Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 28 LIVE TEXT. Ucraina susține că a oprit armata rusă la suburbiile Kievului. Joe Biden a ajuns în Europa, la summit-ul istoric al NATO

Război Rusia - Ucraina, ziua 28. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile cu Rusia sunt în desfășurare. Între timp, guvernul francez a specificat că nu există un acord de încetare a focului, după ce președintele Emmanuel Macron a vorbit separat cu omologii săi din Rusia și Ucraina, notează CNN. În tot acest timp, președintele american Joe Biden plănuiește să aplice noi sancțiuni Rusiei. Se așteaptă ca anunţul să fie făcut joi, când va călători la Bruxelles pentru discuții cu liderii NATO și G7. Tensiunile au atins un nou punct critic, după ce purtătorul de cuvânt al lui Putin a refuzat să excludă utilizarea armelor nucleare într-un interviu acordat marți pentru CNN, spunând că vor fi folosite doar în cazul unei ''amenințări existențiale'' la adresa Rusiei.

de Redactia Observator

la 24.03.2022 , 07:07

Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele începând din 24 februarie, ZIUA în care a început războiul în Ucraina: ZIUA 2ZIUA 3ZIUA 4ZIUA 5ZIUA 6ZIUA 7ZIUA 8ZIUA 9ZIUA 10ZIUA 11ZIUA 12 ZIUA 13ZIUA 14 ZIUA 15 ZIUA 16ZIUA 17ZIUA 18ZIUA 19ZIUA 20ZIUA 21ZIUA 22 ZIUA 23ZIUA 24, ZIUA 25ZIUA 26 şi ZIUA 27

Vezi cum s-au desfășurat evenimentele în ZIUA 29 de război

UPDATE 22:30. Președintele SUA a ajuns în Europa. Jake Sullivan: Biden va anunța noi sancţiuni împotriva Rusiei la summitul NATO

Articolul continuă după reclamă

Preşedintele american Joe Biden va dezvălui noi sancţiuni pentru politicienii şi oligarhii ruşi la summitul de joi al liderilor NATO de la Bruxelles, potrivit consilierului american pentru probleme de securitate naţională, Jake Sullivan. Oficialul american a mai precizat că Biden va discuta cu liderii NATO despre desfăşurarea trupelor alianţei pe Flancul Estic, conform CNN.

Pe acelaşi subiect

Biden va discuta desfăşurarea forţelor NATO pe Flancul Estic şi planurile de urgenţă în cazul în care Rusia va utiliza armele chimice sau nucleare. Preşedintele SUA se va întâlni cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, ”pentru a verifica semnalele”, şi va participa la summitul extraordinar al NATO timp de aproximativ 3 ore, a mai spus Sullivan.

Printre priorităţi se numără ”cum să ne asigurăm că vom continua să sprijinim Ucraina şi efortul ei de a se apăra”, a spus Sullivan, chiar dacă NATO nu a oferit asistenţă militară Ucrainei, dar a lăsat la latitudinea fiecărui stat membru în parte să trimită sau nu ajutor militar.

Sullivan a precizat că alianţa va despre ”poziţionarea forţelor NATO pe Flancul Estic”, informează news.ro.

UPDATE 22:10. WSJ: Zelenski i-a cerut lui Biden să nu-l sancţioneze pe Abramovici

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut omologului său american Joe Biden să nu impună sancțiuni împotriva oligarhului rus Roman Abramovici, informează WSJ

Potrivit The Wall Street Journal, Abramovici ar putea facilita discuțiile de pace dintre Kiev și Moscova.

Președintele Biden s-a consultat cu președintele Ucrainei cu privire la o serie de sancțiuni, inclusiv pedepse planificate pentru Abramovici.

"Nu vom citi conversațiile private dintre președintele Biden și președintele Zelenski", a spus Emily Horn, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, când a fost solicitată să comenteze. 

