Antena LIVE

Hartă: Cât de mult a avansat armata rusă în Ucraina după 5 zile de război. ”Rușii se reorganizează pentru a lovi mai puternic”

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului din SUA au publicat cea mai recentă actualizare despre războiul din Ucraina.

De la 01.03.2022, 13:18
Galerie (2)
Hartă: Cât de mult a avansat armata rusă în Ucraina după 5 zile de război. ”Rușii se reorganizează pentru a lovi mai puternic” Profimedia

În ziua a 6-a de război Rusia-Ucraina, analiștii americani spun că există o ușoară acalmie pe măsură ce Rusia își reorganizează campaniile militare în faţa unei apărări ucrainene care a fost mult mai puternică decât se aștepta Vladimir Putin, potrivit BBC.

Armata rusă este acuzată că a folosit o rachetă termobarică într-un atac derulat marți, 1 martie, care a devastat piața centrală din Harkov. Informațiile că ruşii au fost o rachetă termobarică nu au putut fi confirmate oficial din alte surse, susține BBC. Lansatoare ruseşti de rachete TOS-1 sau TOS-1A, capabile să lanseze rachete termobarice, au fost filmate în Ucraina, dar nu au existat încă dovezi clare că au fost şi folosite.  

Aceste tipuri de arme nu folosesc muniție convențională, conțin explozibil de înaltă temperatură și presiune ridicată. Ele sunt uneori numite "bombe cu vid", deoarece aspiră oxigenul din aerul înconjurător pentru a genera o explozie puternică și o undă de presiune uriașă, care poate avea efecte distructive enorme.

Iată cum decurg unele dintre bătăliile majore din Ucraina

Pe acelaşi subiect

Kiev (capitala): Apărarea Ucrainei a fost puternică aici până acum. În prezent, activitatea armatei ruse este limitată, deoarece așteaptă întăriri. Analiştii cred că îşi vor relua atacul cu mai multă putere în următoarele ore. Dacă Rusia continuă să trimită trupe, Ucraina probabil nu va putea împiedica aceste forțe să încercuiască oraşul, dar poate face ca eforturile Rusiei de a obține controlul asupra capitalei să fie „extrem de costisitoare și posibil fără succes”, au spus analiștii.

Harkov (nord-vest): Atacul Rusiei s-a intensificat asupra celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei în ultimele 48 de ore. Forțele ruse folosesc acum arme de artilerie grea și rachete aici. Acestea provoacă mult mai multe morți și daune civile. Zeci de persoane au murit până acum la Harkov, spun oficialii ucraineni. În plus, Rusia a fost acuzată că folosește arme interzise: armă termobarică sau o bombă cu vid.

Sudul Ucrainei: Progresele Rusiei înregistrate în ultimele zile au încetinit comparativ cu primele zile de război, au spus analiștii. Acest lucru poate fi cauzat de faptul că Rusia concentrează trupele pentru a lansa un atac „decisiv” asupra orașelor Mariupol din est și, eventual, Zaporojie.

Ucraina:Blitzkrieg-ul lui Vladimir Putin a eşuat lamentabil

Serviciile britanice de informații susțin că ofensiva rusă către Kiev a avansat slab în ultimele 24 de ore din cauza dificultăţilor logistice, iar armata rusă şi-a intensificat atacurile de artilerie la nord de capitala Ucrainei şi în apropiere de Harkov şi Cernigov. Ministerul Apărării de la Londra, citat marţi de Reuters, afirmăcă folosirea artileriei grele în zone urbane dens populate "creşte cu mult riscul" de a face victime civile. "Rusia nu a reuşit să obţină controlul asupra spaţiului aerian al Ucrainei, ceea ce a determinat reorientarea către operaţiunile de noapte în încercarea de a-şi reduce pierderile", indică informaţiile obţinute de britanici, pe care Reuters nu a reuşit să le verifice imediat.

Și serviciilor secrete ucrainene susțin că armata rusă plănuia să cucerească oraşele cheie ale Ucrainei, Kiev, Harkov şi Herson, într-o "operaţiune specială" de două zile, dar blitzkrieg-ul lui Vladimir Putin a eşuat lamentabil, pentru că în cinci zile armata ucraineană a respins toate atacurile inamice asupra acestor oraşe, a relatat luni agenţia de presă Unian. 

Ucraina: 5.700 de militari ruși în 5 zile de război 

Între timp, oficialii ucraineni susţin că peste 5.700 de militari ruși au murit de la începutul invaziei, iar 200 au fost luați prizonieri, însă cifrele nu au fost confirmate din alte surse. Moscova a admis că are pierderi omenești, dar refuză să publice astfel de date.

Kievul se pregăteşte de cea mai neagră zi de la începutul invaziei în Ucraina. Un convoi format din tancuri şi blindate ruseşti care se întinde pe o lungime de 64 kilometri a ajuns în acest moment la 25 de kilometri de capitală şi ar putea pregăti un atac în forţa în orice moment. 

Alte imagini arată că Rusia a suplimentat prezenţa militară la graniţa Ucrainei cu Belarusul. Între timp, bombardamentele continuă şi astăzi. În Kiev ieri au fost lovite un centru de comunicaţii radar, mai multe clădiri rezidenţiale, dar şi o maternitate din apropiere de capitală. 

În Harkov, bombele au ajuns în centrul oraşului şi în cartierele rezidenţiale, iar autorităţile ucrainene acuză Rusia că ar fi folosit armament termobaric utilizat în războiul din Cecenia. Încercuite de armatele ruse sunt şi oraşele Mariupol şi Herson. Într-un oraş aflat la nord de Harkov, atacurile au ucis 70 de militari ucraineni. Organizatia Natiunilor Unite susţine că în rândul civililor ar fi 406 victime, dintre care cel puţin 102 morţi.

Ți-a plăcut acest articol?

razboi ucraina rusia ucraina atacuri bombardamente kiev herson harkov mariupol
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024