Antena Meniu Search
x

Video Ucraina amenință că va ataca navele din Marea Neagră care se îndreaptă către porturile ruseşti: "Este îngrijorător"

Război în Ucraina. Kievul a ameninţat joi că toate navele care traversează Marea Neagră către porturile controlate de Rusia ar putea fi vizate de atacuri începând de vineri. Este vorba atât de porturile ocupate de ruşi, cât şi cele ale Moscovei. Răspunsul Kievului vine după ce Moscova a bombardat de 3 zile Odesa, a ieşit din acordul ONU privind coridorul alimentar şi a ameninţat că va considera potenţială ţintă militară orice navă din Marea Neagră care se îndreaptă spre porturile Ucrainei.

de Redactia Observator

la 21.07.2023, 20:57

Vezi și

Ucraina a transmis că ar putea la rândul său să considere orice navă care se îndreaptă către porturile ruseşti sau porturile ucrainene ocupate de Rusia drept un potenţial transport de armament, cu toate riscurile ce decurg de aici, sugerând astfel posibilitatea de a considera astfel de nave ţinte militare. Astfel de nave "pot fi considerate de Ucraina ca transportând mărfuri militare", a transmis ministerul Apărării de la Kiev.  Rusia deține mai multe porturi la Marea Neagră, inclusiv un important port exportator de petrol Novorossiysk. De asemenea, Moscova controlează în prezent porturi ucrainene precum Mariupol.

Ministerul rus al Apărării a avertizat miercuri că odată cu "închiderea coridorului umanitar maritim, începând de joi, de la ora 00:00, toate navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene în apele Mării Negre vor fi considerare potenţiale transportatoare de încărcături militare", iar "statele de pavilion ale navelor care se îndreaptă spre porturile ucrainene vor fi considerate de Rusia implicate în Ucraina de partea regimului de la Kiev". În plus, ministerul rus a precizat că declară părţi din apele internaţionale de nord-vest şi sud-est ale Mării Negre ca fiind nesigure pentru navigaţie.

În acest timp, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a anunţat într-un interviu acordat France Presse că Ucraina propune crearea unor patrule militare internaţionale în Marea Neagră, sub mandat ONU şi cu participarea unor ţări riverane Mării Negre, cum ar fi Bulgaria şi Turcia, state membre NATO, care să garanteze securitatea navelor ce exportă cereale ucrainene.

Circulaţia navelor civile în nordul Mării Negre "se va opri"

Pe acelaşi subiect

Aceste amenințări reciproce înseamnă că circulaţia navelor civile în nordul Mării Negre se va opri. Companiile de asigurări pentru nave nu vor încerca să acopere riscurile sporite, a declarat un diplomat dintr-o țară UE, cu o industrie maritimă majoră, pentru Politico. "Este îngrijorător", a spus acesta. "În acest moment aştetăm să vedem ce urmează", a spus John Stawpert, manager la Camera Intenaţională de Transport Maritim. 

Sistemele de monitorizare a traficului maritim arată că apele controlate de ucraineni sunt în mare parte goale, în timp ce navele circulă către porturile controlate de Moscova. Circulaţia navelor prin zonă va depinde de "evaluările amănunțite ale riscurilor" și de decizia asigurătorilor de a le acoperi sau nu, a spus Stawpert. 

Lloyd's of London, una dintre cele mai mari companii de asigurări de transport maritim din lume, a refuzat să comenteze decizia Ucrainei, dar a declarat pentru Politico că reluarea acordului cu ONU privind cerealele este "esențială în abordarea riscurilor la adresa securității alimentare globale", adăugând că "s-a angajat să continue să sprijine eforturile diplomatice de restabilire a coridorului". Moscova a spus că va reveni în acest acord doar în condiții stricte, inclusiv dacă țările occidentale reinclud o banca agricolă de stat în sistemul internațional de plăți SWIFT și ridică restricțiile privind asigurările pentru navele sale.

Rusia nu intenţionează să atace nave civile în Marea Neagră, asigură ambasadorul rus în SUA

Rusia nu pregăteşte atacuri asupra navelor civile de transport în Marea Neagră, a declarat joi ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, după ce Casa Albă a evocat posibilitatea unor astfel de atacuri, iar Ministerul rus al Apărării însuşi a transmis că va considera navele care se îndreaptă spre Ucraina drept potenţiale transporturi de încărcături militare, în urma retragerii Rusiei din acordul care asigura un coridor navigabil sigur pentru exporturile ucrainene de cereale.

"Încercările de a atribui Rusiei pregătirea unor atacuri asupra unor nave civile sunt complet false", a scris ambasadorul Antonov pe contul de Telegram al ambasadei ruse. "Considerăm declaraţiile SUA drept o încercare de a disimula prin orice mijloace propriile lor activităţi distructive, menite de facto să saboteze implementarea acordurilor de la Istanbul interconectate", a adăugat ambasadorul rus.

El a făcut astfel referire la înţelegerea care a permis exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur pe Marea Neagră, dar din care Rusia s-a retras luni acuzând că nu a fost respectată componenta ce prevedea înlesnirea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Ucraina amenință că va ataca navele din Marea Neagră care se îndreaptă către porturile ruseşti: "Este îngrijorător"