Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 51 LIVE TEXT. Zelenski avertizează că Rusia ar putea recurge la arme nucleare sau chimice. 900 de cadavre au fost găsite în regiunea Kiev

Război Rusia - Ucraina, ziua 51. Nava amiral Moskva din Marea Neagră s-a scufundat: Ucraina spune că a efectuat o lovitură asupra crucişătorului, în timp ce Rusia susține că de fapt muniția de la bord a explodat. Acest incident este văzut ca o lovitură masivă pentru marina rusă. Luptele continuă în estul Ucrainei, fiind raportate explozii la Kiev, precum și în orașul Herson. Între timp, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a acuzat țările europene care continuă să cumpere petrol rusesc că ''și-au câștigat banii din sângele altora'', conform BBC. Războiul din Ucraina afectează ''sever'' economia zonei euro și a cauzat creșterea costurilor energiei, întreruperi în lanțul de aprovizionare și scăderea încrederii consumatorilor, a declarat șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

de Redactia Observator

la 15.04.2022, 22:54

UPDATE 21:22: 900 de cadavre de civili au fost găsite în regiunea Kiev, anunţă șeful poliției

Autoritățile ucrainene continuă să descopere mai multe cadavre în jurul capitalei Kiev, la mai bine de o săptămână după ce trupele rusești au părăsit zona pentru a se concentra în estul Ucrainei, scrie BBC. „Cu părere de rău, pot spune că am găsit cadavrele a 900 de civili decedați și le-am transferat experților criminaliști", a declarat șeful poliției din regiunea Kiev, Andriy Nebitov, în cadrul unui briefing de presă. Nebitov a precizat că peste 350 dintre cadavre au fost recuperate de la Bucha, unde dovezile de atrocități au dus la acuzații de crime de război împotriva trupelor ruse, negate vehement de Moscova.

UPDATE 21:15: Presa rusă: echipajul crucișătorului Moscova a fost evacuat la Sevastopol

Pe acelaşi subiect

Echipajul crucișătorului cu rachete ghidate Moscova, care s-a scufundat joi în Marea Neagră, a fost evacuat în portul Sevastopol, scrie CNN, citând agenția de presă de stat rusă TASS.

TASS citează o sursă anonimă și nu a oferit detalii suplimentare cu privire la numărul membrilor echipajului care au fost salvați de pe crucișătorul Moscova. Moscova era nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră. Ucraina a susținut că a lovit crucișătorul rusesc cu rachete anti-navă, în timp ce armata rusă a recunoscut doar că nava s-a scufundat în urma unui incendiu la bord și a detonării de muniție. Guvernul rus nu a oferit detalii privind victimele.

UPDATE 20:36: Zelenski avertizează că Rusia ar putea recurge la arme nucleare sau chimice

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus, într-un interviu la CNN, că toate țările ar trebui să fie pregăite pentru posibilitatea ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare sau chimice în războiul început de Federația Rusă în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri la CNN că „toate țările lumii" ar trebui să fie pregătite pentru posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare tactice în războiul său împotriva Ucrainei.

Zelenski a spus că Putin ar putea recurge fie la arme nucleare, fie la arme chimice, deoarece nu prețuiește viețile oamenilor din Ucraina, notează Mediafax. „Nu doar eu - toată lumea, toate țările trebuie să fie îngrijorate, pentru că poate să nu fie o informație reală, dar poate fi un adevăr", a spus Zelenski, într-un interviu în limba engleză, acordat din biroul său din Kiev. „Arme chimice, ar trebui să o facă, ar putea să o facă, pentru ei viața oamenilor nu înseamnă nimic. De aceea", a spus Zelenski. „Ar trebui să ne gândim să nu ne fie frică, să nu ne fie frică, ci să fim pregătiți. Dar asta nu este o chestiune care ține de Ucraina, nu numai de Ucraina, ci de toată lumea, cred eu”.

