Antena LIVE

Curs valutar

Imagini cu comando-ul taliban Badri 313, în echipament american, pe aeroportul din Kabul. Rafale de focuri de armă: ”Ascultați ce se întâmplă pe cer!”

În Afganistan este prima dimineață a unei noi ere sub controlul talibanilor, după plecarea americanilor. Ultimul avion militar a zburat din Kabul marți, imediat după miezul nopții, punând capăt celui mai lung război american de până acum.

De la 31.08.2021, 15:59
WhatsApp
Galerie (2)
Imagini cu comando-ul taliban Badri 313, în echipament american, pe aeroportul din Kabul. Rafale de focuri de armă: ”Ascultați ce se întâmplă pe cer!” Twitter

La scurt timp după plecarea americanilor, talibanii au intrat în aeroportul din Kabul pentru a strânge echipamentul militar lăsat în urmă de SUA, dar care a fost scos din uz, potrivit armatei americane. În Kabul au răsunat peste noapte  artificii și rafale lungi de focuri de arm în timp ce forțele talibane au sărbătorit sfârșitul prezenței americane de 20 de ani în țară.

Corespondentul BBC, Lyse Doucet, se afla la fața locului și a asistat la reacția talibanilor imediat ce ultimul avion american a decolat: „Ascultați ce se întâmplă pe cerul de deasupra noastră în Kabul. Dacă aceasta nu este confirmarea [retragerii finale din SUA], nu știu ce este. Ascultați bubuitul de focuri de armă”, a spus ea.

Momentul în care talibanii intră în aeroportul din Kabul

Pe acelaşi subiect

Oficialii americani au declarat că, împreună cu aliații, au reușit să evacueze aproximativ 123.000 de persoane până pe 31 august iar secretarul de stat american, Antony Blinken, susține că „a început un nou capitol în relația Americii cu Afganistanul”. Un videoclip postat de un reporter de la Los Angeles Times surprinde momentul în care talibanii intră într-un hangar al aeroportului și inspectează avioanele SUA.

Marți dimineață, membri din conducerea talibanilor au intrat pe aeroportul Hamid Karzai pentru a marca controlul asupra lui și pentru a-și felicita luptătorii. Purtătorul de cuvânt Zabihullah Mujahid i-a lăudat pe islamiști pentru „obținerea independenței” și a declarat că guvernul taliban dorește să aibă „relații bune cu SUA și cu restul lumii”. Dar, odată cu plecarea americanilor, se instalează o perioadă de teamă și îngrijorare pentru femei, copii și activiști pentru drepturile omului. Sunt temeri mari cu privire la cum va arăta guvernul taliban și cum va acționa în cadrul său legislativ islamic.

Cea mai mare evacuare noncombat din istoria armatei SUA

SUA au declarat că au evacuat aproximativ 123.000 de civili, inclusiv 6.000 de cetățeni americani, aceasta fiind cea mai mare evacuare noncombat din istoria armatei SUA, scrie BBC. Dar au rămas în urmă cel puțin 100-250 de cetățeni americani. Președintele Joe Biden a promis că va scoate fiecare american din Afganistan, iar nerespectarea acestei promisiuni, plus haosul evacuării și moartea a 13 soldați americani au stârnit critici pe scară largă la adresa sa. Unii americani și afgani care au fost aprobați să fie evacuați nu au putut să ajungă la aeroport deoarece au fost blocați de talibani la punctele de control. Joe Biden urmează să țină astăzi o declarație despre sfârșitul războiului.

Armata SUA și-a dezactivat avioanele și vehiculele blindate lăsate în urmă pe aeroportul din Kabul. Generalul Kenneth McKenzie a declarat că armata a „demilitarizat” 73 de avioane, 70 de vehicule tactice blindate și 27 de mașini Humvee, astfel încât să nu fie utilizate de talibani. "Acele aeronave nu vor mai zbura niciodată ... Nu vor putea fi niciodată operate de nimeni", a spus el. Armata americană a dezactivat, de asemenea, și sistemul de apărare anti-rachetă de înaltă tehnologie pe care l-a lăsat în aeroport. Luptătorii talibani au fost văzuți în ultimele săptămâni cu o serie de arme și vehicule militare produse de americani. Acestea fuseseră furnizate inițial armatei naționale afgane, dar când aceste forțe s-au predat, ele au căzut în mâinile talibanilor.

Ce este Badri 313, unitatea ”de elită” a talibanilor

Tariq Ghazniwal, care conduce un site taliban de propagandă, a postat clipuri cu lideri islamiști pe aeroportul din Kabul, într-unul dintre acestea, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, se adresează unui grup de luptători în echipament de luptă american. Le mulțumește pentru eforturile depuse și îi felicită pentru „obținerea independenței”.

"Suntem mândri de sacrificiile voastre. Acest lucru se datorează greutăților pe care le-ați suferit voi și liderii noștri. Datorită onestității și răbdării (liderilor noștri) suntem independenți astăzi. Așadar, vă felicit pe voi și pe națiunea afgană. Dorința noastră este ca țara noastră să nu mai fie niciodată invadată. Vrem pace, prosperitate și un adevărat sistem islamic”, a spus acesta. 

De asemenea, el a îndemnat luptătorii talibani să ”fie blânzi” cu poporul afgan. „Vreau, de asemenea, să vă rog să fiți atenți la modul în care vă comportați cu poporul. Această națiune a suferit mult. Poporul afgan merită să fie tratat cu dragoste și compasiune. Deci, fiți blânzi cu ei. Suntem slujitorii lor. Nu ne-am impus asupra lor."

Badri 313 este o așa-numită ”unitate de forțe speciale” glorificată de propaganda talibanilor. Soldații au apărut în ultimele săptămâni pe rețelele de socializare în echipament american de înaltă tehnologie. Imagini cu unitatea Badri 313 au fost difuzate de canalul Al Hijrat, afiliat talibanilor.  Badri 313 se bucură de o imagine puternică în cadrul noului regim taliban. Numele unității vine de la Bătălia de la Badr, de acum 1400 de ani, o bătălie-cheie în istoria islamului, prima dintr-o serie de războaie dintre arabii musulmani și arabii păgâni. Aici profetul Mahomed a triumfat cu doar 313 de soldați.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

afganistan talibani armata sua kabul retragerea soldati
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024