Antena LIVE

Curs valutar

Moment crucial în război. Pesimişti şi fără muniţie, ucrainenii riscă să piardă teren. Sîrskî şi-a certat comandanţii, atacuri sinucigaşe ale ruşilor

Război în Ucraina. O serie de acţiuni ofensive rapide ale Rusiei pun sub presiune noua linie de apărare a Ucrainei după retragerea din orașul cheie Avdiivka, relatează CNN. Situaţia stârneşte temeri cu privire la tacticile Kievului pe linia frontului.

De la 04.03.2024, 16:27
WhatsApp
Vezi și:

Ucraina a anunțat pe 17 februarie retragerea trupelor din Avdiivka în poziții defensive aflate la în vest de oraș. Cu toate acestea, de atunci alte trei sate minuscule au căzut în mâinile forțelor ruse. Kievul insistă însă că nu a intenționat de fapt să le apere. Dar şi linia defensivă stabilită mai la vest, pe linia satelor Orlovka, Tonenke și Berdîci, este de atunci sub un puternic asalt rusesc. Surse pro-ruse susțin că Moscova a ocupat parțial toate cele trei așezări. Armata ucraineană neagă afirmațiile.

Canalul de Telegram DeepState, apropiat de armata ucraineană şi urmărit de peste 600.000 de utilizatori, scrie în cea mai recentă actualizare că ruşii şi-au îmbunătăţit poziţiile în cele 3 sate, dar că acestea nu se află pe deplin sub controlul ruşilor iar luptele se duc în continuare. Canalul de Telegram Rybar, apropiat de armata rusă şi urmărit de peste 1 milion de oameni, susţine că ucrainenii au adus rezerve şi au stabilizat momentan frontul aici, profitând şi de greșeli ale conducerii militare ruse. 

Potrivit CNN, înaintările recente ale ruşilor au venit în contextul unei crize profunde de muniție în cadrul armatei ucrainene. Deficitul a ridicat întrebări aproape existențiale pentru trupele din prima linie, forțate să raționalizeze muniția. Mulţi se întreabă cât timp pot rezista presiunii ruse.

Generalul Sîrskî a certat comandanţii din zona Avdiivka

Pe acelaşi subiect

Un alt semn al sentimentului tot mai mare de neliniște este acela că noul comandant al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskî, și-a certat de două ori în ultima săptămână ofițerii din subordine pentru performanța slabă pe această direcţie cheie a frontului.

Joia trecută Sîrsk a criticat "anumite neajunsuri" și "calcule greșite" ale comandanților din zona Avdiivka "care au afectat direct sustenabilitatea apărării în anumite zone". Sâmbătă, el a sugerat că i-a înlocuit pe unii ofițeri care "nu erau conștienți de situație" și "puneau direct în pericol viața subalternilor".

Oleksandr Sîrskî a devenit noul comandant al armatei în urmă cu trei săptămâni, după ce predecesorul său, popularul general Valeri Zalujnîi a fost înlocuit de Volodimir Zelenski după luni de tensiuni. Sîrskî a moștenit un câmp de luptă pe care Rusia renaște, constantă CNN.

Pesimism pe frontul de est

Asaltul ruşilor asupra noii linii de apărare, mai la vest de Avdiivka, este important pentru că sugerează că oficialii ucraineni au planificat greşit retragerea și sunt de atunci incapabili să oprească înaintarea Rusiei, evaluează CNN. Satele ucrainene care se află sub asaltul ruşilor sunt mici iar clădirile de aici sunt în mare parte distruse. 

Mulți soldați ucraineni care au stat de vorbă cu CNN au exprimat un puternic pesimism cu privire la ce înseamnă retragerea de la Avdiivka și ce va aduce ea în săptămânile următoare. Mulți au cerut să nu fie citaţi. "Nu este vorba atât de impulsul ruşilor, ci mai degrabă de faptul că suntem prost pregătiți să-i oprim. Atâta timp cât nu am avut poziții bune și pregătite, continuăm să dăm înapoi" a declarat un soldat al forțelor speciale.

"Putem simți superioritatea ruşilor la personal, artilerie și vehicule blindate. Ei înaintează încetul cu încetul. Nu avem multe opțiuni aici. Ne retragem sau așteaptă până suntem... Indiferent cât de trist ar suna, până vom fi uciși cu toții. Fără arme... nu este un război pe care îl poţi lupta cu o sabie", a declarat un alt ofițer aflat pe linia frontului.

Deşi președintele Zelenski a spus weekendul trecut că 31.000 de militari au murit de la începutul invaziei ruse, pierderile ucrainene sunt de obicei învăluite în secret. Cu toate acestea, într-o unitate medicală din apropierea frontului de est, un medic a arătat echipei CNN un raport cu multe sute răniţi doar pentru luna februarie. 

Satul Orlovka, un punct central al ofensivei ruse la vest de Avdiivka, este situat pe un teren plat, pe malul unui râu. Imagini surprinse cu o dronă aici arată clădiri în ruine și cratere uriaşe, probabil de la atacurile aeriene rusești. Confruntări aprige continuă şi jurul celorlalte două sate de lângă Avdiivka, Tonenke și Berdîci. Aici CNN a fost martor sâmbătă la explozii intense și la focuri grele de arme. 

Soldații intervievați pe linia frontului de est sunt pesimişti şi cu privire la primăvara viitoare, dacă ajutorul occidental nu va fi furnizat urgent. Combinația între scăderea moralului, lipsa de muniţie și înaintarea ruşilor marchează un moment crucial în război.

Atacuri sinucigaşe ale ruşilor

Imaginile filmate de drone arată în mod repetat o armată care nu se teme să trimită în mare viteză soldaţii în poziții de neapărat, unde probabil vor fi uciși. Brigada 47 Mecanizată a Ucrainei, a filmat la Avdiivka un transportor blindat rus care gonea spre pozițiile ucrainene. A oprit pentru câteva secunde pentru a descărca în jur de 12 soldați. Imediat două drone de atac ucrainene au lovit vehiculul, iar un blindat american Bradley s-a apropiat şi a tras în soldaţii ruşi.

O altă înregistrare din afara satului Berdîci arată peste 30 de soldați ruși morți în spatele unui vehicul blindat avariat. Cu toate acestea, în ciuda pierderilor uluitoare și a tacticilor nesofisticate, asalturile rusești continuă, concluzionează CNN. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina avdiivka sate
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025