Război Rusia - Ucraina, ziua 221. Zelenski: Oraşul strategic Lîman, "complet eliberat". Macron l-a sunat pe Zelenski să-l asigure de sprijinul total al Franţei
Război Rusia - Ucraina, ziua 221 LIVE TEXT. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa depune o cerere ''accelerată'' pentru a se alătura alianței militare NATO, după ce liderul rus Vladimir Putin a proclamat anexarea. Totodadă preşedintele ucrainean a menţionat că Rusia pierde lupta pe zi ce trece lupta pentru comunitatea internaţională, notează Al Jazeera. Între timp, Moscova răspunde cu aceeaşi monedă: Circulaţia camioanelor înmatriculate în statele membre ale Uniunii Europene va fi interzisă în Rusia începând cu data de 10 octombrie.
De Redactia Observator la 02.10.2022, 21:21- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici
UPDATE 21:20 Papa Francisc, cea mai puternică predică de la începutul războiului: Să lăsam armele să tacă
Papa Francisc l-a implorat pentru prima dată în mod direct pe președintele rus Vladimir Putin să oprească „spirala de violență și moarte” din Ucraina, afirmând duminică faptul că această criză riscă o escaladare nucleară cu consecințe globale incontrolabile, scrie Reuters, citat de Mediafax. A fost cea mai puternică predică a Papei Francisc, de la începtul războiului, dedicată Ucrainei, în fața a mii de oameni în Piața Sfântul Petru. Papa Francisc a condamnat ultima anexare a celor patru părți din Ucraina de către Putin, considerând-o contrară dreptului internațional. El l-a îndemnat pe Putin să se gândească la propriul popor în cazul unei escaladări.
Un oficial de la Vatican a declarat că discursul Suveranului Pontif a fost atât de sumbru încât a amintit de un apel radiofonic la pace al Papei Ioan al XXIII-lea în 1962, în timpul crizei rachetelor din Cuba. A fost pentru prima dată când Papa Francisc, care a condamnat deseori invazia Rusiei în Ucraina și moartea și distrugerile pe care le-a provocat, a făcut un apel personal atât de direct către Putin. Spunând că a fost bântuit de „râurile de sânge și lacrimi care au fost vărsate în aceste luni”, Papa Francisc i-a cerut, de asemenea, președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să fie deschis la orice „propunere serioasă de pace”.
- Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2 au încetat. Explozii subacvatice echivalente cu "sute de kilograme" de TNT...
- Război Rusia - Ucraina, ziua 220. Armata ucraineană a intrat în Lîman. Soldaţii ruşi încep să se predea....
- Putin a sărbătorit "victoria" în Ucraina cu un concert și cu un discurs dur la adresa Occidentului: "Ei...
El a făcut un apel urgent „în numele lui Dumnezeu" pentru încetarea conflictului și a spus că este „absurd” ca lumea să riște un conflict nuclear. „Apelul meu se adresează în primul rând președintelui Federației Ruse, rugându-l să oprească această spirală de violență și moarte, chiar și din dragoste pentru propriul popor”, a spus Papa Francisc. „De cealaltă parte, îndurerat de suferința enormă a populației ucrainene în urma agresiunii pe care a suferit-o, adresez un apel la fel de plin de speranță președintelui Ucrainei pentru a fi deschis la o propunere serioasă de pace”, a mai spus el. Ulterior, Francisc a postat pe Twitter ambele apeluri adresate celor doi lideri, în rusă și ucraineană.
Vorbind la două zile după ce Putin a proclamat anexarea a aproape o cincime din Ucraina și a plasat regiunile sub umbrela nucleară a Rusiei, Francisc a subliniat, de asemenea, dreptul tuturor țărilor la „suveranitate și integritate teritorială”. „Să lăsăm armele să tacă și să căutăm condițiile pentru negocieri capabile să ducă la soluții care să nu fie impuse prin forță, ci convenite, juste și stabile. Și astfel vor fi dacă se vor baza pe respectarea valorii sacrosancte a vieții umane, precum și a suveranității și integrității teritoriale a fiecărei țări, precum și a drepturilor minorităților și a preocupărilor legitime. Deplâng cu tărie situația gravă creată în ultimele zile, cu noi acțiuni contrare principiilor dreptului internațional. Într-adevăr, aceasta crește riscul de escaladare nucleară până la temerile privind consecințele incontrolabile și catastrofale la nivel mondial”, a spus Suveranul Pontif.
