Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Concluziile reuniunii de la Paris. Franța și UK vor trimite o echipă mixtă cu militari în Ucraina, iar Macron și Starmer vor reprezenta Europa în negocieri

Europa se mobilizează în sprijinul Ucrainei. Şefii de state şi guverne au decis să trimită mii de soldaţi în Ucraina pentru a descuraja Rusia, dacă se ajunge la un acord de pace. Militarii vor fi poziţionaţi în oraşe cheie şi baze strategice, departe de linia frontului, dar pot riposta în cazul unui nou atac. Deciziile au fost luate la summitul de la Paris, organizat de Emmanuel Macron. România nu va trimite trupe, dar va facilita tranzitului forţelor armate. 

de Redactia Observator

la 27.03.2025 , 20:35

Discuţiile de la Paris s-au concentrat pe felul în care Europa va ajuta Ucraina cu militari după semnarea unui acord de pace. "Forţele vor fi prezente în anumite locuri strategice, pre-stabilite, alături de ucraineni, care vor transmite susţinerea de durată, o asigurare a europenilor, şi vor avea caracter de descurajare a unei potenţiale agresiuni a Rusiei. Nu vor fi plasate pe linia frontului şi nu vor avea rolul de a înlocui armata ucraineană", a declarat Emmanuel Macron.

"Astăzi, noi toţi cei din Europa am convenit că Europa va fi reprezentată de Franţa şi Regatul Unit. Macron şi Starmer. Cred că şi acest lucru este important. Este o poziţie clară şi dorim să transmitem acest semnal tuturor celorlalţi parteneri şi cu siguranţă Statelor Unite", a declarat și Zelenski, care a insistat asupra necesităţii ca Europa să fie reprezentată la masa negocierilor cu Rusia.

La cererea celor 30 de şefi de state şi guverne, noua iniţiativă europeană va fi condusă de Franţa şi Marea Britanie. În zilele următoare, o echipă mixtă cu militari din cele două ţări va pleca în Ucraina pentru a pune la cale strategia de colaborare cu armata lui Zelenski. România, Italia şi alte ţări nu vor trimite soldaţi, dar se vor implica în alte moduri.

Vezi și

“Tranzitarea acestor forţe nu se va putea face decât şi prin România. Într-o situație ipotetică în care se ajunge la un acord de pace, vom participa ca țară de tranzit, de hub, la aceste discuții, în așa fel încât Statul Major să știe care ar putea fi aceste planuri, pentru ca, dacă se ajunge într-o astfel de ipoteză, să putem fi pregătiți cu partea de infrastructură logistică", a declarat Ilie Bolojan

Pe acelaşi subiect

Planurile europene vin în paralel cu negocierile dintre Statele Unite şi Rusia. La începutul săptămânii, cele două tabere s-au pus de acord pentru încetarea focului în Marea Neagră şi stoprea atacurilor asupra centralelor electrice. Kremlinul cere ridicarea sancţiunilor impuse unei bănci şi sectorului de exporturi agricole, dar liderii europeni nici nu vor să audă. "Rusia trage de timp, se ţine de jocuri, asta este foarte clar. Nu este momentul acum să ridicăm sancţiunile. Dimpotrivă, am discutat sporirea sancţiunilor", a declarat premierul britanic

Liderii UE, primiți de Macron cu îmbrățișări călduroase

Ilie Bolojan, şeful NATO şi ceilalţi participanţi au fost primiţi de Emmanuel Macron cu îmbrăţişări călduroase. Sosit în capitala Franţei cu o zi înainte, Volodimir Zelenski le-a cerut europenilor să mizeze pe Ucraina în războiul cu Rusia lui Putin.

După discuţiile cu Zelenski, Macron a anunţat un ajutor militar suplimentar de două miliarde de euro pentru Ucraina. Este vorba despre sisteme antiaeriene, rachete şi tancuri, dar şi sisteme de drone. La Bucureşti, autorităţile au promis un miliard de lei pentru a dezvolta prima dronă românească, bună pentru pentru industria militară, dar şi pentru cea civilă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Ultimele studii arată că 50% dintre angajaţi vor trebui să-şi găsească alt job din pricina AI până în 2030. Credeţi că e posibil?
Observator » Ştiri externe » Concluziile reuniunii de la Paris. Franța și UK vor trimite o echipă mixtă cu militari în Ucraina, iar Macron și Starmer vor reprezenta Europa în negocieri