Antena LIVE
Video

Povestea vieţii Reginei Elisabeta a II-a. Evenimentele importante care i-au marcat cele 7 decenii de domnie

Regina Elisabeta a II-a a fost cel mai longeviv monarh al Marii Britanii. A urcat pe tron în anul 1952, la aproape 26 de ani şi - de atunci - şi-a dedicat întreaga viaţă poporului britanic. Împreună cu Prinţul Philip, a avut patru copii, 8 nepoţi si 12 stranepoţi. Iar de-a lungul  timpului, suverana Marii Britanii a fost reprezentată de 15 prim-miniștri. Primul dintre ei a fost Winston Churchill. 

De la 09.09.2022, 11:08

Întreaga mea viață, fie că va fi scurtă sau lungă, o voi dedica poporului britanic și familiei imperiale, din care toți facem parte. 

Născută la 21 aprilie 1926, în Londra, Regina Elisabeta a II-a a fost fiica prințului Albert și a ducesei Elisabeta Bowes Lyon. A fost educată acasă de guvernantă și profesori de elită din Regatul Unit, alături de sora sa, Prințesa Margaret. În primii zece ani din viață, ea a fost moștenitorul aparent al tronului, al treilea în ordinea succesiunii, fără prea multe șanse să devină regină.

Cursul vieții sale avea să se schimbe radical în decembrie 1936. Atunci, regele Eduard al 8-lea a abdicat pentru a se putea căsători cu americanca Wallis Simpson. Fratele său, Prințul Albert, a fost proclamat noul rege al Regatului Unit. Astfel, Prințesa Elisabeta a devenit prima moștenitoare a tronului. 

În al Doilea Război Mondial, Lilibet - așa cum era poreclită de familie - a început să susțină primele sale discursuri pentru a-i încuraja pe copiii soldaților plecați pe front. În 1942, a avut prima apariție publică, iar trei ani mai tărziu s-a alăturat Serviciului Teritorial Auxiliar, unde a învățat să conducă mașini și a devenit mecanic. Când războiul a luat sfârșit, prințesa moștenitoare și sora sa au sărbătorit pe străzile Londrei, alături de mulțime.

Pe acelaşi subiect

Finalul celor 70 de ani de domnie

În 1947, Elisabeta a II-a s-a căsătorit cu Philip Mountbatten, fiul prinţului Andrew al Greciei. Cei doi s-au cunoscut când prințesa moștenitoare avea doar 13 ani, iar mariajul lor avea să dureze 72 de ani. În urma căsătoriei, Philip a devenit duce de Edinburgh, iar împreună au avut patru copii: Prințul Charles, moștenitorul tronului, prințesa Anne și prinții Andrew și Edward. 

Elisabeta a II-a a fost proclamată Regină a Marii Britanii, în 1952, după moartea tatălui său, George al 6-lea. Ceremonia de încoronare a avut, însă, loc un an mai târziu, la catedrala Westmister Abbey și, în premieră, un astfel de eveniment a fost transmis la televizor, în lumea întreagă. 

Este inevitabil să par mai degrabă o persoană îndepărată de voi, un succesor al regilor și reginelor din istoria noastră, cineva al cărui chip este familiar în ziare și la televizor, dar care niciodată nu vă influențează viețile personale. 

De-a lungul domniei sale, suverana britanică a fost reprezentată de 15 premieri, iar primul dintre ei a fost Winston Churchill care i-a devenit mentor.

Nicolae Ceauşescu, în vizită la Regina Elisabeta a II-a

La 25 de ani de la ascensiunea pe tron, suverana britanică a sărbătorit Jubileul de Argint. Un an mai târziu, Regatul Unit avea parte de o vizită istorică: cea a soților Ceaușescu.

Nicolae Ceaușescu a fost primul dictator socialist primit de regina Elisabeta a doua. Iar vizita a fost obţinută în schimbul angajamentului că va semna contracte în valoare de 300 de milioane de lire sterline cu industria aviatică.

Potrivit istoricilor,  în cea de-a doua zi a şederii soţilor Ceauşescu în Regat, suverana Marii Britanii l-a evitat pe dictatorul comunist în grădinile palatului și s-a ascuns după un tufiș pentru a nu da ochii cu el.

De-a lungul vieții, Regina Elisabeta a II-a s-a confruntat cu o serie de provocări. În 1981, cu o lună și jumătate înaintea nunții Prințului Charles cu Prințesa Diana, un adolescent de 17 ani a tras șase focuri de armă înspre suverana britanică. Mai târziu, s-a descoperit că au fost gloanțe oarbe. Individul a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Iar în 1997, lumea întreagă a fost zguduită de moartea fulgerătoare a Prințesei Diana

Vreau să-i aduc un omagiu Dianei. Cred că sunt lecții de luat aminte atât din viața ei, cât și din reacțiile extraordinare și emoționante, după moartea ei. 

Alături de ea în pozele oficiale a stat Regele Mihai al României, care i-a fost verișor de gradul al treilea. Cinci ani mai târziu, suverana britanică a devenit  primul monarh britanic care a celebrat Jubileu de Safir.

În spatele ușilor închise ale palatelor, Regina Elisabeta a II-a petrecea timp alături de familie și de câinii săi din rasa corgy. Totodată, și-a dedicat o bună parte din timp hobby-urilor sale. 

Era o pasionată înrăită a echitației, obișnuia să parieze pe cursele cu cai, urmărea concursurile de porumbei, dar și meciurile de fotbal. 

În ultimii ani, Regina Elisabeta a II-a s-a confruntat cu o serie de controverse în care au fost implicați membrii ai familiei regale. Fiul ei, Prințul Andrew, a fost implicat în scandalul sexual care l-a vizat pe Jeffrey Epstein, iar în ianuarie 2020 Prințul Harry și Meghan Markle au anunțat că se retrag din familia regală britanică. 

Cel mai dureros moment pentru regină a fost, însă, moartea soţului ei Prinţul Philip în iunie 2021. 

Ți-a plăcut acest articol?

moartea reginei elisabeta regina elisabeta regele charles monarhie deces doliu national marea britanie ceremonie funeralii
Întrebarea zilei
Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Animalul pe care românii au început să-l crească. Investiția nu este mare,...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Ce nou lanţ de supermarketuri intră în România! Angajări MASIVE în mai multe...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe...
Useit
Publicat 06.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Ce a făcut avocatul din Iași acuzat că și-a aruncat iubita de la etajul 6, în...
libertatea.ro
Publicat 06.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024