UPDATE 18:24 Macron a vorbit la telefon cu Zelenski: Franța va ajuta Ucraina să își redobândească suveranitatea
Președinții Franței și Ucrainei, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski, au avut o convorbire telefonică, duminică, despre situația de pe front, iar Macron a promis, în continuare, sprijinul Franței pentru ca Ucraina să își redobândească suveranitatea, notează Mediafax. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reiterat, în convorbirea telefonică avută, duminică, cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, condamnarea fermă a anexării ilegale de către Rusia a patru regiuni ucrainene.
Macron a reafirmat hotărârea Franței de a ajuta Ucraina să își redobândească suveranitatea deplină și integritatea teritorială și de a colabora cu partenerii săi europeni în ceea ce privește noile sancțiuni, potrivit Palatului Élysée. Cei doi președinți au discutat și cu privire la situația din Zaporojie, care rămâne foarte îngrijorătoare. Președintele francez a condamnat arestarea de către forțele rusești a directorului uzinei nuclearea din Zaporojie. Cei doi președinți au subliniat necesitatea urgentă, pe termen foarte scurt, de a permite rotația personalului ucrainean care asigură funcționarea și siguranța instalațiilor. De asemenea, președintele Macron și-a reiterat angajamentul față de suveranitatea ucraineană asupra uzinei.
UPDATE 17:45 Stoltenberg: Recucerirea de către ucraineni a oraşului Liman demonstrează că ei pot respinge forţele ruse
Recucerirea unui oraş de pe teritoriul pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declarat anexat la Rusia demonstrează că ucrainenii înregistreze succese şi că ei pot respinge forţele ruse, a declarat duminică secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, informează Reuters, citat de Agerpres. "Am văzut că ei (ucrainenii) au putut să recucerească un alt oraş, Liman, iar aceasta demonstrează că ucrainenii înregistrează progrese şi pot respinge forţele ruse, datorită curajului, datorită abilităţilor lor, dar şi, desigur, datorită armelor avansate pe care SUA şi alţi aliaţi le furnizează" Kievului, a subliniat Stoltenberg într-un interviu pentru emisiunea "Meet the Press" a televiziunii americane NBC.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică oraşul strategic Liman din estul ţării "complet eliberat" de sub controlul forţelor ruse, la o zi după ce Moscova a anunţat că trupele sale au decis să se retragă din bastionul lor din nordul regiunii Doneţk. Potrivit secretarului general al NATO, cel mai bun mod de a contracara anexarea proclamată de Rusia a unor părţi din Ucraina este de a continua să se acorde sprijin guvernului de la Kiev. Întrebat despre cererea Ucrainei de a i se acorda în mod accelerat statutul de membru al NATO, Stoltenberg a spus că "orice decizie privind statutul de membru trebuie luată prin consens", că "toţi cei 30 de aliaţi trebuie să fie de acord să fie luată o astfel de decizie". Jens Stoltenberg a mai declarat că NATO sprijină investigaţia asupra aparentei sabotări a gazoductelor Nord Stream care leagă Rusia de Europa prin Marea Baltică. "Orice act deliberat asupra unei infrastructuri critice a NATO va fi întâmpinat cu un răspuns ferm şi unit", a subliniat Stoltenberg.
UPDATE 16:48 Curtea Constituţională a Rusiei consideră legale tratatele de anexare a teritoriilor ucrainene
Curtea Constituţională a Rusiei a decis, duminică, că sunt legale tratatele de anexare a teritoriilor ucrainene semnate vineri la Kremlin de preşedintele Vladimir Putin şi liderii regiunilor separatiste şi ocupate din Ucraina, informează AFP, citat de news.ro. Curtea „recunoaşte” tratatele semnate între Moscova şi cele patru teritorii ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk ca fiind „în conformitate cu Constituţia Federaţiei Ruse”, se arată într-un document făcut public. Potrivit lui Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei, deputaţii camerei inferioare a Parlamentului rus vor examina luni un proiect de lege pentru ratificarea tratatelor. Anexarea regiunilor ucrainene de către Rusia, însă, nu este recunoscută de comunitatea internaţională.
