Război Rusia - Ucraina, ziua 133 LIVE TEXT. Ruşii susţin că au distrus două dintre cele patru sisteme HIMARS ale ucrainenilor. Armata ucraineană dezminte categoric
Război Rusia - Ucraina, ziua 133. Situația din Mariupol este dramatică. În orașul bombardar de ruși nu mai există medici și doar 3% dintre localnici mai au acces la apă, potrivit unui politician local. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat, luni, cu premierul britanic Boris Johnson despre garanţiile sistemului de securitate pentru Ucraina şi i-a mulţumit acestuia pentru asistenţa de securitate a britanicilor.
De Redactia Observator la 06.07.2022, 21:01- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici
UPDATE 21:00 Semnele mistice care îl urmăresc pe Vladimir Putin
O serie de coincidenţe mistice îl urmăresc pe preşedintele rus Vladimir Putin de când a venit la putere la începutul anilor 2000: drapelul de stat la inaugurare nu a putut fi ridicat, persoana care l-a învăţat să piloteze a decedat subit, iar recent a murit şi tigrul cu apelativul "Putin", numit în onoarea sa, relatează miercuri agenţia ucraineană Unian, citând o analiză făcută de jurnaliştii de la FreeDom, un proiect al unei televiziuni ucrainene, notează Agerpres. Jurnaliştii de la FreeDom enumeră unele semne care marchează, în opinia lor, sfârşitul lui Putin şi prăbuşirea Rusiei.
UPDATE 20:33 Guvernul georgian promite că va face totul pentru a evita un război cu Rusia
- Război Rusia - Ucraina, ziua 132 LIVE TEXT. Rusia ia "măsuri economice speciale" pentru "operaţiunile" armatei....
- Războiul declanşat de Rusia s-ar putea încheia anul viitor, estimează șeful spionajului ucrainean
- Scenetă despre capitularea Ucrainei, regizată de Kadîrov. Un actor rus, în rolul lui Volodimir Zelenski
Liderul formaţiunii Visul Georgian, partidul de guvernământ din Georgia, Irakli Kobajidze, a declarat miercuri că guvernul său ''va face tot posibilul pentru a evita confruntarea cu Rusia'', chiar dacă aceasta ar implica o nouă amânare a obţinerii statutului de ţară candidată pentru aderarea la UE, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. ''Chestiunea războiului şi obţinerea statutului de candidat sunt direct legate, aşa cum au subliniat liderii UE'', a spus Kobajidze la o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, liderii UE au declarat deschis că Ucraina a primit statutul de ţară candidată ca urmare a războiului pe care Rusia l-a declanşat pe teritoriul ucrainean. ''Dacă ne-am implica într-un război cu Rusia, am avea garantată obţinerea acestui statut'', crede liderul partidului de guvernământ georgian, care a asigurat că guvernul său ''va face tot posibilul pentru a evita o confruntare cu Rusia'', întrucât un nou război cu Rusia - după cel din 2008, când Georgia era condusă de Mihail Saakaşvili - ar însemna ''distrugerea Georgiei'', ţară ce are pe teritoriul său două provincii separatiste proruse, Abhazia şi Osetia de Sud.
UPDATE 18:05 Ruşii susţin că au distrus două dintre cele patru sisteme HIMARS ale ucrainenilor
Ministerul rus al Apărării a informat că au fost distruse două dintre cele 4 sisteme HIMARS oferite ucrainenilor de către Statele Unite ale Americii. Potrivit Reuters, care citează informaţiile oferite de partea rusă, împreună cu cele două sisteme de rachete ar fi fost distruse şi muniţia aferentă. Ucrainenii dezmint categoric că un astfel de incident ar fi avut loc. Informaţia nu a putut fi confirmată din surse independente.
UPDATE 17:05 Continuă evacuarea civililor din Sloviansk în faţa înaintării trupelor ruse
Civilii au continuat miercuri să fie evacuaţi din oraşul Sloviansk, în estul Ucrainei, supus un bombardamente intense în ultimele săptămâni, acesta reprezentând următorul obiectiv al forţelor ruse în planul lor de cucerire totală a bazinului carbonifer Donbas, prioritatea lor după patru luni şi jumătate de război în Ucraina, relatează AFP, citat de Agerpres.
'Evacuarea este în curs de desfăşurare. Scoatem oameni în fiecare zi', a declarat primarul oraşului, Vadim Liah, într-o înregistrare video difuzată pe YouTube. 'În acest moment au mai rămas 23.000 de locuitori' în Sloviansk, care avea o populaţie de circa 110.000 de persoane înainte de începerea invaziei ruse la 24 februarie, a adăugat el. 'Şaptesprezece au fost ucişi, iar 67 răniţi ' de la începutul ostilităţilor, a mai indicat edilul.
