Război Rusia - Ucraina, ziua 251. Ucrainenii au doborât un elicopter în care s-ar fi aflat mai mulţi ofiţeri ai grupului Wagner
Război Rusia - Ucraina, ziua 251. Rusia a atacat ieri, 31 octombrie, mai multe oraşe ucrainene printre care şi capitala Kiev, iar Vladimir Putin avertizează că armata sa poate provoca şi mai multe daune. Locuitorii din Kiev stau si acum la cozi pentru apa potabilă după ce rachetele ruseşti au distrus infrastructura oraşului. Între timp, experţii ONU încep să verifice locaţiile în care ruşii spun că ucrainenii ar construi "bombe murdare".
De Redactia Observator la 01.11.2022, 18:22- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici
UPDATE 18:20 Militari americani sunt prezenţi în Ucraina, inspectează stocurile de arme trimise de SUA. Occidentul se teme că armamentul ar putea ajunge în mâinile ruşilor
Un număr redus de militari americane prezenţi în interiorul Ucrainei au început recent să efectueze inspecții în depozitele de arme ale armatei ucrainene, pentru a se asigura că trupele contabilizează în mod corespunzător armele pe care le primesc din Occident, a declarat luni un înalt oficial american al apărării reporterilor de la Pentagon. Detalii aici.
UPDATE 16:05 Vladimir Putin nu trebuie să semneze un decret pentru a opri mobilizarea, anunță Kremlinul. Rușii se tem că încorporările ar putea fi reluate
- Război Rusia - Ucraina, ziua 250. Aproape tot Kievul a fost lăsat fără apă. Localnicii sunt îndemnați să...
- O rachetă rusească, doborâtă de ucraineni, a căzut într-un sat din R. Moldova. Zeci de bombe lansate de Moscova...
- Norvegia trece la un nivel mai ridicat de alertă militară, deşi nu a detectat ameninţări directe: "Este cea mai...
Rusia nu are nevoie de un decret semnat de Vladimir Putin pentru a încheia oficial mobilizarea parţială a rezerviştilor pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina, a anunţat marţi Kremlinul, specificând că nu va fi emis niciun act suplimentar în acest sens. Detalii aici.
UPDATE 14:30 Ucrainenii au doborât un elicopter rusesc Mi-8 în care s-ar fi aflat mai mulţi ofiţeri Wagner
Ucrainenii au doborât un elicopter militar rusesc Mi-8 în care s-ar fi aflat mai mulţi ofiţeri ai grupului Wagner. Potrivit publicaţiei ucrainene Zerkalo Nedeli, incidentul a avut loc luni, 31 octombrie, în apropierea localităţii Bahmut. Publicaţia ucraineană mai notează că primii care au făcut publice imaginile prăbuşirii au fost ruşii care au spus că ar fi vorba despre un elicopter ucrainean. Jurnaliştii ucraineni mai scriu că elicopterul ar fi aparţinut forţelor armate din Belarus, dar specialiştii militari spun că e greu de crezut acest lucru având în vedere că oficial Belarus nu face parte din conflict, iar trupele Wagner au în dotare acest tip de elicopter.
UPDATE 13:50 Întreruperi de curent generalizate în Ucraina ca urmare a unor atacuri ruseşti
Întreruperi planificate de curent electrică au avut loc marţi la Kiev şi în şase regiuni în urma unor atacuri cu rachete efectuate de Rusia asupra infrastructurii energetice a ţării, relatează DPA, citată de Agerpres. Alimentarea clienţilor cu energie electrică va fi oprită în mod eşalonat, a anunţat marţi, la Kiev, furnizorul de energie Ukrenerho. Regiunile Cernigău, Cerkasî şi Jitomir, la fel şi Sumî, Harkov şi Poltava sunt de asemenea afectate de aceste întreruperi. Sistările sunt menite să prevină o supraîncărcare a reţelei electrice, dând de asemenea posibilitatea tehnicienilor de a repara instalaţiile avariate în urma atacurilor cu rachete şi drone şi de a le repune în funcţiune.
Populaţiei Ucrainei este de mai multe săptămâni vizată de restricţii. Ucrainenilor li se cere să-şi reducă consumul de electricitate, mai ales la orele de vârf. Utilizarea maşinilor de spălat şi a aerotermelor este recomandată doar în timpul nopţii, dacă este posibil. Infrastructura energetică vitală a fost una dintre principalele ţinte ale armatei ruse de când a invadat Ucraina în urmă cu peste opt luni. Kievul susţine că distrugerea infrastructurii energetice de către Rusia are ca scop de a-i face pe ucraineni să fugă în masă în Uniunea Europeană şi astfel să o destabilizeze, notează DPA.