UPDATE 15:20 Duma de Stat va ratifica luni tratatele de anexare a celor patru regiuni ucrainene
Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) va ratifica luni "tratatele internaţionale de anexare" semnate cu regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, a anunţat duminică preşedintele instituţiei, Viaceslav Volodin, transmite EFE, citat de Agerpres. "Luni vom aborda introducerea de amendamente la legile constituţionale, precum şi ratificarea tratatelor internaţionale", a declarat Volodin la televiziunea publică.
Oficialul rus a explicat că deputaţii au în faţă "o activitate importantă" pentru a crea "un cadru legal unificat" pentru locuitorii regiunilor anexate. În acest sens, Volodin a amintit că Duma a trebuit să adopte circa 70 de noi legi în 2014, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea. Autorităţile ruse urmează exact aceiaşi paşi pe care i-au făcut când Rusia a anexat ilegal în 2014 peninsula ucraineană Crimeea, unde a avut loc şi acolo un referendum ilegal şi care a fost integrată în Federaţia Rusă după un proces de anexare realizat pe repede înainte.
UPDATE 14:31 Papa, apel către Putin să pună capăt "spiralei de violență și moarte"
Papa Francisc a făcut duminică un apel către președintele rus Vladimir Putin să oprească „această spirală a violenței și a morții” în Ucraina, informează Reuters, citat de Mediafax. Într-un discurs rostit în fața a mii de oameni în Piața Sfântul Petru, Papa Francisc a făcut un apel „în numele lui Dumnezeu” pentru încetarea conflictului și a spus că este „absurd” ca lumea să riște un conflict nuclear. „Apelul meu se adresează în primul rând președintelui Federației Ruse, rugându-l să oprească această spirală de violență și moarte, chiar și din dragoste pentru propriul popor”, a spus Papa. „Pe de altă parte, îndurerat de suferința enormă a populației ucrainene în urma agresiunii pe care a suferit-o, adresez un apel la fel de plin de speranță președintelui Ucrainei pentru a fi deschis la orice propunere serioasă de pace”, a mai spus el.
UPDATE 13.37: Zelenski: Oraşul strategic Lîman, ''complet eliberat''
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că oraşul strategic Lîman din estul ţării "complet eliberat" de sub controlul forţelor ruse, la o zi după ce Moscova a anunţat că trupele sale au decis să se retragă din bastionul lor din nordul regiunii Doneţk, transmite Reuters.
"Începând de la 12:30 (09:30 GMT), Lîman este complet eliberat", a transmis Zelenski într-o înregistrare video scurtă, postată pe canalul său de Telegram. Separat, serviciile de informaţii militare britanice au apreciat că, probabil, Rusia a suferit pierderi grele în timp ce forţele sale s-au retras din Liman, transmite dpa.
UPDATE 13.22: Estimare a armatei ucrainene: Peste 60.000 de soldați ruși au fost uciși
Forțele armate ucrainene și-au actualizat estimarea privind numărul militarilor ruși uciși până acum în război. Potrivit The Guardian, forțele armate ucrainene susțin că aproximativ 60.110 soldați ruși au fost uciși și 2.377 de tancuri au fost distruse.
Conform aceleiași surse, Moscova a pierdut numai în ultimele 24 de ore 500 de soldați, suferind cele mai mari pierderi în Kramatorsk și Bakhmut.
UPDATE 12.08: Noi atacuri în Zaporojie. Rușii au lovit orașul și suburbiile în timpul nopții
Orașul Zaporojie și suburbiile au fost din nou ținta ruțșilor, potrivit Kyiv Independent. Guvernatorul regiunii a transmis pe Telegram că, potrivit primelor informații, rușii ar fi folosit patru rachete S300 care au vizat infrastructura industrială. Deocamdată nu au fost raportate victime.