UPDATE 15:47 Dmitri Medvedev, despre folosirea armei nucleare. Fostul preşedinte exclude în avans sancţionarea Rusiei de către justiţia internaţională
Fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a făcut referire, miercuri, la recurgerea la arme nucleare, excluzând de asemenea în avans eventualitatea ca justiţia internaţională să decidă sancţiuni împotriva Moscovei, într-un moment în care Curtea Penală Internaţională (CPI) anchetează asupra unor presupuse crime de război comise în Ucraina, informează AFP, potrivit Agerpres. "Numai ideea de a pedepsi o ţară care are cel mai mare arsenal nuclear din lume este în sine una absurdă. Şi aceasta creează în mod potenţial o ameninţare pentru existenţa umanităţii", a scris pe contul său Telegram actualul vicepreşedinte al puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei.
UPDATE 15:15 Moscova recunoaşte un control asupra unei nave ruseşti acostată în Turcia
Diplomaţia rusă a recunoscut miercuri controalele în curs de desfăşurare de către autorităţile turce pe un cargou care navighează sub pavilion rusesc şi care ar transporta, aşa cum susţine Kievul, grâne ucrainene furate de către ruşi, potrivit AFP, citat de Agerpres. 'Nava (Zhibek Zholu) se află în prezent în rada portului Karasu. Proceduri standard sunt în curs de desfăşurare, inclusiv controale sanitare', a indicat un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksei Zaiţev. Karasu este un port turcesc la Marea Neagră.
'La finalul acestora, autorităţile turce vor autoriza sau vor refuza intrarea (navei) în port, nu se pune problema reţinerii sau sechestrării cargoului', a adăugat el în cursul unei conferinţe de presă. Ucraina, care acuză Rusia de furtul recoltelor sale de grâu, afirmă că Zhibek Zholu este nava de transport ce a părăsit joia trecută portul ucrainean Berdiansk, aflat sub ocupaţie rusă, cu o încărcătură de 7.000 de tone de cereale obţinute în mod ilegal.
Ambasada Ucrainei la Ankara a cerut vineri Turciei reţinerea navei ruseşti. O sursă diplomatică turcă a afirmat marţi pentru AFP că o 'inspecţie' este în curs de desfăşurare la bordul acestei nave-cargo. În pofida presiunilor ucrainene, Turcia, ţară membră a NATO, rămâne discretă cu privire la intenţiile sale.
Turcia este considerată drept un aliat al Ucrainei, căreia îi furnizează drone de luptă, dar are grijă să păstreze o poziţie neutră faţă de Rusia, de care depinde în special în privinţa aprovizionării cu gaze. Concluzia unei anchete recente efectuate de un grup de jurnalişti ucraineni de investigaţie este că Rusia ar exporta în Turcia cerealele furate din teritoriile pe care le-a ocupat în cursul invaziei în Ucraina, după cum relata marţi AFP, citând publicaţia ucraineană Ukrainska Pravda.
UPDATE 13:50 Încă un oligarh rus găsit mort în propria locuință
Iuri Voronov, în vârstă de 61 de ani, directorul unei companii de logistică care deţinea contracte profitabile cu Gazprom în Arctica, a fost găsit mort în propria casă, într-o suburbie de lux din Sankt Petersburg, luni, în jurul orei locale 14.00.
Voronov a fost găsit plutind în piscină, cu urmele unei răni cauzate de o împuşcătură în cap, un pistol Grand Power în apropiere şi mai multe cutii uzate în fundul piscinei.
Oligarhul este unul dintre cei cel puţin şase oameni de afaceri ruşi care au murit în circumstanţe misterioase de la începutul anului, mulţi dintre ei având legături cu Gazprom, iar doi dintre ei au murit în aceeaşi suburbie din Sankt Petersburg precum Voronov.
UPDATE 13:00 Medvedev a acuzat SUA că vor să aducă Rusia în faţa jurisdicţiilor internaţionale
Fostul preşedinte al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, s-a referit miercuri la recurgerea la arme nucleare, excluzând de asemenea în avans eventualitatea ca justiţia internaţională să decidă sancţiuni împotriva Moscovei, într-un moment în care Curtea Penală Internaţională (CPI) anchetează asupra unor presupuse crime de război comise în Ucraina, scrie Agerpres.
"Numai ideea de a pedepsi o ţară care are cel mai mare arsenal nuclear din lume este în sine una absurdă. Şi aceasta creează în mod potenţial o ameninţare pentru existenţa umanităţii", a scris pe contul său Telegram actualul vicepreşedinte al puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei.
