Antena Meniu Search
x

Video Charles al III-lea, noul rege al Marii Britanii. La 73 de ani, devine monarhul încoronat la cea mai înaintată vârstă din istoria Regatului

Noul suveran al Marii Britanii şi al altor 14 ţări este regele Charles al III-lea, cel care s-a pregătit o viaţă întreagă pentru a urca pe tron. La 73 de ani, el devine monarhul încoronat la cea mai înaintată vârstă din istoria de o mie de ani a regatului. Regele Charles va trebui să cucerească inimile supuşilor săi deoarece, în acest moment, nu este nici pe departe la fel de popular pe cât era mama sa

de Redactia Observator

la 09.09.2022, 11:08

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii
Regele Charles al III-lea al Marii Britanii - Profimedia Images

Născut în 1948, cu patru ani înainte de încoronarea mamei sale, Charles este, într-un fel, un simbol al modernizării monarhiei britanice. El a fost primul moştenitor al tronului care nu şi-a făcut studiile elementare la palat, ci într-o şcoală obişnuită, unde, de altfel, nu a scăpat de hărţuielile colegilor săi.

A studiat istoria la Cambridge, iar în 1970 a devenit primul prinţ al familiei regale care a primit o diplomă universitară. A respectat apoi tradiţia, printr-un stagiu de nu mai puţin de şapte ani în forţele armate britanice. A pilotat elicoptere, cum aveau să o facă şi fiii săi, şi a comandat o navă militară. În 1981, căsătoria cu Lady Diana, într-o ceremonie televizată în lumea întreagă, a fost primită cu entuziasm de supuşii reginei. 

După naşterea celor doi prinţi, William şi Harry, căsătoria s-a destrămat treptat, iar în anii 90 s-a încheiat printr-un divorţ dureros, urmat de moartea tragică a prinţesei Diana. Charles avea să recunoască mai târziu că încă din timpul căsătoriei reluase legătura cu iubita sa de o viaţă, Camilla Parker Bowles.

Cei doi s-au căsătorit în 2005 iar Camilla, la început detestată de opinia publică, a fost până la urmă acceptată. Oamenii au apreciat faptul că i-a adus prinţului liniştea şi l-a ajutat să se apropie mai mult de supuşii săi. Camilla va purta titlul de Regină Consoartă, aşa cum dorea chiar regina Elisabeta. 

Pe acelaşi subiect

Charles al III-lea, noul rege al Marii Britanii

În ultimii ani, Charles a preluat mai multe atribuţii oficiale acordate de mama sa. În 2018, regina l-a însărcinat să-i urmeze la conducerea Commonwealth-ului, un grup de peste 50 de ţări asociate cu fostul imperiu britanic. Iar anul acesta a deschis, oficial, sesiunea Parlamentului, una din cele mai importante atribuţii constituţionale ale monarhului. 

Charles a intervenit adesea în diferite dezbateri de actualitate, în pofida regulii, respectate riguros de mama sa, care interzice familiei regale să-şi exprime opiniile politice. El este cunoscut, între altele, ca un susţinător al protecţiei mediului înconjurător şi al stilului tradiţional în arhitectură.

Aceasta a dus şi la o relaţie strânsă cu România, unde a achiziţionat mai multe proprietăţi rurale şi a făcut numeroase vizite neoficiale. Supuşii britanici şi întreaga lume aşteaptă acum să vadă cum va îmbina noul rege preocupările sale moderne cu tradiţiile vechi de secole. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Charles al III-lea, noul rege al Marii Britanii. La 73 de ani, devine monarhul încoronat la cea mai înaintată vârstă din istoria Regatului