UPDATE 13:38 Trei nave cu cereale au plecat marți din Ucraina
Trei nave cu cereale au plecat marți din porturile ucrainene de la Marea Neagră, în ciuda refuzului Rusiei de a garanta siguranța transporturilor. 12 nave au părăsit luni porturile ucrainene, iar alte trei au plecat marți dimineață, potrivit Sky News, citat de Mediafax. Traseul navelor a fost convenită de către delegațiile ucraineană, turcă și ONU la centrul Națiunilor Unite cu sediul la Istanbul.
Reprezentanții ONU au informat delegația rusă despre noile plecări. În paralel, se poartă discuții cu statele implicate privind prelungirea acordului. Rusia a refuzat marți să ofere garanții de securitate pentru navele care părăsesc porturile ucrainene în cadrul „Inițiativei pentru cereale” din Marea Neagră, care expiră luna aceasta. Rusia a anunțat că se retrage din acordul privind cerealele după ce mai multe drone au atacat flota rusească din Crimeea.
UPDATE 13:30 Kremlinul insistă că sabotajul asupra Nord Stream a fost coordonat de Londra şi ameninţă cu noi măsuri
Kremlinul a acuzat din nou marţi Marea Britanie că este la originea exploziilor care au afectat în septembrie gazoductele Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică, acestea fiind construite pentru a transporta gaz rusesc în Europa, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres. "Serviciile noastre de informaţii dispun de probe care sugerează că atacul a fost condus şi coordonat de specialişti militari britanici", a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Kremlinul a mai precizat că ia în considerare "noi măsuri" în acest caz. De asemenea, Kremlinul a transmis că nu a fost luată încă o decizie cu privire la reperarea celor două gazoducte deţinute de Rusia. Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a spus că membri ai marinei britanice au aruncat în aer gazoductele Nord Stream, acuzaţie despre care Londra a spus că este falsă şi că urmăreşte să distragă atenţia de la eşecurile armatei ruse în Ucraina.
UPDATE 12:25 Ucraina cere excluderea Rusiei din G20, motivând că Vladimir Putin are mâinile 'pătate de sânge'
Ministerul de Externe ucrainean, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Oleg Nikolenko, a pledat marţi pentru excluderea Rusiei din Grupul celor mai puternice economii ale lumii G20 şi revocarea invitaţiei făcute preşedintelui rus Vladimir Putin de a participa la summitul acestui forum luna aceasta în Bali (Indonezia), relatează Reuters şi Ukrinform, citate de Agerpres. 'Putin a recunoscut public că a ordonat atacuri cu rachete împotriva civililor ucraineni şi infrastructurii energetice' a Ucrainei, a explicat Oleg Nikolenko într-o postare pe Twitter.
'Având mâinile pătate de sânge, nu ar trebui să i se permită să stea la aceeaşi masă cu lideri mondiali. Invitaţia lui Putin la summitul de la Bali trebuie revocată, iar Rusia trebuie exclusă din G20', a insistat reprezentantul MAE ucrainean. Un val de atacuri cu rachete ruseşti a vizat luni centrale hidroelectrice şi alte infrastructuri energetice şi hidrotehnice de importanţă critică în Ucraina. Rusia a declarat că a lovit ţinte militare şi de infrastructură energetică, dar Ucraina a infirmat, indicând că instalaţiile sale militare nu au fost vizate, potrivit Ukrinform.
UPDATE 10:55 În Rusia începe campania de încorporare de toamnă: circa 120.000 de ruşi, convocaţi pentru serviciul militar obligatoriu
Rusia a început marţi campania de încorporare de toamnă pentru satisfacerea serviciului militar obligatoriu, urmând să fie convocaţi circa 120.000 de cetăţeni ruşi, cu 7.500 mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, relatează EFE, citată de Agerpres. Comandamentul militar rus susţine că recruţii nu vor fi trimişi pe teritoriul autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk (în estul Ucrainei) şi nici în regiunile Zaporojie şi Herson (sud), recent anexate de Moscova.