UPDATE 10.48: AIEA confirmă capturarea directorului centralei nucleare ucrainene Zaporojie
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat sâmbătă "detenţia temporară" a directorului centralei nucleare ucrainene Zaporojie, Ihor Muraşov, transmite EFE. Într-un comunicat, agenţia nucleară a ONU a semnalat că, după ce a fost informată de către Ucraina de detenţie, a contactat "autorităţile competente", într-o aparentă referire la Rusia, şi a fost informată că Muraşov "este reţinut temporar".
Conform mandatului său de securitate şi protecţie nucleară, AIEA aşteaptă o soluţionare rapidă şi satisfăcătoare a chestiunii, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi. Comunicatul AIEA evidenţiază faptul că reţinerea lui Muraşov are un impact "foarte semnificativ" asupra securităţii şi protecţiei nucleare a centralei, ocupată din martie de trupele ruse.
"Detenţia unui membru al personalului centralei este o sursă de gravă îngrijorare, atât pentru impactul psihologic şi al presiunii asupra restului personalului, cât şi pentru faptul că este în detrimentul securităţii nucleare. Lipsa sa de la muncă are un impact imediat şi grav în luarea deciziilor pentru a garanta securitatea şi protecţia centralei", a declarat Grossi, care şi-a exprimat speranţa ca Muraşov să fie eliberat rapid şi să-şi poată relua atribuţiile la centrală.
Pe de altă parte, experţi ai AIEA prezenţi la centrală au informat sâmbătă despre mai multe explozii, cel mai probabil cauzate de mine terestre. Deflagraţiile nu au afectat în mod direct sistemele de securitate ale centralei, a subliniat AIEA.
Grossi continuă consultările şi alte eforturi pentru a ajunge la un acord şi a crea o zonă de securitate nucleară în jurul centralei Zaporojie cât mai repede cu putinţă. Pentru aceasta, este prevăzut ca directorul general al AIEA să se deplaseze săptămâna viitoare la Kiev şi Moscova, se mai menţionează în comunicatul de presă.
UPDATE 10.11: SUA: Recucerirea oraşului Lîman îi încurcă planurile lui Putin
Secretarul american al Apărării a aplaudat capturarea de către forțele ucrainene a oraşului Lîman, un bastion cheie în estul Ucrainei. Lloyd Austin a declarat într-o conferință de presă sâmbătă: ''Suntem încurajați de ceea ce vedem acum''.
Reuters relatează că Austin a remarcat că Lîman a fost poziționat peste liniile de aprovizionare pe care Rusia le-a folosit pentru a-și împinge trupele și materialele spre sud și vest. Fără aceste rute, va fi mai dificil. Deci, prezintă un fel de dilemă pentru ruși în viitor, conform The Guardian.
UPDATE 09.58: Recucerirea oraşului Lîman de către Ucraina, crucială pentru regiunea vecină Lugansk
Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, din sud-estul Ucrainei, a declarat că recucerirea oraşului Lîman, din regiunea vecină Doneţk, este unul dintre factorii cruciali pentru recuperarea teritoriilor pierdute în Lugansk, transmite duminică Reuters.
"Eliberarea acestui oraş în regiunea Doneţk este unul dintre factorii cruciali pentru eliberarea în continuare a regiunii Lugansk", a scris Hardai pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Provinciile Lugansk şi Doneţk formează regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde lupte grele între forţele ucrainene şi trupele de invazie ruse au loc de luni bune.
UPDATE 09.20: Kadîrov îi cere lui Vladimir Putin să folosească arme nucleare "de mică putere" în Ucraina
Liderul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, a afirmat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea de ''arme nucleare de mică putere'' în Ucraina, după retragerea ruşilor din oraşul strategic Lîman.
''După părerea mea, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marţiale în zonele de frontieră şi utilizarea de arme nucleare de mică putere", a scris Kadîrov într-o postare pe Telegram.
UPDATE 08.30: Directorul general al AIEA se va deplasa la Kiev şi Moscova săptămâna viitoare
Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, va călători săptămâna viitoare la Kiev şi Moscova, potrivit unui comunicat de presă al AIEA publicat sâmbătă, anunţă CNN.
Vizita face parte din eforturile în curs de desfăşurare în jurul "implementării unei zone de siguranţă şi securitate nucleară în jurul centralei nucleare ZNPP (Zaporizhzhia) cât mai curând posibil", potrivit declaraţiei.
