Antena Meniu Search
x

Video Analiştii spun care e marea greşeală făcută de Vladimir Putin când a invadat Ucraina. Planul B ar putea fi doar negocierile de pace

Sunt cinci zile de când ceea ce se voia un atac-fulger devine o luptă prelungită. Puternica armată a Rusiei se clatină în faţa unui popor care se apără chiar şi cu mâinile goale. Putin a calculat greşit când a subestimat rezistenţa ucraineană, spun analiştii militari. Aşa că a trimis la luptă soldaţi fără experienţă, care au rămas blocaţi în tancuri fără combustibil. 

de Redactia Observator

la 28.02.2022, 20:46

Vezi și

Un lanţ uman, faţă în faţă cu una dintre cele mai puternice armate ale lumii. E o imagine dezarmantă. De cinci zile, Ucraina rămâne în picioare, în timp ce tot mai mulţi soldaţi ai Rusiei declară îngenuncheaţi că nu mai vor să lupte.

Reporter: A calculat greşit Putin, trimiţând copii fără experienţă în prima linie?

Virgil Bălăceanu: A fost un calcul greşit. În forțele lor sunt și militari în termen și aici problemele sunt complicate nu numai din cauza vârstei ci pentru că nu au pregătire pentru misiuni de asemenea amploare. Nu aveau ei chemarea deosebită să înfrângă poporul ucrainean, să demilitarizeze, să denazifice Ucraina

Planul lui Vladimir Putin pare să dea greş

Pe acelaşi subiect

Soldaţii sunt capturaţi, dezorientaţi, multe tancuri au rămas împotmolite şi tehnica militară.

Virgil Bălăceanu: Sunt nişte semne de slăbiciune a Armatei ruse si din punct de vedere al logisticii, probabil si din punct de vedere al starii de operativitate a tehnicii. Au avut astfel de surprize pentru ca tancurile sunt mari consumatoare de motorina, sa nu aiba motorina necesara sa si continue marsul.

Cu o armată net superioară ca dotări şi costuri, Putin n-a luat totuşi în calcul hotărârea cu care au ripostat deopotrivă militarii şi civilii din Ucraina: "Nu vedem disperare pe feţele ucrainenilor, vedem durere, vedem gânduri că trebuie să isi protejeze copii. Este o rezistentă pe care o opune Ucraina si aceasta rezistenta va continua". 

În lupta pentru câştigarea Ucrainei, de partea ruşilor, au intrat şi cecenii.

Virgil Bălăceanu: Aspectul legat de întrebuințarea mercenarilor ceceni este mai complicat pentru că ar aduce în lupta musulmani împotriva ortodocșilor, iar lucrul acesta nu se va ierta. Pe de altă parte, cecenii au fost victimele a două războaie de apărare împotriva rușilor.

Nici astăzi, armata Rusiei nu a avansat mult

Dacă ne uităm pe o hartă a bombardamentelor, cele mai fierbinţi puncte sunt marile oraşe ale Ucrainei. Ca strategie, avem Odessa şi Mariupol, oraşe port, unde ruşii au încercat de mai multe ori cucerirea, dar nu au reuşit. Riposta ucraineană a ţinut şi în Nikolaev, alt punct important, unde au aeroport. Aeroport care a fost lovit de mai multe rachete, dar cam atât. Atacuri repetate au fost şi în Kiev, dar capitala este controlată tot de ucraineni şi la această oră. Zelensky a recunoscut că au pierdut Hersonul. Şi, în urmă cu puţin timp, au pierdut şi oraşul-port Berdiansk. Acestea se adaugă Cernobîlului şi Insulei Şerpilor. În ultimele ore s-a tras puternic şi în zonele Cernigov şi în Harkov.

Virgil Bălăceanu: Harkovul nu a avut un asalt cu blindate, cu tancuri grele sau cu mașini de lupta ale ingfanteriei pentru că s au temut mai ales pe timp de zi că vor avea pierderi f mari tocmai datorită faptului că armata ucraineană erste dotată cu rachete antitanc

În tot acest timp, pierderile sunt uriaşe. Potrivit datelor pe care le-a făcut publice Armata Ucraineană, ar fi murit, până acum, 5.300 de soldaţi ruşi. Iar dacă ne raportăm la tehnica miitară, avem aşa: aproape 60 de avioane şi elicoptere, 191 de tancuri, 816 vehicule blindate, 74 de tunuri, 21 de lansatoare BM Grad, aproape 300 de maşini militare cu tehnică, 60 de cisterne, 3 drone, două ambarcaţiuni şi 5 sisteme antiaeriene. Despre pierderile militare pe care le-a suferit Ucraina nu există nicio informaţie oficială. Nici măcar neoficială.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Analiştii spun care e marea greşeală făcută de Vladimir Putin când a invadat Ucraina. Planul B ar putea fi doar negocierile de pace