Totodată, Dmitri Medvedev a acuzat SUA că vor să aducă Rusia în faţa jurisdicţiilor internaţionale, în condiţiile în care Washingtonul nu a fost niciodată pedepsit pentru războaiele sale duse în lume şi care, potrivit lui Medvedev, au dus la moartea a 20 de milioane de oameni.
UPDATE 12:00 Armata ucraineană anunţă respingerea unui atac rus în Donbas
Armata ucraineană a anunţat miercuri că a respins în timpul nopţii un atac al forţelor militare ruse în regiunea Donbas, în estul Ucrainei.
Forţele armate ucrainene "au provocat pierderi semnificative inamicului" în timpul unei tentative de ofensivă lângă Verhnokamianske, Bilohrivka şi Hrîhorivka, iar forţele ruse s-au retras, a anunţat statul major al armatei ucrainene.
Armata ucraineană a ridicat un nou zid de apărare de-a lungul a trei mici oraşe - Siversk, Soledar şi Bahmut - după ce oraşele-gemene Severodoneţk şi Lisiciansk au căzut în mâinile ruşilor.
Scopul este de a opri ofensiva rusă dinspre estul zonei industriale Sloviansk-Kramatorsk, unde se află cartierul general al armatei ucrainene în Donbas. Luptele continuă în prezent de-a lungul liniilor frontului.
UPDATE 11:30 Ursula von der Leyen avertizează UE să se pregătească pentru întreruperea completă a gazului rusesc
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri Uniunea Europeană să se pregătească pentru "întreruperea completă" a gazelor din Rusia, transmite dpa.
Şefa executivului european a declarat că Comisia intenţionează să anunţe planuri de urgenţă la nivelul UE, la jumătatea lui iulie, pentru a asigura transportul gazelor "acolo unde este cea mai mare nevoie de ele", în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc.
UPDATE 11:10 Moscova critică încălcarea etichetei diplomatice, după ce convorbirile între Putin şi Macron au fost făcute publice
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a condamnat miercuri difuzarea la televiziunea France 2 a unei convorbiri între preşedinţii Franţei şi Rusiei, Emmanuel Macron şi Vladimir Putin, informează AFP.
"Eticheta diplomatică nu prevede scurgeri unilaterale ale unor (astfel de) înregistrări", a spus Lavrov, după ce a ajuns public un dialog de nouă minute între liderul de la Elysee şi cel de la Kremlin.
UPDATE 11:00 Cel puțin 340 de copii au fost uciși în războiul din Ucraina
Potrivit procurorilor ucraieneni, până miercuri, aproximativ 991 de copii au fost răniți ca urmare a războiului izbucnit la sfârșitul lunii februarie. Dintre aceștia, 346 au fost uciși. Cu toate acestea, procurorii au subliniat că „aceste cifre nu sunt definitive", deoarece se fac investigații în continuare. Cele mai multe victime au fost în regiunea Donețk din estul Ucrainei.
De asemenea, un număr mare de victime a fost înregistrat în Harkov, Cernihov, Lugansk, Nikolaev, Herson și Zaporojie.
UPDATE 10:50 Război Rusia - Ucraina. 35 de ţări cer suspendarea Rusiei şi Belarusului din federaţiile internaţionale
Treizeci şi cinci de ţări, între care şi România, au cerut, într-o declaraţie comună, ca forurile din Rusia şi Belarus să fie suspendate din federaţiile internaţionale.
În plus, cele 35 de naţiuni sunt de părere că persoanele cunoscute ca apropiate Rusiei şi Belarusului, inclusiv oficiali guvernamentali, ar trebui să fie înlăturate din posturi cu influenţă în federaţiile sportive internaţionale, cum ar fi comitete de organizare.
UPDATE 10:30 Atac al forţelor ruse asupra oraşului Sloviansk
Cel puţin două persoane au murit şi alte şapte au fost rănite într-un bombardament al forţelor ruse în oraşul Sloviansk din regiunea ucraineană Doneţk, a declarat, şeful administraţiei militare regionale Pavlo Kirilenko, relatează CNN.
”Ruşii atacă din nou în mod deliberat locurile în care sunt adunaţi civili. Acesta este terorism pur”, a declarat şeful administraţiei militare regionale Doneţk, Pavlo Kirilenko într-o postare pe contul de Telegram.
Kirilenko i-a îndemnat pe cei 350.000 de locuitori să evacueze regiunea spunând că ”cel mai important lucru este să îşi salveze vieţile”.