Grossi a abordat, de asemenea, detenţia directorului general al centralei nucleare ucrainene Zaporizhzhia, Ihor Murashov, despre care preşedintele companiei nucleare de stat Energoatom a declarat că a avut loc sâmbătă mai devreme. "O astfel de detenţie a oricărui membru al personalului centralei ar fi o sursă de îngrijorare gravă în sine, dar şi pentru impactul psihologic şi presiunea pe care o exercită asupra restului personalului - ceea ce este în detrimentul siguranţei şi securităţii nucleare", a declarat Grossi.
UPDATE 07.32: Camioanele înmatriculate în statele membre UE vor fi interzise în Rusia începând cu 10 octombrie
Circulaţia camioanelor înmatriculate în statele membre ale Uniunii Europene va fi interzisă în Rusia începând cu zece octombrie, a anunţat sâmbătă Moscova, o reacţie la interdicţia UE privind camioanele ruseşti intrată în vigoare în urmă cu mai multe luni, transmite dpa.
Interdicţia priveşte camioanele prin care se realizează schimburi comerciale bilaterale între ţările UE şi Rusia, precum şi tranzitul sau intrarea camioanelor din ţări terţe. Hotărârea priveşte, de asemenea, camioanele provenind din Marea Britanie, Norvegia şi Ucraina.
Interdicţia va rămâne în vigoare până la 31 decembrie 2022. Ţările europene au interzis ieşirea camioanelor din Belarus şi Rusia pe 8 aprilie.
UPDATE 07.10: Presa rusă, despre retragerea forţelor ruseşti din Lîman: Inamicul a folosit atât artilerie de fabricaţie occidentală
Presa de stat rusă Russia-24 a relatat că motivul retragerii Rusiei din Lîman a fost că "inamicul a folosit atât artilerie de fabricaţie occidentală, cât şi informaţii din ţările alianţei nord-atlantice", transmite CNN. Forţele ruseşti s-au retras din Lîman, un oraş strategic pentru operaţiunile sale din estul ţării, a anunţat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, la doar o zi după anexarea de către Moscova a regiunii, declarată ilegală de Occident.
"În legătură cu crearea unei ameninţări de încercuire, trupele aliate au fost retrase din aşezarea Krasny Liman către linii mai avantajoase", a declarat ministerul pe Telegram, folosind numele rusesc al oraşului Lyman. Retragerea marchează cel mai semnificativ câştig al Ucrainei de la contraofensiva sa de succes în regiunea nord-estică Harkov, luna trecută.
Anunţul Rusiei vine la doar câteva ore după ce forţele ucrainene au declarat că au încercuit trupele ruseşti în oraş, care se află în districtul Kramatorsk din Doneţk.
07.00: Volodimir Zelenski: Rusia pierde lupta pentru comunitatea internaţională. Lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale
Preşedintedle Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă în mesajul către popor că Rusia pierde lupta pentru comunitatea internaţională, iar lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale. El anunţă că în cursul acestei săptămâni, au fost mai multe steaguri ucrainene în Donbas şi vor fi şi mai multe. Zelenski a mulţumit preşedintelui Biden şi Congresului SUA pentru că au oferit un sprijin suplimentar de peste 12 miliarde de dolari Ucrainei.
Preşedintele Ucrainei afirmă în mesaj că se încheie încă o săptămână din războiul pentru independenţă, ''săptămâna pe care inamicul a vrut neapărat să ne-o facă deosebit de grea, dar a făcut-o cu adevărat grea, pentru el însuşi, pentru Rusia însăşi. Astăzi, şi mai multe voci din lume s-au alăturat pentru a condamna pseudo-referendumurile şi încercarea Rusiei de a anexa teritoriul nostru - teritoriul Ucrainei. Sunt recunoscător pentru fiecare astfel de voce. Ca urmare, avem deja zeci de declaraţii care susţin în mod clar Ucraina şi dreptul internaţional şi condamnă Rusia pentru acest nou pas agresiv'', spune Zelenski.
Potrivit preşedintelui ucrainean, ''Rusia pierde lupta pentru comunitatea internaţională. Lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale, anexări criminale şi arbitrar total în locul dreptului internaţional''.