UPDATE 18:39: Ucrainenii susţin că echipajul crucişătorului rus Moskva nu a putut fi salvat

Echipajul crucişătorului rus Moskva, care s-a scufundat joi în Marea Neagră nu a putut fi salvat, afirmă vineri o reprezentantă militară ucraineană, care estimează că Moscova ”nu va ierta” Kievul pentru scufundarea navei-amiral a Flotei ruse la Marea Neagră, un ”simbol al ambiţiilor sale imperialiste”, relatează AFP, citat de news.ro. ”Suntem perfect conştienţi de faptul că nu vom fi iertaţi pentru atacul împotriva Moskva”, declară într-o conferinţă de presă o purtătoare de cuvânt a Comandamentului Militar al regiunii de sud a Ucrainei, Natalia Gumeniuk. Atacul împotriva navei-amiral a Flotei ruse la Marea Neagră, atinsă de rachete ucrainene de tip Neptun, ”nu a atins doar nava, ci a atins ambiţiile imperialiste ale inamcului”, denunţă ea.

UPDATE 17:50: Primul zbor cu armament din noul pachet de ajutor militar al SUA este așteptat să sosească în următoarele 24 de ore

Primul zbor cu armament din noul pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina este de așteptat să sosească în regiune în următoarele 24 de ore, potrivit unui înalt oficial al apărării, citat de CNN. Oficialul a spus că materialul va fi ridicat de la graniță de ucraineni și dus în țară. Nu a fost dezvăluită încărcătura, dar oficialii americani au declarat anterior că vor fi expediate cu prioritate armele cerute urgent de ucraineni cum ar fi obuziere, muniții și radare. Noua tranșă de ajutor militar include armament mai sofisticat și mai greu decât transporturile anterioare.

UPDATE 17:32: Rusia a folosit pentru prima oară bombardiere cu rază lungă de acțiune la Mariupol

Purtătorul de cuvânt a Ministerului Ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, a declarat vineri că, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, Rusia a folosit bombardiere cu rază lungă de acțiune pentru a ataca orașul-port asediat Mariupol, relatează Reuters. Oleksandr Motuzyanyk a spus că Rusia își concentrează eforturile în prezent pentru a ocupa orașele Rubijne, Popasna și Mariupol. Înaultima săptămână de război, trupele ruse au continuat ofensiva în zona de est a Ucrainei, ce cuprinde provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.

UPDATE 16:37: "Moskva" s-ar fi scufundat în Marea Neagră cu două focoase nucleare la bord? Ipoteza care dă fiori inclusiv României

Scufundarea navei "Moskva", nava amiral a flotei ruse, se poate transforma într-un veritabil dezastru pentru ţările riverane la Marea Neagră. Există suspiciuni că nava avea la bord şi două focoase nucleare, capacitatea de luptă permiţându-i acest lucru. "Moskva" s-a scufundat în apropierea portului Sevastapol. Nava se retrăgea în portul din Crimeea după ce fusese grav avariată. Ucrainenii au susţinut că rachetele lor au distrus nava, ruşii au susţinut până în momentul scufundării că avariile au fost produse de un incendiu izbucnit la bord. Cert este că nava amiral a flotei ruse s-a dus în adâncurile Mării Negre, iar experţii şi analiştii militari se tem că aceasta avea la bord şi două focoase nucleare.

UPDATE 16:18: Rusia avertizează SUA și aliații să înceteze înarmarea ”iresponsabilă” a Ucrainei: Vor exista "consecinţe imprevizibile"

Rusia a transmis Statelor Unite o notă diplomatică în care susţine că vor exista ''consecinţe imprevizibile'' dacă Washingtonul continuă să transfere arme Ucrainei. Avertisment a fost dezvăluit după ce preşedintele american Joe Biden a aprobat un nou ajutor militar prin care extinde tipurile de arme oferite armatei ucrainene, relatează vineri publicaţia Washington Post, potrivit Agerpres.

UPDATE 16:12: Rusia anunţă, în direct, pe toate canalele TV: "A început al Treilea Război Mondial"

În a 51-a zi de la începutul conflictului din Ucraina, Rusia anunţă în mod direct că a început Al Treilea Război Mondial. Canalele media ruseşti spun la unison acelaşi lucru. Olga Skabeyeva, prezentatoare la Rossiya 1, a spus că este clar că Al Treilea Război Mondial a început, relatează DailyMail. Aceasta a mai precizat că armata rusă luptă "contra infrastructurii NATO, nu împotriva blocului NATO propriu-zis". Olesya Loseva, prezentatoare a Vremya Pokazhet, a declarat că Occidentul a alimentat Ucraina în mod constant cu armament

