Antena Meniu Search
x

Video Pierderile de vieţi omeneşti, tot mai mari de ambele tabere ale războiului. Analiştii militari numesc luptele din Bahmut "maşină de tocat"

Rusia anunţă prima victorie după şase luni, în războiul din Ucraina: cucerirea oraşului Soledar, din Donbas. Ucraina dezminte anunţul şi afirmă că forţele sale continuă lupta, cel puţin la periferia localităţii. Dar, dincolo de situaţia de pe front, bătălia pentru Soledar a dezvăluit şi mai clar divergenţele dintre armata regulată a Rusiei şi gruparea de mercenari Wagner.  

de Redactia Observator

la 14.01.2023, 07:34

Vezi și

Bătălia pentru Soledar şi pentru oraşul vecin, Bahmut, durează de câteva luni, iar pierderile de vieţi omeneşti sunt tot mai mari în ambele tabere. Un consilier al preşedintelui Zelenski a comparat luptele din zonă cu bătălia de la Verdun, cea mai îndelungată din primul război mondial, soldată cu un număr uriaş de morţi. Iar pentru luptele din Bahmut, analiştii militari au găsit un nume sinistru: "maşina de tocat". 

Andrii Jolob, medic militar: Sunt lupte corp la corp, avem răni prin împuşcare, răni de la schijele grenadelor şi aşa mai departe. Sunt tot mai multe asemenea răni. 

Ministerul rus al apărării susţine că victoria pe care a proclamat-o la Soledar deschide calea spre încercuirea trupelor ucrainene din Bahmut şi cucerirea întregului Donbas. Dar experţii de la Kiev şi cei occidentali cred că, de fapt, ruşii şi-au sacrificat soldaţii într-o bătălie care NU va influenţa prea mult evoluţia războiului. În plus, ucrainenii afirmă că lupta pentru Soledar nu s-a încheiat, iar trupele lor rezistă chiar dacă sunt supuse unei presiuni colosale. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Deşi inamicul şi-a concentrat cele mai mari forţe în această direcţie (Bahmut şi Soledar), trupele noastre, forţele armate ale Ucrainei, toate forţele de apărare şi securitate îşi apără statul. 

Pe acelaşi subiect

Controversele dintre grupul Wagner şi Moscova nu au trecut neobservată la Kiev

Gruparea rusă de mercenari Wagner a pretins încă de miercuri că oamenii săi controlau oraşul Soledar. Dar ministerul apărării de la Moscova a mai aşteptat două zile pentru a anunţa presupusa victorie. Iar primul său comunicat descria doar operaţiunile forţelor armate regulate, fără să amintească deloc de gruparea Wagner. Liderii acesteia au reacţionat vehement, acuzând armata că îşi asumă meritele pentru succesele altora. Ministerul a emis atunci un nou comunicat care menţiona şi "acţiunile curajoase" ale mercenarilor din Wagner. Controversa nu a trecut neobservată la Kiev. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: S-au schimbat lucrurile în Rusia. Au început, deja, să se certe între ei pentru meritul oricărei înaintări de ordin tactic. Este un semn clar al eşecului inamicului. 

Luptele din Donbas continuă şi pot deveni încă şi mai intense. Ambele armate au suferit pierderi grele dar ruşii mai au o rezervă: grupul Wagner a recrutat deţinuţi din închisori cărora li se promite libertatea dacă vor supravieţui. 

Ucrainenii speră să primească din Occident tancurile cerute de multă vreme, care pot înclina balanţa de partea lor. Guvernul de la Berlin este cel care trebuie să autorizeze transferul tancurilor Leopard, produse în Germania, pe care câteva ţări sunt gata să le ofere Ucrainei. Dar cancelarul Olaf Scholz s-a plâns că este supus la presiuni pentru a-şi da mai repede acordul şi a avertizat că va examina foarte atent implicaţiile înainte de a lua decizia.     

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Pierderile de vieţi omeneşti, tot mai mari de ambele tabere ale războiului. Analiştii militari numesc luptele din Bahmut "maşină de tocat"