Video

LIVE UPDATE Proteste în Afganistan. Talibanii au deschis focul în Jalalabad, unde manifestanții au înlocuit un steag taliban cu unul afgan

Redactia Observator

De Redactia Observator.
Publicat: 18.08.2021, 14:58.
Actualizat: 18.08.2021, 16:33

Un avion Hercules al forţelor aeriene române a decolat ieri spre Kabul, pentru a aduce acasă 27 de cetăţeni români aflaţi în Afganistan. Alţi 16 conaţionali au reuşit deja, cu ajutorul americanilor şi britanicilor, să părăsească ţara cotropită de talibani. Noii stăpâni ai Afganistanului dau asigurări că nu se vor răzbuna pe cei ce au colaborat cu occidentalii şi că drepturile femeilor vor fi respectate. Cu toate acestea, mii de afgani speră să se refugieze în Occident, de teama regimului dur al islamiştilor.

Reclamă
LIVE UPDATE. Proteste în orașul Jalalabad, unde talibanii au tras spre cetățenii care au ieșit pe străzi, fluturând drapelul afgan

LIVE UPDATE. Proteste în orașul Jalalabad, unde talibanii au tras spre cetățenii care au ieșit pe străzi, fluturând drapelul afgan

Profimedia Images

17 răniți într-o busculadă la intrarea în aeroportul din Kabul

Șaptesprezece persoane au fost rănite miercuri într-o busculada la intrarea în aeroportul din capitala afgană, Kabul, a declarat un oficial NATO, în timp ce țările occidentale au intensificat evacuările, potrivit Reuters

Cel puțin trei morți în urma protestelor din orașul Jalalabad

Reclamă

Cel puțin trei persoane au murit, iar mai mulți manifestanți au fost răniți în urma unui protest izbucnit în estul orașului Jalalabad, după ce talibanii au înlocuit steagul național al Afganistanului.

Pe rețelele sociale au apărut înregistrări din timpul protestelor în care cetățenii afgani i-au sfidat pe talibani, fluturând drapelul național. Un jrunalist local a declarat, potrivit Al Jazeera, că a fost bătut de către talibani în timp ce încerca să trasmită de la fața locului.

Oraşul din provincia Nangarhar a fost preluat de talibani, fără lupte, duminică dimineaţă. Cucerirea lui a reprezentat asigurarea de către gruparea islamistă a drumurilor cheie ce fac legătura dintre Afganistan şi Pakistan.

Reclamă

Miercuri, oamenii din zonă a mărşăluit în sprijinul folosirii steagului agfan. Imaginile îi arată pe protestatari înlocuind un steag taliban, în uralele celor care îi priveau.

Emiratul Islamic al Afganistanului, decretat de talibani, a folosit până acum steagul alb cu o înscripţie - Shahada (declaraţie de credinţă) - în negru. Steagul cu negru, roşu şi verde folosit de protestatari miercuri este văzut ca reprezentând guvernul înlăturat. Zabihullah Mujahid, purtător de cuvânt al talibanilor, a spus că au loc discuţii privind viitorul steag naţional, iar o decizie va fi luată de viitorul guvern.

De la Geneva la Washington, oameni din întreaga lume au demonstrat în ultimele zile în sprijinul poporului afgan şi au cerut guvernelor să asigure trecerea în siguranţă a celor care vor să părăsească ţara.

Reclamă

Potrivit BBC, proteste au loc și în alte orașe afgane, respectiv Kunar și Khost, unde manifestanții flutură steaguri afgane.

Reclamă

Între timp, avioanele continuă să sosească în Kabul și să evacuze cetățenii. Statele Unite au anunțat că, până acum, au evacuat 3.200 de persoane.