UPDATE 15:51: Rusia a distrus o fabrică de lângă Kiev: ar fi locul unde s-au produs rachetele cu care a fost atacată nava "Moskva"

Armata rusă a atacat o fabrică de rachete situată la periferia Kievului, ca ripostă la atacul care a vizat nava militară Moskva, scufundată joi seară în Marea Neagră, anunţă surse citate de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Monde. Atacul a vizat în cursul nopţii fabrica de rachete Vizar, situată în localitatea Vişnev, la 30 de kilometri sud-vest de capitala Ucrainei, au declarat vineri la prânz surse ucrainene.

UPDATE 14:28: Şapte civili au fost ucişi şi 27 răniţi în atacul forţelor ruse asupra autobuzelor de evacuare din Harkov

Şapte civili au fost ucişi şi alţi 27 au fost răniţi, joi, în atacul forţelor ruse asupra autobuzelor de evacuare din regiunea Harkov, a anunţat, vineri, Parchetul ucrainean, potrivit Le Figaro. ''Pe 14 aprilie, soldaţii ruşi au tras în autobuzele de evacuare cu civili din localitatea Borova. Potrivit primelor informaţii, şapte persoane au fost ucise şi alte 27 au fost rănite'', a scris Procuratura ucraineană pe canalul de Telegram.

De asemenea, a fost deschisă o anchetă pentru ''încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului, asociată cu omor cu premeditare'', se mai adaugă în comunicatul Procuraturii.

UPDATE 13:36: Ucraina: Cinci morţi în Donbas

Cinci persoane au fost ucise în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, în ultimele 24 de ore. Controlul complet asupra provinciilor Doneţk şi Lugansk, ce formează regiunea Donbas şi se află parţial sub controlul separatiştilor proruşi începând din 2014, este de la finalul lunii martie ţinta prioritară a armatei ruse, notează Agerpres

UPDATE 12:50: Primăria din Mariupol: Ocupanţii ruşi au început exhumarea cadavrelor îngropate în curţile rezidenţiale

Oficialii oraşului Mariupol susţin că ocupanţii ruşi au început exhumarea cadavrelor îngropate în curţile blocurilor rezidenţiale, relatează BBC. Primăria din Mariupol a anunţat pe canalul de Telegram că ocupanţii ruşi nu permit locuitorilor ucraineni să îngroape persoane care se presupune că au fost ucise de trupele ruse. Fiecare curte are acum un supraveghetor care să aplice această regulă. În Mariupol există 13 crematorii mobile, potrivit oficialilor ucraineni, iar autorităţile locale bănuiesc că ruşii încearcă să acopere crimele de război.

UPDATE 12:20: Rusia afirmă că a ucis circa 30 de ''mercenari polonezi'' în Ucraina

Rusia a afirmat vineri că a ucis circa 30 de ''mercenari polonezi'' într-un atac întreprins în nord-estul Ucrainei, într-un context de puternice tensiuni între Moscova şi Varşovia, informează AFP.

"În urma loviturii, un detaşament de mercenari al unei companii militare private poloneze (...) a fost lichidat în satul Iziumske, în regiunea Harkov. Până la 30 de mercenari polonezi au fost eliminaţi", a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, conform Agerpres

UPDATE 11:50: Strategia ingenioasă care a dus la scufundrea crucișătorului Moskva

Mândria flotei de război a Rusiei din Marea Neagră, crucișătorul Moskva, s-a scufundat. Comandanții ucraineni au distrus nava amiral folosind drone pentru a distrage atenția sistemelor sale de apărare, permițând astfel rachetelor de suprafață să lovească, scrie Daily Mail.

Senzorii crucișătorului de 12.500 de tone se pare că nu au identificat rachetele Neptune, care se îndreptau spre navă, deoarece urmăreau dronele turcești TB2, trimise tot de ucraineni. Cele două proiectile s-au izbit în zona de babord a navei, provocând o explozie violentă și un incendiu uriaș. Cei 510 de membri ai echipajului au reușit să ajungă la bărcile de salvare și s-au evacuat.

