Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Live Text Război Rusia - Ucraina, ziua 161 LIVE TEXT. Rusia ar fi folosit rachete de croazieră în valoare de aproape 100 de milioane de dolari în doar o zi, în Ucraina

Război Rusia - Ucraina, ziua 161. Ministrul rus al apărării a publicat un mesaj pe Telegram în care acuză o implicare directă a SUA în conflictul din Ucraina. Mai exact, Serghei Șoigu consideră că americanii oferă Kievului detalii despre potențialele ținte și coordonează atacurile împotriva acestora. Armata ucraineană, citată de presa internațională, anunță că a reușit să recucerească 53 de localități din Herson, regiunea din sudul țării acaparată în mare parte de trupele ruse în prima etapă a luptelor.

de Redactia Observator

la 03.08.2022 , 21:43

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 21:43 ONU pregăteşte o misiune care să stabilească adevărul despre atacul asupra închisorii Olenivka

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunţat miercuri că această organizaţie pregăteşte o misiune de investigaţie care să afle ''adevărul'' asupra exploziilor produse săptămâna trecută în închisoarea Olenivka din zona controlată de trupele ruse în estul Ucrainei, unde zeci de prizonieri de război ucraineni au fost ucişi, relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Articolul continuă după reclamă

ONU răspunde astfel unei solicitări ce i-a fost adresată de ambele tabere, care se acuză reciproc pentru atacul asupra acelei închisori în urma căruia au fost ucişi cel puţin 50 de prizonieri de război ucraineni şi alţi cel puţin 70 au fost răniţi, printre ei numărându-se şi membri ai batalionului Azov care s-au predat la Mariupol. În timp ce Rusia susţine că atacul asupra închisorii a fost efectuat cu un lansator de rachete multiple HIMARS aflat în dotarea armatei ucrainene, care a primit astfel de arme din partea SUA, Ucraina susţine că închisoare a fost atacată de mercenari ai companiei ruse private Wagner.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 21:02 Ucrainenii anunță că rușii se pregătesc să atace orașul natal al lui Zelenski

Ucrainenii susțin că rușii au pregătit mai multe unități militare pentru a ataca Kryvyi Rih, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, potrivit Reuters, citat de Mediafax. Potrivit anunțului făcut miercuri, Rusia a început să creeze o forță de atac militară care vizează orașul natal al președintelui Zelenski. Orașul Kryvyi Rih, producător de oțel se află la aproximativ 50 kilometri de linia de front din sud. „Rusia a început să creeze un grup de atac în direcția Kryvyi Rih. De asemenea, este foarte probabil ca inamicul să pregătească o contraofensivă ostilă cu planul ulterior de a ajunge la granița administrativă a regiunii Herson", a declarat comandamentul militar din sud.

Armata ucraineană a mai anunțat că forțele rusești cercetează subsolurile din regiune pentru a le transforma în adăposturi antiaeriene și pentru a depozita echipamente militare.

Rusia controlează mai multe teritorii din sudul Ucrainei pe care le-a capturat în primele faze ale invaziei sale din 24 februarie. Marți, Kievul a anunțat că a recucerit 53 de sate din regiunea Herson. Ucraina a încercat să intensifice presiunea asupra pozițiilor Rusiei în regiunea Herson, importantă din punct de vedere strategic la Marea Neagră, și a folosit arme cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident pentru a efectua lovituri asupra liniilor de aprovizionare și depozitelor de muniții rusești.

UPDATE 21:01 ONU: Centrala nucleară ucraineană Zaporojie a scăpat de sub control

Șeful agenției nucleare a Națiunilor Unite a declarat că centrala nucleară Zaporojia din Ucraina este „complet scăpată de sub control", potrivit BBC, citat de Mediafax. Unitatea, deținută de ruși de la începutul lunii martie, este cea mai mare centrală nucleară din Europa. „Fiecare principiu al siguranței nucleare a fost încălcat", a declarat Rafael Grossi pentru agenția de presă Associated Press.

Grossi a declarat luni că echipa sa a fost pregătită să viziteze centrala în ultimele două luni. Dar până acum nu au reușit să îndeplinească misiunea, a spus el. Între timp, un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporojia a declarat pentru agenția de știri Reuters că forțele ucrainene au folosit arme furnizate de Occident pentru a ataca unitatea. Rusia a ocupat centrala în primele zile după invazie, iar bombardarea clădirilor din interior către forțele rusești a provocat un protest internațional. Centrala din sudul Ucrainei funcționează în continuare, cu personal ucrainean, sub control rusesc.