UPDATE 21:30. Inflație uriașă în Rusia

Rata inflaţiei în Rusia a accelerat la 14,5% până pe 18 martie, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2015, fiind în creştere de la 12,54% în urmă cu o săptămână, a anunţat miercuri Ministerul Economiei, deprecierea rublei în urma sancţiunilor afectând semnificativ preţurile, transmite Reuters.

Inflaţia a accelerat după ce rubla s-a depreciat în martie la un nivel record, iar cererea pentru o gamă largă de bunuri, de la alimente la maşini, a sporit în urma aşteptărilor că preţurile lor vor creşte şi mai mult, anunță AGERPRES.

UPDATE 20:30. SUA declară oficial că armata rusă a comis crime de război în Ucraina

SUA a declarat oficial că membri ai forțelor armate ruse au comis crime de război în Ucraina, a declarat miercuri secretarul de stat Antony Blinken, relatează CNN.

Declarația oficială a SUA conform căreia Moscova a comis încălcări ale legilor conflictului vine după ce Blinken, președintele Joe Biden și secretarul de stat adjunct Wendy Sherman au spus că este opinia lor că au avut loc crime de război.

"Astăzi, pot anunța că, pe baza informațiilor disponibile în prezent, guvernul SUA apreciază că membrii forțelor Rusiei au comis crime de război în Ucraina", a spus Blinken. "Evaluarea noastră se bazează pe o analiză atentă a informațiilor disponibile din surse publice și de servicii secrete", a spus el.

"Guvernul SUA va continua să urmărească rapoartele despre crime de război și va împărtăși informațiile pe care le adunăm aliaților, partenerilor și instituțiilor și organizațiilor internaționale, după caz. Ne angajăm să urmărim responsabilitatea utilizând fiecare instrument disponibil, inclusiv urmărirea penală".

UPDATE 20:15. Reacție dură a Germaniei, la solicitarea Rusiei de a se plăti gazul în ruble

Germania consideră o ''ruptură a contractului'' solicitarea Rusiei ca statele Uniunii Europene să nu-i mai plătească gazele naturale în euro sau dolari, ci în ruble, a declarat miercuri la o conferinţă de presă ministrul german al economiei, Robert Habeck, potrivit AFP.

''Urmează să discutăm cu partenerii noştri europeni asupra modului în care vom răspunde acestei cereri'', a adăugat oficialul german. Chestiunea ar putea fi discutată de liderii europeni la summitul lor de joi şi vineri, transmite AGERPRES.

UPDATE 19:35. 40.000 de soldaţi desfăşuraţi pe Flancul Estic lucrează pentru ”securitatea şi apărarea colectivă” a NATO - oficiali SHAPE

Războiul preşedintelui Putin în Ucraina a pus alianţa NATO şi statele membre ”în mod categoric în situaţie de risc”, a declarat, miercuri, un oficial al Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SHAPE), la o lună de la invazia rusă în Ucraina, conform CNN.

Oficialul SHAPE i-a numit pe Putin şi cercul său de apropiaţi ”nesăbuiţi” şi afirmat că ”nu le pasă de viaţa oamenilor”. 40.000 de soldaţi desfăşuraţi pe Flancul Estic lucrează pentru ”securitatea şi apărarea colectivă” a NATO.

”Referitor la Rusia, ne dăm seama că Putin şi cercul său apropiat, sunt oameni complet nesăbuiţi. Nu le pasă de viaţa oamenilor. Mint public pentru a-şi ascunde operaţiunile militare. Putin şi-a schimbat total discursul faţă de Occident şi are o ură profundă faţă de societatea noastră, faţă de valorile noastre, aşa că suntem de părere că este într-adevăr periculos şi că alianţa este în mod categoric într-o situaţie de risc”, a spus oficialul.

UPDATE 18:30. Prețul gazului a explodat, după anunțul Rusiei cu privire la plata în ruble

Prețul gazului a crescut cu 34% în Europa, după ce Rusia a cerut plata în ruble. Țările din Europa cumpără zilnic gaz în valoare de 200-800 de milioane de dolari, în funcție de nevoi.

