Război Rusia - Ucraina, ziua 234. Forțele ucrainene au respins atacuri rusești în apropierea a 11 așezări
Război Rusia - Ucraina, ziua 234. Vladimir Putin anunţă că opreşte pentru moment bombardamentele asupra Ucrainei. Preşedintele Rusiei spune că obiectivul nu este distrugerea ţării, iar atacurile din ultimele zile şi-au atins ţintele, astfel că noi bombardamente nu îşi mai au rostul. De partea cealaltă, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski afirmă că trebuie reinstaurată pacea, iar acest lucru nu poate fi realizat decât prin victoria clară a Ucrainei. Autorităţile ruse susţin că podul Kerci din Crimeea va fi reparat până vara viitoare.
De Redactia Observator la 15.10.2022, 21:31- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici
UPDATE 21:20 Forțele ucrainene au respins atacuri rusești în apropierea a 11 așezări
Forțele ucrainene au respins atacuri rusești în apropierea a 11 așezări, a anunțat vineri seară cotidianul Kyiv Independent.
Potrivit Statului Major General al forțelor armate ucrainene, forțele ruse încercau să avanseze în apropierea așezărilor Novosadove, Yakovlivka, Berestove, Bakhmut, Bakhmutske, Opytne, Krasnohorivka, Nevelske, Pervomaiske, Mariinka și Pobieda.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 233. O centrală electrică din Rusia, incendiată după un atac ucrainean. Kievul...
- Rusia mută bombardiere nucleare aproape de graniţa cu Finlanda şi Norvegia. NATO spune că nu există un risc...
- Un fals astronaut a păcălit o femeie din Japonia să-i trimită 30.000 de dolari pentru că nu are rachetă să...
Forțele ucrainene au vizat, de asemenea, cinci puncte de comandă militară ale rușilor, printre alte obiective, a relatat publicația.
UPDATE 18:20 Identitatea "Fantomei din Vinnytsia", dezvăluită de Ministerul ucrainean al Apărării
Ministerul ucrainean al Apărării a dezvăluit identitatea "Fantomei din Vinnytsia", care a înlocuit-o pe "Fantoma din Kiev", într-o postare pe Twitter. Este vorba de un pilot, pe nume Vadym, care s-a evidențiat în ultimele săptămâni, în urma multiplelor rapoarte privind pierderile rusești pe cerul Ucrainei.
Ministerul Apărării a publicat o poză cu luptătorul pe care l-a supranumit "ucigașul Shahed". Shahed sunt dronele iraniene achiziționate de Rusia. "Acesta este pilotul care apără cerul de deasupra Vinnytsiei. El a doborât deja 5 'Shahed' și 2 rachete.Numele eroului este Vadym", arată postarea pe Twitter a ministerului.
Fantoma din Kiev a devenit o legendă atunci când guvernul ucrainean a postat pe Twitter un videoclip în care credita un pilot anonim pentru doborârea a 6 avioane ruseşti în prima zi de război. Ulterior, oficialii forţelor aeriene au declarat că figura mitică a Fantomei nu este un individ, ci este „o imagine colectivă” a tuturor piloţilor care protejau capitala.
UPDATE 17:20 Explozie la un depozit de petrol din Belgorod
Un depozit de petrol a luat foc sâmbătă în urma unui atac în regiunea rusă Belgorod, de la graniţa cu Ucraina, a transmis un oficial local, în contextul înmulţirii loviturilor în această zonă în ultimele zile, relatează AFP. "Încă un bombardament acasă. Unul dintre proiectile a lovit un depozit de petrol", a scris guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, pe contul său de Telegram. Detalii aici.
UPDATE 15:50 11 civili răniți în Zaporojie și atacu cu rachetă asupra Kievului
Oficialii ucraineni afirmă că atacurile rusești au ucis 11 civili vineri, în timp ce orașul Zaporojie din sudul țării a fost atacat sâmbătă dimineața devreme, într-un asalt care a implicat drone kamikaze și rachete, relatează CNN.
În regiunea Donețk, opt civili au murit și alți șase au fost răniți, a declarat adjunctul șefului biroului președintelui ucrainean, Kyrylo Tymoshenko, într-un comunicat pe canalul său Telegram. În regiunea Zaporojie, două persoane au murit și una a fost rănită. În regiunea Harkov, un civil a murit, iar altul a fost rănit.