UPDATE 11:36: Rusia anunță intensificarea atacurilor asupra Kievului

Ministerul rus al Apărării a susținut, vineri, că numărul și amploarea atacurilor cu rachete ale armatei ruse în regiunea Kiev va creşte în perioada următoare, ca răspuns la ''acțiunile teroriste și de sabotaj'' comise de forțele ucrainene pe teritoriul său, potrivit Reuters.

''Numărul și amploarea atacurilor aeriene împotriva țintelor din Kiev vor crește, ca răspuns la comiterea de către regimul naționalist de la Kiev a atacurilor de natură teroristă sau sabotaj pe teritoriul Rusiei'', a declarat astăzi un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

De asemenea, se spune că cea mai mare parte a Mariupolului se află sub control rus, dar confruntările continuă în zona uzinei Azovstal.

UPDATE 11:15: Un politician rus a plâns în direct, la TV, după distrugerea crucişătorului Moskv

Nava amiral Moskva s-a scufundat, miercuri seară, în apele Mării Negre, după ce a fost avariată grav. Rusia, care nu a recunoscut imediat pierderea crucişătorului, vorbise despre un incendiu la bordul vasului, în timp ce Ucraina a afirmat că nava a fost ţinta unui atac cu rachete Neptun. Joi seară, înainte ca oficialii de la Kremlin să anunţe scufundarea vasului, un politician rus vărsa deja lacrimi în direct, la TV. Vladimir Bortko spunea că Moskva s-a scufundat, ceea ce reprezintă un "motiv întemeiat de luptă cu forţele ucrainene".

UPDATE 10:48: Rusia ar putea intra în incapacitate de plată

Rusia ar putea intra în incapacitate de plată, după ce a încercat să își plătească obligațiunile în dolari în ruble din cauza sancțiunilor occidentale, pe fondul războiului din Ucraina, a declarat agenția de rating Moody's, citată de Reuters. Aceasta ar fi prima incapacitate majoră de plată a obligațiunilor străine a Moscovei din anii care au urmat revoluției bolșevice din 1917.

Rusia a efectuat o plată scadentă pe 4 aprilie pentru două obligațiuni suverane - cu scadența în 2022 și 2042 - în ruble, în loc de dolari, așa cum era obligată să plătească. Prin urmare, Rusia "poate fi considerată în incapacitate de plată conform definiției Moody's, dacă nu se remediază până la 4 mai, care este sfârșitul perioadei de grație", a declarat Moody's într-un comunicat. "Contractele de obligațiuni nu au nicio prevedere de rambursare în altă monedă decât în dolari".

Moody's a precizat că, în timp ce unele euro obligațiuni rusești emise după 2018 permit plăți în ruble în anumite condiții, cele emise înainte de 2018 - cum ar fi cele cu scadența în 2022 și 2042 - nu permit acest lucru. "Opinia Moody's este că investitorii nu au obținut promisiunea contractuală în valută la data scadenței plății", a precizat Moody's. Rusia a declarat în repetate rânduri că vrea să-și plătească datoria, dar contrazice faptul că Occidentul a împiedicat-o să plătească prin impunerea unor sancțiuni.

UPDATE 10:16: Rușii ar încerca să captureze oraşele Popasna şi Rubijne din Lugansk

Forţele ruse îşi concentrează în prezent atacurile în estul Ucrainei, în încercarea de a captura oraşele Popasna şi Rubijne din regiunea Lugansk, potrivit unei evaluări a situaţiei, făcută vineri de armata ucraineană, informează dpa.

Însă trupele ruse nu au reuşit să cucerească aceste oraşe, potrivit unui raport al Statului Major al armatei ucrainene. Kievul se aşteaptă la o ofensivă rusă la scară largă în estul Ucrainei în următoarele zile, notează Agerpres

Forţele ucrainene au respins atacuri în opt locuri în regiunile Lugansk şi Doneţk, au distrus câteva tancuri ruse şi un sistem de artilerie în timpul zilei trecute, potrivit raportului. Ucraina are staţionate un număr mare trupe acolo pentru a contracara regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk. Însă şi Moscova şi-a întărit trupele în zonă în ultimele câteva zile. 

