Antena LIVE

Curs valutar

Update

Război Rusia - Ucraina, ziua 162 LIVE TEXT. SUA acuză Rusia că fabrică probe pentru a atribui Ucrainei atacul de la Olenivka. Ucrainenii şi ruşii anunță pierderi grele în Donețk

Război Rusia - Ucraina, ziua 162. Ucraina caută o oportunitate de a vorbi direct cu liderul chinez Xi Jinping pentru a ajuta la încheierea războiului său cu Rusia, a anunțat preşedintele Zelenski. Între timp, partea rusă a anunțat că de-a lungul războiului au avut loc 27 de schimburi de prizonieri cu ucrainenii. 

De la 04.08.2022, 22:21
WhatsApp
Galerie (6)
Twitter / Nexta

UPDATE 22:20 Alte trei vapoare cu cereale urmează să plece vineri din Ucraina, anunţă ministrul turc al Apărării Hulusi Akar

Ministrul turc al Apărării Hulusi Akar anunţă joi că alte trei nave cu cereale urmează să plece din Ucraina vineri, potrivit agenţiei turce de presă Anadolu, relatează AFP, citat de news.ro. ”Plecarea a trei vapoare este planificată mulţumită muncii intense a Centrului de Coordonare Comună”, a anunţat Hulusi Akar, fără să precizeze portul din care pleacă navele.

O primă încărcătură de cereale, exportată de către Ucraina după invazia rusă, la 24 februarie, a plecat din portul Odesa luni.

Pe acelaşi subiect

În urma unei prime inspecţii - efectuată de către experţi turci, ruşi şi ucraineni - în largul Istanbului, miercuri, cargoul şi-a continuat drumul către Liban. Această inspecţie a marcat sfârşitul unei ”faze de testare” a operaţiunilor de implementare a Acordului de la Istanbul, semnat în iulie, împotriva unei crize alimentare mondiale, a subliniat miercuri secretariatul Centrului de Coordonare Comună (CCC).

UPDATE 20:03 SUA acuză Rusia că fabrică probe pentru a atribui Ucrainei atacul de la închisoarea din Olenivka

Serviciile de informaţii americane consideră că Rusia fabrică probe pentru a atribui Ucrainei atacul comis săptămâna trecută împotriva unei închisori situate în autoproclamata Republică Populară Doneţk, soldat cu cel puţin 50 de morţi din rândul prizonierilor de război ucraineni, între care şi combatanţi de la Azovstal, oţelăria din Mariupol, relatează joi EFE, citat de Agerpres. Potrivit celor declarate agenţiei de presă citate de către un responsabil american, serviciile de informaţii ale SUA au stabilit că Rusia 'falsifică probe' pentru a pune în cârcă Ucrainei atacul asupra închisorii situate în localitatea Olenivka (sau cunoscută şi ca Ielenovka).

SUA au chiar 'motive' să creadă că Rusia ar putea merge până într-acolo încât să facă să pară că rachete HIMARS furnizate de SUA Forţelor armate ucrainene sunt de vină pentru atacul închisorii. Rusia intenţionează să finalizeze toate aceste pregătiri înainte ca jurnalişti sau anchetatori să poată accede în închisoare, potrivit acestora. Statele Unite au făcut publice aceste acuzaţii împotriva Rusiei după ce ONU a anunţat miercuri pregătirea unei misiuni speciale pentru a investiga atacul asupra închisorii din Olenivka.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc pentru atacul asupra închisorii respective: Rusia acuză Ucraina şi SUA, susţinând că atacul a fost efectuat cu rachete HIMARS, în timp ce Ucraina neagă categoric că ar fi fost în spatele bombardamentelor în care au murit proprii săi oameni şi afirmă că mercenari ai companiei private Wagner ar fi implicaţi.

