Antena LIVE

Exodul afganilor înspăimântaţi de talibani ar putea fi doar începutul. Fost contractor român în Afganistan: "Talibanii vor trece la măceluri, vor fi publice."

Continuă emoţiile pentru românii blocaţi în Kabul. Un avion al forţelor aeriene române a decolat marți spre Kabul, pentru a aduce acasă 27 de cetăţeni români.  Alţi 16 conaţionali au reuşit deja, cu ajutorul americanilor şi britanicilor, să părăsească ţara cotropită de talibani. Noii stăpâni ai Afganistanului dau asigurări că NU se vor răzbuna pe cei ce au colaborat cu occidentalii şi că drepturile femeilor vor fi respectate. Cu toate acestea, mii de afgani speră să se refugieze în Occident, de teama regimului dur al islamiştilor.

De la 18.08.2021, 15:37
Galerie (2)
Un bărbat poartă pe brațe un copil însângerat, în timp ce o femeie stă rănită pe stradă. Talibanii au folosit focuri de armă, bice și bastoane pentru a menține controlul mulțimii de mii de afgani care continuă să aștepte în afara aeroportului din Kabul Profimedia

Aeronava Forţelor Aeriene Române a plecat spre Kabul de îndată ce s-au primit autorizaţiile de survol de la cele 12 ţări de pe traseu. La bord se află şi o echipă a Forţelor de Operaţiuni Speciale, pentru a se asigura că toţi cei 27 de români rămaşi în Afganistan vor ajunge cu bine acasă. Aeronava se află în prezent în stand by în Pakistan, pentru că nu este permisă staționarea pe aeroportul din Kabul, aici căile de acces sunt controlate de talibani. Imediat ce românii ajug pe aeroportul din Kabul îi va prelua. De asemenea, un aparat Spartan este pregătit să decoleze pentru a-i repatria pe românii care au părăsit deja Kabulul cu avioane ale aliaţilor din NATO. 16 dintre ei se află acum în Dubai, de unde vor ajunge în Marea Britanie. 

Fost contractor român în Afganistan si Irak: "Talibanii vor trece la măceluri, le vor face şi publice"

Dar nu numai cetăţenii străini aşteaptă să părăsească Afganistanul. În aceeaşi situaţie se află mii de afghani, care refuză să trăiască într-un regim de teroare. Disperarea este atât de mare, încât - la bordul avioanelor NATO - capacitatea de îmbarcare este depăşită chiar şi de trei ori. Afganii care au plecat de acum câţiva ani în ţară ştiu foarte bine ce se va întâmpla de acum încolo. Mărturia dureroasă a unui afgan ajuns ilegal în România după ce a străbătut jumătate de lume: ”Talibanii nu bat oamenii, îi omoară”. La fel de bine ştiu şi românii care lucrat în Afganistan. Iulian, fost contractor în Afganistan și Irak crede că: "Vor trece la măceluri, ceea ce vor face, le vor face şi publice."

O imagine suprinsă de un fotograf marți la aeroport arată un bărbat care poartă pe brațe un copil însângerat, în timp ce o femeie stă rănită pe stradă. Talibanii au folosit focuri de armă, bice și bastoane pentru a menține controlul mulțimii de mii de afgani care continuă să aștepte în afara aeroportului din Kabul. Vor să intre în speranța că vor prinde un avion care îi va scoate din țară.

Pe acelaşi subiect

Talibanii jură că Afganistanul NU va mai fi un refugiu pentru terorişti

În prima conferinţă de presă după cucerirea ţării, talibanii s-au străduit să-i convingă pe ziarişti că s-au schimbat după ce au fost înlăturaţi de la putere în 2001. Ei dau asigurări că niciun afgan nu va avea de suferit pentru că a colaborat cu organizaţiile umanitare sau chiar cu forţele armate occidentale.  "Le-am acordat tuturor amnistie, nu dorim să ne răzbunăm pe nimeni iar în ce-i priveşte pe tinerii noştri talentaţi, nu vrem ca ei să părăsească acest pământ, niciodată." a transmis Zabiullah Mujahid.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor a mai promis că Afganistanul NU va mai fi un refugiu pentru terorişti şi o bază de atac împotriva altor ţări. Radicalii islamişti susţin că şi-au schimbat şi atitudinea faţă de femei şi drepturile lor. "Cu voia lui Allah, în concordanţă cu Sharia, vom da voie femeilor să lucreze. Femeile sunt un element important al societăţii şi le respectăm. În toate domeniile în care societatea are nevoie de ele, femeile vor avea o prezenţă activă."

Femeile vor fi, însă, nevoite să poarte haine conforme cu legea islamică, aşa cum o interpretează talibanii, adică unele care să le ascundă cât mai bine formele trupului. Dar, ca o concesie, vor putea merge pe stradă doar cu hijab, vălul care acoperă părul, şi nu cu burka, cel care lasă să se vadă numai ochii. Aceasta deşi în unele moschei talibanii au anunţat deja că burka a devenit obligatorie. Iar pe străzile pline de luptători înarmaţi, reclamele care reprezintă femei au fost acoperite cu vopsea iar şcolile au fost închise. Aşa că activiştii pentru drepturile omului care au curajul să rămână în Afganistan nu au încredere în promisiunile noii puteri. Iar occidentalii aşteaptă ca ele să fie traduse în fapte. 

”Aici nu e vorba de încredere, e vorba de verificare. Iar noi vom urmări ce fac talibanii în zilele şi săptămânile care urmează. Şi când spun "noi", mă refer la întreaga comunitate internaţională.”, a spus Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al Statelor Unite. 

Exodul afganilor înspăimântaţi de talibani ar putea fi doar la început

Deocamdată, talibanii au deschis dialogul cu militarii americani pentru a restabili ordinea pe aeroportul din Kabul, unde continuă evacuarea cetăţenilor străini. Exodul afganilor înspăimântaţi de regimul talibanilor ar putea fi doar la început. Criza din Afganistan va afecta în mod direct întreaga Europă. Iar ţara noastră se află pe ruta refugiaților în Europa. Potrivit datelor Comisiei Europene, numărul cererilor de azil în România a crescut cu 150 la sută în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.    

Bogdan Aurescu: Românii care sunt în afara aeroportului din Kabul trebuie să ajungă acolo

Potrivit ministrului român de externe, Bogdan Aurescu, este important ca românii care sunt în afara aeroportului din Kabul să ajungă în siguranță acolo. El a subliniat că niciun român nu a semnalat că s-ar afla într-o situație de pericol. "O parte din cetățeni se află în afara aeroportului din Kabul, trebuie să facilităm tranzitul lor prin oraș ca să ajungă în siguranță în aeroport. Acest lucru nu depinde în totalitate de noi, există o situație extrem de volatilă în oraș. Până în momentul de față niciun român nu a semnalat că s-ar afla în pericol", a afirmat ministrul de Externe marți la Digi24.

Bogdan Aurescu transmite că în cazul în care mai sunt români în Afganistan care nu au transmis încă propriile coordonate către ambasada României la Islamabad -  reprezentarea intereselor României în Afganistan fiind asigurată de ambasada din Pakistan – să comunice acolo datele lor de identificare: "De ieri am făcut apel către cetățenii românii să se înregistreze dacă nu au făcut-o deja. Încă 7 români și-au înregistrat prezența în Afganistan".

Ți-a plăcut acest articol?

afganistan romania refugiati migranti kabul
Întrebarea zilei
Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Adevărul
Publicat 03.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne...
CaTine
Publicat 03.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns...
Useit
Publicat 03.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și...
Medicool
Publicat 03.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024