UPDATE 10:05: Peste 500 de civili morți - oficial din Harkov

Conducătorul regiunii Harkov spune că cel puțin 503 civili au murit acolo de la începutul invaziei Rusiei. Postând pe Telegram, Oleg Synegubov a afirmat că printre morți se numără 24 de copii: ''Aceasta este o populație civilă nevinovată, nu îi vom ierta pentru nicio viață'', a scris el. BBC nu a putut verifica independent numărul morților.

UPDATE 09:40: Joe Biden, pregătit să meargă personal la Kiev

Preşedintele american Joe Biden le-a transmis, joi, reporterilor, că este pregătit să viziteze personal Kievul, potrivit unei înregistrări video postate pe Twitter de The Recount, care îl înfăţişează pe liderul Statelor Unite în timp răspunde la întrebarea unui reporter.

''Luăm această decizie acum'', a spus Biden când a fost întrebat dacă va trimite un oficial de rang înalt în Ucraina. Întrebat pe cine va trimite, Biden s-a întors către reporter şi a spus: ''Eşti gata să mergi tu?''. ''Dar dumneavoastră?'', a răspuns reporterul. ''Da!'', a fost răspunsul final şi categoric al liderului SUA.

UPDATE 09:20: Politician rus şi doi colaboratori, inculpaţi în SUA pentru operaţiuni de propagandă ostile Ucrainei

Politician rus Aleksandr Babakov, vizat şi în trecut de sancţiuni internaţionale, şi doi dintre colaboratorii săi au fost inculpaţi joi de justiţia americană pentru operaţiuni ilegale de influenţă şi de propagandă ostile Ucrainei pe teritoriul SUA, au anunţat procurori la New York, informează AFP.

Babakov, deputat în Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus), şi cei doi complici ai săi sunt suspectaţi că au acţionat sub acoperirea unui ONG, "Institutul de studii pentru integrare internaţională", pentru a-şi desfăşura operaţiunile începând cu 2012, conform Agerpres

Concret, ei sunt acuzaţi că, în martie 2017, au încercat să contacteze "cel puţin un membru al Congresului american" pentru a-i oferi o călătorie gratuită la Ialta, parte a Peninsulei Crimeea aflată sub controlul Rusiei, pentru o conferinţă organizată de liderul pro-rus Serghei Aksionov, care era vizat de sancţiuni americane. Ei sunt, de asemenea, suspectaţi că au contactat "membri ai Congresului între 2012 şi 2017 pentru a le solicita întrevederi şi a oferi călătorii cel puţin unui membru al Congresului", scriu procurorii tribunalului federal din Manhattan într-un comunicat.

Potrivit justiţiei americane, ei ar fi încercat să recruteze cel puţin un cetăţean american care să-i ajute şi "au căutat să coopteze politicieni americani şi europeni" pentru operaţiunile lor de influenţă şi de propagandă.

UPDATE 09:00: Ucraina acuză Rusia pentru penuria de alimente

Penuria de alimente din Ucraina se extinde din cauza navelor de război rusești care blochează porturile ucrainene și comerțul din Marea Neagră, a declarat adjunctul ministrului ucrainean al Economiei, Taras Kachka, potrivit BBC

Scriind pe rețelele de socializare, Kachka a făcut referire la o declarație a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, potrivit căreia o cincime din populația lumii va suferi de foamete din cauza războiului din Ucraina.

UPDATE 08:20: Macron îi răspunde lui Zelenski de ce nu l-a acuzat pe Putin de genocid

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a justificat joi decizia de a nu folosi cuvântul genocid împotriva lui Vladimir Putin spunând că "escaladarea verbală" "nu va ajuta Ucraina" şi i-ar putea antrena pe occidentali să intervină, scrie Agerpres.

"Cuvântul genocid are un sens" şi "trebuie calificat de jurişti, nu de politicieni", a declarat Emmanuel Macron, într-o vizită la Le Havre (nord-vest) în cadrul campaniei sale pentru alegerile prezidenţiale din Franţa.

UPDATE 07:50: Ucraina: CIA avertizează asupra riscului nuclear dacă Putin se confruntă cu eşecuri

Eşecurile militare din Ucraina l-ar putea determina pe preşedintele rus Vladimir Putin să folosească acolo o armă nucleară tactică sau de mică putere, a estimat joi şeful CIA, William Burns, transmite AFP, conform Agerpres

"Având în vedere că preşedintele Putin şi conducătorii ruşi s-ar putea scufunda în disperare, ţinând cont de eşecurile pe care le-au suferit până în prezent din punct de vedere militar, niciunul dintre noi nu poate trata cu uşurinţă aceasta ameninţare reprezentată de potenţiala folosire a armelor nucleare tactice sau armelor nucleare de mică putere", a declarat William Burns într-un discurs la Atlanta.