UPDATE 18:11 Amnesty International acuză armata ucrainenă, după o anchetă pe teren, că pune în pericol civilii. Kuleba, "indignat", respinge acuzaţiile "nedrepte"

Armata ucraineană a pus civili în pericol - prin stabilirea unor baze militare în şcoli şi spitale şi prin lansarea unor atacuri din zone populate cu scopul de a respinge invazia rusă, acuză joi Amnesty International (AI), relatează AFP, citat de Agerpres. Asemenea tactici încalcă dreptul umanitar internaţional, avertizează într-un comunicat această organizaţie nonguvernamentală (ONG) de apărarea drepturilor omului. Kievul denunţă aceste acuzaţii drept parte a ”unei operaţiuni de dezinformare şi propagandă”.

”Am documentat o tendinţă a forţelor ucrainene de a pune în pericol civilii şi de a încălca legile războiului, atunci când operează în zone populate”, acuză secretarul general AI Agnès Callamard. ”Faptul de a se afla într-o poziţie de apărare nu scuteşte armata ucraineană de respectarea dreptului internaţional umanitar”, denunţă ea. Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba s-a declarat ”indignat” de aceste acuzaţii, pe care le-a catalogat ”nedrepte”.

”Sunt la fel de indignat ca voi de raportul Amnesty International. Eu îl consider nedrept”, declară el într-o postare video pe Facebook. Cercetători Amnesty International au anchetat - în perioada aprilie-iulie - atacuri aeriene ruseţti vizând regiunile Harkov (est), Donbas (est) şi Mîkolaiv (sud-vest). Ei au inspectat locuri atinse în aceste atacuri şi au intervievat supravieţuitori, martori şi rude ale victimelor. Potrivit ONG-ului, cercetătorii au găsit probe ale faptului că forţe ucrainene lansează atacuri din zone locuite populate şi au stabilit baze în clădiri civile în 19 oraşe şi sate situate în aceste regiuni. Majoritatea zonelor rezidenţiale în care se aflau militari ucraineni se aflau la mulţi kilometri de linia frontului, denunţă Amnesty.

UPDATE 16:09 Rusia şi Ucraina anunţă pierderi grele în Doneţk

Ucrainenii şi ruşii sunt angajaţi în lupte grele în afara oraşului Doneţk din estul Ucrainei, ambele părţi anunţând joi pierderi grele, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres. Trupele loiale Moscovei încearcă să alunge armata ucraineană de pe poziţiile ei deţinute în suburbii, conform rapoartelor militare unanime din ambele ţări. Oraşul Doneţk însuşi este controlat de separatiştii proruşi din 2014, dar armata ucraineană continuă să controleze mari părţi ale zonei cu acelaşi nume. Miercuri noapte, lupte au fost raportate în jurul satului Piski, situat la vest de fostul aeroport din Doneţk. Separatiştii au anunţat deja capturarea poziţiilor care au fost contestate ani de zile. Aceste declaraţii nu pot fi verificate independent.

Potrivit Ucrainei, oraşele Marinka şi Krasnohorivka, la sud-vest de Doneţk, au fost de asemenea recent sub tiruri intense. În plus, centrul oraşului Avdiivka a fost bombardat. Se pare că aceste eforturi sunt menite să elibereze Doneţkul din strânsoare. Oraşul industrial a fost recent bombardat de mai multe ori de artileria ucraineană. De asemenea, trupele ruse continuă încercarea de a sparge poziţiile defensive din jurul conurbaţiei Sloviansk-Kramatorsk din regiunea Doneţk. Potrivit Statului Major General, luptele continuă până la sud-est de joncţiunea Bakhmut.

UPDATE 15:30 Autorităţile separatiste din Doneţk anunţă că cinci persoane au fost ucise într-un bombardament al forţelor ucrainene

”Ca urmare a bombardării zonelor rezidenţiale din districtul Voroşilovskii, cinci civili au fost ucişi, şase persoane au fost rănite, clădiri rezidenţiale, un hotel şi infrastructura civilă au fost distruse”, au menţionat forţele de apărare teritorială.

Ucraina nu a făcut nicio declaraţie cu privire la atac. Oraşul, care se află la doar 20 de kilometri de linia frontului, a fost atacat de mai multe ori de artileria şi rachetele ucrainene, de la începutul invaziei ruse, în luna februarie.