Două persoane au fost rănite în regiunea Dnipro, iar una a fost rănită în regiunea Kherson, a precizat oficialul. Zaporojie a fost lovită de "10 sau mai multe" rachete C300 sâmbătă dimineața, după patru lovituri ale unor drone "kamikaze" în cursul nopții, a declarat Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale din oraș. Primarul interimar al orașului, Anatoliy Kurtev, a raportat, de asemenea, ceea ce a numit un "atac insidios asupra Zaporojiei cu drone kamikaze" într-o postare pe Telegram.
Armata ucraineană și serviciile secrete americane susțin că Rusia folosește drone de atac de fabricație iraniană în Ucraina. Dronele sunt capabile să transporte rachete ghidate cu precizie și au o încărcătură utilă de aproximativ 50 de kilograme.
Orașul Zaporojie găzduiește cea mai mare centrală nucleară din Europa, iar bombardamentele din zonă au stârnit anterior temeri privind un dezastru nuclear. Atacurile asupra orașului au avut loc în timp ce oficialii ucraineni au afirmat că capitala Kiev a fost lovită de o rachetă rusească.
Civilii din capitala Kiev și din împrejurimi au fost avertizați să rămână în adăposturi până la oprirea sirenelor de raid aerian.
"Toate serviciile lucrează, echipele de salvare sunt la fața locului", a declarat șeful administrației regionale de stat din Kiev, Oleksiy Kuleba, într-o postare pe Telegram. "Rămâneți în adăposturi până când sirenele de raid aerian se opresc. Nu înregistrați locul impactului și nu postați fotografii și videoclipuri pe rețelele de socializare".
O importantă facilitate de infrastructură energetică din regiunea Kiev a fost, de asemenea, grav avariată în urma unui atac cu rachete rusești sâmbătă dimineață, potrivit operatorului energetic ucrainean. Ukrenergo a avertizat asupra posibilității unor pene de curent pe Telegram, îndemnându-i pe locuitorii din zonă să economisească energie electrică între orele 17:00 și 23:00, ora locală, sâmbătă, pentru ca specialiștii să poată efectua lucrări esențiale de restaurare.
Moscova a bombardat, de asemenea, așezări din districtele Harkov, Izyum, Kupiansk și Chuhuyiv, a declarat pe Telegram șeful Administrației militare regionale din Harkov, Oleh Syniehubov.
De asemenea, un bărbat în vârstă de 74 de ani a fost rănit în districtul Kupiansk. Case și clădiri comerciale au fost avariate în Vovchansk, unde au izbucnit incendii din cauza bombardamentelor. Separat, un bărbat de 65 de ani a fost grav rănit când mașina sa a trecut peste o mină în districtul Chuhuyiv, a adăugat Syniehubov.
Mai la sud, bombardamentele rusești în orașul Nikopol, situat pe râul Nipru, au provocat spitalizarea unui bărbat de 35 de ani și a unei femei de 42 de ani, potrivit unui oficial militar. Au fost lovite infrastructuri critice, inclusiv clădiri înalte, o companie de transport și mai multe magazine și birouri, potrivit lui Valentyn Reznichenko, șeful Administrației militare regionale din Dnipropetrovsk.
UPDATE 10:55 Surse diplomatice: Miniştrii UE vor discuta luni despre dronele livrate de Iran Rusiei şi posibile sancţiuni
Miniştrii de Externe europeni vor discuta luni despre transferul dronelor iraniene în Rusia şi ar putea ajunge la un acord politic privind viitoarele sancţiuni legate de o astfel de activitate, au declarat vineri doi diplomaţi, citaţi de Reuters, notează news.ro. Ucraina a raportat în ultimele săptămâni o serie de atacuri ruseşti cu drone Shahed-136 de fabricaţie iraniană. Iranul neagă că a furnizat dronele Rusiei, în timp ce Kremlinul nu a comentat.
Trei drone operate de forţele ruse au atacat micul oraş Makariv, la vest de capitala Ucrainei, joi dimineaţa, oficialii afirmând că infrastructura critică a fost lovită de ceea ce au spus că sunt ”drone sinucigaşe” fabricate în Iran. Potrivit diplomaţilor care citează reuniunile pregătitoare dinaintea reuniunii ministeriale de luni de la Luxemburg, a fost efectuată o analiză a activităţii dronelor, iar subiectul se află acum pe ordinea de zi.