Sute de afgani s-au adunat în jurul aeroportului din Kabul sperând că vor scăpa din mâinile talibanilor

Sute de oameni s-au adunat în jurul aeroportului din Kabul cu speranţa de a putea părăsi Afganistanul după ce talibanii au preluat puterea în această ţară, informează miercuri dpa, citând martori. Bărbaţi, femei şi copii au fost văzuţi dormind pe străzi lângă aeroport.

Zvonuri false conform cărora toţi cei care vor veni la aeroport vor fi evacuaţi au determinat numeroşi afgani să ajungă acolo. Ei încearcă să pătrundă pe aeroport escaladând ziduri dărâmate în explozii sau pe alte căi.

Mai multe ţări vestice organizează zboruri de evacuare a propriilor cetăţeni şi a angajaţilor locali care ar putea deveni o ţintă pentru talibani, scrie Agerpres. Germania are planificate patru zboruri de evacuare din Afganistan, iar Italia vrea să stabilească un culoar de zbor, cu un prim avion al său, cu 85 de oameni la bord.

Donald Trump: "Să mergem în Afganistan, cea mai proastă decizie din istoria ţării noastre. Am distrus Orientul Mijlociu"

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, marţi seară, într-un interviu acordat Fox News, că decizia SUA de a merge în Afganistan a fost „cea mai proastă din istoria ţării noastre” şi l-a criticat pe actualul lider de la Casa Albă pentru modul în care a gestionat retragerea din zonă şi situaţia de la graniţa cu Mexicul.

„Am distrus Orientul Mijlociu... ne-a costat trilioane de dolari, milioane de vieţi şi nu este diferit de cum era - este mai rău, pentru că trebuie reconstruit, a fost rupt în bucăţi. Să rămâi blocat acolo a fost ca nisipurile mişcătoare​”, a declarat el. Donald Trump, care a semnat anul trecut acordul de pace cu talibanii privind retragerea forţelor armate din Afganistan, l-a criticat pe Joe Biden pentru modul în care a gestionat situaţia de la graniţa cu Mexicul, asemănând-o retragerii trupelor: „Biden, priviţi ce a făcut la graniţa de sud... asta (situaţia din Afganistan, n.r.) este ca situaţia de la graniţa de sud, dar gestionată chiar mai prost. Nimeni nu a gestionat graniţa de sud mai prost ca el, ei bine, Afganistanul este exact acelaşi lucru”.

Angajaţii ambasadei SUA din Kabul au ars paşapoartele unor afgani

Personalul diplomatic american a distrus pașapoartele unor afgani când încercau să scape de toate materialele "sensibile" de la Ambasada SUA din Kabul, scrie CNN.

Nu este clar de ce au fost distruse acele pașapoarte, dar este posibil ca diplomații să fi considerat că ar fi fost periculos ca documentele să cadă în mâinile talibanilor, care i-ar putea executa, apoi, pe acei cetățeni. Lipsa unui pașaport creează complicații majore pentru afganii care încearcă să iasă din țară.

Un tânăr afgan a sfidat moartea și s-a agățat de un avion militar Boeing C-17 Globemaster, chiar înainte de decolare, în Kabul

Ies la iveală noi imagini înfiorătoare de pe Aeroportul Internațional din Kabul, acolo unde în cursul zilei de luni soldații americani au pierdut controlul timp de ore întregi. Sute de oameni au pătruns pe aerodrom, iar unii s-a agățat pur și simplu de fuselajul unui avion militar cargo Boeing C-17 Globemaster III, chiar înainte de decolare, în încercarea disperată de a fugi de talibani. Unul dintre ei s-a filmat cu telefonul, iar imaginile au ajuns pe Twitter.

"Pasajul liber" promis de talibani, către Aeroportul Internațional din Kabul, pentru cei care vor să părăsească țara, pare a fi subminat de relatări privind femei și copii ce au fost bătuți în punctele de control ale talibanilor, scrie The Guardian. Potrivit sursei citate, deși americanii controlează aerodromul și clădirile din jur, talibanii sunt cei care monitorizează și verifică persoanele ce vin către aeroport, iar unii au fost întorși din drum în anumite puncte de trecere. Există și relatări potrivit cărora un copil și o femeie au fost loviți la cap într-un astfel de punct de trecere controlat de talibani.

