Antena LIVE

Odesa, atacată de ruşi pentru a patra noapte consecutiv. De ce nu pot doborî ucrainenii rachetele "Onyx" ale lui Putin

Război în Ucraina. Odesa a fost atacată cu drone şi rachete de ruşi pentru a patra noapte consecutiv. Iuri Ignat, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a declarat că ruşii au folosit doar azi 4 rachete Onyx, pe care ucrainenii nu le pot doborî. Sunt doi răniţi, au ars 100 de tone de mazăre şi 20 de tone de orz, a anunţat guvernatorul Odesei. 

De la 21.07.2023, 14:28
Odesa, atacată de ruşi pentru a patra noapte consecutiv. De ce nu pot doborî ucrainenii rachetele "Onyx" ale lui Putin Profimedia

În a patra noapte consecutivă de atacuri aeriene ruse asupra sudului Ucrainei, rachetele au lovit terminale de cereale (silozuri) şi o firmă agricolă din regiunea Odessa, a declarat vineri guvernatorul raionului respectiv, Oleh Kiper, citat de Reuters.

Atacurile au fost însă mai puţin intense decât cele precedente, în care s-au folosit şi drone, iar ţintele au fost şi porturi ucrainene, după ce Rusia s-a retras din acordul mediat de ONU şi Turcia pentru exportul cerealelor din Ucraina pe Marea Neagră. Ucraina acuză Rusia că a distrus 60.000 de tone de cereale în atacurile asupra Odesei

Ruşii atacă firmele agricole din Odesa

După trei nopţi consecutive de teroare puternică cu rachete şi drone asupra infrastructurii portuare, ruşii au trecut la întreprinderile agricole din regiune, a declarat vineri dimineaţa guvernatorul regional, anunţând că sunt doi răniţi în urma atacului de peste noapte. 

Pe acelaşi subiect

"Încercând să ocolească sistemele de apărare aeriană, inamicul a direcţionat rachetele la altitudinea minimă, folosind caracteristicile peisajului. Două rachete au lovit silozurile uneia dintre întreprinderile agricole. A izbucnit un incendiu şi, în timp ce se stingea incendiul, s-a declanşat o a doua alarmă aeriană.

O altă rachetă a lovit aceeaşi întreprindere, distrugând echipamentele agricole şi de salvare. Incendiul, pe o suprafaţă de peste 200 mp, a fost în cele din urmă lichidat. Inamicul a distrus 100 de tone de mazăre şi 20 de tone de orz. Doi angajaţi ai întreprinderii au fost răniţi", a scris guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, citat de The Guardian.

Guvernatorul a afirmat că Rusia a folosit şi rachete de croazieră Kalibr, trase de pe Marea Neagră, la altitudine joasă, astfel încât să evite sistemele de apărare antiaeriană. Două rachete au lovit silozuri de cereale, unde au provocat un incendiu, iar o altă rachetă a lovit firma agricolă în timpul intervenţiei pentru stingerea focului, avariind echipamente agricole şi de intervenţie.

În fotografii de la faţa locului se văd flăcările între clădiri metalice deformate, care par depozite, şi un vehicul de pompieri avariat. Moscova susţine că atacurile constituie "represalii" şi acuză Ucraina de exploziile de luni de la podul peste Strâmtoarea Kerci care leagă teritoriul rus de peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Bombardamentele ruseşti au continuat săptămâna aceasta şi în sudul şi estul Ucrainei. Guvernatorul raionului Zaporojie din sud, Iuri Malaşko, a relatat că au avut loc 80 de atacuri asupra unor localităţi în ultimele 24 de ore, iar patru oameni au fost ucişi. Procuratura generală ucraineană a afirmat că loviturile ruse au ucis un bărbat şi o femeie, căsătoriţi, cu vârste de peste 50 de ani, în oraşul Kostantinivka din raionul Doneţk din est.

Ucraina nu poate să doboare Onyx-ul rusesc

Rusia a început să folosească rachete de croazieră supersonice antinavă "Onyx" împotriva Odesei şi Nikolaevului iar sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei nu sunt capabile să le doboare.

