Antena Meniu Search
x

Video România pregătește provizii de alimente, în caz de urgență. Cu cât ar putea crește din agricultură

România vrea să îşi facă provizii de alimente, pe care să le folosească în caz de urgenţă. Statul va cumpăra cereale, legume, fructe, ulei si carne pe care le va stoca în depozite. De acest proces ar urma să se ocupe Casa de Comerţ Unirea, o instituţie aflată însă la un pas de faliment şi care mai are doar doi angajaţi.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 08.04.2022, 21:42

Vezi și

În contextul războiului din Ucraina, coaliţia de guvernare pregăteşte noi măsuri pentru a asigura securitatea alimentară. Statul vrea să aibă propriile rezerve de produse alimentare. 

Mădălina Chițac, reporter Observator: 70% din mâncarea de bază a României vine din import. În 2021, România a importat alimente în valoare de peste opt miliarde de euro, cu peste 12 procente peste valoarea înregistrată în 2020.

Carnea, brânza și produsele congelate de patiserie sunt în topul alimentelor aduse din străinătate. 

Iar principalele ţări din care importăm sunt sunt Italia, Spania, Franța sau Germania. Pentru a nu mai mânca atât de mult din import, autorităţile se gândesc să stocheze alimentele, folosindu-se de Casa de Comerţ Unirea. 

Pe acelaşi subiect

Casa de Comerţ Unirea e cu un picior în groapă

Ar fi trebuit să-i ajute pe micii fermieri să-şi vândă marfa.

Adrian Izvoranu, fost director Casa Unirea: Din păcate, investiţiile nu s-au finalizat. Trebuiau să fie deschise 80 de magazine.

Reporter: Câte au fost deschise?

Adrian Izvoranu, fost director Casa Unirea: Două!

Reporter: Şi acum mai e vreunul deschis?

Adrian Izvoranu, fost director Casa Unirea: Nu! Au fost închise amândouă.

Florentin Bercu, fost membru CA Casa Unirea: În prezent, din câte cunosc, mai are doi angajaţi. Capitalul social este estimat la ora actuală la 15-16 milioane de euro.

E nevoie de spaţii de stocare suplimentare

Măsura ridică aşadar multe semne de întrebare la care Coaliţia de guvernare va trebui să găsească răspunsuri. 

Adrian Izvoranu, fost director Casa Unirea: Stocarea asta înseamnă costuri. Costuri de depozitare, de conservare, de manipulare, achiziţii. Un lucru care costă un leu şi-l depozitezi un an ajunge 5 lei. 

Vlad Macovei, Asociaţia Forţa Fermierilor: Dacă la final vom avea producători care şi aşa sunt în dificultate, să vină într-o dificultate suplimentară pt că statul nu-şi achită facturile sau le cumpăra la un preţ care nu e preţul pieţei, n-am făcut nicio treabă. Dimpotrivă, nu facem decât să accentuăm această criză alimentară. 

Staul vrea să cumpere produse de la fermieri, să le stocheze şi să le scoată pe piaţă atunci când e nevoie

Vlad Macovei, Asociaţia Forţa Fermierilor: Dacă ar apărea o problemănebunia cu uleiul. Dacă am asista la o penurie de ulei din cauză că un transport de ulei din afara ţării de care depinde consumul dintr-un anumit moment nu ar mai ajunge, atunci statul poate interveni şi vinde din rezervă către supermarketuri. 

Florentin Bercu, fost membru CA Casa Unirea: Ele sunt pentru a asigura un echilibru în piaţă şi trebuie înlocuite periodic, pentru a nu expira. Depinde la ce categorie de produse ne referim. 

Pe lângă rezerva de alimente, autorităţile spun că vor să le ofere sprijin şi fermierilor care îşi dau producţia spre procesare, în interiorul ţării, pentru a se obţine produse cu o valoare adăugată. Statul va acorda o primă de procesare de 10% din valoarea materiei prime procesate, spun surse guvernamentale. În plus, salariile din agricultură ar putea creşte la 3.000 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » România pregătește provizii de alimente, în caz de urgență. Cu cât ar putea crește din agricultură