UPDATE 21:00 Rusia susţine că din cauza sancţiunilor îi este "imposibil" să preia turbina destinată gazoductului Nord Stream

Restituirea către Rusia a unei turbine considerată ca fiind esenţială funcţionării gazoductului Nord Stream 1, ce alimentează Europa cu gaze ruseşti, este ''imposibilă'' din cauza sancţiunilor împotriva Moscovei, a susţinut miercuri compania rusă Gazprom, potrivit AFP, citat de Agerpres. ''Regimul sancţiunilor în Canada, în UE şi în Regatul Unit, precum şi incoerenţele situaţiei actuale asupra obligaţiilor contractuale ale Siemens fac imposibilă livrarea'' turbinei, a transmis Gazprom într-un comunicat. Această declaraţie riscă să sporească îngrijorarea ţărilor europene, care observă că de fapt Rusia caută pretexte pentru a întârzia preluarea acestei turbine, a cărei lipsă este unul din motivele invocate de Moscova pentru diminuare livrărilor de gaze prin Nord Stream 1, conductă care de o săptămână funcţionează la numai 20% din capacitate.

Respectiva turbină fusese trimisă de compania germană Siemens Energy la reparaţii în Canada, dar această ţară a refuzat să o returneze Rusiei, invocând la rândul ei sancţiunile împotriva Moscovei. Între timp, turbina a fost trimisă în Germania, dar Moscova a susţinut că ea ar fi trebuit să fie expediată direct Rusiei şi a acuzat astfel compania Siemens de încălcarea contractului. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri mai devreme că turbina ''poate fi livrată, dar cineva trebuie să spună ''am nevoie de ea'''

UPDATE 20:40 Letonia declară Rusia ”stat terorist” şi cere UE să nu mai acorde ruşilor vize turistice, de muncă şi de studii

Parlamentul leton a adoptat o declaraţie în care califică Rusia drept ”stat terorist”, în contextul în care Letonia susţine puternic Ucraina, inclusiv militar, în urma invaziei ruse, relatează RFI, citat de news.ro. Atacuri militare ţintite ruseşti vizând civili şi spaţiul public ucrainean înseamnă terorism, iar Rusia este un stat care susţine terorismul, denunţă membrii Comisiei Afacerilor Externe din Parlamentul leton.

Preşedintele Comisiei Afacerilor Externer Rihards Kols şi-a exprimat speranţa, la RFI, ca Parlamentul să adopte acest text în unanimitate, ”ca în cazul tuturor deciziilor luate de Letonia în susţinerea Ucrainei de la 24 febriarie” încoace. Ruşii sunt supuşi unor controale foarte stricte la frontiera letonă.

UPDATE 19:25 Presa ucraineană: Rusia a lansat rachete de croazieră în valoare de aproape 100 de milioane de dolari în doar o zi

Opt rachete de tipul Kh-101(Kh-555), lansate de către Rusia asupra Ucrainei marţi au costat aproape 100 de milioane de dolari, relatează miercuri Ukrainska Pravda, citând o declaraţie făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, potrivit Agerpres. "Putin condamnă Rusia la sărăcie cu războiul său criminal în loc să investească în viitorul ţării sale. Nu ar fi timpul ca ruşii să înceteze să mai mărşăluiască cu portretele liderului lor corupt şi să înceapă să-şi pună întrebări?", se întreabă reprezentantul diplomaţiei ucrainene, argumentându-şi declaraţia cu un calcul făcut de către ediţia ucraineană a revistei Forbes numai pentru rachetele de croazieră pe care Rusia le-a lansat marţi seara asupra Ucrainei.

Astfel, conform calculelor Forbes.ua, costul unei rachete de croazieră de tipul Kh-101 este de 13 milioane de dolari; cel al unei rachete de croazieră Kalibr - 6,5 milioane de dolari; o rachetă Iskander se ridică la 3 milioane de dolari; o rachetă supersonică Onyx costă 1,25 milioane de dolari, costul unei rachete Kh-22 este de 1 milion de dolari; iar o rachetă tactică de tipul Tocika-U costă 0,3 milioane de dolari. Rezultă, potrivit Forbes.ua, că numai în decursul zilei de marţi, forţele ruse au lansat rachete de croazieră în valoare de 91 de milioane de dolari asupra Ucrainei.