UPDATE 15:20 Numărul soldaţilor ruşi ucişi în războiul din Ucraina se ridică la 20.000

Oficialii occidentali au declarat că potrivit estimărilor lor, până la 20.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în războiul din Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, relatează CNN. Ei au adăugat că 55.000 de soldaţi ruşi au fost răniţi. De asemenea, Moscova a înregistrat în total aproximativ 75.000 de victime, atât răniţi, cât şi morţi.

”Cursul bătăliei a încetinit şi, astfel, statisticile au încetinit şi ele”, au declarat oficialii, joi, pentru CNN.

Oficialii occidentali susţin că ”în mare”, numărul soldaţilor ruşi ucişi ”se ridică la 20.000”, dar, ”cu siguranţă, ritmul confruntărilor a încetinit”.

UPDATE 14:50 Amnesty International acuză armata ucraineană că a pus în pericol civili

Organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Amnesty International a acuzat joi armata ucraineană că a periclitat civili prin amplasarea unor baze militare în şcoli şi spitale şi prin lansarea din zone locuite a unor atacuri împotriva invadatorilor ruşi.

UPDATE 14:30 Arestovici: Adevăratul pericol este în sud, rușii pregătesc o ofensivă majoră în Zaporojie și Herson

Obiectivul Rusiei nu este Donbasul, ci axa Zaporojie și Herson, unde este planificată o contraofensivă rusă majoră, susține consilierul lui Zelenski, Oleksii Arestovici. 

Potrivit oficialului ucrainean, acestea sunt direcțiile adevăratului pericol, iar atacurile din Donbas au rolul de a forța Ucraina să mute soldați și rezerve în sud. Acum „ne confruntăm cu o pauză, evenimentele reale vor începe în aproximativ o săptămână”, susține acesta citat de canalul de Twitter ТРУХА.

UPDATE 14:20 Rușii pregătesc o forță de atac pe frontul din sud. Ucrainenii susțin că au respins atacuri în direcția Krivoi Rog

Rușii continuă să transfere echipamente pe toată Axa de Sud. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului rușii pregătesc o forță de atac pe frontul din sud. Comandamentul ucrainean a raportat pe 3 august atacuri aeriene ale rușilor asupra unor poziții din spatele liniilor. Au lovit în regiunile Nikolaev și Odessa. În plus, rușii continuă capul de pod al ucrainenilor peste râul Inguleț, în nordul regiunii Herson și pregătesc o forță de atac spre Krivoi Rog. Armata ucraineană susține că atacurile au fost respinse.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a anunțat că rușii formează o forță de atac pentru a conduce operațiuni ofensive în nordul Hersonului, a respinge contraofensivele ucrainene și a ajunge la granița administrativă Herson-Dnipropetrovsk. Șeful administrației militare Krivoi Rog, Oleksandr Vilkul, a adăugat că rușii comasează echipamente militare și soldați în direcția Krivoi Rog (nordul regiunii Herson).

Imaginile de pe rețelele de socializare geolocalizate au arătat vehicule militare ruse care se deplasează spre nord din sudul Melitopolului Consilierul primarului Mariupol, Petro Andryushenko, a publicat imagini cu un convoi militar rus de la Mariupol în direcția Berdiansk. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse retrag echipamentul militar care fusese inițial destinat în prima linie a regiunii Zaporojiea, la sfârșitul lunii mai, din cauza lipsei de forță de luptă. O astfel de redistribuire poate indica faptul că linia de front din regiunea Zaporojie este deosebit de vulnerabilă, dar că rușii nu intenționează să o consolideze.

UPDATE 14:10 Șeful NATO: Războiul din Ucraina, cel mai periculos moment al Europei de la al Doilea Război Mondial

Războiul din Ucraina este cel mai periculos moment pentru Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, iar Rusiei nu trebuie să i se permită să câștige, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

„Este în interesul nostru ca acest tip de politică agresivă să nu reușească”, a declarat Stoltenberg într-un discurs susținut în Norvegia, țara sa natală. „Aceasta este cea mai periculoasă situație din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Dacă președintele (Vladimir) Putin se gândește măcar să facă ceva similar cu o țară NATO, așa cum a făcut cu Georgia, Moldova sau Ucraina, atunci toată NATO va fi implicată imediat”.