'Vreau să-i liniştesc pe recruţi şi pe părinţii lor că cei chemaţi să efectueze serviciul militar (obligatoriu) nu vor lua parte la operaţiunea militară specială din Ucraina', a declarat contraamiralul Vladimir Ţimlianski, de la Departamentului de mobilizare al Statului Major General al Forţelor armate ruse. Campania de încorporare de toamnă începe de obicei la 1 octombrie, dar anul acesta a fost amânată cu o lună din cauza mobilizării parţiale decretate de preşedintele rus Vladimir Putin la 21 septembrie pentru a face faţă regreselor armatei ruse în Ucraina.
Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a anunţat vineri că planul de mobilizare a 300.000 de rezervişti, aşa cum ordonase Vladimir Putin, a fost îndeplinit, indicând că 82.000 dintre aceştia au fost deja trimişi în zona campaniei militare din Ucraina. 'Majoritatea recruţilor vor fi trimişi în unităţi de instruire, unde într-un interval de până la cinci luni ei vor învăţa să mânuiască armament modern şi vor fi formaţi în specialităţi militare', a anunţat contraamiralul Ţimlianski în declaraţii citate de agenţia de presă oficială TASS. Cetăţenii care şi-au îndeplinit serviciul militar obligatoriu au început să se întoarcă acasă din 15 octombrie, a adăugat el.
UPDATE 10:43 Ucrainenii susțin că au doborât două elicoptere în Herson
Ucrainenii anunță că au doborât două elicoptere rusești Ka-52 în districtul Berislav din Herson, la câteva minute distanță unul de celălalt, potrivit Sky News, citat de Mediafax. Marți, forțele aeriene ucrainene au anunțat că au doborât două elicoptere rusești Ka-53 ceea ce demonstrează că războiul continuă în regiunea Herson.
„La 31 octombrie, între orele 18.45 și 18.48, două elicoptere de atac rusești Ka-52 au fost doborâte de o unitate a brigăzii de rachete antiaeriene Odesa a Comandamentului aerian de sud al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei în districtul Berislav din regiunea Kherson", au anunțat reprezentanții Forțelor Aeriene. Regiunea Herson din sudul Ucrainei este ocupată în mare parte de forțele rusești, dar ucrainenii par să avanseze în teritoriu. Rusia a ordonat evacuarea a mii de civili din apropierea râului Dnipro.
UPDATE 09:28 Ruşii au tras 40 de rachete în Nikopol
Armata rusă a bombardat districtul Nikopol cu tot ce a avut la îndemnână: de la rachete Grad, la artilerie grea. În total, 40 de rachete au fost lansate, iar 14 clădiri au fost distruse. Anunţul a fost făcut de Valentin Reznichenko, şeful militar al regiunii Dnipropetrovsk. Acesta a mai precizat că nimeni nu a fost rănit. "Toată noaptea rușii au acoperit regiunea Nikopol cu foc... Au bătut de la rachete Grads și artilerie grea în două comunități - Nikopolska și Marganetska. Anterior, oamenii nu au fost afectați. 40 de obuze rusești au ajuns la Nikopol. 14 case cu mai multe etaje și particulare, o grădiniță, o farmacie, un coafor, magazine și sedii bancare au fost mutilate în oraș", a declarat Reznichenko pentru ZN.ua.
UPDATE 08:30 Zelenski: Fosta "a 2-a armată a lumii" nu mai este nici măcar a 22-a în ceea ce priveşte eficienţa sa
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă îm mesajul către naţiune că fiecare atac rusesc asupra obiectivelor civile aduce mai aproape consensul internaţional cu privire la responsabilitatea Rusiei, iar toţi cei implicaţi în teroarea rusă vor răspunde pentru aceasta în faţa instanţei internaţionale. El arată că teroriştii au folosit 55 de rachete de croazieră pentru un atac masiv, dintre care 45 au fost doborâte, în cursul dimineţii de luni. Fosta "a 2-a armată a lumii" nu mai este nici măcar a 22-a în ceea ce priveşte eficienţa sa, mai spune Zelenski, el adăugând că Iar fragmentele rachetei ruseşti care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova nu fac decât să ne reamintească cât de important este să ne protejăm împreună de acest rău - de prigoană, care nu recunoaşte nici frontierele de stat, nici valorile umane, notează news.ro.
