Antena LIVE

Curs valutar

”Ne întoarcem în URSS”. Izolarea fără precedent a Rusiei a reînviat cozile comuniste - The Guardian

Rușii încep să resimtă efectul penuriilor cauzate de o izolare a țării fără precedent de restul lumii. Unii cumpători au stat o oră și jumătate la coadă pentru zahăr sau, mai rău, încă se luptă pentru el în magazine, relatează The Guardian
Războiul Rusia-Ucraina: ultimele detalii

De la 23.03.2022, 15:50
WhatsApp
Coadă la carne în decembrie 1990 în Moscova pentru sărbătorile de iarnă Profimedia

A fost greu pentru rușii din Saratov să nu compare cozile la zahăr cu cele din epoca sovietică. Oamenii au început să alerge prin magazine după produse de baza. Asta a reînviat temerile că războiul lui Putin în Ucraina va întoarce țara în timp la penuriile și cozile nesfârșite din comunism. 

Pachetele cu zahăr și hrișcă au început să dispară din magazine la începutul lunii martie, la doar o săptămână după ce Rusia a invadat Ucraina. Când primăria locală din Saratov a anunțat săptămâna trecută că va organiza piețe speciale pentru ca oamenii să cumpere produse de bază, sute de oameni au venit.

„Oamenii își dau sfaturi unde să faci rost de zahăr. Este o nebunie”, a povestit Viktor Nazarov, trimis de bunica lui să viziteze piața specială pentru a face provizii. „Este trist și amuzant. Acum o lună totul era bine iar acum vorbim din nou despre anii 90, cumpărăm produse pentru că ne temem că vor dispărea.” După o oră și jumătate de stat în piața principală a orașului, a cumpărat doar un sac de cinci kilograme, a spus el.

Imaginile distribuite pe rețelele sociale au surprins adevărate lupte pentru zahăr și în piețele din alte orașe din Rusia. Asta în timp ce oficialii ruși au susținut că penuria de zahăr este cauzată de o criză artificială. ”Ceea ce se întâmplă acum cu zahărul are ca scop crearea unei stări de panică în societate”, a declarat marți guvernatorul regiunii Omsk, care se confruntă cu lipsuri asemănătoare.

Pe acelaşi subiect

„Ne întoarcem treptat la URSS”

Aceste penurii sunt doar începutul a ceea ce va fi un an greu pentru Rusia, marcat de o contracție economică masivă, inflație ridicată și o izolare fără precedent în lume pentru o economie globalizată. „Cred că ne întoarcem treptat la URSS”, a mărturisit Elina Ribakova, economist-șef la Institutul de Finanțe Internaționale. Ea a sugerat că guvernul rus va continua probabil să se izoleze de economia mondială. „Nu cred că este un șoc temporar după care ne vom întoarce la democrația liberală și la reintegrarea în lume, doar dacă va exista o schimbare de guvern”.

Pe măsură ce soldații ruși luptă în Ucraina, magazinele din unele orașe mari au rămas fără produse esențiale, cum ar fi tampoanele. Prețurile unor produse importate, cum ar fi detergentul Tide, îmbrăcăminte sau pastele de dinți au crescut vertiginos în timp ce rubla a scăzut în valoare. Guvernul a dat vina pe isteria cumpărăturilor și pe speculă, spunând că sunt stocuri mai mult decât suficiente pentru a satisface cererea.

„Ca și în 2020, vreau să-i liniștesc pe cetățenii noștri: avem stocuri de zahăr și hrișcă. Nu este nevoie să intrați în panică și să cumpărați pentru a face stocuri, sunt produse suficiente pentru toată lumea”, a declarat Viktoria Abramchenko, vicepremier rus.

”Sărăcie și disperare” pentru ruși. Inflația estimată să crească cu 20%

Mai îngrijorător, din farmacii au început să dispară peste 80 de medicamente, inclusiv insulina și un popular medicament antiinflamator pentru copii. Încă o dată, oficialii ruși au dat vina pe cumpărăturile făcute în panică, atrăgând atenția că majoritatea companiilor farmaceutice occidentale au spus că nu vor interzice transporturile de medicamente esențiale în Rusia.

Pe măsură ce economia Rusiei se contractă, inflația este estimată să crească cu până la 20% în acest an, a spus Ribakova. Ea mai spune că pentru rușii obișnuiți asta ar însemna „sărăcie. Sărăcie și disperare.” ”Oamenii nu au economii, abia supraviețuiau înainte, iar acum vor sta zile întregi la cozi și nu vor avea acces la servicii medicale de bază și la medicamente.”

Natalia Zubarevich, expert în economie, a atras atenția că nu doar sancțiunile au cauzat penuriile recente. Alte cauze sunt eșecul lanțurilor de aprovizionare și ezitarea în a face achiziții mari, în timp ce valoarea rublei este volatilă. „Instinctele poporului sovieto-rus nu se schimbă”, a spus ea la o emisiune radio, remarcând faptul că și în comunism tot zahărul era cel mai căutat produs pe timp de criză economică. 

Războiul prăbușește economia rusă

Mii de angajați au fost afectați după ce marile companii străine, inclusiv Ikea și McDonald’s, au părăsit temporar piața rusă. Între timp, fabricile locale și alți angajatori au început să oprească producția. La începutul acestei luni, AvtoVAZ, unul dintre cei mai mari producători auto din țară, a fost forțat să oprească producția anumitor linii de vehicule.

Și Sheremetyevo din Moscova, cel mai mare aeroport al țării, a declarat luni că va trebui să concedieze o cincime din personalul său și să oprească angajările, deoarece traficul de pasageri a fost afectat de sancțiuni.

Pe termen lung, sectoare întregi ale economiei ruse ar putea fi în pericol, de la călătoriile aeriene până la producția de bunuri de larg consum, din cauza lipsei anumitor componente de pe piață. „Creșterea economică este sacrificată de dragul acestei economii de război”, a comentat Maria Shagina de la Institutul Finlandez de Afaceri Internaționale.

Din cauza riscurilor multe companii pot decide să nu nu întoarcă pe piața rusă, a spus ea. Nu este clar nici cine îi va înlocui pe rușii tineri și educați care au plecat masiv din țară. „Este posibil ca în câțiva ani să existe alternative rusești pentru produse, de la Microsoft la tampoane, dar va dura timp pentru a le produce. Iar întrebarea este cine le va produce”, a concluzionat Maria Shagina.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

rusia cozi razboi ucraina urss izolare sanctiuni economie comunism
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024