UPDATE 14:00 ISW: Acțiuni limitate ale rușilor pe frontul din Donbas și pe frontul de sud

Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War) menționează în cea mai recentă analiză a războiului din Ucraina că pe 3 august forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate la nord-vest de Slaviansk și au continuat eforturile de avansare spre Bakhmut dinspre nord-est, est și sud-est. Rușii și așa-numiții aliați din DPR (Republica populară Donețk) acordă prioritate atacurilor frontale asupra orașului Avdiivka, dar nu au reușit să câștige teren în Pisky. În plus, rușii formează un grup de atac pentru a preveni contraofensivele ucrainene în nordul Oblastului Herson sau pentru a contraataca. 

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au încercat ieri fără succes să avanseze spre Mariinka și Bilohirka, dar s-au retras. Imaginile publicate pe rețelele de socializare arată bombardamente masive pe 3 august în apropiere de Mariinka.

Guvernator: Rusia a bombardat Nikopol de 60 de ori cu mai multe lansatoare de rachete Grad

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, a declarat că Rusia a bombardat districtele Nikopol și Kryvorizky pe 4 august, distrugând o clădire rezidențială și infrastructura.

Oficial local: Două rachete rusești au lovit periferia orașului Zaporojie

Secretarul Consiliului Local  Zaporojie, Anatoli Kurtev, a declarat că atacul de azi noapte din a distrus o clădire înaltă și alte câteva case, dar nu au fost anunțate victime.

Comandant: Este puțin probabil ca Rusia să avanseze spre Kiev a doua oară

Comandantul forțelor comune ale Ucrainei, Serhii Naev, a declarat că Ucraina a studiat în detaliu acțiunile armatei ruse de la începutul războiului și și-a întărit apărarea în locurile necesare pentru a se asigura că rușii nu vor mai ajunge la periferia Kievului.

UPDATE 13:10 Rușii au pus reflectoare radar lângă un pod pentru a-l ascunde de rachetele HIMARS

Ministerul Apărării din Marea Britanie a estimat în rapotul zilnic că forțele ruse probabil au amplasat reflectoare radar lângă podul Antonov, din Herson, avariat săptămâna trecuta de ucraineni şi închis circulaţiei. 

UPDATE 12:20 Explozii puternice în Donețk

Forțele armate ale Ucrainei au raportat explozii în centrul orașului ocupat Donețk, lângă un hotel și un teatru, în această dimineață. Potrivit canalului de Telegram al Forțelor Armate ale Ucrainei, „există deja victime și răniți”, scrie The Guardian.

UPDATE 10:50 Urgența sanitară devine tot mai gravă în Ucraina

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că Ucraina se confruntă cu o urgență sanitară tot mai gravă. Au avut loc 434 de atacuri asupra spitalelor din țară, din cele 615 atacuri de acest fel raportate în acest an la nivel mondial, scrie Reuters.

Coordonatorul de urgență al OMS pentru Ucraina, Heather Papowitz, a declarat că echipele de asistență medicală din multe zone s-au obișnuit să lucreze cu „rachete la ferestre”. "Într-un fel, a cam dispărut de la știri... dar este o urgență de sănătate publică", a declarat Papowitz.

Rusia neagă că vizează civili, dar multe orașe ucrainene au fost distruse și mii de oameni au fost uciși. Ucraina și aliații săi occidentali acuză forțele rusești de crime de război.

UPDATE 09:20 Atacuri de amploare în mai multe părți din Ucraina

Forțele ruse au reluat atacurile de amploare în mai multe părți ale Ucrainei, potrivit Statului Major ucrainean. Anterior, Ucraina a avertizat că Moscova ar putea pregăti noi operațiuni în sudul țării, potrivit The Guardian.

Dmitro Zhivitski, guvernatorul regiunii Sumî care se învecinează cu Rusia, a declarat că trei orașe au fost bombardate de forțele ruse, miercuri, lansând 55 de rachete. Nu au fost raportați răniți, dar mai multe locuințe și spații comerciale au fost avariate.