Operațiune pentru evacuarea românilor din Afganistan

Aeronava Forţelor Aeriene Române a plecat spre Kabul de îndată ce s-au primit autorizaţiile de survol de la cele 12 ţări de pe traseu. La bord se află şi o echipă a Forţelor de Operaţiuni Speciale, pentru a se asigura că toţi cei 27 de români rămaşi în Afganistan vor ajunge cu bine acasă. De asemenea, un aparat Spartan este pregătit să decoleze pentru a-i repatria pe românii care au părăsit deja Kabulul cu avioane ale aliaţilor din NATO. 16 dintre ei se află acum în Dubai, de unde vor ajunge în Marea Britanie.

Daniela Onofrei, româncă evacuată din Kabul-Afganistan: Am fost evacuaţi spre dimineaţă cu avioane militare americane şi britanice.

Dar nu numai cetăţenii străini aşteaptă să părăsească Afganistanul. În aceeaşi situaţie se află mii de afghani, care refuză să trăiască într-un regim de teroare. Disperarea este atât de mare, încât - la bordul avioanelor NATO - capacitatea de îmbarcare este depăşită chiar şi de trei ori.

Afganii care au plecat de acum câţiva ani în ţară ştiu foarte bine ce se va întâmpla de acum încolo.

Ei spun că aduc islamul, se bat pentru islam.

Îi bat pe oameni?

Îi omoară.

Iulian, fost contractor in Afganistan si Irak: Vor trece la măceluri, ceea ce vor face, le vor face şi publice.

Talibanii fac primele concesii și promit drepturi pentru femei

În prima conferinţă de presă după cucerirea ţării, talibanii s-au străduit să-i convingă pe ziarişti că s-au schimbat după ce au fost înlăturaţi de la putere în 2001. Ei dau asigurări că niciun afgan nu va avea de suferit pentru că a colaborat cu organizaţiile umanitare sau chiar cu forţele armate occidentale.

Le-am acordat tuturor amnistie, nu dorim să ne răzbunăm pe nimeni iar în ce-i priveşte pe tinerii noştri talentaţi, nu vrem ca ei să părăsească acest pământ, niciodată.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor a mai promis că Afganistanul nu va mai fi un refugiu pentru terorişti şi o bază de atac împotriva altor ţări. Radicalii islamişti susţin că şi-au schimbat şi atitudinea faţă de femei şi drepturile lor.

Cu voia lui Allah, în concordanţă cu Sharia, vom da voie femeilor să lucreze. Femeile sunt un element important al societăţii şi le respectăm. În toate domeniile în care societatea are nevoie de ele, femeile vor avea o prezenţă activă.

Concesie. Femeile din Afganistan vor fi nevoite să poarte doar hijab-ul

Femeile vor fi, însă, nevoite să poarte haine conforme cu legea islamică, aşa cum o interpretează talibanii, adică unele care să le ascundă cât mai bine formele trupului. Dar, ca o concesie, vor putea merge pe stradă doar cu hijab, vălul care acoperă părul, şi nu cu burka, cel care lasă să se vadă numai ochii. Aceasta deşi în unele moschei talibanii au anunţat deja că burka a devenit obligatorie. Iar pe străzile pline de luptători înarmaţi, reclamele care reprezintă femei au fost acoperite cu vopsea iar şcolile au fost închise. Aşa că activiştii pentru drepturile omului care au curajul să rămână în Afganistan nu au încredere în promisiunile noii puteri. Iar occidentalii aşteaptă ca ele să fie traduse în fapte.

Aici nu e vorba de încredere, e vorba de verificare. Iar noi vom urmări ce fac talibanii în zilele şi săptămânile care urmează. Şi când spun "noi", mă refer la întreaga comunitate internaţională.

