Antena Meniu Search
x

Putin bate cu pumnul în masă și anunță că e gata să reorienteze exportul de energie către Asia

Vladimir Putin a declarat joi că Rusia încearcă în viitorul apropiat să își concentreze exporturile de energie pe ”piețele în creștere rapidă” de la sud și est de Rusia  El a avertizat că ”încercările țărilor occidentale de scoate de pe piață” furnizorii ruși ”vor afecta în mod inevitabil întreaga economie mondială”. În prezent nu există o alternativă reală la gazul rusesc, mai transmite Putin, potrivit CNN.

de Redactia Observator

la 14.04.2022, 18:27

Vezi și

„Este necesară diversificarea exporturilor. Trebuie să presupunem că, în viitorul apropiat, livrările de energie în direcția vestului vor fi reduse. Prin urmare, este important să consolidăm tendința din ultimii ani: pas cu pas, reorientăm exporturile noastre către piețele cu creștere rapidă din sud și est. Pentru a face acest lucru în viitorul apropiat, a venit timpul să identificăm infrastructura cheie și să începem construcția ei ”, a declarat președintele rus joi în timpul unei întâlniri video cu companiile energetice și oficiali. La finalul ei Putin a bătut decis cu pumnul în masă.

Putin: Încercările de a scoate Rusia de pe piața energiei vor afecta economia globală

Putin susține că nu există o alternativă rezonabilă la gazul rusesc, avertizând că încercările de a scoate Rusia de pe piața energiei vor afecta economia globală și vor avea consecințe ”dureroase”.

„Încercările țărilor occidentale de a scoate de pe piață furnizorii ruși și de a înlocui resursele noastre energetice cu surse alternative vor afecta inevitabil întreaga economie mondială. Consecințele unui astfel de pas pot deveni foarte dureroase în primul rând chiar pentru inițiatorii unei astfel de politici. Ceea ce este surprinzător aici este că așa-zișii noștri parteneri din țări neprietenoase recunosc că nu se pot descurca fără resursele energetice rusești, inclusiv fără gazele naturale”, a spus el.

Pe acelaşi subiect

Putin: Acum nu există o alternativă reală la gazul rusesc

O alternativă rezonabilă pentru Europa pur și simplu nu există. Da, este posibilă, dar acum, nu există. Toată lumea înțelege acest lucru; pur și simplu nu există în acest moment cantități libere pe piața globală și livrări din alte țări - în primul rând din Statele Unite - care pot fi trimise în Europa. Va fi mult mai costisitor pentru consumatori și va afecta nivelul de trai al oamenilor și competitivitatea economiei europene”, a spus Putin.

Putin a mai spus că nu s-au înregistrat plăți pentru exporturi de energie rusă. „Băncile din țări neprietenoase întârzie transferul plăților. Vă reamintesc, am stabilit sarcina de a cere plăți pentru resursele energetice în moneda națională, pentru a ne îndepărta treptat de dolar și euro. Intenționăm să creștem radical ponderea plăților în monedă națională în sistemul de comerț exterior”, a spus Putin.

Pe fondul războiului din Ucraina, Uniunea Europeană încearcă să reducă importurile de gaz rusesc cu 66% în acest an și să-și rupă complet dependența de energia rusă până în 2027. O nouă rundă, a șasea, de sancțiuni este deja în discuție, iar unii oficiali UE au cerut măsuri care să lovească exporturile rusești de petrol și gaze. Dar o interdicție a gazului rusesc pe termen scurt ar afecta Germania, care s-a bazat pe Rusia pentru aproximativ 46% din gazele sale naturale în 2020, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

La sfârșitul lunii martie, Putin a trimis un ultimatum națiunilor ”neprietenoase” să plătească gazele în ruble începând cu 1 aprilie sau livrările riscă să fie oprite. Germania, Franța și alte guverne ale UE au refuzat, dar până acum rușii nu și-au pus în practică amenințarea. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Putin bate cu pumnul în masă și anunță că e gata să reorienteze exportul de energie către Asia