Antena Meniu Search
x

Rușii au dezlănțuit iadul în Harkov. Piața centrală, distrusă ca după Al Doilea Război Mondial. Ce a lăsat armata rusă în urma ei

Războiul din Ucraina a intrat în a şasea zi. Piața centrală din Harkov, numită şi Piaţa Libertăţii, una dintre cele mai mari din Europa, potrivit ucrainenilor, arată ca după Al Doilea Război Mondial. Bombele au căzut în centrul oraşului şi în cartierele rezidenţiale, iar autorităţile ucrainene acuză Rusia că ar fi folosit armament termobaric utilizat în războiul din Cecenia. 

de Redactia Observator

la 01.03.2022, 14:37

Vezi și

Imagini publicate pe contul de Telegram al Serviciului de Urgență al Ucrainei arată piața devastată în afara sediului administrației din Harkiv, după ce a fost lovită de o rachetă pe 1 martie în urma căreia a rezultat o explozie foarte puternică. „În această dimineață, piața centrală a orașului nostru și sediul administrației Harkov au fost atacate în mod criminal”,a declarat guvernatorul regional Oleg Sinegubov într-un videoclip postat pe Telegram. „Ocupanții ruși continuă să folosească arme grele împotriva populației civile”

Cel puţin şase persoane au fost rănite, inclusiv un copil, în urma bombardamentului din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a anunţat, marţi, Serviciul de Urgenţă al Ucrainei într-o postare pe Telegram. Explozia a distrus o clădire guvernamentală, potrivit videoclipurilor postate de Ministerul Afacerilor de Externe din Ucraina şi de oficialii guvernamentali ucraineni. Clipurile au fost postate pe reţelele sociale marţi dimineaţa. 

„Rusia poartă un război şi încalcă, astfel, dreptul internaţional umanitar. Ucide civili, distruge infrastructura civilă. Principala ţintă a Rusiei sunt oraşele mari, care sunt acum lovite de rachete”, a transmis, marţi, Ministerul de Externe de la Kiev, distribuind un videoclip cu atacul cu rachete asupra clădirii Administraţiei Regionale de Stat Harkov.

”Atacuri barbare cu rachete rusești în Piața Libertății și în cartierele rezidențiale din Harkov. Putin nu poate distruge Ucraina și comite mai multe crime de război din furie, ucide civili nevinovați”, a mai transmis Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. 

Pe acelaşi subiect

Un videoclip separat postat de Kostiantyn Nemichev, Şeful Statului Major al Apărării din Harkov, arată efectele atacului, inclusiv interiorul clădirii care s-a transformat într-o grămadă de moloz. Clădirea Administraţiei Regionale de Stat găzduieşte birouri ale administraţiei publice locale şi este situată în „Piaţa Libertăţii”, piaţa principală din Harkov, fiind una dintre cele mai mari din Europa. 

Președintele Ucrainei a descris bombardamentele de luni de la Harkov, care a ucis zeci de civili, drept o crimă de război. Nouă persoane, inclusiv trei copii, au fost ucise luni după ce bombe cu dispersie ar fi vizat clădiri rezidențiale din cel de-al doilea oraș al Ucrainei. Volodimir Zelenski a spus că martorii oculari susţin că civilii au fost vizați în mod deliberat.

"Este în mod clar o crimă de război. Oraș pașnic. Zone rezidențiale pașnice. Fără facilități militare. Zeci de înregistrări ale martorilor oculari demonstrează că aceasta nu este un singur atac greşit, atac deliberat asupra oamenilor. Rușii știau unde trag". Procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a deschis o anchetă cu privire la invazia rusă, după ce a spuscă există „baze rezonabile” pentru a crede caă crime de război sau crime împotriva umanității au fost comise în Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Rușii au dezlănțuit iadul în Harkov. Piața centrală, distrusă ca după Al Doilea Război Mondial. Ce a lăsat armata rusă în urma ei