”Dacă cineva de acolo de la Kremlin a ascultat de propagandiştii lor nebuni şi a decis că întunericul din Ucraina ar ajuta la exercitarea de presiuni asupra ucrainenilor, atunci să nu fie surprins de pierderile lor când vor vedea cum ucrainenii poartă "negocieri" în întuneric. Astăzi, forţele noastre aeriene şi toţi cei implicaţi în protejarea cerului au făcut o treabă excelentă. (..) Numai în această dimineaţă, teroriştii au folosit 55 de rachete de croazieră pentru un atac masiv, dintre care 45 au fost doborâte”, spune liderul ucrainean. El mai afirmă că, în plus, alte patru elicoptere ruseşti au fost doborâte astăzi: trei Ka-52 de atac şi un Mi-8. ”Bineînţeles, vom continua să ne consolidăm apărarea aeriană. Dar deja acum, pentru fiecare zece lovituri, teroriştii trebuie să cheltuiască de cel puţin patru ori mai multe rachete. Rusia are un rezultat şi mai prost în ceea ce priveşte dronele, inclusiv cele furnizate de complicii săi iranieni. Şi lumea vede acest lucru. Vede că fosta "a 2-a armată a lumii" nu mai este nici măcar a 22-a în ceea ce priveşte eficienţa sa. Iar noi vom face totul pentru a o face să ajungă în a doua sută. Şi aşa va fi”, a mai comentat el.
Preşedintele Ucrainei a mulţumit angajaţilor Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei, care atât săptămâna trecută, cât şi astăzi au eliminat consecinţele atacurilor teroriste şi lucrătorilor din domeniul energiei, lucrătorilor din domeniul utilităţilor, administraţiilor locale autonome, administraţiilor regionale - fiecăruia dintre cei care restabilesc viaţa normală. ”Aceeaşi recunoştinţă pentru cei care, fiecare la nivelul său, garantează că va exista cu siguranţă un răspuns la terorişti. Va exista un răspuns pe câmpul de luptă. Şi vreau să vă reamintesc că nivelul total al pierderilor de personal ale ocupanţilor ruşi este de aproape 72.000 de persoane. Va exista un răspuns la terorişti şi în relaţiile internaţionale. Izolarea internaţională completă a statului terorist este doar o chestiune de timp. Va exista un răspuns în domeniul răspunderii penale - toţi cei implicaţi în teroarea rusă, toţi cei care au organizat, executat şi justificat-o, vor răspunde pentru aceasta în faţa instanţei internaţionale. Fiecare nou atac rusesc asupra ţintelor noastre civile nu face decât să faciliteze şi să apropie consensul internaţional privind responsabilitatea Rusiei”, spune Zelenski.
El menţionează că ”fragmentele rachetei ruseşti care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova nu fac decât să ne reamintească cât de important este să ne protejăm împreună de acest rău - de prigoană, care nu recunoaşte nici frontierele de stat, nici valorile umane”. ”Astăzi, prim-ministrul Republicii Cehe a vizitat Ucraina - unul dintre cei mai mari prieteni ai noştri. Republica Cehă deţine în prezent preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi iată cum tratează Rusia structurile europene: în timpul vizitei reprezentantului ceh - 55 de rachete de croazieră. Cu toate acestea, indiferent de ceea ce cred cei de la Moscova, Ucraina are grijă de ea însăşi şi îşi face treaba”, a mai spus Zelenski în mesaj. Preşedintele Ucrainei anunţă că a semnat o declaraţie specială cu prim-ministrul privind integrarea euro-atlantică a ţării noastre. Republica Cehă a confirmat că va sprijini aderarea Ucrainei la NATO.
”Declaraţia conţine, de asemenea, direcţii specifice ale cooperării noastre pentru punerea în aplicare a standardelor NATO în Ucraina. Începem activitatea de semnare a unor astfel de declaraţii cu toţi membrii Alianţei”, precizează el. Zelenski mai spune că a avut o convorbire cu cancelarul german Scholz. I-am mulţumit pentru sistemul de apărare aeriană IRIS-T furnizat şi l-a informat cu privire la rezultatele obţinute de sistemul german. ”Am discutat despre posibilităţile de creştere a sprijinului german pentru Ucraina, în special în ceea ce priveşte refacerea infrastructurii noastre după atacurile teroriste. Am discutat, de asemenea, cu secretarul general al ONU, António Guterres. L-am informat cu privire la noul nivel de escaladare din cauza acţiunilor Rusiei. Teroarea împotriva instalaţiilor energetice ucrainene, mai mult, pe fondul încercărilor Rusiei de a exacerba criza alimentară globală, indică în mod clar că Rusia va continua să se opună întregii comunităţi internaţionale. Şi dacă este aşa, Rusia nu ar trebui să aibă loc în Consiliul de Securitate al ONU şi în toate celelalte structuri internaţionale. Le sunt recunoscător atât domnului Scholz, cât şi domnului Guterres pentru susţinerea acţiunilor noastre menite să menţină iniţiativa de export de cereale şi să prevină răspândirea foametei pe scară largă în unele regiuni ale lumii. Este foarte important acum să prevenim această destabilizare globală pe care o urmăreşte Rusia. Şi noi o putem preveni”, arată el.
