Antena Meniu Search
x

O invazie a Ucrainei s-ar încheia cu o „pierdere teribilă de vieți omenești, la fel ca războiul Afgano-Sovietic și cel din Cecenia"

O invazie a Ucrainei s-ar încheia ca cu o „pierdere teribilă de vieți omenești”, la nivelul războiului Afgano-Sovietic, a averizat secretarul de externe britanic Liz Truss, potrivit The Guardian.

de Redactia Observator

la 24.01.2022, 14:44

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Secretarul britanic de Externe Liz Truss a avertizat Rusia că o invazie a Ucrainei ar duce la “pierderi teribile de vieți omenești”, la nivelul războiului Afgano-Sovieic. Oficialul britanic a pus conflictul din Ucraina în contextul unei dispute globale a statelor liberale cu cele autoritare. 

Truss i-a cerut liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, să facă un pas înapoi, cu privire la declanșarea unui conflict în Ucraina, “înainte de a face o greșeală strategică uriașă”, potrivit The Guardian. „Moscova nu a învățat din lecțiile istoriei, iar o invazie ar duce la o pierdere teribilă de vieți omenești, așa cum știm din războiul Afgano-Sovietic și conflictul din Cecenia. Trebuie să luăm măsuri. Alături de aliații noștri suntem alături de Ucraina. Ce se întâmplă în Europa de Est are consecințe la nivel global”.

Agresorii globali "sunt încurajaţi într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la Războiul Rece încoace", a mai spus Truss. "Ei încearcă să exporte dictatura ca pe un serviciu, în întreaga lume. De aceea regimuri ca acelea din Belarus, Coreea de Nord şi Myanmar îşi găsesc cei mai apropiaţi aliaţi la Moscova şi Beijing".

Marea Britanie acuză Kremlinul că încearcă să instaleze un lider pro-rus la Kiev

Pe acelaşi subiect

Marea Britanie a acuzat sâmbătă Rusia că urmăreşte să instaleze un lider pro-rus la Kiev şi să ocupe Ucraina, la o zi după ce discuţiile dintre SUA şi Rusia păreau să fi schiţat o anumită detensionare a situaţie, informează AFP.

Diplomaţia britanică menţionează astfel numele lui Serghei Arbuzov (viceprim-ministru în perioada 2012 - 2014, apoi prim-ministru interimar), Andrii Kluev (care a condus administraţia prezidenţială sub Viktor Ianukovici), Volodimir Sivkovici (fostul secretar adjunct al Consiliului naţional de securitate şi apărare al Ucrainei) sau chiar Mikola Azarov (prim-ministrul Ucrainei în perioada 2010 - 2014).

"Unii dintre ei sunt în contact cu agenţi ai serviciilor ruseşti de informaţii implicaţi în prezent în planificarea unui atac împotriva Ucrainei", acuză Londra.

În pofida unor poziţii ireconciliabile pentru moment, în timpul discuţiilor de vineri de la Geneva între şefii diplomaţiilor rusă şi americană, Serghei Lavrov şi Antony Blinken, a început o relaxare între Occident şi Rusia după mai multe săptămâni de escaladare verbală. Cei doi au convenit să continue negocierile săptămâna viitoare.

Joi, Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a patru ucraineni, inclusiv doi parlamentari în exerciţiu, acuzaţi pentru colaborare cu serviciile secrete ruse (FSB), invocând "activităţile lor destabilizatoare" în Ucraina. Este vorba de parlamentarii Taras Kozak şi Oleg Voloşin, acuzaţi mai ales că au fost instruiţi de FSB să "recruteze foşti şi actuali oficiali guvernamentali pentru a se pregăti să preia controlul asupra guvernului ucrainean" dar şi de Volodimir Sivkovici, citat în comunicatul diplomaţiei britanice. 

Rusia cere Londrei "să nu mai răspândească absurdităţi"

Rusia a respins duminică, calificându-le drept absurde, acuzaţiile Londrei la adresa sa, conform cărora încearcă să instaleze un lider pro-rus în Ucraina, transmite AFP.

"Solicităm Foreign Office-ului (ministerul britanic de externe) să înceteze să mai răspândească absurdităţi", a reacţionat ministerul rus de externe pe Twitter.

Reacția SUA la acuzațiile Londrei

Statele Unite consideră că acuzaţiile britanice conform cărora Moscova încearcă să instaleze un lider pro-rus în Ucraina sunt "profund îngrijorătoare", a declarat Casa Albă sâmbătă ca răspuns la o declaraţie a ministerului de externe de la Londra, transmite duminică AFP.

"Acest tip de complot este profund îngrijorător. Poporul ucrainean are dreptul suveran de a-şi hotărî propriul viitor şi suntem alături de partenerii noştri aleşi democratic în Ucraina", a declarat Emily Horne, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » O invazie a Ucrainei s-ar încheia cu o „pierdere teribilă de vieți omenești, la fel ca războiul Afgano-Sovietic și cel din Cecenia"