Deocamdată, talibanii au deschis dialogul cu militarii americani pentru a restabili ordinea pe aeroportul din Kabul, unde continuă evacuarea cetăţenilor străini. Exodul afganilor înspăimântaţi de regimul talibanilor ar putea fi doar la început. Criza din Afghanistan va afecta în mod direct întreaga Europă. Iar ţara noastră este destinaţia aleasă de tot mai mulţi refugiaţi. Potrivit datelor Comisiei Europene, numărul cererilor de azil în România a crescut cu 150 la sută în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citește și
Fetița afgană de 9 ani, vândută de tată unui bărbat de 55 de ani, a fost salvată. Copila a povestit chinurile la care a fost supusă de soț
Extern• ieri la 17:18
Fetița afgană de 9 ani, vândută de tată unui bărbat de 55 de ani, a fost salvată. Copila a povestit chinurile la care a fost supusă de soț
Fetița afgană de 9 ani, vândută de tată unui bărbat de 55 de ani, a fost salvată. Copila a povestit chinurile la care a fost supusă de soț
recomandari pe a1.ro
Numele lui Nuțu Cămătaru e pe buzele tuturor, dar puțini știu că are o fiică așa frumoasă. Cum arată Oana
Numele lui Nuțu Cămătaru e pe buzele tuturor, dar puțini știu că are o fiică așa frumoasă. Cum arată Oana
Reguli noi pentru televiziunile din Afganistan. Actriţele nu au voie să apară în seriale. Prezentatoarele de ştiri, obligate să poarte batic
Extern• pe 22.11.2021 la 08:57
Reguli noi pentru televiziunile din Afganistan. Actriţele nu au voie să apară în seriale. Prezentatoarele de ştiri, obligate să poarte batic
Reguli noi pentru televiziunile din Afganistan. Actriţele nu au voie să apară în seriale. Prezentatoarele de ştiri, obligate să poarte batic
Reclamă
Top știri
Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"
1
Extern • ieri la 12:07

Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"

Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"
Tineri iubiți, spulberați de TIR pe o șosea din Mureș. "Mergeam regulamentar. M-a lovit atât de tare, încât TIR-ul a sărit"
2
Eveniment • ieri la 08:09

Tineri iubiți, spulberați de TIR pe o șosea din Mureș. "Mergeam regulamentar. M-a lovit atât de tare, încât TIR-ul a sărit"

Tineri iubiți, spulberați de TIR pe o șosea din Mureș. "Mergeam regulamentar. M-a lovit atât de tare, încât TIR-ul a sărit"
Vremea 6 decembrie 2021 - 3 ianuarie 2022. Prognoza meteo de Crăciun și Revelion
3
Vremea • ieri la 10:30

Vremea 6 decembrie 2021 - 3 ianuarie 2022. Prognoza meteo de Crăciun și Revelion

Vremea 6 decembrie 2021 - 3 ianuarie 2022. Prognoza meteo de Crăciun și Revelion
Românca moartă cu întreaga familie în incendiul din Spania a plătit 700 de euro mafiei pentru a locui în clădire. Protest la Barcelona
4
Extern • pe 02.12 la 15:57

Românca moartă cu întreaga familie în incendiul din Spania a plătit 700 de euro mafiei pentru a locui în clădire. Protest la Barcelona

Românca moartă cu întreaga familie în incendiul din Spania a plătit 700 de euro mafiei pentru a locui în clădire. Protest la Barcelona
Momentul în care elevii încearcă să scape cu viaţă, după ce un adolescent de 15 ani a deschis focul într-un liceu din Michigan
5
Mapamond • pe 01.12 la 11:35

Momentul în care elevii încearcă să scape cu viaţă, după ce un adolescent de 15 ani a deschis focul într-un liceu din Michigan

Momentul în care elevii încearcă să scape cu viaţă, după ce un adolescent de 15 ani a deschis focul într-un liceu din Michigan
RECOMANDĂRI
Omicron ar conține fragmente dintr-un alt virus, posibil unul care provoacă răceala comună
Sanatate • la 09:40

Omicron ar conține fragmente dintr-un alt virus, posibil unul care provoacă răceala comună

Varianta Omicron a virusului care provoacă COVID-19 a dobândit probabil cel puţin una dintre mutaţiile sale prin preluarea unui...

