Antena Meniu Search
x

"Simţim mirosul morţii". O americancă lăsată în urmă în Kabul a privit înmărmurită cum ultimul avion american pleacă fără ea

Deşi s-au retras din Afganistan şi ultimele trupe militare ale Statelor Unite, câteva sute de cetățeni americani au rămas în continuare în țară, aşteptând cu ultimele puteri să fie salvaţi.

de Redactia Observator

la 31.08.2021, 13:59

Ultimul avion militar s-a retras din Kabul. Sute de americani aşteaptă în continuare să fie salvaţi
Ultimul avion militar s-a retras din Kabul. Sute de americani aşteaptă în continuare să fie salvaţi - Profimedia

Luni seara, într-o emisiune transmisă de CNN, prezentatorului Chris Cuomo i s-a alăturat telefonic o americancă lăsată în urmă în Afganistan. Sara, fost translator al armatei americane, a povestit că în casa ei se adăpostesc peste 30 de femei și mai mulţi copii, doi dintre ei cu dizabilităţi. "Este sfâşietor să vezi cum nimeni nu te aude, că eşti în pericol şi că trebuie să te sacrifici. Pur şi simplu nu ştiu ce să mai spun. Unii oameni au încercat să ne ajute şi să ne sprijine, dar nimeni nu mi-a spus că acela este ultimul zbor, aşa că încă mai aveam speranţa că vom pleca", a spus Sara.

Sara este doar unul dintre sutele de cetățeni americani care au rămas în Afganistan şi care şi-au dorit să poată pleca. Ea a povestit că a încercat să meargă la aeroportul din Kabul, dar nu a putut să intre, în ciuda faptului că în tot acest timp a fost în contact direct cu autorităţile americane. "Nu mai ştiu ce să cred, nu mai cred în nimeni, pentru că toţi m-au păcălit în ultimele zile. A fost un du-te-vino! Poveşti peste poveşti. Ştiu că am un grup de oameni care mă sprijină şi mă ajută. Care lucrează din greu să mă poată ajuta să plec din această ţară. Nu am cuvinte, nu ştiu ce să spun, dar nu îmi vine să cred că nimeni nu mi-a spus că acesta va fi ultimul zbor", a povestit printre lacrimi americanca.

Rămasă cu privirea aţintită spre cer, femeia a privit înmărmurită cum ultimul avion american se retrage

Sara se teme atât pentru siguranța ei, cât mai ales pentru cea a celor pe care i-a adăpostit în propria casă şi speră că vor putea fi ajutaţi să părăsească ţara în cel mai scurt timp. "Sunt în siguranţă? Sunt aceşti oameni în siguranţă? Nici măcar în casa mea nu cred că sunt în siguranţă. Acum există mai multe ţinte ca niciodată, cu atât mai mult cu cât sunt americancă. Sunt fost interpret al armatei, am lucrat 14 ani pentru ei. Ce urmează acum pentru noi? Simţim doar mirosul morţii", a mărturisit Sara.

Pe acelaşi subiect

Tot ea a spus că a făcut nenumărate misiuni alături de armata SUA, în diferite provincii ale Afganistanului, dar nu a avut niciodată un gust atât de amar ca cel pe care l-a simţit în momentul în care a văzut ultimul avion decolând de pe aeroportul din Kabul. Între timp, Administraţia Prezidenţială anunţă că va continua să ajute la evacuarea fiecărui american din Afganistan. Dar Sar  îşi pierde speranţa secundă cu secundă. "Ne-au lăsat cui? Acelor oameni care au vrut mereu să ne omoare? Acum sunt alături de 37 de oameni, iar frica mea cea mai mare este aceea că dacă ei nu ne-au putut ajuta cât timp au fost aici, cu siguranţă nu o pot face acum, după ce s-au retras", a mărturisit femeia. 

În Afganistan au rămas între 100 și 250 de cetățeni americani, a declarat secretarul de stat Anthony Blinken, dar acesta nu a putut confirma datele exacte, scrie BBC. Unii americani și afgani care au fost aprobați să fie evacuați din țară nu au putut să ajungă la aeroport deoarece au fost blocați de talibani la punctele de control.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » "Simţim mirosul morţii". O americancă lăsată în urmă în Kabul a privit înmărmurită cum ultimul avion american pleacă fără ea