UPDATE 10:00 Lavrov cere țărilor lumii să respecte dreptul internațional
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut tuturor părţilor din lume să depună eforturi pentru a proteja legile internaţionale, deoarece ”lumea evoluează într-un mod complicat”, relatează The Guardian.
UPDATE 08:40 Lupte grele în regiunea Donețk
Trupele rusești sunt angajate în lupte grele în timp ce se îndreaptă spre regiunea ucraineană Donețk, după ce au preluat controlul asupra ultimelor două orașe din regiunea vecină Lugansk, a declarat guvernatorul regional Serhiy Gaidai.
„Lupte grele au loc la marginea regiunii Lugansk... Toate forțele armatei ruse și rezervele au fost redirecționate acolo... Acestea suportă pierderi grele. O cantitate mare de echipament este trimisă spre regiunea Donețk. Bineînțeles, după regiunea Lugansk, Donețk este în capul listei lor", a declarat Gaidai pentru televiziunea ucraineană.
UPDATE 08:30 Ucraina cere mai multe arme de la partenerii săi
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a reiterat apelul pentru mai multe livrări de arme din Occident, insistând în special asupra sistemelor de apărare antirachetă, pentru a putea apăra oraşele ucrainene, scrie Agerpres.
Potrivit lui Zelenski, a se reuşi apărarea naţiunii ucrainene împotriva atacurilor de rachetă ruse înainte de sfârşitul acestui an constituie un obiectiv esenţial al conducerii Ucrainei. "Însă realizarea acestui obiectiv depinde nu doar de noi, ci şi de înţelegerea nevoilor noastre fundamentale de către partenerii noştri", a spus Zelenski, în noua sa intervenţie video realizată în timpul nopţii.
UPDATE 07:10 Președintele ucrainean: Nu trebuie să căutaţi o logică în acţiunile teroriştilor
Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs adresat ucrainenilor, că armata rusă nu ia pauze, astfel că şi atunci când nu sună sirenele acest lucru este perceput ca “o parte a terorii”.
“Nu trebuie să căutaţi o logică în acţiunile teroriştilor. Armata rusă nu ia pauze. Are o misiune – să ia vieţile oamenilor, să intimideze oamenii – aşa că şi câteva zile fără sirene sunt simţite ca parte a terorii. În această seară, Kievul şi aproape toată Ucraina au auzit din nou sirenele. Există informaţii de atacuri în regiunea Hmelnîţkîi.
El a precizat că ruşii au continuat atacurile în Sumî, Nikolaev şi Dnipropetrovsk. “Unele dintre rachete au fost doborâte de forţele de apărare antiaeriană. Şi nu am redus şi nu vom reduce activitatea noastră diplomatică nici măcar o zi în scopul obţinerii de sisteme moderne de apărare antiaeriană pentru Ucraina în cantităţi suficiente”, a explicat Zelenski.
Volodimir Zelenski a menţionat că a discutat cu premierul britanic Boris Johnson despre garanţiile sistemului de securitate pentru Ucraina şi i-a mulţumit acestuia pentru asistenţa de securitate a britanicilor.
UPDATE 07:00 Zelenski cere conducerii militare să nu ia decizii fără consultarea sa
Preşedintele Volodimir Zelenski a mustrat marţi conducerea militară după critici dure din partea populaţiei la adresa cerinţelor ce vizează recrutarea în armată în urma celor mai recente anunţuri ale ministerului apărării de la Kiev, transmite dpa.
La următoarea şedinţă a Statului Major, ministrul apărării, şeful Statului Major şi comandantul-şef al armatei vor trebui să îi prezinte un raport detaliat, a cerut marţi, într-un mesaj video, şeful statului ucrainean.
"Promit oamenilor să clarific chestiunea şi să solicit în continuare Statului Major să nu ia astfel de decizii fără mine", a spus preşedintele Zelenski, adăugând că este vorba de o neînţelegere care a stârnit indignare în societate.
În Mariupol nu mai există medici; doar 3% dintre locuitori au acces la apă
Un politician ucrainean trage un semnal de alarmă cu privire la situația din orașul ocupat Mariupol. Nu mai există medici, doar 3% dintre locuitori au acces la apă, potrivit Sky News.
Mulți oameni sunt forțați să meargă pe jos kilometri întregi pentru a sta la coadă la punctele de colectare a apei, care includ fântâni, a spus Andryushchenko. Avertizând asupra unei „crize", el a spus că „apa de o calitate acceptabilă nu este disponibilă în oraș". Totodată, consilierul a arătat că nu mai există medici în Mariupol după ce lucrătorii ruși din domeniul sănătății au plecat.