UPDATE 10:20 Arabia Saudită, ajutor umanitar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina. Prinţul moştenitor Mohammed Bin Salman a discutat cu Zelenski
Arabia Saudită a anunţat, sâmbătă, ajutor umanitar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, iar prinţul său moştenitor Mohammed bin Salman a vorbit la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a informat agenţia oficială de ştiri SPA, citată de news.ro. Prinţul a subliniat „poziţia regatului de a sprijini orice va contribui la detensionare şi dorinţa regatului de a continua eforturile de mediere”, anunţă SPA.
La finalul lunii septembrie, Mohammed bin Salman, supranumit MBS, a fost numit în funcţia de premier, un rol deţinut de obicei chiar de rege. Mohammed bin Salman, care este conducătorul de facto al regatului, a fost numit „prim-ministru”, se arată într-un decret al regelui Salman, tatăl său. În Arabia Saudită, regele este şef de stat şi preşedinte al Consiliului de Miniştri.
UPDATE 10:05 Ruşii susţin că centrala nucleară de la Zaporojie a trecut sub admnistrarea Rosenergoatom
Centrala nucleară ucraineană din Zaporojie (sud), aflată sub control rusesc din martie şi însuşită printr-un decret al preşedintelui rus Vladimir Putin de Rusia, a început deja să funcţioneze în baza standardelor ruseşti, a declarat vineri şeful administraţiei proruse a oraşului ucrainean Energodar, Aleksandr Volga, citat de EFE, informează Agerpres. "Centrala nucleară de la Zaporojie funcţionează deja pe baza standardelor ruseşti, pentru că compania care o va opera a fost deja numită printr-un decret al preşedintelui Federaţiei Ruse", a afirmat acesta pentru agenţia de presă oficială rusă TASS.
Potrivit lui Volga, centrala nucleară aparţine de acum companiei ruse Rosenergoatom şi a "trecut sub jurisdicţie rusă". "Rusia va plăti salariile, care erau achitate anterior de compania (ucraineană) Energoatom, în pofida faptului că noi controlăm acest teritoriu", a precizat el. Reprezentantul prorus a comentat că, în acest moment, liniile de înaltă tensiune conectate la centrală sunt în reparaţie. La 5 octombrie, Putin a semnat un decret prin care ordonă guvernului rus să preia centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, oprită în totalitate din septembrie, ca măsură de siguranţă, din cauza bombardamentelor constante de care Ucraina şi Rusia se acuză reciproc.
UPDATE 09:55 SUA anunţă noi livrări de arme către Ucraina în valoare de 725 milioane de dolari
Guvernul Statelor Unite a anunţat noi livrări de arme către Ucraina în valoare totală de 725 milioane de dolari, informează sâmbătă DPA, citat de Agerpres. Pachetul include sisteme suplimentare mobile de lansatoare de rachete HIMARS, muniţie, vehicule blindate şi materiale medicale, a declarat Casa Albă. "Vom continua să fim alături de poporul Ucrainei în timp ce îşi apără libertatea şi independenţa cu curaj extraordinar şi determinare fără margini. Capabilităţile (militare) pe care le oferim sunt calibrate cu grijă pentru a face o mare diferenţă pe câmpul de luptă pentru Ucraina", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat.
Pachetul de arme pentru Ucraina provine din stocurile Pentagonului, potrivit Departamentului de Stat american. Aceasta ridică asistenţa militară totală a Statelor Unite acordată Ucrainei de la începutul mandatului preşedintelui Joe Biden la 18,3 miliarde de dolari. Majoritatea ajutorului a fost oferit de când Rusia şi-a lansat războiul împotriva Ucrainei la 24 februarie, adaugă DPA.
UPDATE 09:50 Ministerul britanic al Apărării: Rezerviștii ruși, nevoiți să își cumpere veste antiglonț
Mulți rezerviști ruși chemați să lupte în Ucraina sunt probabil nevoiți să își cumpere propriile veste antiglonț, iar prețurile acestora au crescut vertiginos, se arată în cea mai recentă informare a serviciilor de informații britanice, notează Mediafax. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, cantitatea medie de echipament personal pe care Rusia o furnizează rezerviștilor săi mobilizați este „aproape sigur mai mică decât cea deja slabă furnizată trupelor desfășurate anterior”.
