Antena Meniu Search
x

Video EXCLUSIV. Reportaj Observator din Donbas, ultimul avanpost al Kievului în faţa separatiştilor. Oamenii folosesc beciurile pe post de buncăre

Preşedintele Statelor Unite pare convins că Rusia va invada Ucraina şi pare oarecum resemnat cu asta. Joe Biden spune că Vladimir Putin trebuie să facă ceva cu militarii pe care i-a mobilizat şi lasă să se înţeleagă că Moscova ar putea scăpa cu o pedeapsă mai mică, dacă invadează doar o parte din ţara vecină. Promite însă liderul de la Casa Albă să apere România şi alte state din regiunea noastră, iar pentru asta va trimite mai multe trupe pe flancul estic al NATO.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 24.01.2022, 14:48

Vezi și

Declaraţia care a trimis o undă de şoc în Europa a fost făcută de Joe Biden în discursul prin care sărbătorea un an de când este la Casa Albă.

Joe Biden, preşedintele SUA: Nu sunt atât de convins că știe ce vrea să facă, bănuiesc că va ataca, trebuie să facă ceva. Încearcă să-și găsească locul în lume între China și Occident.

Joe Biden pare să confirme că un război în partea noastră de lume este mai mult o chestiune de CÂND şi nu DACĂ va avea loc.

Joe Biden, preşedintele SUA: Rusia va fi trasă la răspundere dacă invadează, dar depinde de ce va face. Una e dacă e vorba de o incursiune minoră şi apoi sfârşim prin a discuta despre ce vom face şi ce nu. Dar dacă vor face ceea ce sunt capabili cu forţele masate la graniţă, va fi un dezastru pentru Rusia.

Înţelegere SUA-Rusia?

Declaraţiile surprinzătoare i-au pus însă pe mulţi pe gânduri. Sunt deja voci care se întreabă dacă nu cumva Statele Unite s-au înţeles deja cu Rusia asupra viitorului Ucrainei. Acordul poate însemna că Occidentul ar închide ochi la ocuparea Donbassului de către Moscova, iar în schimb Kremlinul nu va mai pretinde ca NATO să îşi retragă trupele şi armamentul de pe flancul estic al Alianţei.

Volodimir Zelenski: Partenerii noştri trebuie să fie hotărâţi şi nu doar în discursuri. Nu este important doar să ştie ce va face Rusia, ci, şi ce poate face comunitatea internaţională. Nu doar să folosim fraze abstracte precum: "nu vor scăpa uşor cu asta", fără a spune concret ce sancţiuni sau măsuri sunt pregătiţi să ia.

Un astfel de acord i-ar da cale liberă lui Vladimir Putin, ca, după ce a anexat ilegal peninsula Crimeea în 2014, să schimbe pentru a două oară graniţele Europei în mai puţin de zece ani. Prin anexarea Donbass, Moscova ar rupe însă o bucata şi mai mare din Ucraina. Regiunea separatistă se întinde pe 60 de mii de kilometri pătraţi, de trei ori cât Crimeea, şi are o populaţie de 2,3 milioane de oameni.

Şi declaraţiile Rusiei duc spre direcţia unui potenţial acord cu americanii.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt Vladimir Putin: Într-adevăr, există ceva bunăvoinţă de a discuta anumite chestiuni legate de această situaţie. Este analizată pe de o parte de Washington, de NATO şi aşa mai departe, ceea ce e probabil un lucru pozitiv.

Este cel mai negru scenariu pentru majoritatea locuitorilor din Donbass, deja sătui de război. Echipa Observator a discutat azi cu ei.

"Se aud împuşcături des. Zboară proiectilele peste case. Vai, Doamne! E groaznic. Aici nu au ajuns proiectile. Doar în partea cealaltă de sat. S-a cutremurat pământul", transmite Laurenţiu Rădulescu, trimisul special Observator în Donbass.

După aproape 8 ani de război, locuitorii din Donbass sunt resemnaţi

"Ne-am obişnuit cu războiul. Ei se luptă acolo între ei. Şi de informaţia că Rusia ar putea ataca ce spuneţi? Lumea vorbeşte că e posibil. Ce putem face decât să aşteptăm? De ce să răspândim panică?", spun oamenii din Donbass.

Laurenţiu Rădulescu, corespondent Observator: Oamenii îşi folosesc acum beciurile pe post de buncăr, aici sunt bănci, practic de fiecare dată când încep schimburile de focuri, vin şi se adăpostesc aici.

Nu au încotro, sunt practic ultimul avanpost al Kievului, în calea separatiştilor.

Laurenţiu Rădulescu, corespondent Observator: Ceea ce vedeţi acolo în spate este ultima linie de apărare a Ucrainei, după acel deal sunt avanposturile separatiştilor pro-ruşi.

O distanţă de doar câţiva kilometri, între cei care vor să rămână independenţi şi militanţii fideli Moscovei, insuficient pentru a fi la adăpost de atacurile care nu mai contenesc de ani.

Laurenţiu Rădulescu, corespondent Observator: Râul pe care îl vedeţi a devenit o graniţă neoficială între separatiştii ruşi şi teritoriile ucrainene iar podul din spate a fost distrus în urmă cu câteva luni, în urma unui bombardament.

Din 2014 şi până acum, aproximativ un 1,5 milioane de oameni au abandonat tot şi au fugit din Donbass din calea separatiştilor susţinuţi de ruşi. Speră să se poate întoarce vreodată, de asta şi-au zidit ferestrele şi uşile, în speranţa că războiul nu le va răpi chiar tot ce au agonisit o viaţă.

Şi dacă pentru aceşti oameni Occidentul nu poate interveni direct, Joe Biden promite să apere aliaţii din Estul Europei.

Joe Biden, preşedintele SUA: Ne vom spori prezența militară în Polonia, România și alte țări, dacă Rusia va decide să invadeze. Pentru că avem un angajament sacru de a apăra aceste țări, conform articolului 5. Ele fac parte din NATO. Nu avem aceeaşi obligaţie faţă de Ucraina, dar suntem îngrijoraţi de ce se întâmplă în Ucraina.

Şi Franţa promite să trimită mai multe trupe la noi, în cazul în care Rusia va ataca Ucraina.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Am arătat disponibilitatea noastră de a merge mai departe, în cadrul NATO, de a ne angaja în noi misiuni și de a ne asuma responsabilitatea în misiuni de tip prezenţă înaintată consolidată, mai ales în România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Exclusiv Observator » EXCLUSIV. Reportaj Observator din Donbas, ultimul avanpost al Kievului în faţa separatiştilor. Oamenii folosesc beciurile pe post de buncăre