UPDATE 17:55. Invazia Ucrainei se transformă în război chimic? Ruşii, acuzaţi că folosesc arme cu fosfor alb

Ucraina susține că Rusia a folosit bombe cu fosfor alb în orașul Kramatorsk, în Donetsk, estul ţării. Mai multe videoclipuri şi fotografii publicate pe reţelele de socializare arată că forţele ruse ar fi folosit muniţie cu fosfor alb, interzisă de dreptul internaţional, informează The Guardian.

Rusia a fost acuzată că a folosit bombe cu fosfor în invazia sa din Ucraina la scurt timp după ce președintele american Joe Biden avertiza asupra riscului unui atac cu arme chimice.

Muniții cu fosfor alb au fost desfășurate luni în orașul Kramatorsk din est, anunţă şeful poliției din Popasna, citat de The Guardian. Oleksiy Biloshytskiy a publicat un videoclip în care un material ardea puternic pe pământ, când era atins cu o cazma. Filmarea nu a fost verificată independent.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 17:15. Zelenski, discurs în Parlamentul Franței. A comparat Mariupol cu Verdun, în 1916

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut în Parlamentul Franţei un moment de reculegere în memoria ucrainenilor ucişi în războiul declanşat de Rusia. El a vorbit despre atrocităţile comise de armata rusă în ţara sa şi a făcut o comparaţie între situaţia oraşului Mariupol şi cea din Verdun, în Primul Război Mondial, în care sute de mii de oameni au murit.

„Ştiţi ce se întâmplă în Ucraina, ştiţi de ce se întâmplă şi cine e vinovat. Chiar şi cei care îşi ascund capetele în nisip nu pot nega ce se întâmplă. Sunteţi oameni raţionali, oneşti şi vă întreb: cum putem opri acest război, cum putem aduce pacea în Ucraina? Răspunsurile, cele mai multe, sunt în mâinile dumneavoastră, sunt în mâinile noastre, împreună”, a afirmat Volodimir Zelenski miercuri după amiază, adresându-se Parlamentului Franţei.

El face comparaţia între Mariupol şi Verdun, în urma Primului Război Mondial, în care sute de mii de oameni au murit şi care a rămas în istorie sub denumirea „abatorul”, spunându-le parlamentarilor francezi: „Cred că cu toţii ştiţi bine aceste imagini”

UPDATE 16:25. Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru gazele livrate țărilor neprietenoase, ci în ruble

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro în contul livrărilor de gaze naturale către Uniunea Europeană şi le dă un termen de o săptămână autortăţilor ruse să implementeze un nou sistem de plată în ruble. 

 ”Am decis să implementez cât mai curând un set de măsuri referitoare la plățile pentru gazele noastre naturale furnizate așa-ziselor țări neprietenoase în ruble rusești”, a spus Putin. 

Totodată, Putin a transmis că Rusia va continua să furnizeze gaze naturale „în conformitate cu cantitatea și prețurile fixate în contractele încheiate anterior. Spre deosebire de unii parteneri, prețuim reputația noastră în afaceri ca parteneri și furnizori de încredere.”

UPDATE 16:05. NATO: Stoltenberg vrea ca în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia să fie trimise noi grupuri de luptă

Secretarul general al NATO vrea ca în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia să fie trimise noi grupuri de luptă: "Vom avea în total opt astfel de grupuri pe tot flancul estic". O decizie în acest sens va fi luată mâine, anunţă Jens Stoltenberg, care spune că organizaţia nord-atlantică nu va trimite trupe în Ucraina, însă Rusia trebuie să renunţe la retorica nucleară.

"Mâine vom lua alte decizii. Mă aștept ca liderii să fie de acord să consolidăm postura NATO în flancul de est, la sol, pe mare și în aer. Primul pas este trimiterea a patru noi grupuri de luptă NATO în Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia. Vom avea în total opt grupuri de luptă pe tot flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră", anunţă secretarul general al NATO.