„Mulți rezerviști sunt probabil nevoiți să își achiziționeze propriile veste antiglonț, în special vesta modernă 6B45, care ar trebui să fie distribuită în general unităților de luptă ca parte a programului de echipament personal Ratnik”, arată ministerul, citat de The Guardian. Conform aceleiași surse, vestele se vând pe site-urile rusești la prețuri de 40.000 de ruble (aproximativ 640 de dolari), în creștere de la aproximativ 12.000 de ruble în aprilie. „Corupția endemică și logistica slabă rămân unele dintre cauzele care stau la baza performanței slabe a Rusiei în Ucraina”, mai arată ministerul.
UPDATE 09:25 Ucraina anunţă bombardamente ruseşti în mai multe regiuni, în timpul nopţii
Autorităţile ucrainene au anunţat bombardamente ruseşti în mai multe regiuni în timpul nopţii, informează sâmbătă agenţia DPA, citată de Agerpres. Infrastructura a fost lovită în oraşul Zaporojie din sud, aproape de front, şi au fost semnalate incendii. Guvernatorul Oleh Staruh a cerut oamenilor să se adăpostească. Între timp, autorităţile locale au declarat că cinci drone inamice de producţie iraniană au fost interceptate deasupra regiunii vecine Dnepropetrovsk.
Mai mult de 50 de obuze de la lansatoare multiple de rachete şi artilerie grea au lovit districtul Nikopol din aceeaşi regiune, rănind cel puţin două persoane. La scurt timp după ora 7.00, alerta aeriană a fost declanşată pentru toată Ucraina aşteptându-se noi atacuri.
UPDATE 08:43 Washingtonul, "dezamăgit" că UE nu suspendă datoria Ucrainei
Secretarul trezoreriei SUA, Janet Yellen, s-a declarat vineri ''dezamăgită'' pe lângă omologii săi europeni că Comisia Europeană nu s-a alăturat grupului de creditori care au fost de acord să suspende rambursarea datoriei ucrainene timp de doi ani, relatează France Presse, citat de Agerpres. "Aş spune sincer că rămân dezamăgită de faptul că Comisia Europeană nu s-a alăturat grupului de creditori pentru a oferi o scutire de la plata datoriei Ucrainei", a declarat ministrul economiei şi finanţelor lui Joe Biden, la o întâlnire la Washington în cadrul reuniunilor de toamnă ale FMI şi Băncii Mondiale. "Ucraina, după cum ştiţi, se confruntă cu un deficit uriaş de finanţare şi are nevoie de sprijinul nostru deplin", le-a spus ea miniştrilor de finanţe şi comisarilor europeni.
Un grup de creditori internaţionali ai Ucrainei, care cuprinde Canada, Franţa, Japonia, Marea Britanie, Germania şi Statele Unite, au semnat un protocol de acord la 14 septembrie ce prevede amânarea plăţii datoriei ucrainene după o solicitare a Kievului. Aceste ţări şi-au dat acordul la 20 iulie şi de atunci au îndemnat alţi deţinători de obligaţiuni să facă acelaşi lucru. "Comisia este un organism multilateral şi pentru a lua o astfel de decizie trebuie să avem un consens al tuturor statelor membre", a reacţionat comisarul pentru afaceri economice al Comisiei Europene Paolo Gentiloni, întrebat vineri într-o conferinţă după remarcile ministrului american.
"De aceea avem o cale diferită şi o abordare diferită a problemei", a adăugat el. FMI a avertizat la aceste întâlniri că Ucraina se confruntă cu un deficit bugetar ce ar putea ajunge la 4 miliarde de dolari pe lună în 2023. Janet Yellen l-a primit marţi pe ministrul ucrainean de finanţe Sergii Marcenko, la Departamentul Trezoreriei. Ea a cerut ţărilor partenere şi aliaţilor Statelor Unite să accelereze plăţile financiare către Ucraina şi să-şi intensifice asistenţa, atât pentru "a ajuta Ucraina să-şi menţină serviciile guvernamentale esenţiale", dar şi pentru "a începe să construiască şi să se redreseze". "Vom continua să vă sprijinim", a promis dna Yellen.
UPDATE 07:50 Noi atacuri raportate în Zaporojie
Autorităţile din Zaporojie au raportat noi atacuri ale armatei ruse, în noaptea de vineri spre sâmbătă, fiind afectate facilităţi de infrastructură, transmite Ukrinform, citat de news.ro. Anunţul a fost făcut, într-o declaraţie pe Telegram, de către Anatolii Kurtiev, secretarul Consiliului Municipal Zaporojie.