UPDATE 18:10 Rușii zdrobesc cu artileria două ”fortărețe” ucrainene

Rușii au decis cel mai probabil să atace oraşul Avdiivka frontal dinspre teritoriu ocupat al regiunii Donețk, fără să mai aștepte ca forțele ucrainene să se retragă din pozițiile lor defensive pregătite în urma planurilor de încercuire ale forțelor ruse în nord-estul orașului, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War) în cea mai recentă analiză despre situația de pe frontul din Ucraina.  Zelenski spune că situația din Avdiivka și Peski, două ”fortărețe” ucrainene din afara oraşului Donețk, este un iad care ”nu poate fi descris în cuvinte”. Rușii nu au putut trece prin această linie de apărare la începutul războiului, dar acum o zdrobesc cu artilerie. Oleksii Arestovici, consilierul lui Zelenski, susține că în zonă ”ajutorul a sosit deja, iar acum vom corecta puțin situația de acolo”.

UPDATE 16:58 Ucraina şi-a rechemat în ţară trupele de menţinere a păcii din cadrul KFOR pe fondul războiului cu Rusia

Ucraina şi-a rechemat în ţară contingentul de militari care au participat la misiunea KFOR (Forţa internaţională de menţinere a păcii in Kosovo sub egida NATO), a relatat miercuri agenţia de presă ucraineană RBC.ua, citând un comunicat al Comandamentului forţelor unificate ale armatei ucrainene, potrivit Agerpres. La ora actuală, Ucraina dispune de un contingent de 40 de militari în Kosovo, indică textul, care menţionează că autorităţile ucrainene au început să ia măsuri pentru readucerea acestora în ţară.

Retragerea contingentului ucrainean din cadrul KFOR are la bază decretul emis de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la 7 martie 2022 (nr.114) cu privire la rechemarea contingentului naţional şi a personalului aferent care participă la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii şi securităţii. 'Rechemarea contingentului naţional înseamnă încetarea temporară a participării noastre la KFOR', au menţionat surse din cadrul comandamentului citat.

UPDATE 16:36 Zelenski: Luptele de la Pisky și Avdiivka sunt un iad

Președintele Volodimir Zelenski a numit în discursul său de marți seară luptele din orașele Pisky și Avdiivka, din regiunea Donețk un ”iad”, care nu poate fi descris în cuvinte. ”Cuvântul HIMARS a devenit aproape sinonim cu cuvântul dreptate pentru țara noastră, iar forțele de apărare ucrainene vor face totul pentru ca invadatorii să sufere în fiecare săptămână pierderi din ce în ce mai dureroase grație acestor sisteme foarte eficiente. Da, într-adevăr, încă nu putem sparge complet avantajul armatei ruse în artilerie și număr de soldați, iar acest lucru se simte în lupte, în special în Donbas - Pisky, Avdiyivka și alte localități. E pr și simplu iadul. Nici măcar nu poate fi descris în cuvinte.

Fiecare ucrainean ar trebui să fie mereu recunoscător soldaților noștri care apără pozițiile ucrainene acolo, în ciuda superiorității de foc semnificative a teroriștilor. În fiecare zi diplomații noștri și toți ceilalți reprezentanți ai statului nostru fac tot posibilul și imposibilul pentru a obține pentru Ucraina armele care vor ajuta în cele din urmă la oprirea acestei hoarde și pentru a-i convinge pe toți cei care încă mai au îndoieli cu privire la trimiterea lor”, a spus Zelenski potrivit contului său de Telegram.

UPDATE 16:34 Prima navă cu cereale care a părăsit portul ucrainrean Odessa a trecut inspecţia de la Istanbul şi se îndreaptă spre Liban

Prima navă cu cereale care a părăsit portul Ucrainei de la Marea Neagră, Odessa, de la începutul invaziei ruse, a trecut, miercuri, de inspecţia Centrului Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul şi se îndreptă spre Liban, au declarat oficialii ucraineni şi turci, relatează CNN, citat de news.ro. Ministerul turc al Apărării a anunţat, marţi, că inspecţia navei Razoni va fi efectuată de o delegaţie formată din reprezentanţi ai Turciei, Rusiei, Ucrainei şi Naţiunilor Unite.