"Ucraina are dreptul la autoapărare, sub Carta ONU. Noi ajutăm Ucraina să-și apere acest drept. Încă din 2014 am ajutat Ucraina să se antreneze și să își întărească aceste capacități militare. În ultimele luni, le-am dat arme, sisteme de apărare antitanc și antiavioane, drone, sprijin financiar. Mâine mă aștept ca Aliații să acorde sprijin suplimentar, inclusiv pentru apărarea împotriva armelor biologice, nucleare și în domeniul cibernetic", mai spune Stoltenberg.

UPDATE 15:40. Joe Biden susține că un atac al Rusiei cu arma chimică în Ucraina este o ”ameninţare credibilă”

Un atac rus cu arma chimică în Ucraina este o ”ameninţare credibilă”, avertizează Biden înaintea unui turneu în Europa. 

Şeful statului american pleacă spre "Bătrânul Continent", unde urmează să efectueze un adevărat maraton diplomatic. Biden urmează să participe la trei summituri internaţionale într-o singură zi, joi, la Bruxelles, ale NATO, G7 şi Uniunii Europene (UE).

UPDATE 14.41: Zelenski cere Japoniei să intensifice sancțiunile la adresa Rusiei

Volodimir Zelenski a cerut Japoniei să sporească sancțiunile la adresa Moscovei, inclusiv prin introducerea unui embargo comercial asupra mărfurilor rusești. Fără a furniza dovezi, președintele Ucrainei a spus că forțele ruse pregătesc noi atacuri în zona centralei nucleare de la Cernobîl. El a mai spus că a primit rapoarte că Rusia s-ar putea pregăti să folosească arme chimice, notează BBC

UPDATE 14.14: Guvernul rus: Două schimburi de prizonieri de la începutul invaziei în Ucraina

Două schimburi de prizonieri ruşi şi ucraineni au fost organizate de la începutul invaziei ruse, anunţă miercuri ministerul rus de Externe, fără să precizeze datele la care au avut loc şi nici numărul prizonierilor, relatează AFP. 

O delegată însărcinată cu drepturle omului la Kremlin, Tatiana Moskalkova, a evocat luni un schimb, în Ucraina, între 9 prizonieri ruşi şi primarul din Melitopol, un oraş cucerit de către Rusia. Întrebat despre acest subiect, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a dorit să răspundă.

UPDATE 13.47: Consilier Zelenski: Progres în ceea ce priveşte limitarea înaintării armatei ruse în suburbiile Kievului

Serghei Leşcenko, şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, afirmă că blocuri de apartamente şi case, dar şi clădiri de mici dimensiuni au fost bombardate de armata rusă la Kiev. Acesta menţionează ''numărul uriaş'' al trupelor ruseşti de la periferia capitalei Ucrainei.

''Confirm că avem un progres în jurul Kievului în ceea ce priveşte limitarea înaintării armatei ruse în suburbii. Totuşi, numărul trupelor ruseşti masate în jurul oraşului e uriaş şi noi luptăm pentru libertatea noastră în fiecare zi şi în fiecare noapte. Astăzi, Kievul a fost bombardat din nou şi din nefericire, au distrus case, clădiri mici şi blocuri de apartamente'', a declarat acesta pentru CNN. 

UPDATE 13.36: Ministrul rus al Apărării și șeful armatei nu au mai apărut în public de 12 zile

Presa rusă relatează că Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu și generalul Valeri Gerasimov, actualul șef al Statului Major Rus și prim-adjunct al ministrului Apărării nu au mai apărut deloc în spațiul public de 12 zile. Înainte de 11 martie, Șoigu apărea în public la fiecare câteva zile. Publicația independentă Agentsmedia relatează că oficialul rus ar avea probleme cu inima. De obicei, Serghei Șoigu este foarte activ în mass-media.

UPDATE 13.07: Procuratura ucraineană: Militarii ruşi comit infracţiuni sexuale în Ucraina

Procuratura ucraineană acuză militarii ruşi de comiterea unor infracţiuni sexuale în Ucraina, relatează AFP. ''Militarii au intrat prin efracţie într-o casă, într-un sat, l-au ucis pe proprietarul neînarmat şi au violat-o pe soţia acestuia, ameninţându-i copilul'', acuză prim-vicepremierul însărcinat cu Afaceri Externe, Emine Djaparova.

