Antena Meniu Search
x

VIDEO. O jurnalistă afgană plânge și imploră NATO să nu recunoască preluarea puterii de către talibani. "Vă rog, nu ne întoarceţi în timp cu 20 de ani"

O jurnalistă din Afganistan a izbucnit în lacrimi în timpul unei conferinţe de presă la care participa alături de secretarul general al NATO, implorându-l pe acesta să nu recunoască oficial Emiratul Taliban Islamic şi să nu legitimeze stăpânirea pe care talibanii au pus-o asupra teritoriului afgan.

de Redactia Observator

la 18.08.2021, 14:09

Jurnalistă afgană în lacrimi la conferinţa NATO
Jurnalistă afgană în lacrimi la conferinţa NATO - Captură Video

Lailuma Sadid, jurnalist la Brussels Morning Newspaper a fost invitată să îi adreseze secretarului general  NATO, Jens Stoltenberg, întrebări despre preluarea puterii de către talibani în Afganistan, dar și care ar fi următorii pași de urmat pentru cei rămaşi în țară, potrivit BBC. Aflată în biroul său, Sadid a intrat în conferinţa de presă afişând în spatele ei mesajul "Vieţile afgane contează", pe care l-a scris pe o bucată de hârtie. Jurnalista a devenit extrem de emoţionată în timp ce vorbea despre situaţia din Afganistan şi despre drepturile femeilor care vor fi cel mai probabil limitate, aşa cum se întâmpla în urmă cu 20 de ani. Ea a condamnat acţiunile USA şi UE menţionând că au reuşit de-a lungul timpului să pună punct fascismului, nazismului şi imperialismului, însă nu au reuşit acelaşi lucru şi cu talibanii.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Aş vrea să încep prin a întreba în mod special despre regulile NATO din Afganistan. NATO nu înseamnă doar Statele Unite. Nu consideraţi că deciziile pe care le-aţi luat au fost complet greşite? Noi, femeile afgane, când am văzut această situaţie, am realizat că sunt mii de femei care nu ştiu ce se va întâmpla pe viitor, nu ştim ce să le spunem şi nu înţeleg ce se întâmplă acum după aceşti 20 de ani. NATO, împreună cu toate comunităţile internaţionale apărau Afganistanul, iar acum ne întoarcem în timp cu 20 de ani, exact în locul din care am plecat. Cum este posibil acest lucru? SUA şi UE vorbesc despre civilizaţie şi despre înfrângerea nazismului, fascismului şi chiar imperialismului, dar după Al Doilea Război Mondial, cu aceste mari tehnologii inteligente, nu au fost capabile să oprească talibanii. Ca o simplă femeie afgană, vă implor să nu recunoaşteţi Emiratul Islamic Taliban. Vă rog, nu recunoaşteţi talibanii şi nu ne puneţi în situația de acum 20 de ani", a spus printre lacrimi jurnalista afgană.

Răspunsul NATO pentru jurnalista afgană

Secretarul general al NATO a venit cu un răspuns public pentru Lailuma Sadid şi a spus că decizia de a retrage trupele NATO din Afganistan a fost una dificilă.

"Empatizez cu suferinţa dumneavoastră şi vă înţeleg frustrările. Am fost prim-ministru în Norvegia acum 20 de ani, când am decis să trimitem trupele pentru prima dată în Afganistan, iar acum sunt secretar general al NATO, responsabil pentru prezenţa noastră acolo, dar şi pentru sfârşitul misiunilor noastre militare. În această perioadă am fost de multe ori în Afganistan. Am întâlnit mulţi oameni acolo, chiar şi multe femei care aveau abilităţile unor lideri, erau extrem de vocale şi am observat progresul economic pe care l-aţi realizat în ţara dumneavoastră în toţi aceşti ani. Noi vom continua să susţinem şi să supraveghem drepturile fundamentale ale oamenilor, care includ totodată şi drepturile femeilor. Este o tragedie tot ceea ce se întâmplă acum în Afganistan", a spus secretarul general al NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » VIDEO. O jurnalistă afgană plânge și imploră NATO să nu recunoască preluarea puterii de către talibani. "Vă rog, nu ne întoarceţi în timp cu 20 de ani"