Kremlinul a vorbit despre punerea în alertă a forţelor sale nucleare, "dar nu am văzut cu adevărat niciun semn concret, cum ar fi desfăşurări sau măsuri militare care ar putea agrava îngrijorările noastre", a adăugat şeful principalei agenţii americane de informaţii, vorbind studenţilor de la Georgia Tech. "Evident că suntem foarte îngrijoraţi. Ştiu că preşedintele (Joe) Biden este profund îngrijorat de riscul unui al Treilea Război Mondial şi face totul pentru a evita să ajungă la punctul în care un conflict nuclear devine posibil", a continuat el.

UPDATE 07:30: Zelenski: ''Ucraina a devenit un erou pentru toată lumea liberă''

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Ucraina a rezistat deja 50 de zile invaziei ruse, iar "50 de zile de apărare reprezintă o realizare", una a milioane de ucraineni. El a menţionat că în această perioadă a văzut mulţi lideri ai lumii într-un mod diferit, "politicieni care se comportau ca şi cum nu ar avea nicio putere", dar şi generozitatea celor care nu sunt bogaţi ei înşişi.

Potrivit acestuia, în cele 50 de zile de invazie, ruşii au arătat că principala lor ţintă este Donbas, regiune pe care vor să o distrugă: "Trupele ruse distrug regiunile Lugansk şi Doneţk ca şi cum ar vrea ca doar pietrele să rămână. Şi să nu mai rămână deloc oameni". El a mai spus că acestea nu mai sunt întrebări retorice, ci arată cât de absurdă este invazia făcută de Federaţia Rusă. 

Zelenski a afirmat că le este recunoscător tuturor celor care au sprijinit ţara sa. "Din vremuri imemorial până în prezent, omenirea a căutat eroi. Oamenilor întotdeauna le plac eroii. Ei întotdeauna îi sprijină pe cei care sunt curajoşi. Şi întotdeauna simt cine luptă pentru bine. În cele 50 de zile din acest război, Ucraina a devenit un erou pentru toată lumea liberă. (...) Voi toţi aţi devenit eroi. Toţi bărbaţii şi femeile ucraineni care au rezistat şi nu au renunţat. Şi care vor câştiga. Care vor readuce pacea în Ucraina. Sunt sigur de asta", a subliniat el.

UPDATE 07:00: Explozii puternice la Kiev şi Herson

Mai multe explozii puternice au fost auzite, în noaptea de joi spre vineri, la Kiev, unde ulterior situaţia a revenit la normal, dar şi la Herson, potrivit BBC. Totodată, a fost alertă de atac aerian pe tot teritoriul Ucrainei. Parlamentarul ucrainean Lesia Vasilenko a scris pe Twitter că a auzit trei explozii "una după alta". "Sirena anti-aeriană a sunat o oră. Cel mai probabil Putin este furios din cauza scufundării navei Moskva", a adăugat ea, referindu-se la scufundarea navei de război ruseşti.

Un martor a declarat unui corespondent BBC că exploziile au avut loc în sud-vestul capitalei Ucrainei. Ulterior, situaţia a revenit la normal. "Vă rugăm să urmăriţi declaraţiile şi să vă întoarceţi la adăpost dacă sirena sună din nou", au spus autorităţile de la Kiev,într-o postare pe Telegram.

Explozii au fost raportate şi în oraşul Herson, în sud, potrivit presei ucrainene. Autorităţile ucrainene nu au făcut până acum comentarii despre situaţia din oraşul ocupat de ruşi. Acestea vin după ce miercuri Rusia a ameninţat că va lovi centrele de comandă ale Ucrainei, susţinând că Ucraina a atacat teritoriul rus. Potrivit NEXTA, a fost alertă de atac aerian pe tot teritoriul Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 51 LIVE TEXT. Zelenski avertizează că Rusia ar putea recurge la arme nucleare sau chimice. 900 de cadavre au fost găsite în regiunea Kiev