UPDATE 12.28: Rusia ameninţă din nou NATO

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avertizat miercuri că trimiterea unor forţe de menţinere a păcii în Ucraina poate conduce la o confruntare directă între NATO şi Rusia, relatează Reuters.

"Colegii noştri polonezi au declarat deja că acum va avea loc un summit NATO şi că este necesar de trimis trupe de menţinere a păcii în Ucraina. Sper că ei înţeleg despre ce este vorba. Va fi o ciocnire directă între forţele ruse şi cele ale Alianţei Nord-Atlantice, pe care nu numai că toată lumea dorea să o evite, dar mai şi spuneau că aşa ceva nu ar trebui să aibă loc în principiu", a declarat ministrul rus de Externe.

Citește și: Olena Zelensky le mulțumește altor Prime Doamne pentru sprijinul oferit Ucrainei. Cel mai recent mesaj soției lui Volodymyr Zelensky

UPDATE 12.00: Patru răniţi şi locuinţe avariate la Kiev

Patru persoane au fost rănite uşor, iar mai multe locuinţe au fost avariate, miercuri, într-un bombardament rus vizând un cartier din nord-vestul Kievului, declară surse AFP. Tiruri de artilerie au vizat miercuri dimineaţa cartierul Nivki, situat în partea capitalei ucrainene care se află cel mai aproape de linia frontului, la aproximativ cinci kilometri distanţă, a constatat AFP.

O casă a fost incendiată şi distrusă în întregime. Mai multe imobile au fost ciuruite de schije, iar geamurile le-au fost sparte. Vitrine ale unor magazine din apropiere au fost sparte, iar copaci din cartier au fost tăiaţi la nivelul coroanei.

UPDATE 11.40: Ucrainenii anunţă că au ucis un colonel rus, lângă Mariupol

Armata ucraineană anunţă că a "scos" din joc un alt ofiţer de rang înalt al ruşilor. Este vorba despre colonelul Alexei Sharov, comandantul brigăzii marine 810, care ar fi fost ucis lângă Mariupol. Acesta ar fi al 15-lea ofiţer de rang superior pe care armata rusă îl pierde în Ucraina. Informaţia nu a fost deocamdată confirmată de partea rusă.

UPDATE 11.29: Polonia acuză 45 de diplomaţi ruşi de spionaj

Serviciile poloneze de contraspionaj ABW anunţă miercuri că au identificat 45 de diplomaţi ruşi pe care-i suspectează de spionaj, relatează AFP.

''Agenţia de securitate internă a întocmit o listă cu 45 de persoane care lucrează în Polonia sub acoperirea unor activităţi diplomatice şi care desfăşoară, în realitate, o activitate de spionaj împotriva Poloniei'', spune un purtător de cuvânt al ABW, Stanislaw Zaryn.

UPDATE 11.08: Cancelarul Germaniei spune că invazia rusă este ''împotmolită''

Ofensiva Rusiei în Ucraina ''s-a împotmolit, în pofida tuturor distrugerilor pe care le-a făcut zi de zi'', a declarat cancelarul german Olaf Scholz, relatează AFP. ''Adevărul este că războiul distruge Ucraina, dar că, prin război, (preşedintele rus Vladimir) Putin distruge, de asemenea, viitorul Rusiei'', a spus cancelarul german în Parlament (Bundestag).

Kievul poate ''conta pe ajutorul'' Germaniei, subliniază Scholz în faţa parlamentarilor germani. ''Imaginile care ne parvin zilnic din Ucraina sunt dificil de suportat: case distruse, spitale bombardate, oraşe asediate, militari morţi şi tot mai mulţi civili ucişi şi răniţi, femei şi copii care fug, cu puţinul pe care l-au putut lua cu ei, din faţa tancurilor şi rachetelor lui Putin'', susţine Olaf Scholz.

