Antena Meniu Search
x

China a cumpărat petrol și cărbune din Rusia în yuani. Este o premieră de la declanşarea sancţiunilor contra Moscovei

China a cumpărat petrol şi cărbune din Rusia cu propria sa monedă. Sunt primele resurse energetice plătite în yuani de când sancțiunile occidentale au lovit Moscova ca răspuns la războiul declanşant în Ucraina, scrie Bloomberg.

de Redactia Observator

la 07.04.2022, 18:44

China a cumpărat petrol și cărbune din Rusia în yuani. Este o premieră de la declanşarea sancţiunilor contra Moscovei
China a cumpărat petrol și cărbune din Rusia în yuani. Este o premieră de la declanşarea sancţiunilor contra Moscovei - Profimedia

China a cumpărat deja petrol și cărbune din Rusia în moneda locală după ce sancțiunile occidentale au stimulat acorduri comerciale fără dolarul american. În martie, mai multe firme chineze au folosit yuanul pentru a cumpăra cărbune rusesc. Transportul de căbune va începe să sosească luna aceasta și va marca primele mărfuri cumpărate în moneda Chinei de la începutul războiului din Ucraina, potrivit Bloomberg.

Primele transporturi de petrol rusesc cumpărat în yuani vor ajunge la rafinării chineze în luna mai, au declarat surse pentru Bloomberg.

Atât livrările de cărbune metalurgic, cât și cele de cărbune pentru centralele electrice sunt plătite în yuani. Aceste tranzacții se fac în mod tradițional în dolari, dar mulți cumpărători chinezi au oprit temporar achizițiile după ce SUA și Europa au blocat băncile rusești de la sistemul interbancar SWIFT.

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei după ce aceasta a invadat Ucraina au izolat în mare măsură Moscova de sistemul financiar global. Sectorul energetic rus nu a fost vizat în primele valuri de sancțiuni. Pentru moment UE nu s-a atins de importurile de petrol şi gaze, în timp ce SUA a interzis importul de petrol rusesc.

Pe acelaşi subiect

Dar în timp ce SUA și UE anunță noi sancțiuni pentru a pedepsi Rusia din punct de vedere economic, unele țări încearcă alte aranjamente valutare. Experții au speculat că Beijingul va încerca să modifice status quo-ul dolarului în lume, împingând yuanul și mai agresiv pe scena mondială. De exemplu, pentru prima dată de la Războiul Rece, guvernul Rusiei și cel al Indiei au purtat discuții pentru a restabili sistemul de plată rupie-rublă. Arabia Saudită și China au reluat și ele discuțiile despre vânzările de petrol în yuani. 

Totuși este puțin probabil ca yuanul să pună probleme dominației dolarului, cel puțin pe termen scurt. Moneda americană a fost folosită pentru 88% din tranzacțiile valutare în 2019, față de 4,3% pentru yuan, potrivit Băncii Reglementelor Internaționale.

Rusia a fost cel de-al doilea furnizor de cărbune al Chinei anul trecut. Moscova a acoperit golul lăsat de conflictul comercial dintre Beijing și Australia. Aproape jumătate din importurile din Rusia sunt de cărbune metalurgic, căutat după reluarea parțială a operațiunilor în hub-ul industrial din Tangshan. Acest tip de cărbune nu este supus controalelor guvernamentale de preț care se aplică celui pentru centralele electrice.

În timp ce cumpărătorii chinezi se arată interesați să importe mai multe mărfuri rusești, barierele logistice și de finanțare vor atinge un prag, a declarat luna trecută Asociația de Transport și Distribuție a Cărbunelui din China.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri economice » China a cumpărat petrol și cărbune din Rusia în yuani. Este o premieră de la declanşarea sancţiunilor contra Moscovei