Preţul petrolului a atins cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni. "China este elefantul din cameră"
Preţurile petrolului au scăzut luni cu aproximativ 6%, până la cele mai reduse niveluri din ultimele două săptămâni, din cauza îngrijorărilor tot mai mari cu privire la perspectiva cererii globale de energie, ca urmare a restricţiilor prelungite legate de epidemia de Covid-19 în Shanghai şi a potenţialelor creşteri ale dobânzilor din SUA, transmite Reuters.
În Shanghai, autorităţile au ridicat garduri în faţa clădirilor rezidenţiale. În Beijing, mulţi oameni au început să facă provizii de alimente, temându-se de o carantină similară după apariţia câtorva cazuri de Covid-19. ”Se pare că China este elefantul din cameră. Restricţiile înăsprite de Covid-19 din Shanghai şi temerile că Omicron s-a răspândit la Beijing au torpilat încrederea astăzi”, a spus Jeffrey Halley, analist la casa de brokeraj OANDA, potrivit news.ro.
Preţul petrolului a scăzut
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 6,17 dolari, sau cu 5,8%, până la 100,48 dolari pe baril, până la ora 15:12 GMT (18:12 ora României). Preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 5,91 dolari, sau cu 5,8%, la 96,16 dolari pe baril.
Efectul restricţiilor Covid din China
- Război Rusia - Ucraina, ziua 62 LIVE TEXT. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov avertizează: Riscul războiului...
- Explozie de proporţii în Nigeria. Peste 100 de oameni au ars de vii într-un incendiu la depozitul unei rafinării...
- Preşedintele Lukoil a demisionat. Vagit Alekperov este al zecelea cel mai bogat om din Rusia şi ceruse oprirea...
”Shanghai-ul nu dă semne că îşi abandonează politica strictă de zero Covid-19; în schimb, promite să intensifice aplicarea restricţiilor pentru Covid-19, care ar putea afecta şi mai mult cererea de petrol”, a declarat analistul City Index Fiona Cincotta.
Ambele valori de referinţă ale petrolului au închis la cel mai redus nivel atins din 11 aprilie. Ambele au pierdut aproape 5% săptămâna trecută, iar preţul petrolului Brent s-a retras brusc după ce a atins 139 de dolari pe baril luna trecută, cel mai ridicat nivel din 2008.
Yuanul chinezesc a înregistrat cea mai amplă serie de pierderi consecutive de trei zile din aproape patru ani, din cauza îngrijorării privind o încetinire a economiei Chinei, care este cel mai mare importator de petrol din lume.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