Antena LIVE

Curs valutar

Odesa, atacată de ruşi pentru a patra noapte consecutiv. De ce nu pot doborî ucrainenii rachetele "Onyx" ale lui Putin

Război în Ucraina. Odesa a fost atacată cu drone şi rachete de ruşi pentru a patra noapte consecutiv. Iuri Ignat, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a declarat că ruşii au folosit doar azi 4 rachete Onyx, pe care ucrainenii nu le pot doborî. Sunt doi răniţi, au ars 100 de tone de mazăre şi 20 de tone de orz, a anunţat guvernatorul Odesei. 

De la 21.07.2023, 14:28
WhatsApp
Odesa, atacată de ruşi pentru a patra noapte consecutiv. De ce nu pot doborî ucrainenii rachetele "Onyx" ale lui Putin Profimedia

În a patra noapte consecutivă de atacuri aeriene ruse asupra sudului Ucrainei, rachetele au lovit terminale de cereale (silozuri) şi o firmă agricolă din regiunea Odessa, a declarat vineri guvernatorul raionului respectiv, Oleh Kiper, citat de Reuters.

Atacurile au fost însă mai puţin intense decât cele precedente, în care s-au folosit şi drone, iar ţintele au fost şi porturi ucrainene, după ce Rusia s-a retras din acordul mediat de ONU şi Turcia pentru exportul cerealelor din Ucraina pe Marea Neagră. Ucraina acuză Rusia că a distrus 60.000 de tone de cereale în atacurile asupra Odesei

Ruşii atacă firmele agricole din Odesa

După trei nopţi consecutive de teroare puternică cu rachete şi drone asupra infrastructurii portuare, ruşii au trecut la întreprinderile agricole din regiune, a declarat vineri dimineaţa guvernatorul regional, anunţând că sunt doi răniţi în urma atacului de peste noapte. 

Pe acelaşi subiect

"Încercând să ocolească sistemele de apărare aeriană, inamicul a direcţionat rachetele la altitudinea minimă, folosind caracteristicile peisajului. Două rachete au lovit silozurile uneia dintre întreprinderile agricole. A izbucnit un incendiu şi, în timp ce se stingea incendiul, s-a declanşat o a doua alarmă aeriană.

O altă rachetă a lovit aceeaşi întreprindere, distrugând echipamentele agricole şi de salvare. Incendiul, pe o suprafaţă de peste 200 mp, a fost în cele din urmă lichidat. Inamicul a distrus 100 de tone de mazăre şi 20 de tone de orz. Doi angajaţi ai întreprinderii au fost răniţi", a scris guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, citat de The Guardian.

Guvernatorul a afirmat că Rusia a folosit şi rachete de croazieră Kalibr, trase de pe Marea Neagră, la altitudine joasă, astfel încât să evite sistemele de apărare antiaeriană. Două rachete au lovit silozuri de cereale, unde au provocat un incendiu, iar o altă rachetă a lovit firma agricolă în timpul intervenţiei pentru stingerea focului, avariind echipamente agricole şi de intervenţie.

În fotografii de la faţa locului se văd flăcările între clădiri metalice deformate, care par depozite, şi un vehicul de pompieri avariat. Moscova susţine că atacurile constituie "represalii" şi acuză Ucraina de exploziile de luni de la podul peste Strâmtoarea Kerci care leagă teritoriul rus de peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Bombardamentele ruseşti au continuat săptămâna aceasta şi în sudul şi estul Ucrainei. Guvernatorul raionului Zaporojie din sud, Iuri Malaşko, a relatat că au avut loc 80 de atacuri asupra unor localităţi în ultimele 24 de ore, iar patru oameni au fost ucişi. Procuratura generală ucraineană a afirmat că loviturile ruse au ucis un bărbat şi o femeie, căsătoriţi, cu vârste de peste 50 de ani, în oraşul Kostantinivka din raionul Doneţk din est.

Ucraina nu poate să doboare Onyx-ul rusesc

Rusia a început să folosească rachete de croazieră supersonice antinavă "Onyx" împotriva Odesei şi Nikolaevului iar sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei nu sunt capabile să le doboare.

Rusia a folosit în atacurile din ultimele zile o rachetă utilizată extrem de rar de când a declanşat războiul din Ucraina, racheta antinavă P-800 Onyx, concepută pentru a ataca navele marine. 

Potrivit lui Iuri Ignat, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, racheta ridică o serie de provocări tehnice atunci când este folosită împotriva țintelor terestre. "Rachetele Onyx sunt concepute pentru a distruge ambarcațiunile, zboară cu o viteză de 3000 km pe oră, adică foarte repede" a spus acesta citat de presa ucraineană.

Nu doar viteza complică capacitatea de a detecta și intercepta racheta, ci și profilul de zbor al acesteia. În faza finală de zbor către o țintă, aceasta zboară la o înălțime de aproximativ 15 metri sau chiar mai mică, deoarece este concepută cu o tehnică de tip "sea skimming" pentru a evita detectarea prin radar. 

"După lansare, se poate ridica sus, iar când intră în țintă, poate zbura de fapt la 10-15 metri deasupra apei pentru a distruge nava", a spus Ignat. "Este dificil să lupți cu astfel de rachete, dar le poți influența prin forme de război electronic", a adăugat el. Într-un interviu anterior, Ignat a spus că pentru doborârea Onyx-ului este nevoie de un "sistem antibalistic". Cel mai probabil se referea la sistemele americane Patriot sau sistemele franceze de apărare antirachetă SAMP/T. 

Ucraina are ambele sisteme, dar nu în cantitățile necesare pentru a acoperi întreaga ţară. "Sistemele antibalistice pot face față rachetelor X-22 (o altă rachetă anti-navă) și posibil, şi rachetelor Onyx. Faptul că şi X-22, și Onyx nu sunt prea precise este un lucru bun, dar faptul că sunt greu de doborât este un lucru rău" a menționat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene.

Ce este racheta "Onyx"

Racheta P-800 Onyx (Rubinul), versiunea de export esste cunoscută sub numele de "Yakhont" iar numele de cod al NATO este SS-N-26 "Strobile", este o rachetă antinavă supersonică cu rază medie de acțiune, dezvoltată la sfârșitul anilor '70 în URSS, potrivit Kyiv Post.  

Poate fi lansată de pe nave de suprafață, submarine dar și sisteme terestre. Rachetele folosite în prezent pentru a ataca sudul Ucrainei ar fi lansate de pe sisteme mobile K-300P Bastion-P pe care ruşii le-au desfășurat pentru prima dată în Crimeea după ocuparea peninsulei în 2014.

Racheta are o rază de acțiune de până la 300 de kilometri pe traiectoria implicită și o rază de acțiune de 120 de km pe traiectoria la joasă altitudine. Este lansată folosind o altă rachetă de amplificare care se separă în câteva secunde, apoi se propulseze singură cu un motor alimentat de kerosen. Poate atinge o altitudine inițială de până la 14 kilometri și viteze de până la 750 m/s (adică Mach 2.2).

La apropierea de țintă, racheta coboară la o altitudine de 10 - 15 m pentru a evita detectarea. Masa focosului rachetei Onyx poate varia în funcție de versiunea și scopul specific, fie are un focos puternic exploziv de 200 de kilograme, fie are un focos perforant semi-blindat de 250 de kilograme.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

cereale odesa racheta razboi ucraina rusia ucraina vladimir putin
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025