucrainei, o idee ar fi să îşi retragă armata de la frontiera ucraineană.  

Deocamdată rămânem în faza unui război psihologic şi al întrecerilor în exerciţii militare. Pentagonul a anunțat lansarea unui exercițiu naval pe scară mare al NATO în Marea Mediterană, cu participarea portavionului american USS Harry Truman.   

John Kirby, Secretarul de presă al Pentagonului: Vrem să ne asigurăm că avem opţiuni pregătite de a ne reasigura aliaţii, mai ales pe cei de pe flancul estic al NATO. 

Săptămâna viitoare ar putea fi decisivă. Rusia aşteaptă garanţii de securitate SCRISE că NATO nu se va mai extinde spre Est.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Exclusiv Observator » EXCLUSIV. Reportaj Observator din Krasnohorivka. Traiul localnicilor aflaţi sub teroarea zilnică a unei noi ameninţări