"Inamicul continuă să atace Zaporojie. Informaţiile privind victimele şi distrugerile sunt în curs de clarificare", a scris el. Rapoarte anterioare afirmau că ruşii au atacat Zaporojie cu drone kamikaze. Facilităţil de infrastructură au fost avariate în urma atacului. Şeful administraţiei militare regionale Zaporojie, Oleksandr Starukh, a anunţat, într-un mesaj pe Telegram, că inamicul a lansat patru atacuri cu drone în timpul nopţii şi a lovit oraşul cu zece rachete S-300. În urma atacului au fost avariate instalaţii de infrastructură. ”Au izbucnit incendii, dar salvatorii noştri le-au stăpânit la timp. Nu există victime", a scris Starukh.
Zelenski: Trebuie să readucem pacea, victoria şi o vom face / Preşedintele recomandă şi o reducere a consumului de energie electrică
Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat, vineri seară, că ucrainenii vor vor readuce pacea pe teritoriul lor, notează news.ro. De asemenea, el a cerut ucrainenilor să încerce o reducere a consumului de energie. "Vreau să mulţumesc tuturor celor care astăzi, în linişte, în tăcere, chiar şi în inimile lor, dar împreună cu întreaga ţară au sărbătorit Ziua Apărătorilor Ucrainei, aflându-se pe teritoriul ocupat temporar sau cu forţa pe teritoriul Rusiei. Ucraina îşi aminteşte de toată lumea. Nu vom lăsa pe nimeni şi nimic ucrainean inamicului. Să-i eliberăm pe toţi ai noştri. Vom returna tot ce este de drept al nostru. Ştim că o putem face. Şi trebuie să o facem. Cu siguranta asa va fi. Trebuie să restabilim pacea. Şi hai să o facem. Trebuie să asigurăm o victorie istorică pentru ţara noastră. Şi va fi. Se pare că inamicul este deranjat. Ascultă ce şi cum îl întreabă pe liderul acestor terorişti când iese la oameni, la jurnalişti. Rusia se află deja în atmosfera înfrângerii sale, deja în atmosfera deznădăjduirii pentru ea însăşi. Au încă ocazia să terorizeze oraşele noastre şi toţi europenii, să şantajeze lumea. Dar nu au nicio şansă. Şi nu va fi, pentru că Ucraina merge înainte.
El a mai spus că lucrările de reconstrucţie în regiuni după seria recentă de atacuri teroriste ruseşti continuă. "Posibilitatea tehnică de alimentare cu energie electrică a fost restabilită în majoritatea regiunilor. Deşi în unele oraşe şi districte, companiile electrice sunt încă forţate să folosească programe de oprire prin stabilizare. Cincisprezece obiective pe care teroriştii ruşi au vrut să le distrugă au fost deja complet restaurate. Le vom restabili pe toate celelalte. Vă atrag atenţia, dragi ucraineni: vă rog, este încă necesar să se limiteze sfătuit consumul de energie electrică în orele de vârf, astfel încât întregul sistem de alimentare să funcţioneze stabil. Este, de asemenea, un element al protecţiei statului nostru", a adăugat el.
Rusia va repara Podul din Crimeea până în iulie 2023 după daunele provocate de explozie
Guvernul Rusiei a cerut finalizarea reparaţiilor la podul care leagă Crimeea anexată de Rusia până în iulie 2023, notează Mediafax. BBC transmite că guvernul rus a desemnat compania Nizhneangarsktransstroy să fie unica firmă însărcinată cu „proiectarea şi restaurarea elementelor distruse ale infrastructurii de transport şi inginerie ale Podului din Crimeea”. Astfel, lucrările trebuie finalizate până la 1 iulie 2023. Podul a fost deschis de preşedintele rus Vladimir Putin în 2018, la patru ani după anexarea Crimeei de către Rusia.
Podul a fost avariat de o explozie sâmbăta trecută, care, spun oficialii, a provocat moartea a cel puţin trei persoane. Rusia a dat vina pe Ucraina pentru atac, dar Kievul a respins acuzația. Podul de 19 km, cel mai lung din Europa, este o rută cheie de aprovizionare pentru forţele ruse din Ucraina, dar nu poate fi folosit de vehiculele grele de marfă. Explozia a provocat prăbuşirea în mare a porţiunilor intermediare a două dintre cele patru căi carosabile ale podului şi, de asemenea, a deteriorat linia ferată. În prezent, camioanele sunt nevoite să stea la coadă pentru a aștepta un feribot. Podul a fost, însă, redeschis pentru traficul feroviar şi rutier ușor.