Antena Meniu Search
x

Armata rusă a cucerit alte două sate din Doneţk. Ucrainenii, fără oameni şi muniţie, nu pot stabiliza frontul şi cer demisia unui general

Război în Ucraina. Trupele ruse au cucerit alte două sate situate din Doneţk: Stepove și Severne. Forţele Kievului au pierdut 3 localităţi în ultimele 10 zile, de la căderea oraşului Avdiivka, iar unii experţi militari trag un semnal de alarmă că ucrainenii nu pot stabiliza frontul aici pentru că nu ar avea pregătite linii de apărare satisfăcătoare. Armata rusă continuă să înainteze şi pe o altă direcţie din Doneţk, spre oraşele Ceasiv Iar şi Kramatorsk, ultimul mare oraş din Donbas controlat încă de Kiev. Armata a ocupat peste 300 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean de la începutul anului, a anunţat azi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

de Redactia Observator

la 27.02.2024, 18:07

Armata rusă a cucerit alte două sate din Doneţk. Ucrainenii, fără oameni şi muniţie, nu pot stabiliza frontul şi cer demisia unui general
Armata rusă a cucerit alte două sate din Doneţk. Ucrainenii, fără oameni şi muniţie, nu pot stabiliza frontul şi cer demisia unui general - Profimedia

Analiștii ucraineni de la canalul de Telegram DeepState raportează că trupele ruse avansează spre vest și nord-vest de Avdiivka în regiunea Donețk, după ce luni au capturat satele Stepove și Severne. Ucrainenii au confirmat sâmbătă, 24 februarie, că armata rusă a ocupat şi satul Lastocikine, toate sunt situate la vest de Avdiivka, oraş care a căzut complet în mâinile ruşilor pe 17 februarie. 

"Inamicul a înaintat spre localităţile Horlivka, Berdychi și Tonenke. Inamicul a ocupat satele Stepove și Severne" a raportat DeepState, citat de Ukrainska Pravda.

Un purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene a declarat pe 25 februarie că forţele Kievului s-au retras la periferia de vest a Lastocikine, unde au ocupat "poziții defensive pregătite", dar o zi mai târziu a confirmat retragerea lor completă pentru o apărare pe linia Horlivka-Tonenke-Berdychi pe care o ameninţă acum ruşii. 

"Armata ucraineană nu poate stabiliza frontul în această direcţie. Severne este al treilea sat strategic (aflat de multă vreme în prima linie) care este ocupat de ruşi în doar o săptămână. Încă nu se știe unde și dacă Ucraina a stabilit o a doua linie de apărare la vest de Avdiivka", a scrie expertul militar german Julian Röpcke pe platforma X. 

Pe acelaşi subiect

"În timp ce forțele ruse continuă să avanseze la vest de Avdiivka iar liniile de apărare ale ucrainenilor continuă să se prăbușească, activiștii ucraineni cer demiterea generalului Oleksandr Tarnavski, comandantul trupelor din zonă pe care îl acuză de eşecul în a stabili o a doua linie de apărare", mai notează Röpcke.

Ruşii susţin că avansează şi pe frontul de sud, unde ucrainenii au reuşit să cucerească vara trecută câteva sate cu numeroase pierderi de oameni şi tehnică militară. Canalul Rybar, apropiat de armata rusă, susţine că forțele rusești avansează lângă Robotine. "Potrivit unor rapoarte neconfirmate, inamicul ar fi pierdut controlul asupra localității, în sat și la vest". Pe de altă parte expertul militar Boris Rojin, apropiat de forțele rusești care luptă în Ucraina, susţine că ucrainenii încă nu s-au retras din sat şi că luptele încă se duc în interior. 

Ministerul rus al Apărării a confirmat marţi distrugerea primului tanc american Abrams în Ucraina. Serghei Şoigu a transmis că forțele armate ucrainene au fost "alungate" din Severne şi Lastocikine iar Pobeda, un alt mic sat aflat la aproximativ 5 km vest de orașul Donețk a fost şi el cucerit în ultima săptămână. 

Serghei Şoigu: Rusia a ocupat peste 300 de km pătraţi din Ucraina în 2024

Armata rusă a ocupat peste 300 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean de la începutul anului, a informat marţi ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, la o întâlnire cu conducerea forţelor armate. "După stabilirea controlului asupra importantului bastion inamic Avdiivka, forţele ruse continuă să-şi îmbunătăţească poziţiile în sectoarele Doneţk şi Kupiansk, ocupând poziţii înalte de la armata ucraineană. De la începutul anului, 327 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi de forţele naziste", a declarat Şoigu.

Potrivit declaraţiilor sale, în ultima săptămână armata rusă a expulzat forţele ucrainene din oraşele Pobeda, Lastocikine şi Severne din regiunea Doneţk, anexată ilegal de Rusia în septembrie 2022.

"Ca urmare a acţiunilor intense şi hotărâte ale militarilor noştri, potenţialul de război al Forţelor Armate ale Ucrainei este redus. Inamicul pierde în medie 800 de militari şi 120 de maşini de luptă în fiecare zi de la începutul anului, inclusiv cele de fabricaţie străină", a adăugat Şoigu.

Serghei Şoigu: Ucraina a pierdut 444.000 de soldaţi 

Ministrul apărării rus a estimat numărul militarilor ucraineni căzuţi în luptă la peste 444.000, la câteva zile după ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit de 31.000 de soldaţi ucraineni ucişi de la începerea invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

"După eşecul contraofensivei (ucrainene - n.r.), comandamentul armatei ucrainene încearcă să stabilizeze situaţia trimiţând rezervele rămase pentru a preveni prăbuşirea frontului", a spus Şoigu, menţionând că Rusia distruge cu "arme de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune" aceste rezerve din ariergarda ucraineană. 

Ucraina: Se dau lupte violente în apropiere de  

Armata ucraineană a anunţat marţi că armata rusă "încearcă activ să avanseze" pe o altă direcţie din Doneţk, dinspre Bahmut, cucerit în mai anul trecut, spre Ceasiv Iar, un oraş-cheie în apropierea căruia se dau acum  lupte "violente".  O eventuală cucerire a acestei localităţi, părăsită aproape în întregime, ar putea permite forţelor ruse să-şi intensifice şi mai mult atacurile asupra Kramatorsk, ultimul mare oraş din Donbas controlat încă de Kiev şi din ce în ce mai vizat de bombardamentele ruse.

"Inamicul încearcă activ să avanseze în direcţia Ceasiv Iar. În special în apropiere de Ivanivske şi Bogdanivka, unde lupte violente se dau la periferie", a declarat la televiziunea publică un purtător de cuvânt al armatei ucrainene în această zonă, Ilia Ievlaş. Armata rusă "trimite rezerve şi încearcă să-şi consolideze trupele cu unităţi de asalt", a adăugat el.

Localităţile Ivanivske şi Bogdanivka se află la limita liniei frontului, la numai circa 3 km sud-est şi, respectiv, nord-est de Ceasiv Iar, unde armata ucraineană s-a repliat după căderea în mai 2023 a oraşului Bahmut, la aproximativ 10 km mai spre est. Ceasiv Iar, care nu are în prezent decât câteva sute de locuitori faţă de 12.000 înainte de război, este cu regularitate bombardat de forţele ruse, iar multe clădiri de aici au fost distruse. Localitatea este situată la circa 25 km de Kramatorsk, centru administrativ în regiunea Doneţk, ocupată în cea mai mare parte de către Rusia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Armata rusă a cucerit alte două sate din Doneţk. Ucrainenii, fără oameni şi muniţie, nu pot stabiliza frontul şi cer demisia unui general