Antena LIVE

NYT: Europa pregătește un plan de interdicție a petrolului rusesc în etape. Va fi lansat după alegerile din Franța pentru a nu le influența

Oficialii de la Bruxelles elaborează un plan pentru un embargo treptat asupra importului de produse petroliere rusești, dar măsura va fi lansată după al doilea tur al alegerilor din Franța, de pe 24 aprilie, pentru a nu le influența, scrie The New York Times.

De la 15.04.2022, 14:23
NYT: Europa pregătește un embargo asupra petrolului rusesc în etape. Va fi lansat după alegerile din Franța pentru a nu le influența Shutterstock

Oficialii europeni lucrează la un plan pentru un embargo asupra petrolului rusesc, cea mai contestată măsură de până acum ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia. Măsura a întâmpinat rezistență din cauza costurilor mari pentru Germania și pentru că are potențialul de a perturba politica în regiune și de a crește prețurile și mai mult la energie. 

După ce la începutul acestei luni europenii au decis să interzică pentru prima dată cărbunele rusesc - dar cu o perioadă de tranziție de patru luni pentru a lichida comenzile în curs - este probabil ca Uniunea Europeană să adopte o interdicție în etape similare și pentru petrolului rusesc, potrivit unor oficiali și diplomați UE.

Planul este conceput pentru a oferi în special Germaniei timp să aranjeze acorduri cu furnizori alternativi. Vladimir Putin a recunoscut joi că sancțiunile occidentale în vigoare au afectat sectorul energetic vital al Rusiei. 

Detaliile și calendarul embargo-ului asupra petrolului rusesc, negociate după alegerile din Franța

Pe acelaşi subiect

Embargo-ul va fi pus în negociere cel mai devreme după runda finală a alegerilor din Franța, pe 24 aprilie, pentru ca impactul asupra prețurilor la pompă să nu o favorizeze pe extremista Marine Le Pen și să afecteze șansele președintelui Emmanuel Macron de a fi reales, au spus oficialii.

Calendarul este la fel de important ca și detaliile embargoului iar asta indică nivelul de strategie necesar pentru a-i convinge pe toți cei 27 de membri UE să facă ceva ce până acum părea de neconceput, în timp ce Rusia se pregătește să reia ofensiva în estul Ucrainei.

Oficialii și diplomații, care au vorbit cu NYT sub condiția anonimatului pentru că nu sunt autorizați să discute subiectul cu presa, au spus că există un sentiment din ce în ce mai mare că embargoul asupra petrolului rusesc va fi agreat chiar și fără un nou act declanșator din partea rușilor - cum au fost atrocitățile din Bucha

”Membrii UE și ai CE s-au ferit în mod inteligent de a trasa linii roșii pentru a reacționa cu sancțiuni de când Rusia a atacat Ucraina. Ma aștept ca UE să continue să evite definirea factorilor declanșatori întrucât escaladarea continuă a Rusiei în estul Ucrainei și dezvăluirile din Bucha precum și din alte zone continuă să întărească poziția europeană”, a declarat Emre Peker, director la consultanța Eurasia Group.

Uniunea Europeană, care a votat cinci pachete de sancțiuni financiare din ce în ce mai severe la adresa Rusiei de la începutul invaziei de pe 24 februarie, este supusă unei presiuni uriașe din partea aliaților pentru a nu mai finanța visteria Kremlinului prin achiziții de petrol. Până acum, au stat departe de importurile de gaze din Rusia, deoarece rămân prea critice pentru economiile europene importante, în special pentru Germania.

Dar și alți membri nu sunt pregătiți să facă față consecințelor economice generate de închiderea robinetului la importurile de petrol rusesc. Rusia este cel mai mare furnizor de petrol al Uniunii Europene. În 2020 a oferit blocului european un sfert din importurile sale de petrol și produse petroliere. 

Echilibristica Bruxelles-ului pentru a atrage consens asupra interdicției petrolului rusesc

După metoda de lucru prin care Bruxelles-ul a stabilit sancțiunile precedente, Comisia Europeană nu pune pe hârtie detaliile propunerii de interdicție a importurilor de petrol rusesc de teamă că vor ajunge publice și va forța exprimarea în public a unui dezacord între membri, fapt care ar dăuna muncii de a arăta un front unit.

În schimb, grupuri mici de diplomați se vor întâlni cu oficialii Comisiei pentru a dezbate măsurile în zilele următoare, pe tot parcursul vacanței de Paște. Oficialii și diplomații spun că există un consens tot mai puternic că este necesară o abordare treptată, în etape, pentru a menține unitatea între cele 27 de state.

Cea mai probabilă strategie este un plan care va diferenția între tipurile de produse petroliere și metodele de livrare. Există un consens că un embargo mai rapid asupra petrolului transportat de tancurile petroliere (nave) este mai fezabil, spre deosebire de petrolul care vine în Europa prin conducte. Această concesie are rolul de a atrage susținerea Germaniei. 

Varianta discutată în prezent include o perioadă de tranziție de minim o lună, potrivit surselor citate. ”Capitalele europene în frunte cu Berlinul vor să implementeze măsurile viitoare cu cât mai puține perturbări posibil. Acest lucru va necesita un plan treptat de eliminare și de scutiri, pentru a permite țărilor cu o dependență puternică de livrările rusești să se adapteze. De asemenea, va fi esențial pentru obținerea unui consens între cele 27 de state membre”, a explicat Emre Peker, director la consultanța Eurasia Group.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat public că țara sa ar urma să renunțe la petrolul rusesc într-un an, termen care probabil va fi accelerat. ”Companiile așteaptă să expire contractele cu furnizorii ruși, nu le reînnoiesc și trec la alți furnizori într-un ritm nebunesc”, a spus Habeck la sfârșitul lunii martie.

Ți-a plăcut acest articol?

embargo europa petrol rusia
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Bani mulți de la stat pentru toți românii care au curte. Trebuie doar să...
Fanatik.ro
Publicat 19.05.2024
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 22 mai 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se...
CaTine
Publicat 21.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai...
Useit
Publicat 19.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Selena Gomez a uimit într-o rochie roșie la Festivalul de Film de la Cannes....
ZU
Publicat 21.05.2024
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Hello taste
Publicat 21.05.2024
Cum îl determini pe copil să coopereze
Deparinti
Publicat 19.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Câtă cofeină conține ceaiul verde. Poți bea ceai verde dacă ai tensiunea mare?
Medicool
Publicat 21.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024