Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Mărturia dureroasă a unui afgan ajuns ilegal în România după ce a străbătut jumătate de lume: ”Talibanii nu bat oamenii, îi omoară”

Migranții afgani ajunși în România se uită cu teamă la veștile de acasă unde au lăsat rude și prieteni. Le este frică pentru soarta lor și sunt convinși că venirea talibanilor la putere va înrăutăți grav situația din țară.

de Redactia Observator

la 18.08.2021 , 13:55

Sătui de război, trei migranți afgani ajunși ilegal în Timișoara visează la o viață mai bună în Europa, departe de teroarea talibanilor. La fel ca ei, alte mii de afgani speră să se refugieze în Occident, de teama regimului dur al islamiştilor. Europa se pregătește de o nouă criză a migranților dacă situația se înrăutățește profund în Afganistan

Cei trei migranți nu vor să rămână în România

Bilal, un tănăr de 20 de ani, a plecat acum 2 ani din Afganistan. Ne spune că în țara sa a studiat inginerie înainte de a fugi. Inițial a trecut granița în Pakistan, apoi a ajuns pe rând în Iran, Turcia, Serbia și în final - România. Ne-a mărturisit că nu intenționează să rămână în România. Bilal are prieteni și rude în vestul Europei unde vrea și el să ajungă.

Vezi și

Reporter: De ce ai plecat?

Pe acelaşi subiect

Migrant: Erau probleme din cauza talibanilor. Am venit aici pentru o viață mai bună. Locuiam în provincia Jalalabad. 

Reporter: De ce te temi?

Migrant: Ei spun că aduc islamul, se bat pentru islam. Nu bat oamenii, îi omoară. 

Reporter: Ai rude?

Migrant: Avem o grămadă de lume: familie, verişori, alţi prieteni. Mi-e teamă pentru ei. Nu am mai vorbit cu ei. Nu, zilele aceastea, nu, pentru că, venind talibanii, nu i-am putut contacta. Nu ştiu cum sunt.

Reporter: Ce vrei să faci acum? 

Migrant: Nu vreau să fac nimic, vreau să ajung în Europa (n.r. Vest) şi să am o viaţă bună. 

Reporter: Vrei să te întorci în Afganistan? 

Migrant: Nu, nu, că acum au venit talibanii şi controlează tot Afganistanul, nu putem merge. (...) Înainte să vină talibanii, viaţa femeilor era bună, că aveau parte de educaţie, mergeau la şcoală ca să se facă medici sau orice altceva iar acum stau acasă din cauza talibanilor. 

Abdulah și-a lăsat familia în Kabul: Stau închiși în casă. Talibanii sunt peste tot

Un alt tânăr afgan, de 21 de ani, din Jalalabad ne-a povestit despre ce a lăsat în urmă în Afganistan. ”Situația este rea în Afganistan. Toți se luptă și se omoară. Vreau să merg în Italia, Franța, să muncesc acolo, să am o viață mai bună. Viața mea acum este foarte proastă în România.” 

Abdulah are 22 de ani și și-a lăsat familia în Kabul. Drumul până în România a durat 6 luni. ”Familia mea a ramas Kabul. Nu pot să vorbesc mult cu ei, nu merge internetul. Nu e bine acolo. Se tem, stau în casă, ies să meargă la piață, apoi stau închiși. Talibanii sunt peste tot.... Vreau să merg în Germania. Fratele meu este acolo.” a povestit Abdulah.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » Mărturia dureroasă a unui afgan ajuns ilegal în România după ce a străbătut jumătate de lume: ”Talibanii nu bat oamenii, îi omoară”