După tancuri şi avioane, Zelenski cere Occidentului rachete cu rază lungă de acţiune. Consilier: Au loc negocieri "în ritm accelerat"
Vladimir Putin îşi doreşte un război de amploare cu NATO, în urma căruia să stăpânească din nou fostele republici sovietice şi ţările socialiste din Europa de Est. Iar în prima etapă intenţionează să cucerească nu doar Ucraina ci şi Republica Moldova. Analiza mai mult decât îngrijorătoare vine de la un respectat sociolog din Moscova care a anticipat, între altele, şi invadarea Ucrainei. În acest timp, în Donbas continuă luptele, iar cele două părţi se acuză reciproc de bombardamente soldate cu victime civile. Ruşii afirmă că rachetele ucrainenilor ar fi lovit un spital, unde 14 oameni şi-au pierdut viaţa.
De Redactia Observator la 29.01.2023, 07:50Artileria rusă a bombardat 40 de localităţi din apropierea oraşului Bahmut, pe care le-a distrus aproape total. Surse militare ucrainene, citate de Guardian, au recunoscut că misiunea apărătorilor oraşului este tot mai dificilă. Ei nu se mai pot adăposti în localităţile făcute una cu pământul iar dotarea lor cu piese de artilerie este insuficientă. Tot în Donbas, un alt oraş controlat de ucraineni, Kostiantinivka, a fost atacat de 15 ori într-o singură zi cu rachete ale forţelor ruse. În urma celui mai grav bombardament, trei civili au murit iar 14 au fost răniţi. Preşedintele Zelenski cere Occidentului rachete cu rază lungă de acţiune pentru a opri asemenea atacuri.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Această teroare rusă ar putea fi oprită dacă armata noastră ar fi înzestrată cu rachetele potrivite. Atunci, teroriştii nu s-ar mai simţi feriţi de pedeapsă. Ucraina are nevoie, în mod deosebit, de rachete cu rază lungă de acţiune.
Până în prezent, Statele Unite au refuzat să livreze Ucrainei rachetele dorite, pentru a preveni folosirea lor în atacuri pe teritoriul Rusiei, care ar duce la escaladarea conflictului. Consilierul lui Zelenski, Mihailo Podoliak, afirmă, însă, că în prezent au loc negocieri "în ritm accelerat" pentru furnizarea rachetelor cu rază lungă de acţiune. Ruşii au, în Crimeea, peste o sută de depozite de muniţii care pot deveni ţinta acestor rachete, adaugă Podoliak.
Rusia doreşte să marcheze prin noi ofensive împlinirea unui an de la invazie, potrivit Kievului
- Teama de Al Treilea Război Mondial dă fiori reci Europei. Ministrul Apărării din Italia: "Ajutoarele nu sunt doar...
- Rușii atacă furibund în Donețk, înainte de sosirea tancurilor americane și germane. Orașul pe care au pus...
- Putin vrea o porţiune uriaşă de pe fundul Oceanului Arctic. Şi-a convocat Consiliul de Securitate: "Să trecem la...
La rândul său, purtătorul de cuvânt al aviaţiei ucrainene a declarat unui ziar spaniol că ţara sa doreşte două escadrile de avioane de luptă occidentale, preferabil F-16. El a precizat, ulterior, că discuţiile pe această temă sunt abia la început. Dar armele occidentale ar trebui să ajungă cât mai repede pe front deoarece, potrivit altui demnitar de la Kiev, Rusia doreşte să marcheze prin noi ofensive împlinirea unui an de la invazie, la 24 ianuarie. Iar un sociolog de la Moscova consideră că Putin doreşte un război cu NATO care să-i aducă supunerea Ucrainei, a Republicii Moldova şi, în final, a întregii Europe de Est.
Grigori Iudin, analist: Întreaga Europă de Est, Vladimir Putin o consideră, ca să zicem aşa, moşia lui. Chiar în actualul plan de operaţiuni militare se poate vedea, se poate înţelege, că este inclusă Republica Moldova (pentru a fi cucerită).
Deocamdată, oficialităţile ruse continuă să-i acuze pe ucraineni că prelungesc inutil războiul şi comit chiar crime de război. Astfel, potrivit ministerului apărării de la Moscova, un spital din regiunea Luhansk ar fi fost lovit de rachete lansate de sistemul HIMARS, livrat Ucrainei de Statele Unite. 14 oameni au murit şi peste 20 au fost răniţi, potrivit televiziunilor ruse, bilanţ care nu poate fi confirmat de surse independente. Militarii ruşi adaugă că, la rândul lor, au scos din luptă într-o singură zi 70 de soldaţi ucraineni şi nenumărate sisteme de arme.