Antena LIVE

Curs valutar

Primul mercernar Wagner care a dezertat şi a fugit în Occident. Ce dovezi ar fi scos din Rusia

Un fost comandant al Grupului de mercenari Wagner a cerut azil în Norvegia după ce a dezertat, relatează BBC. Andrei Medvedev, în vârstă de 26 de ani, a trecut granița în Norvegia vinerea trecută, unde a fost reținut de polițiștii de frontieră. Nu este primul soldat rus care fuge în Occcident, dar ar fi primul membru al Grupului Wagner despre care sunt informaţii că a dezertat. 

De la 17.01.2023, 14:19
WhatsApp
Primul mercernar Wagner care a dezertat şi a fugit în Occident. Ce dovezi ar fi scos din Rusia Telegram

În prezent, Andrei Medvedev se află arestat la Oslo, sub acuzaţia că a intrat ilegal în Norvegia, a declarat pentru BBC avocatul său Brynjulf ​​Risnes. Potrivit acestuia, clientul său a dezertat din Grupul Wagner după ce a fost martor la crime de război în Ucraina.

Poliția de frontieră norvegiană a confirmat pentru BBC că un bărbat de naţionalitate rusă a fost reținut după ce a trecut granița lungă de 198 km dintre Norvegia şi Rusia, dar a spus că nu poate oferi detalii din motive de securitate și confidențialitate. 

Tarjei Sirma-Tellefsen, șeful poliției din regiunea norvegiană Finnmark, a relatat că un bărbat care a fost reținut de o patrulă de frontieră a cerut azil. Un grup de activişti pentru drepturile omului, Gulagu, care l-a ajutat pe Medvedev să fugă din Rusia, i-a confirmat identitatea. Ar fi pentru prima dată când un soldat al Grupului Wagner dezertează şi ajunge în Occident. 

Sunt numeroase exemple de soldaţi ai armatei ruse convenţionale care au dezertat de la startul războiului din Ucraina. De pildă, Pavel Filatiev şi Nikita Chibrin au oferit chiar interviuri în presa occidentală în care critică războiul lui Putin. 

Pe acelaşi subiect

Cine este Andrei Medvedev

Fondatorul Grupului Gulagu, Vladimir Osechkin, a declarat pentru BBC că Medvedev s-a alăturat grupului paramilitar în iulie 2022 cu un contract de patru luni, dar a dezertat după ce a fost martor la o serie de abuzuri și crime de război în Ucraina.

El susţine că Medvedev este un fost soldat al armatei ruse care a fost condamnat la închisoare între 2017 și 2018, iar apoi s-a alăturat grupului Wagner. Medvedev ar fi fost pus la conducerea unei divizii Wagner în Ucraina, unde ajungeau aproximativ 30-40 de mercenari în fiecare săptămână, potrivit lui Osechkin.

Fostul mercenar Wagner ar avea dovezi că Rusia a comis crime de război

Într-o filmare postată de Gulagu pe conturile de social media, Medvedev povesteşte că a fugit din Ucraina în noiembrie, după ce a fost anunţat că gruparea intenționează să-i prelungească contractul pe termen nelimitat. După ce a stat ascuns 2 luni în Rusia, a trecut granița în Norvegia săptămâna trecută. Medvedev ar fi asistat inclusiv la "execuţii ale dezertorilor" de către serviciul de securitate internă al Grupului Wagner.

"Pe scurt, s-a simțit trădat și a vrut să plece cât mai curând posibil", a spus avocatul său, Risnes. Potrivit avocatului, Medvedev ar avea cu el dovezi ale crimelor de război comise de Rusia în Ucraina și intenționează în săptămânile următoare să le pună la dispoziţia grupurilor care investighează aceste fapte.

Reacţia lui Evgheni Prigojin

Ca răspuns, fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, pare să fi luat în râs acuzațiile. Într-un comunicat de presă plin de sarcasm, Prigojin susţine că Medvedev face parte dintr-o unitate de mercenari nordici inexistenți și că de fapt este cetățean norvegian. Prigojin l-a acuzat că a "maltratat prizonieri" și a spus că fostul său angajat este "foarte periculos".

"Andrei Medvedev a lucrat în batalionul norvegian al Grupului Wagner, care se numește Nidhogg, deoarece avea cetățenie norvegiană. Trebuia urmărit penal pentru tentativă de maltratare a prizonierilor. Până acum a fost căutat. Aveţi grijă, este foarte periculos", este reacţia lui Prigojin.

Risnes a declarat pentru BBC că afirmațiile liderului Wagner nu sunt adevărate. Oficialii britanici cred că Grupul Wagner reprezintă aproximativ 10% din forțele Rusiei în Ucraina și a jucat un rol semnificativ în cucerirea oraşului Soledar din estul regiunii Donbas săptămâna trecută.

Mii de soldaţi au fost recrutaţi din închisorile rusești. Prigojin - el însuşi un fost condamnat - le-a promis recruților libertate în schimbul a șase luni de luptă în Ucraina. Înainte de războiul din Ucraina, Grupul Wagner avea doar câteva mii de mercenari. Majoritatea erau foști soldați cu experiență, inclusiv unii din regimentele de elită și forțele speciale ale Rusiei. Din 2015, mercenarii Wagner luptă în Siria, Libia, Mali și Republica Centrafricană.

Unii susţin că agenţii FSB l-au lăsat să treacă graniţa

Unele voci au lansat ipoteza că FSB l-a ajutat pe Medvedev să părăsească Rusia. Vladimir Osechkin, care a fondat grupul rus de activişti Gulagu, susţine că este o minciună.  

"Avocatul lui Andrei Medvedev ne-a trimis aceste fotografii, pe care le-a făcut ieri. Imaginile arată clar zgârieturile și rănile dobândite de Andrei în timp ce a trecut gardurile de frontieră care separă Rusia de Norvegia  Aceste fotografii confirmă interviul și mărturia lui Andrei Medvedev și resping acuzațiile false ale unor ipoteze că FSB l-a ajutat pe Medvedev să părăsească Rusia și i-a deschis granița. Ieri Andrei s-a plâns de febră și de dureri", a scris acesta pe Facebook. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

grupul wagner mercernari
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigi Becali a ieșit la vot și i-a făcut praf pe contracandidații lui George...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024