Antena Meniu Search
x

Bătrână de 92 de ani luată cu forța din casă și dusă într-un centru de carantină în Shanghai: Avea Covid și i-au spart ușa

Revoltă în Shanghai. Autorităţile locale îi iau cu forţa din locuinţe pe cetățeni în vârstă şi vulnerabili şi îi duc în tabere de carantină improvizate, relatează CNN. Regiunea Shanghai, cel mai puternic centru economic al Chinei, se confruntă cu un nou val al pandemiei, autorităţile au luat măsuri drastice pentru oprirea răspândirii virusului, în cadrul aşa-numitei strategii ”zero COVID”.

de Redactia Observator

la 21.04.2022, 13:14

Bătrână de 92 de ani luată cu forța din casă și dusă într-un centru de carantină în Shanghai: Avea Covid și i-au spart ușa
Bătrână de 92 de ani luată cu forța din casă și dusă într-un centru de carantină în Shanghai: Avea Covid și i-au spart ușa - CNN

Câţiva bărbați au venit marți după ora 2 noaptea şi au bătut la ușa unui apartament dintr-un complex mai sărac de locuințe din Shanghai. Deşi nimeni nu a răspuns, au intrat cu forța în casă, trezind din pat o femeie de 92 de ani.

Indivizii, lucrători sanitari, au venit să-i ducă cu forța la un centru de carantină pe femeie și fiul ei în vârstă de 74 de ani, deoarece, potrivit înregistrărilor oficiale, ambii fuseseră testați pozitiv la Covid-19 cu cinci zile mai devreme, pe 14 aprilie. Când bătrâna a refuzat să meargă pentru că atât ea, cât și fiul ei au fost testați negativ de atunci, a fost scoasă din pat și târâtă pe podea.

Temându-se de ce e mai rău, fiul ei a ajutat-o ​​să se îmbrace și a acceptat să se supună ordinelor. Povestea a fost relatată pe reţelele de socializare de nepoata femeii Zhi Ye, o fostă jurnalistă născută și crescută în Shanghai. Cazul bătrânei a stârnit șoc și furie pe rețelele sociale chineze.

Zhi a povestit online că bunica și unchiul ei s-au testat singuri pe 13 aprilie, cu rezultat pozitiv. Au informat imediat comitetul de cartier, care a trimis muncitorii să le facă teste PCR a doua zi. Ambii aveau doar tusă ușoară, fără febră, iar pe 16 aprilie, testele antigen dădeau rezultate negative. ”Nu există nicio limită pentru cruzimea și violența cu sânge rece”, a fost reacția unui chinez la postarea lui Zhi pe Weibo, varianta de Twitter a Chinei.

Pe acelaşi subiect

Bătrânii, duși cu forța în centrele de carantină din Shanghai. Copiii și nepoții cer ajutor online

În urma scandalului creat, autoritățile locale au declarat oficial că au transferat noaptea târziu doi rezidenți în vârstă într-un centru de carantină. Potrivit poliției și lucrătorilor sanitari din comitetul de cartier, un lăcătuș a deschis ușa apartamentului deoarece se temeau că ”s-a întâmplat un accident” în interior.

Declarația oficialilor susține că cei doi rezidenți în vârstă au fost de acord cu transferul după care ”au coborât voluntar” din locuință pentru a se urca în mașină. Zhi a refuzat să fie intervievată de CNN.

Bunica ei se numără printre numeroșii cetățeni în vârstă din Shanghai care au fost duși în centre de carantină guvernamentale în ultimele zile. Autoritățile își intensifică eforturile pentru a elimina toate cazurile pozitive din comunitate și a pune capăt răspândirii Covid. Unii rezidenți au cerut ajutor pe rețelele de socializare deoarece părinții sau bunicii lor în vârstă au fost duși în unități de izolare, uneori fără medicamentele sau echipamentele medicale de care au nevoie.

Un pacient dintr-un centru de carantină, fost depozit, a declarat pentru CNN că un grup de cetățeni în vârstă, unii în scaune cu rotile, a fost transportat la unitatea sa dintr-un azil de bătrâni luni seara. Unii bătrâni au încercat să plce. Mai multe filmări postate de pe rețelele de socializare arată o femeie în vârstă care a ieșit din centrul de carantină și se cearta cu angajații sanitari îmbrăcați în costume hazmat. 

Vicepremierul chinez Sun Chunlan, cel mai înalt oficial responsabil de strategia de răspundere la Covid-19, a promis luni că va trimite în centre de carantină pe oricine este pozitiv la Covid și pe contactele lor apropiate „fără excepție și întârziere”. Oficialul a spus sâmbătă într-un interviu că transmiterea comunitară din Shanghai s-ar putea încheia în curând, iar cazurile pozitive vor fi detectate doar în centrele de carantină.

Oficialii din Shanghai sunt sub o presiune imensă să controleze focarul de Omicron, care a infectat peste 430.000 de persoane, în ciuda săptămânilor de lockdown obligatoriu. Nemulțumirea publică a luat amploare, oamenii s-au plâns că nu au acces la alimente și servicii medicale din cauza ordinelor de lockdown prelungit. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Bătrână de 92 de ani luată cu forța din casă și dusă într-un centru de carantină în Shanghai: Avea Covid și i-au spart ușa