UPDATE 10.53: Rușii atacă de pe mare

Războiul nu ia o clipă pauză în Mariupol. Noi imagini din satelit arată mai multe incendii, precum și distrugerile masive în orașul aflat sub asediu. Un oficial american al apărării a declarat că Rusia a început acum să tragă de pe nave, din Marea Azov, potrivit CNN. 

UPDATE 10.40: Ucraina anunţă că în Belarus, în apropiere de frontiera comună, au loc manevre de amploare

Echipamente militare ruse şi belaruse se deplasează activ pe întreg teritoriul Republicii Belarus şi se acumulează de-a lungul frontierei cu Ucraina, a anunţat Statul Major al forţelor armate ucrainene în ultimul buletin de război, transmite miercuri EFE.

Statul Major ucrainean mai spune că trupele ruse sunt "demoralizate", că forţele ucrainene continuă "operaţiunile de apărare în direcţiile est, sud-est şi nord-est", că există grupuri operative care acţionează în Doneţk, în estul Ucrainei, şi că "este stopată înaintarea duşmanului în direcţia Zaporojie", în sudul ţării, conform AGERPRES

"Duşmanul este demoralizat în unele regiuni. În timpul asaltului asupra oraşului Mariupol, într-una din unităţile forţelor speciale implicate în ostilităţi active, mai puţin de 10% din personal este pregătit să continue războiul, restul militarilor fiind ucişi, răniţi, bolnavi sau demoralizaţi", potrivit Statului Major al armatei ucrainene.

UPDATE 10.15: 121 de copii ucişi şi alţi 167 răniţi de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, anunţă Procuratura Generală

În decurs de o lună, 121 de copii ucraineni au fost ucişi, iar 167 au fost răniţi în Războiul din Ucraina, anunţă Procuratura Generală ucraineană, relatează AFP. 

''Copiii riscă să fie despărţiţi de familie, să fie exploataţi şi să devină victime ale trafcului de persoane. Ei au nevoie ca guvernele din regiune să intervină şi să implementeze măsuri pentru a le asigura siguranţa'', îndeamnă directoarea UNICEF.

UPDATE 09.32: Trupele ruse atacă ţinte militare în nord-vestul Ucrainei. Atac respins de ucraineni la Harkov

Armata rusă a atacat ţinte militare marţi la Rivne, în nord-vestul Ucrainei, a declarat şeful militar regional Vitali Koval agenţiei de presă UNIAN, citată miercuri de DPA. Printre altele, unităţile ucrainene au anunţat că au respins un atac al trupelor ruse la Harkov, în estul ţării, notează AGERPRES

Koval a informat că trei rachete au lovit instalaţii militare, dar nu a intrat în detalii. "În timpul unei alarme aseară (marţi seară - n.r.), inamicul a tras de trei ori într-un obiect al infrastructurii militare", a declarat el. "O comisie este la faţa locului pentru a evalua prejudiciul." Armata rusă a raportat atacuri în regiune cu o zi mai devreme. Unităţile ucrainene au anunţat de asemenea că au respins un atac al trupelor ruse la Harkov, în estul ţării.

UPDATE 08.52: Zelenski spune că negocierile de pace cu Rusia sunt foarte dificile

Preşedintele ucrainean a declarat miercuri dimineaţă că negocierile de pace cu Rusia sunt foarte dificile, potrivit DPA. "Sunt foarte dificile, uneori scandaloase, însă avansăm pas cu pas", a declarat Zelenski, precizând că reprezentanţii ucraineni negociază în fiecare zi.

"Vom lucra, vom lupta cât mai mult posibil. Până la capăt. Curajos şi deschis. Negociatorii lucrează neobosit. Ne vom odihni doar atunci când când vom câştiga", a adăugat el. Zelenski a mulţumit totodată comunităţii internaţionale pentru sprijinul acordat ţării sale. El şi-a exprimat speranţa că cele trei summit-uri programate în această săptămână - G7, NATO şi UE - vor duce la sporirea sprijinului, adăugând că se aşteaptă la noi sancţiuni împotriva Rusiei şi la ajutor suplimentar pentru Ucraina, conform AGERPRES

