Antena Meniu Search
x

Ruşii susţin că au cucerit alte 3 sate din Doneţk. Noul şef al armatei ucrainene s-a dus pe front: Forţele inamicilor sunt superioare

Război în Ucraina. Forțele ruse continuă să avanseze la vest de Avdiivka. Canalele ucrainene de Telegram susţin că ruşii au ocupat o parte din localitatea Orlovka și luptă în satele Tonenke și Berdîci, deşi comandantul-şef al armatei susţine că Ucraina respinge atacurile, dar recunoaşte o situaţie dificilă. De partea cealaltă, canalele ruseşti de Telegram susţin că forţele Moscovei controlează parţial sau aproape complet satele Berdîci, Orlivka şi Tonenke. 

de Redactia Observator

la 29.02.2024, 16:03

Ruşii susţin că au cucerit alte 3 sate din Doneţk. Noul şef al armatei ucrainene s-a dus pe front: Forţele inamicilor sunt superioare
Ruşii susţin că au cucerit alte 3 sate din Doneţk. Noul şef al armatei ucrainene s-a dus pe front: Forţele inamicilor sunt superioare - Profimedia

Forţele ucrainene au respins trupele ruse din satul Orlovka, la vest de Avdiivka, dar situaţia de pe frontul de est rămâne dificilă, a afirmat joi comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, transmite Reuters. Sîrski a mers azi pe linia frontului unde au loc lupte aprige.

Sîrski: Lupte aprige cu forțele inamice superioare

"Brigăzile noastre sunt angajate în lupte aprige cu forțele inamice superioare. Inamicul suferă pierderi grele de personal și echipament militar în timp ce ne atacă cu insistență pozițiile și ocazional reușind să avanseze în unele zone", a spus el. "Sarcina mea principală este să utilizez eficient capacitățile de luptă și echipamentelor militare ale unităților noastre pentru a provoca cât mai multe daune posibil forțelor adverse, pentru a distruge o parte semnificativă a artileriei și a vehiculelor blindate ale acestora, a ne menține pozițiile și a recâștiga terenul de unde ne-am retras. Desigur, consolidarea apărării noastre pe fronturile cheie necesită o distribuire adecvată a rezervelor noastre", a spus el.

Orlovka se află la mai puţin de 2 kilometri nord-vest de Lastocikine, sat recent ocupat de forţele ruse."Inamicul continuă acţiunile ofensive în numeroase zone de pe linia frontului. Situaţia este deosebit de tensionată în sectoarele Avdiivka şi Zaporojie", a scris Sîrski în aplicaţia de mesagerie Telegram.

Pe acelaşi subiect

Potrivit responsabilului ucrainean, unităţi de asalt ruse încearcă să spargă apărarea ucraineană şi să captureze aşezările Tonenke, Orlovka, Semenovka, Berdîci şi Krasnohorovka. Sîrski a mai spus, în urma unei vizite pe frontul de est, că unii comandanţi au remarcat anumite deficienţe în ce priveşte "conştientizarea situaţiei şi evaluarea inamicului", ceea ce afectează direct sustenabilitatea apărării în unele zone.

"Am luat toate măsurile pentru remedierea situaţiei pe teren, cu alocarea de muniţie şi resurse materiale suplimentare, precum şi a rezervelor necesare", a adăugat comandantul ucrainean.

Canalul de Telegram DeepState, apropiat de armata ucraineană şi urmărit de peste 600.000 de utilizatori scrie că forțele ruse continuă să avanseze la vest de Avdiivka, au ocupat o parte din Orlovka și luptă în Tonenke și Berdîci.

Ruşii susţin că au cucerit alte 3 sate din Doneţk 

Canalul de Telegram Rybar, apropiat de armata rusă şi urmărit de peste 2 milioane de oameni, susţine că "forţele ruse au mai eliberat 3 sate: Orlovka, Tonenke și Berdîci". "Satul Orlovka a intrat sub controlul deplin al Forțelor Armate Ruse pe timp de noapte. Restul formațiunilor ucrainene s-au retras în direcția Umanske", relatează acesta.

După ce trupele ruse "au cucerit Tonenke și Berdîci", în zonă s-au format "două mici jumătăți de buzunare, în care au fost prinși membri ai formațiunilor ucrainene care nu au avut timp să plece" şi care sunt sunt "loviţi", potrivit Rybar. Înaintarea ruşilor "face posibilă amenințare pozițiile forțelor armate ucrainene în Semenovka și la vest de aceasta"

Jurnalist ucrainean: "Nu au fost construite noi linii de apărare la vest de Avdiivka"

"48 de ore mai târziu, două dintre cele trei așezări,Tonenke, Orlovka, Berdîci sunt cel puțin parțial sub control rusesc. În ciuda faptului că susține contrariul, Ucraina tot nu poate stabili o nouă linie de apărare la vest de Avdiivka. Asta în timp ce SUA nu mai trimit nimic, deşi Biden are autoritatea să facă astea", a comentat pe X şi expertul militar german Julian Röpcke. 

În timp, forțele ruse iau cu asalt satele care au servit drept baze de aprovizionare pentru apărătorii ucraineni în timpul bătăliei pentru Avdiivka, jurnalistul ucrainean Iuri Butusov, apropiat de armata Kievului, a relatat după o călătorie pe front că "nu au fost construite noi linii de apărare la vest de Avdiivka".

Ruşii au obținut o altă victorie joi, au prins în ambuscadă și ucis peste 20 dintre cel mai bine pregătiţi soldaţi de operațiuni speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie Kyiv Post. De partea cealaltă, armata ucraineană a afirmat joi că a doborât încă trei bombardiere ruseşti Su-34.

Săptămâna trecută, forţele ruse au capturat oraşul strategic Avdiivka din estul Ucrainei, după un asalt care a durat câteva luni, şi acum fac presiuni în alte zone de-a lungul liniei frontului, afirmă autorităţile ucrainene.

Armata ucraineană a anunţat săptămâna aceasta că s-a retras din alte două sate de lângă Avdiivka, pierzând şi mai mult teren în contextul în care sprijinul din partea aliaţilor săi occidentali e pe cale să se epuizeze.

Armata ucraineană şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au spus în mod repetat că militarii duc lipsă de echipamentele şi muniţia necesare pentru a respinge atacurile ruse din cauza ajutorului militar insuficient din partea aliaţilor occidentali, aminteşte Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Ruşii susţin că au cucerit alte 3 sate din Doneţk. Noul şef al armatei ucrainene s-a dus pe front: Forţele inamicilor sunt superioare