Primarul Yevhen Yevtushenko din Nikopol, la vest de Zaporojie a declarat pe canalul său Telegram că orașul său a fost bombardat peste noapte. Consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovici a declarat, într-un interviu apărut pe YouTube, că scopul ofensivei rusești în est a fost de a forța Ucraina să devieze trupele din zonă.

UPDATE 09:10 Peste 12.000 de ucraineni au intrat miercuri în România

12.680 de cetățeni ucraineni au intrat miercuri în România, în creştere cu 22,5% faţă de ziua precedentă, a anunțat Poliția de Frontieră.

Miercuri, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, aproximativ 234.400 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 56.460 mijloace de transport.

UPDATE 07:30 Zelenski: Comportamentul fostului cancelar Schroeder, dezgustător

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat miercuri drept "dezgustător" comportamentul fostului cancelar german Gerhard Schroeder, care a afirmat că Rusia vrea o "soluţie negociată" a războiului.

Gerhard Schroeder, care este prieten cu preşedintele Vladimir Putin, a declarat că s-a întâlnit săptămâna trecută cu liderul de la Kremlin şi a adăugat că există chiar posibilitatea de a se ajunge uşor uşor la o încetare a focului.

"Este pur şi simplu dezgustător când foşti lideri ai unor mari state cu valori europene lucrează pentru Rusia, care este în război împotriva acestor valori", a declarat preşedintele Zelenski într-o intervenţie video miercuri noaptea.

UPDATE 07:20 Elveţia s-a alăturat celui de-al şaptelea pachet de sancţiuni al UE împotriva Rusiei

Elveţia s-a alăturat celui de-al şaptelea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei, dar neutralitatea ţării "nu este pusă sub semnul întrebării", afirmă preşedintele Elveţiei, transmite Le Figaro. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, consideră, însă, că acesta este ”un semnal foarte important pentru întreaga lume”.

"Bineînţeles că există un sentiment de mai mare unitate în Europa împotriva acestei agresiuni care ne-a trezit pe toţi dintr-o situaţie de pace de care ne-am bucurat timp de 70 de ani", a declarat preşedintele Elveției în timpul unui interviu cu câţiva jurnalişti la sediul ONU din New York. Dar "Elveţia este întotdeauna neutră, neutralitatea Elveţiei nu este pusă sub semnul întrebării", a spus el, respingând ideea unei apropieri de NATO. "Neutralitatea este destul de simplă: nu participi la un război, nu trimiţi arme sau trupe la un război şi nu-ţi dai teritoriul tău pentru armele sau trupele părţilor beligerante şi nici nu participi la o alianţă militară precum NATO".

UPDATE 07:10 Rusia şi Ucraina au făcut schimb de prizonieri de 27 de ori de la începutul războiului

Un oficial rus a declarat miercuri că Rusia şi Ucraina au făcut schimb de prizonieri şi de soldaţi ucişi în conflict de 27 de ori de la începutul războiului, transmite joi dpa.

"Cu participarea Crucii Roşii, a fost posibil să se organizeze dialogul cu Kievul privind schimbul de prizonieri şi de soldaţi morţi. Până în prezent au fost efectuate 27 de astfel de operaţiuni", a declarat adjunctul ministrului rus al apărării, Aleksandr Fomin, la o întâlnire cu ataşaţii militari străini, potrivit agenţiei de presă Interfax. Cel mai mare schimb a avut loc în iunie, când fiecare parte a schimbat 144 de prizonieri de război.

Ucraina vrea sprijinul Chinei pentru a pune capăt războiului

Ucraina caută o oportunitate de a vorbi direct cu liderul chinez Xi Jinping pentru a ajuta la încheierea războiului său cu Rusia, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu apărut joi în South China Morning Post, transmite Reuters.

În interviu, liderul ucrainean a îndemnat China să îşi folosească influenţa politică şi economică uriaşă asupra Rusiei pentru a pune capăt luptei.

"Este un stat foarte puternic. Este o economie puternică. Deci poate influenţa din punct de vedere politic şi economic Rusia. Şi China este (de asemenea) membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU", a declarat preşedintele Ucrainei.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

raznoi rusia ucraina volodimir zelenski vladimir putin armata rusa invazie ucraina
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024