”Nava Razoni a trecut de inspecţia Centrului Comun de Coordonare şi este gata să ajungă la destinaţie”, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe Facebook. Ministerul turc al Apărării a precizat într-un tweet că inspecţia transportului a fost finalizată şi că nava se va îndrepta spre Liban. Nava Razoni a plecat, luni, din portul Odessa, cu peste 26.000 de tone de porumb la bord. După ce a întârziat din cauza vremii nefavorabile, nava a ajuns la Istanbul marţi seara, iar următoarea destinaţie este portul Tripoli din Liban. Inspecţia a durat trei ore şi a presupus evaluarea echipajului şi a încărcăturii navei, precum şi înregistrarea ”informaţiilor valoroase referitoare la călătoria navei” de-a lungul coridorului din Marea Neagră agreat de JCC, potrivit unui comunicat al centrului.

UPDATE 16:10 Kremlinul se declară pregătit să negocieze cu Kievul, dar în propriile sale condiţii

Kremlinul este dispus să negocieze o soluţie 'paşnică' la conflictul din Ucraina, dar în propriile sale condiţii, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, citat de agenţiile de presă EFE şi Interfax. 'Este adevărat, Rusia este pregătită pentru o soluţie negociată în propriile noastre condiţii', a afirmat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică, răspunzând la o întrebare despre vizita fostului cancelar german Gerhard Schröder la Moscova, în urma căreia politicianul social-democrat a declarat că Rusia doreşte o 'soluţie negociată' la conflictul cu Ucraina, notează Agerpres.

'Vestea bună este că Kremlinul vrea o soluţie negociată', a declarat Schröder într-un interviu acordat în exclusivitate pentru săptămânalul 'Stern', în care a confirmat şi faptul că a avut o întâlnire cu preşedintele rus, Vladimir Putin, la Moscova săptămâna trecută. Potrivit lui Peskov, condiţiile Moscovei pentru oprirea acţiunii militare 'sunt bine cunoscute'. 'Aceste condiţii au fost convenite la Istanbul şi de către negociatorii ambelor părţi', a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, referindu-se la ultima întâlnire dintre reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei în metropola turcă în luna martie.

'După aceea, partea ucraineană a respins consensul şi a abandonat calea negocierilor', a adăugat Peskov, în condiţiile în care Kievul denunţase la acel moment că Moscova doar mimează nişte discuţii, fără niciun fel de armistiţiu şi o delegaţie puţin reprezentativă trimisă pentru a negocia cu partea ucraineană. Întrebat dacă Schröder, despre care se ştie că este apropiat de preşedintele rus, ar putea media între Rusia şi Ucraina în vederea organizării de noi negocieri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că politicianul german nu şi-a exprimat o astfel de dorinţă.

UPDATE 16:04 Iranul ar fi trimis primul lot de drone în Rusia. Moscova ar putea livra la schimb avioane de luptă - ISW

Iranul ar fi trimis primul lot de drone în Rusia. Informația neconfirmată oficial a fost publicată pe contul de Twitter OSINT, un grup american de informații open-source și a fost prealuată de Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War). Informațiile neconfirmate oficial sugerează că Iranul ar fi trimis un prim lot de drone în Rusia, dar și piloți și personal de mentenanță pentru a se antrena pe aeronave de luptă rusești Su-35. Asta ar însemna că Iranul s-ar putea folosi de acordurile recente pentru a cumpăra avioane de luptă rusești, comentează Institutul pentru Studiul Războiului.

UPDATE 14:20 Experții militari loiali lui Putin dau înapoi și avertizează că războiul de lungă durată ar putea fi în defavoarea Rusiei

Experții militari ruși, chiar și cei loiali lui Vladimir Putin, sunt tot mai neliniștiți și trag un semnal de alarmă privind prelungirea războiului din Ucraina și urmările acestuia asupra Rusiei, potrivit Centrului de Analiză Politică Europeană. De asemenea, aceste îndoieli încep să fie împărtășite și de simplii cetățeni. Detalii aici.

UPDATE 12:40 Rușii și-au aruncat în aer propriul tren cu muniție în timp ce încercau să se ascundă de rachetele HIMARS - surse

Soldații ruși și-au aruncat în aer propria muniție în timp ce descărcau vagoane, acoperiţi de un nor de fum, menit să ascundă procesul și să-i protejeze din calea atacurilor cu sisteme HIMARS, potrivit surselor ucrainene, citate de Newsweek. Detalii aici.