UPDATE 08.31: Ursula von der Leyen avertizează: "Războiul creat de Kremlin ameninţă securitatea alimentară în întreaga lume"

Ursula Von der Leyen a precizat că Uniunea Europeană va contribui cu 2,5 miliarde de euro pentru a aborda penuria mondială de alimente. "UE, cel mai mare donator umanitar din lume, îşi intensifică sprijinul cu 2,5 miliarde de euro până în 2024 pentru a ajuta regiunile cele mai afectate de insecuritatea alimentară şi măsuri speciale pentru a creşte producţia europeană de alimente'', a spus Von der Leyen. 

UPDATE 07.35: Ambasadorul Rusiei la ONU: ''Încercăm să bombardăm într-un mod foarte delicat''

Ambasadorul Rusiei la ONU, Gennadi Gatilov, a declarat, marţi seară, că ruşii nu au invadat Ucraina, ci desfăşoară operaţiuni militare limitate şi a subliniat că încearcă să bombardeze "delicat", fără a lovi civilii, informează lefigaro.

"Suntem în favoarea opririi masacrului, dar trebuie să vă uitaţi la situaţia reală: masacrul este săvârşit de cealaltă parte, de radicalii ucraineni şi neonazişti. Nu invadăm Ucraina, desfăşurăm operaţiuni militare limitate, pentru că nu s-a putut tolera mai multă suferinţă pentru ruşii care trăiesc de 8 ani în Donbass'', a justificat Ghenadi Gatilov, ambasadorul Rusiei la ONU, pentru postul elveţian RTS.

Învinovăţind informaţiile din mass-media occidentale pentru că sunt "distorsionate în multe feluri", Ghenadi Gatilov a asigurat: "Încercăm să (bombardăm) într-un mod foarte delicat, fără a răni populaţiile civile. Avem un război informaţional. O mulţime de "ştiri false" sunt afişate pe ecranele de televiziune".

UPDATE 07:25: Zelenski: Aproape 100.000 de oameni se află la Mariupol, unde trăiesc în condiţii inumane, sub bombardamente constante

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ 100.000 de oameni se află în oraşul-port Mariupol, unde trăiesc în condiţii inumane, pe fondul bombardamentelor ruseşti. "În oraş sunt aproximativ 100.000 de oameni. În condiţii inumane. Într-un blocaj complet. Fără hrană, fără apă, fără medicamente. Sub bombardament constant", a spus el în într-un mesaj postat pe Facebook.

El a adăugat că eforturile de salvare a civililor de acolo prin coridoarele umanitare au fost întrerupte de "bombele ruseşti şi teroarea deliberată". O coloană umanitară a fost capturată de Rusia marţi, a spus el, adăugând că lucrătorii guvernamentali ucraineni şi şoferul lor de autobuz au fost luaţi prizonieri, informează BBC. "În ciuda tuturor dificultăţilor, 7.026 de civili au fost evacuaţi", a spus el.

UPDATE 07:10: Ucraina afirmă că ruşii au distrus un laborator din centrala nucleară de la Cernobîl

Trupele ruse care ocupă centrala nucleară de la Cernobîl "au jefuit şi distrus" un laborator de la faţa locului, susţin oficialii ucraineni, citaţi de BBC. Agenţia de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune a declarat că ruşii au deteriorat Laboratorul Central de Analiză - care a procesat o mulţime de deşeuri radioactive.

Agenţia de stat a anunţat într-o postare pe Facebook că laboratorul avea "probe foarte active şi mostre de radionuclizi, care astăzi sunt în mâinile inamicului". Laboratorul, care a costat aproximativ şase milioane de euro, conţinea şi "echipamente de analiză valoroase", care nu erau disponibile în altă parte în Europa, a spus agenţia.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Inflaţia a scăzut în luna septembrie. Simțiți ieftinirile la buzunar?
Observator » Ştiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 28 LIVE TEXT. Ucraina susține că a oprit armata rusă la suburbiile Kievului. Joe Biden a ajuns în Europa, la summit-ul istoric al NATO