Antena Meniu Search
x

Rusia riscă să fie exclusă din G20. Putin plănuiește să meargă la summitul din Bali, China anunță că îl susține

Polonia a cerut oficialilor americani ca Rusia să fie exclusă din G20, grupul celor mai mari 20 de economii ale lumii, din cauza invadării Ucrainei și ar fi primit un „răspuns pozitiv”, relatează Reuters. Însă, Vladimir Putin intenționează să participe la summitul G20 din Indonezia de la sfârșitul acestui an, a declarat miercuri ambasadorul rus în Indonezia, respingând sugestiile că Rusia ar putea fi exclusă. Totodată și China a anunțat prin Ministerul de Externă că sprijină participarea preseședintelui rus la summitul G20, potrivit AFP. 

de Redactia Observator

la 23.03.2022, 11:23

Rusia riscă să fie exclusă din G20. Putin plănuiește să meargă la summitul din Bali, China anunță că îl susține
Rusia riscă să fie exclusă din G20. Putin plănuiește să meargă la summitul din Bali, China anunță că îl susține - Profimedia

Ministrul polonez al Dezvoltării Economice și Tehnologiei, Piotr Nowak, a declarat că excluderea Rusiei din G20 a fost discutată la întâlnirile de la Washington de săptămâna trecută. „În timpul întâlnirilor ... am făcut o propunere de excludere a Rusiei din G20, care a primit un răspuns pozitiv și a fost aprobată, urmează să fie trimisă președintelui Biden”, a spus Nowak, potrivit Reuters. Departamentul de Comerț al SUA nu a oferit niciun răspuns imediat. O sursă americană a spus separat că Rusia a încălcat normele internaționale și, prin urmare, ar trebui să existe consecințe pentru implicările sale în forurile multilaterale.

Rusia a fost suspendată din G8 după anexarea Crimeei în 2014. Cu toate acestea, G20 este o grupare mult mai largă, care include India, China, Brazilia iar un vot de excludere a Rusiei nu ar avea unanimitate, scrie Reuters. Oficialii polonezi au sugerat ca locul Rusiei să fie transferat Poloniei „datorită succesului economic din ultimii 30 de ani” și transformării de la un stat comunist la o economie deschisă.

Rusia s-a confruntat cu un val de sancțiuni internaționale care urmăresc să o izoleze de economia globală. La Geneva, oficialii Organizației Mondiale a Comerțului au declarat că numeroase delegații de acolo au refuzat să se întâlnească cu omologii lor ruși în diferite formate. Ar fi vorba despre delegații ale UE, SUA, Canada și Marea Britanie. 

Rusia cere Indoneziei să nu cedeze ”presiunilor occidentale”

Pe acelaşi subiect

Ambasadorul Rusiei în Indonezia, care deține în prezent președinția rotativă a G20, a declarat că Putin intenționează să călătorească în Bali pentru summitul G20 din luna noiembrie. "Va depinde de multe, de multe lucruri, inclusiv de situația COVID, care se îmbunătățește. Până acum, intenția lui este că își dorește să participe", a declarat ambasadorul Lyudmila Vorobieva într-o conferință de presă.

Întrebată despre amenințările că Rusia ar putea fi exclusă din G20, ea a spus că G20 este o organizație pentru a discuta probleme economice și nu o criză precum cea din Ucraina. "Desigur, expulzarea Rusiei din acest tip de forum nu va ajuta la rezolvarea acestor probleme economice. Dimpotrivă, fără Rusia ar fi dificil să se facă acest lucru".

Ministerul de Externe al Indoneziei a refuzat să comenteze apelurile pentru excluderea Rusiei din G20. Vorobieva a cerut Indoneziei să nu se lase influențată de presiunile din partea țărilor occidentale. „Sperăm că guvernul indonezian nu va ceda presiunii oribile la care sunt supuse nu doar Indonezia, ci și ale multe alte țări din lume de către Occident”, a spus Vorobieva, care a adăugat că Rusia participă activ la toate reuniunile G20. 

China anunță că-l sprijină pe Putin la G20

În acest context China și-a anunțat miercuri „sprijinul” pentru participarea președintelui Vladimir Putin la următorul summit G20, potrivit AFP. Poziția Chinei vine înaintea consultării SUA cu aliații săi cu privire la o excludere a Rusiei din G20. Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus anterior că „nu mai pot fi afaceri ca de obicei” cu Rusia acum.

G20 este forumul principal pentru cooperarea economică internațională, care joacă un rol important în economia globală. „Credem că Rusia nu mai poate fi prezentă ca de obicei în instituțiile internaționale și în comunitatea internațională”, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, la o conferință de presă la Casa Albă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Rusia riscă să fie exclusă din G20. Putin plănuiește să meargă la summitul din Bali, China anunță că îl susține