Omicron ar conține fragmente dintr-un alt virus, posibil unul care provoacă răceala comună
Cercetătorul-șef al OMS îndeamnă lumea la calm: Varianta Omicron nu trebuie să provoace panică
Sanatate • la 06:52
Video

Cercetătorul-șef al OMS îndeamnă lumea la calm: Varianta Omicron nu trebuie să provoace panică

Cercetătorul-șef al OMS îndeamnă lumea la calm: Varianta Omicron nu trebuie să provoace panică
A venit iarna. În București a căzut prima ninsoare, iar la munte stratul de zăpadă atinge deja 30 de centimetri
Vremea • la 08:01
Video

A venit iarna. În București a căzut prima ninsoare, iar la munte stratul de zăpadă atinge deja 30 de centimetri

A venit iarna. În București a căzut prima ninsoare, iar la munte stratul de zăpadă atinge deja 30 de centimetri
Părinţii adolescentului care a împuşcat mortal 4 elevi, într-un liceu din SUA, acuzaţi de omor prin imprudenţă: „Dacă ei cred că vor scăpa, nu vor scăpa”
Extern • la 08:28
Galerie foto

Părinţii adolescentului care a împuşcat mortal 4 elevi, într-un liceu din SUA, acuzaţi de omor prin imprudenţă: „Dacă ei cred că vor scăpa, nu vor scăpa”