Rusia a folosit în atacurile din ultimele zile o rachetă utilizată extrem de rar de când a declanşat războiul din Ucraina, racheta antinavă P-800 Onyx, concepută pentru a ataca navele marine. 

Potrivit lui Iuri Ignat, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, racheta ridică o serie de provocări tehnice atunci când este folosită împotriva țintelor terestre. "Rachetele Onyx sunt concepute pentru a distruge ambarcațiunile, zboară cu o viteză de 3000 km pe oră, adică foarte repede" a spus acesta citat de presa ucraineană.

Nu doar viteza complică capacitatea de a detecta și intercepta racheta, ci și profilul de zbor al acesteia. În faza finală de zbor către o țintă, aceasta zboară la o înălțime de aproximativ 15 metri sau chiar mai mică, deoarece este concepută cu o tehnică de tip "sea skimming" pentru a evita detectarea prin radar. 

"După lansare, se poate ridica sus, iar când intră în țintă, poate zbura de fapt la 10-15 metri deasupra apei pentru a distruge nava", a spus Ignat. "Este dificil să lupți cu astfel de rachete, dar le poți influența prin forme de război electronic", a adăugat el. Într-un interviu anterior, Ignat a spus că pentru doborârea Onyx-ului este nevoie de un "sistem antibalistic". Cel mai probabil se referea la sistemele americane Patriot sau sistemele franceze de apărare antirachetă SAMP/T. 

Ucraina are ambele sisteme, dar nu în cantitățile necesare pentru a acoperi întreaga ţară. "Sistemele antibalistice pot face față rachetelor X-22 (o altă rachetă anti-navă) și posibil, şi rachetelor Onyx. Faptul că şi X-22, și Onyx nu sunt prea precise este un lucru bun, dar faptul că sunt greu de doborât este un lucru rău" a menționat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene.

Ce este racheta "Onyx"

Racheta P-800 Onyx (Rubinul), versiunea de export esste cunoscută sub numele de "Yakhont" iar numele de cod al NATO este SS-N-26 "Strobile", este o rachetă antinavă supersonică cu rază medie de acțiune, dezvoltată la sfârșitul anilor '70 în URSS, potrivit Kyiv Post.  

Poate fi lansată de pe nave de suprafață, submarine dar și sisteme terestre. Rachetele folosite în prezent pentru a ataca sudul Ucrainei ar fi lansate de pe sisteme mobile K-300P Bastion-P pe care ruşii le-au desfășurat pentru prima dată în Crimeea după ocuparea peninsulei în 2014.

Racheta are o rază de acțiune de până la 300 de kilometri pe traiectoria implicită și o rază de acțiune de 120 de km pe traiectoria la joasă altitudine. Este lansată folosind o altă rachetă de amplificare care se separă în câteva secunde, apoi se propulseze singură cu un motor alimentat de kerosen. Poate atinge o altitudine inițială de până la 14 kilometri și viteze de până la 750 m/s (adică Mach 2.2).

La apropierea de țintă, racheta coboară la o altitudine de 10 - 15 m pentru a evita detectarea. Masa focosului rachetei Onyx poate varia în funcție de versiunea și scopul specific, fie are un focos puternic exploziv de 200 de kilograme, fie are un focos perforant semi-blindat de 250 de kilograme.

Ți-a plăcut acest articol?

cereale odesa racheta razboi ucraina rusia ucraina vladimir putin
Întrebarea zilei
Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce să adaugi în ciorba de cartofi cu afumătură ca să-ți iasă delicioasă....
Fanatik.ro
Publicat 16.05.2024
Prin ce a trecut o familie de români care a mers cu mașina în vacanță în...
Fanatik.ro
Publicat 16.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare....
CaTine
Publicat 16.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții....
Useit
Publicat 16.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 16.05.2024
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Hello taste
Publicat 16.05.2024
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 16.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini...
Medicool
Publicat 16.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024