Mărturiile românilor din zonele în carantină din Italia: "Este ca în Războiul Rece"
Italia are cea mai mare mortalitate după China. Speriaţi, românii din zona "roşie" cer ajutor.
De Redactia Observator la 09.03.2020, 21:50- Românii captivi în focarul de coronavirus din Italia fac dezvăluiri cutremurătoare
- Cadrele medicale lucrează la foc continuu în nordul Italiei
Italia are cea mai mare mortalitate după China. Speriaţi, românii din zona "roşie" cer ajutor.
16 milioane de oameni în carantină. În localităţi-fantomă trăiesc şi 600 de mii de români.
Gabriela, româncă stabilită în Milano: Este ca-n vremea Războiului Rece!
La 8 mii de kilometri distanţă de ţara unde s-a născut virusul, nordul Italiei este ca un incubator de COVID- 19.
În doar două săptămâni, numărul deceselor a ajuns la aproape 400. Zilnic, sunt raportate sute de noi cazuri. Disperarea atinge cote maxime şi în comunităţile de români.
Anca, româncă stabilită în Linate: Suntem cu toţii blocaţi în Lombardia! Nu avem voie să ieşim, să venim acasă.
Anca munceşte de 12 ani în Italia. De pe 17 martie rămâne şi fără locuinţă, şi fără loc de muncă. Bătrâna de care avea grijă a murit, iar acum e prizonieră în oraş
Anca, româncă stabilită în Linate: Nu te primeşte nimeni. Acum, cu microbul ăsta, cum e peste tot, nu o să zică nimeni: "Hai, stai la mine! Îţi dau o cameră!" Nu o să vrea nimeni! Toată lumea e speriată! Nu mă pot opri din plâns!
Panica este dublată de o criză sanitară fără precedent în ultimele decenii. La intrarea în spitale au fost ridicate corturi unde sunt consultaţi bolnavii. Dar medicii italieni avertizează că cel puţin 10 la sută dintre pacienţi au nevoie de terapie intensivă. Medicii fac ture duble, la fel infirmierii şi asistenţii. Printre eroii din spitale sunt şi mulţi români.
Daniela, asistentă medicală: Vizitele acestea care nu sunt programate şi nu sunt foarte urgente au fost amânate. Autorităţile încearcă, fac tot posibilul să mărească numărul de locuri la terapie intensivă.
În închisorile italiene, măsurile de carantină au stârnit revolte violente. Câţiva gardieni au fost luaţi ostatici, după ce şase deţinuţi au fost găsiţi morţi în celule, în condiţii neclare.
Situaţia este gravă în întreaga lume. Virusul a fost confirmat în peste 100 de ţări.
În Belgia, printre infectaţi se numără angajaţi NATO. Iar Germania şi Franţa au depăşit pragul psihologic de o mie de persoane infectate. În Franţa, printre pacienţi sunt un angajat Disneyland Paris şi patru deputaţi.
Olivier Veran, ministrul Sănătăţii din Franţa: Francezii au ştiut întotdeauna cum să înfrunte situaţiile cele mai complexe, cele mai dificile. Şi de data aceasta, vom fi aici, alături de voi.
În Spania, printre bolnavi se află şi un român, internat în stare critică. Primele cazuri de contaminare au fost descoperite în două ţări vecine cu România: Bulgaria şi Republica Moldova. Iar în Marea Britanie, unde numărul bolnavilor a crescut cu 30 la sută într-o singură zi, premierul a reunit comitetul Cobra. Unele reţele comerciale au început să limiteze vânzarea dezinfectanţilor, laptelui şi pastelor.
Ministerul de Externe de la Bucureşti a anunţat că 22 de români se află pe nava Grand Princess, aflată într-un port din California. Deocamdată, niciunul nu este infectat, dar la bordul navei au fost depistate mai multe cazuri.
În acest timp, în Wuhan, China, viaţa pare că revine la normal. S-au închis 14 spitale de campanie, iar oamenii se întorc la serviciu.