Părinţii adolescentului care a împuşcat mortal 4 elevi, într-un liceu din SUA, acuzaţi de omor prin imprudenţă: „Dacă ei cred că vor scăpa, nu vor scăpa”
PARTENERI
Ultimele imagini cu Ion Șmecherul înainte să moară! Ciobanul celebru abia se mutase în propria sa casă: ”Aici o să stau cu nevastă-mea” / VIDEO
spynews.ro
Ultimele imagini cu Ion Șmecherul înainte să moară! Ciobanul celebru abia se mutase în propria sa casă: ”Aici o să stau cu nevastă-mea” / VIDEO
Eroarea de pe noua bancnotă de 20 de lei.Scăparea celor de la BNR apare și pe alte bancnote
libertatea.ro
Eroarea de pe noua bancnotă de 20 de lei.Scăparea celor de la BNR apare și pe alte bancnote
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
bzi.ro
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
bzi.ro
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
Horoscopul zilei de 5 decembrie 2021. Gemenii au parte de echilibru pe plan financiar. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Horoscopul zilei de 5 decembrie 2021. Gemenii au parte de echilibru pe plan financiar. Află ce se întâmplă cu zodia ta
'Doamnă, lăsați-ne în pace! Avem treabă' - A murit după ce medicii au certat-o și au trimis-o acasă!
gandul.ro
'Doamnă, lăsați-ne în pace! Avem treabă' - A murit după ce medicii au certat-o și au trimis-o acasă!
FOTO. Laurențiu Reghecampf și noua lui iubită, imaginile momentului! Cum arată Corina, după tot scandalul
prosport.ro
FOTO. Laurențiu Reghecampf și noua lui iubită, imaginile momentului! Cum arată Corina, după tot scandalul
Cristiano Ronaldo, de pe altă planetă. Portughezul a învins-o de unul singur pe Arsenal și a ajuns la peste 800 de goluri marcate în carieră VIDEO
Ziare.com
Cristiano Ronaldo, de pe altă planetă. Portughezul a învins-o de unul singur pe Arsenal și a ajuns la peste 800 de goluri marcate în carieră VIDEO
Avea căruciorul plin de jucării. Ce a răspuns când a fost întrebat ce face cu ele
redactia.ro
Avea căruciorul plin de jucării. Ce a răspuns când a fost întrebat ce face cu ele
Alecsandru Dunaev s-a mutat în casă nouă. Cum arată locuința actorului din “Adela”
tvhappy.ro
Alecsandru Dunaev s-a mutat în casă nouă. Cum arată locuința actorului din “Adela”
Povestea emoționantă a copilului minune ajuns triplu campion național la 14 ani » Salvat după ce a fost părăsit de mamă și a îndurat zile întregi fără mâncare: „Vreau aurul olimpic, să-mi scot familia din sărăcie”
GSP
Povestea emoționantă a copilului minune ajuns triplu campion național la 14 ani » Salvat după ce a fost părăsit de mamă și a îndurat zile întregi fără mâncare: „Vreau aurul olimpic, să-mi scot familia din sărăcie”
Cele mai scumpe transferuri din istoria fotbalului românesc. Gheorghe Hagi ocupă locul 14!
money.ro
Cele mai scumpe transferuri din istoria fotbalului românesc. Gheorghe Hagi ocupă locul 14!
„E jenant!”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf: „Are un declin cumplit”
as.ro
„E jenant!”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf: „Are un declin cumplit”
„M-am săturat de mizeria lui”. Anamaria Prodan s-a dezlănţuit la adresa lui Laurenţiu Reghecampf: „Este compromis definitiv”
as.ro
„M-am săturat de mizeria lui”. Anamaria Prodan s-a dezlănţuit la adresa lui Laurenţiu Reghecampf: „Este compromis definitiv”
Cum au murit victimele din Pompei, de fapt. Ce s-a întâmplat cu locuitorii după erupția vulcanului Vezuviu
UseIT
Cum au murit victimele din Pompei, de fapt. Ce s-a întâmplat cu locuitorii după erupția vulcanului Vezuviu
CITEȘTE PE A1.ro
Cum arată casa în care locuiește Zarug, de la Asia Express - Drumul Împăraților. Imagini din casa acestuia
Cum arată casa în care locuiește Zarug, de la Asia Express - Drumul Împăraților. Imagini din casa acestuia
Ștefan Bănică, dezvăluiri emoționante despre singurul său concert la care a participat tatăl lui: „Toată viața mea am acest regret”
Ștefan Bănică, dezvăluiri emoționante despre singurul său concert la care a participat tatăl lui: „Toată viața mea am acest regret”

Superbet

Jocuri cu mari surprize de Crăciun pentru cei care vor să-şi testeze norocul (p)

Jocuri cu mari surprize de Crăciun pentru cei care vor să-şi testeze norocul (p)

Jocuri cu mari surprize de Crăciun pentru cei care vor să-şi testeze norocul (p)
Observator de bine
Greta Gavrilă
Observator de bine • ieri la 17:41
Video

Observator de bine, 3 decembrie 2021. Trupa Abba a lansat primul colind din cariera muzicală

Observator de bine, 3 decembrie 2021, prezentat de Greta Gavrilă.

Observator de bine, 3 decembrie 2021. Trupa Abba a lansat primul colind din cariera muzicală
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 02.12 la 17:45
Video

Observator de bine, 2 decembrie 2021. Care au fost cele mai ascultate piese în 2021

Observator de bine, 2 decembrie 2021. Care au fost cele mai ascultate piese în 2021
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 01.12 la 17:38
Video

Observator de bine, 1 decembrie 2021. Gest emoţionant al unui militar din Galaţi, cu ocazia Zilei Naţionale a României

Observator de bine, 1 decembrie 2021. Gest emoţionant al unui militar din Galaţi, cu ocazia Zilei Naţionale a României