UPDATE 12:10 Ministrul rus al apărării anunță un atac asupra unui depozit de muniție din Liov

În cea mai recentă conferință de presă în care a oferit detalii despre evoluția ostilităților din Ucraina, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a susținut că trupele sale au reușit o lovitură asupra orașului Radekhov din regiunea Liov. Ar fi fost vizat "un depozit de arme și muniții străine, livrate regimului de la Kiev din Polonia", notează The Guardian.

Guvernatorul din Liov a confirmat faptul că un atac a avut loc în regiunea sa. El a precizat că o clădire a fost avariată și că nici o persoană nu a fost rănită sau și-a pierdut viața.

Militarii ruși mai susțin că în cursul nopții de marti către miercuri ar fi reușit să distrugă cinci drone pilotate de la distanță. Trebuie precizat că informațiile nu au fost confirmate în mod independent.

UPDATE 11:50 Centrala nucleară Zaporojie este scăpată de sub control, avertizează şeful AIEA. Ruşii, acuzați că și-au făcut bază militară în centrală

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat că Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa aflată în Ucraina, ”este complet scăpată de sub control” şi a adresat un apel urgent Rusiei şi Ucrainei pentru a permite experţilor să viziteze rapid centrala, cu scopul de a stabiliza situaţia şi a evita un accident nuclear, relatează Associated Press. Detalii aici.

UPDATE 09:25 Un fost cancelar german, apropiat de Putin, crede că acordul pentru exportul cerealelor deschide o cale către încetarea luptelor

Acordul dintre Moscova și Kiev pentru deblocarea exporturile de cereale din Ucraina ar putea oferi o cale de urmat pentru o posibilă încetare a focului, a declarat fostul cancelar german Gerhard Schroeder, un prieten al președintelui rus Vladimir Putin. "Vestea bună este că Kremlinul dorește negocierea unei soluții", a declarat acesta în timpul unui interviu, adăugând că s-a întâlnit cu liderul de la Moscova săptămâna trecută. Detalii aici.

UPDATE 08:30 Presupusa iubită a lui Vladimir Putin, inclusă pe lista sancțiunilor impuse de SUA

Departamentul Trezoreriei al SUA a inclus-o marți pe Alina Maratovna Kabaeva, presupusa iubită a lui Vladimir Putin, în noul pachet de sancțiuni, ca parte a unei serii de măsuri care vizează elitele ruse în ultima încercare a administrației Biden de a pedepsi Kremlinul pentru războiul din Ucraina, notează CNN.

Alina Kabaeva, despre care se crede că are o legătură romantică cu liderul de la Kremlin, a fost sancționată "pentru că este sau a fost lider, oficial, înalt ofițer executiv sau membru al Consiliului de administrație al Guvernului Federației Ruse", se arată într-un comunicat al Departamentului Trezoreriei.

Trebuie precizat că ea este un fost membru al Dumei de stat și este actualul șef al Grupului național de Media, un imperiu mass media pro-Kremlin.

UPDATE 07:10 SUA contrazice declarațiile Rusiei legate de distrugerea a șase sisteme HIMARS

Pentagonul a infirmat marţi afirmaţiile Rusiei conform cărora Moscova ar fi distrus şase sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA, de la începutul conflictului din Ucraina, notează Agerpres.

Potrivit Interfax, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că Rusia a distrus sisteme de rachete HIMARS după ce Moscova a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în Ucraina pe 24 februarie.

"Suntem la curent cu aceste ultime afirmaţii ale ministrului Şoigu care sunt din nou, evident, false", a declarat Todd Breasseale, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

"Ceea ce se întâmplă, totuşi, este că ucrainenii folosesc cu o acurateţe şi o eficacitate devastatoare fiecare dintre sistemele de rachete, deplin confirmate pentru precizia lor, pe care SUA, aliaţii şi partenerii le-au oferit să se apere împotriva invaziei criminale şi brutale a Rusiei", a adăugat Breasseale.

Rusia susţine în mod regulat că distruge HIMARS, fără a fi prezentat încă dovezi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 161 LIVE TEXT. Rusia ar fi folosit rachete de croazieră în valoare de aproape 100 de milioane de dolari în doar o zi, în Ucraina