Antena LIVE

Curs valutar

Foto

Goană după mâncare și uși sigilate, înainte de marea testare Covid din Beijing. Milioane de oameni fac provizii de alimente

Un ordin de testare în masă pentru Covid-19 în cel mai mare cartier din Beijing i-a determinat pe locuitorii capitalei chineze să se grăbească să se aprovizioneze cu produse alimentare. Oamenii se tem că ar putea fi supuşi unor restricţii similare celor din Shanghai, care a intrat într-o a patra săptămână de izolare, transmite Reuters.

De la 26.04.2022, 08:36
WhatsApp
Galerie (4)
Locuitorii din Beijing își fac provizii de alimente Profimedia

Autorităţile din Chaoyang, unde locuiesc 3,45 milioane de oameni, au ordonat duminică seara celor care locuiesc şi lucrează acolo să fie testaţi de trei ori săptămâna aceasta, deoarece Beijingul a avertizat că virusul s-a răspândit ”pe furiş” timp de aproximativ o săptămână înainte de a fi detectat.

Oamenii se tem de o criză ca cea din Shanghai

Ştiind cum locuitorii din Shanghai s-au chinuit să se aprovizioneze cu alimente şi alte produse esenţiale în timp ce erau încuiaţi în casă, cumpărătorii din Beijing au aglomerat magazinele şi platformele online pentru a se aproviziona cu legume, carne proaspătă, tăiţei instant şi hârtie igienică.

Un locuitor din Chaoyang, în vârstă de 63 de ani, pe nume Di, a cumpărat două pungi de legume - suficiente pentru 8-10 zile, a spus el - doar pentru în cazul în care clădirea se va adauga unor mai mult de o duzină de clădiri puse în izolare.

Pe acelaşi subiect

 În Shanghai, centrul financiar chinez, lipsa unui număr suficient de curieri care să facă livrări la domiciliu a fost principalul blocaj în aprovizionare, alimentând anxietatea şi furia pe scară largă a oamenilor.

Magazinele și-au dublat stocurile de alimente

La Beijing, lanţurile de supermarketuri, inclusiv Carrefour şi Wumart, au declarat că au dublat stocurile, în timp ce platforma de comerţ electronic Meituan, axată pe produse alimentare, a crescut stocurile şi numărul de personal pentru sortare şi livrare, a relatat publicaţia de stat Beijing Daily, potrivit news.ro.

Efectele restricțiilor Covid asupra economiei Chinei

Acţiunile din China au scăzut la minimele ultimilor doi ani din cauza îngrijorării unui potenţial focar de Covid-19 la Beijing. Cercetările realizate de Gavekal Dragonomics publicate vineri au estimat că din primele 100 de oraşe ale Chinei după producţia economică, 57 aveau restricţii ”relativ dure” privind Covid-19 în vigoare săptămâna trecută, în scădere faţă de la 66 cu săptămâna anterioară.

Volumul de cazuri din Beijing este mic în comparaţie cu cel la nivel global şi cu sutele de mii din Shanghai.

Majoritatea şcolilor, magazinelor şi birourilor din Chaoyang au rămas deschise. Districtul găzduieşte mulţi locuitor bogaţi, majoritatea ambasadelor străine, precum şi locuri de divertisment şi sedii corporative. Cartierul are puţine activităţi productive.

În Shanghai, restricţiile draconice sunt încă aplicate pe scară largă în oraş, dar oficialii şi-au ridicat speranţa într-un răgaz spunând că vor căuta să rezerve cele mai dure restricţii pentru zone mai mici din jurul cazurilor confirmate.

”Fiecare complex, fiecare poartă, fiecare uşă trebuie gestionate cu stricteţe”, a declarat Qi Keping, vice-şeful districtului comercial Yangpu din nord-estul Shanghai, într-o conferinţă de presă zilnică, descriind noua abordare, mai direcţionată.

Intrările mai multor blocuri au fost sigilate

În weekend, autorităţile au sigilat intrările multor blocuri de locuinţe publice şi chiar străzi întregi cu garduri din plasă de sârmă verde de doi metri înălţime, cu videoclipuri online care arată locuitorii protestând de la balcoane, în timp ce frustrarea a atins noi cote în rândul celor 25 de milioane de locuitori ai oraşului.

Poliţiştii îmbrăcaţi în costume de protecţie pentru materii periculoase patrulează pe străzi, pun blocaje rutiere şi le cer pietonilor să plece acasă.

În timp ce autorităţile spun că au relaxat unele restricţii, cei mai mulţi locuitori din Shanghai fie sunt încă închişi în casele lor, fie nu pot părăsi ansamblurile rezidenţiale. Chiar şi cei care pot ieşi au puţine locuri unde să meargă, cu magazinele şi majoritatea celorlalte locaţii închise.

Bilanțul Covid din Shanghai

Guvernul de la Shanghai a raportat 51 de noi decese provocate de Covid-19 pe 24 aprilie, cel mai mare număr zilnic de până acum. Asta duce numărul oficial de morţi la 138, toate raportate începând cu 17 aprilie, deşi mulţi locuitori au spus că rude sau prieteni au murit după ce au fost infectaţi cu Covid-19 încă din martie, aruncând îndoieli asupra statisticilor.

Cazurile asimptomatice locale în Shanghai au scăzut la 16.983 de la 19.657 cu o zi înainte. Infecţiile simptomatice au crescut la 2.472, de la 1.401.

Cazurile din afara zonelor de carantină au scăzut la 217 de la 280. Alte oraşe care au fost închise au început să reducă restricţiile odată ce astfel de cazuri au ajuns la zero. Au existat 70 de cazuri transmise local în opt din cele 16 districte din Beijing de vineri, Chaoyang reprezentând 46 dintre ele.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

china beijing provizii alimente covid coronavirus
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024