Antena Meniu Search
x

"Retragerea SUA din Afganistan, o lecție pentru alți invadatori", transmit talibanii în timp ce sărbătoresc cu focuri de artificii

"Retragerea Vestului din Afganistan trebuie să fie o lecție pentru lumea întreagă", s-au lăudat liderii talibani după plecarea soldaților americani de pe aeroportul din Kabul. Imediat după decolarea ultimului avion al SUA, militanții au „sărbătorit” cu focuri de artificii și au dat buzna pe pistă unde s-au rugat și s-au fotografiat în echipamente militare americane. 

de Redactia Observator

la 31.08.2021, 14:33

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, le-a transmis militanților insurgenți, de pe aerportul Hamid Karzai din Kabul, că “victoria le aparține talibanilor. Este o lecție pentru alți invadatori și pentru generațiile noastre viitoare. Este o zi istorică, un moment istoric. Suntem mândri că am eliberat această țară de sub influența unei mari puteri”, scrie Daily Mail.

La scurt timp după ce Statele Unite au anunţat încheierea misiunii în Afganistan, secretarul de stat Antony Blinken a declarat reporterilor că 123.000 de oameni au fost scoşi în siguranţă din ţară de când talibanii au preluat controlul, pe 15 august. Dintre ei, 6.000 sunt cetăţeni americani. 

Însă, în continuare, sute de cetățeni americani care vor să părăsească Afganistanul au rămas în țară după retragerea trupelor. Blinken a declarat, potrivit BBC, că misiunea militară s-a încheiat, însă va începe o misiune diplomatică. 

Odată cu plecarea ultimului avion american din Afganistan, a fost încheiat cel mai lung război dus de America până acum.

Pe acelaşi subiect

Cronologie. 20 de ani de ocupație americană în Afganistan

Pe 7 octombrie 2001, coaliţia condusă de SUA a bombardat ţinte talibane şi al-Qaeda din Afganistan, după ce gruparea din urmă revendicase atacul de la 11 septembrie. Între altele, au fost atacate Kabul, Kandahar şi Jalalabad. Talibanii, care preluaseră puterea după un deceniu de ocupaţie sovietică şi un război civil, au refuzat să îl predea pe Osama Bin Laden, liderul al-Qaeda.

Pe 13 noiembrie 2001, Alianţa Nordică, o grupare de rebeli anti-talibani susţinută de forţele coaliţiei, a capturat Kabulul.

Pe 7 februarie 2009, preşedintele american Barack Obama a aprobat o creştere masivă a numărului de trupe trimise în Afganistan. Vârful a fost de 140.000 de soldaţi.

Pe 28 decembrie 2014, NATO a încheiat operaţiunile militare în Afganistan. SUA au retras mii de trupe. Cele mai multe dintre cele rămase s-au concentrat pe instruirea şi susţinerea forţelor de securitate afgane. 

Pe 29 februarie 2020, SUA şi talibanii au semnat, la Doha, „un acord pentru instaurarea păcii” în Afanistan. Statele Unite şi aliaţii din NATO au fost de acord să îşi retragă trupele în decurs de 14 luni, dacă militanţii respectă înţelegerea.

Pe 13 aprilie 2021, preşedintele Joe Biden a anunţat că toate trupele americane vor părăsi Afganistanul până pe 11 septembrie anul acesta.

Pe 16 august 2021, după numai o lună, talibanii recuceriseră Afganistanul, preluând controlul oraşelor din toată ţara, inclusiv asupra capitalei Kabul. Armata afgană a căzut în faţa avansului talibanilor.

Pe 31 august 2021, SUA au încheiat retragerea din Afganistan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » "Retragerea SUA din Afganistan, o lecție pentru alți invadatori", transmit talibanii în timp ce sărbătoresc cu focuri de artificii