Antena Meniu Search
x

Video Curtea Penală Internaţională investighează acuzaţiile de genocid din Ucraina: "Trebuie să să ne asigurăm că separăm adevărul de ficţiune"

Acuzaţiile de genocid la adresa Rusiei împart Occidentul în două tabere. Deşi condamnă la unison atrocităţile din Ucraina, unii lideri occidentali se arată reţinuţi să folosească termenul spre dezamăgirea lui Volodimir Zelensky. Curtea Penală Internaţională a trimis în premieră un procuror în iadul din Bucha. Vă avertizăm urmează imagini şi detalii care vă pot afecta emoţional!

Ana Constantin
de Ana Constantin

la 14.04.2022, 19:27

Vezi și

O mamă îşi plânge fiul ucis şi aruncat de ruşi într-o fântână, în încercarea de a ascunde încă o atrocitate comisă în numele războiului. La fiecare pas oamenii descoperă noi şi noi orori. În premieră, un procuror al Curţii Penale Internaţionale a mers personal în Bucea să documenteze acuzaţiile de crime de război formulate la adresa Moscovei. "Am venit aici pentru că avem motive întemeiate să credem că au fost comise infracţiuni care ţin de competenţa instanţei. Trebuie să să ne asigurăm că separăm adevărul de ficţiune", a declarat Karim Khan, procuror Curtea Penală Internaţională.

O sută de cadavre au fost descoperite şi la periferia oraşului Sumî

O sută de cadavre au fost descoperite şi la periferia oraşului Sumî. Kievul se teme că şi sub ruinele din Mariupol e la fel şi denunţă că ruşii ar folosi crematorii mobile ca să scape de cadavre. Oraşul este aproape complet sub ocupaţia Moscovei care a anunţat că are acum şi portul. Uzina Azovstal rămâne ultima frontieră a rezistenţei ucrainene din oraşul port. 100.000 de oameni aşteaptă cu disperare evacuarea. Volodimir Zelensky a vorbit pentru prima dată de genocid la începutul lunii. În rândul aliaţilor occidentali, părerile sunt împărţite. Polonia sau Estonia nu au ezitat să folosească termenul. Declaraţia cu cel mai mare impact a venit de peste Ocean.

"Preşedintele Biden a subliniat că va fi de datoria avocaţiilor internaţionali să determine dacă ceea ce vedem în Ucraina se poate încadra legal la categoria genocid", a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat SUA. "Mi se pare corect ca tot mai mulţi oameni să folosească cuvântul genocid când descriu ceea ce face Rusia şi ceea ce a făcut Vladimir Putin până acum în Ucraina", a declarat Justin Trudeau, premierul Canadei. Unii lideri precum Emmanuel Macron rămân prudenţi şi preferă termenul crime de război în locul celui de genocid.

Într-o adresă video, Volodimir Zelenski cere din nou arme şi oferă chiar o listă cu ceea ce are nevoie armata ucraineană. "Polonia, Moldova, România şi Statele Baltice vor deveni următoarele ţinte dacă Ucraina îşi va pierde libertatea. Înarmaţi Ucraina acum pentru a proteja libertatea", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. SUA trimite ajutoare militare suplimentare în valoare de 800 de milioane de dolari. Pentagonul spune că armele vor ajunge în Ucraina în mai puţin de o săptămână, pentru ca soldaţii să le poată folosi în est unde Rusia pregăteşte o ofensivă majoră. Uniunea Europeană va trimite arme şi echipament militar de 500 de milioane de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Curtea Penală Internaţională investighează acuzaţiile de genocid din Ucraina: "Trebuie să să ne asigurăm că separăm adevărul de ficţiune"