UPDATE 07:43 Putin cere Ucrainei să garanteze siguranţa navelor
Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut luni Ucrainei să garanteze siguranţa navelor care folosesc coridorul pentru exportul de cereale, acuzând o "ameninţare" după un atac care a vizat flota rusă din Crimeea, relatează AFP, citat news.ro. "Ucraina trebuie să garanteze că nu va exista nicio ameninţare la adresa siguranţei navelor civile", a declarat Putin într-o conferinţă de presă, acuzând Kievul că a folosit coridorul de cereale pentru atac şi că aceasta a justificat retragerea sa din acordul privind exporturile ucrainene.
"Acest atac a fost lansat de Ucraina împotriva navelor Flotei Mării Negre (...) Ei au creat un pericol pentru navele noastre şi navele civile", a continuat el. "Este o ameninţare pentru navele noastre şi navele civile", a adăugat Putin, subliniind în acelaşi timp că Rusia nu s-a retras din acordul privind exporturile de cereale ucrainene, ci l-a "suspendat". Miniştrii de externe rus şi turc, Serghei Lavrov şi Mevlut Cavusoglu au abordat problema luni, într-o convorbire telefonică potrivit Moscovei.
Rusia a declarat duminica trecută că a recuperat rămăşiţele unei drone utilizate cu o zi înainte pentru a ataca flota sa din Sevastopol, în Crimeea, susţinând că aceste drone au folosit coridorul de securitate dedicat transportului de cereale şi că una dintre ele ar fi putut fi lansate de pe "o navă civilă" închiriată în cadrul Iniţiativei de la Marea Neagră.
Experţii ONU în domeniul nuclear încep inspecţia în locaţiile ucrainene citate de Rusia în declaraţia privind "bombele murdare"
Experţi ai agenţiei ONU de supraveghere nucleară au început inspecţia la două locaţii pe care Rusia a afirmat că Ucraina le folosea pentru a dezvolta "bombe murdare", se arată într-un comunicat al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică., anunţă CNN, citat de news.ro. Rusia a afirmat în repetate rânduri că Ucraina conspiră pentru a folosi o "bombă murdară" - un dispozitiv care conţine materiale nucleare alături de explozibili tradiţionali - în ceea ce Moscova spune că ar fi o operaţiune sub steag fals pentru a da vina pe Rusia.
Afirmaţiile au fost respinse de Ucraina, precum şi de aliaţii săi occidentali, inclusiv SUA şi Marea Britanie. Inspecţiile sunt efectuate în urma unei solicitări scrise din partea Ucrainei ca urmare a afirmaţiilor Moscovei, se arată în declaraţie, adăugând că şeful agenţiei, Rafael Grossi, va prezenta "concluziile sale iniţiale" în cursul acestei săptămâni.
Putin avertizează că Rusia ar putea face mai mult decât atacul de rachete de luni
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că noul atac al Moscovei asupra Ucrainei din cursul zilei a fost parţial un răspuns la atacul asupra flotei ruseşti din oraşul Sevastopol din Crimeea de sâmbătă, pe care l-a pus pe seama Kievului, transmite CNN, citat de news.ro. Întrebat de un reporter dacă loviturile de luni au fost un răspuns la atacurile cu drone de sâmbătă din Crimeea, Putin a spus: "În parte este într-adevăr aşa. Dar nu este tot ce am putut face". Rusia a lansat atacuri cu rachete asupra instalaţiilor de infrastructură din Kiev şi din alte oraşe ucrainene, lăsând părţi ale capitalei fără electricitate şi apă.
Când a fost întrebat despre posibilitatea unor discuţii de pace cu Ucraina, Putin a afirmat: "Nu este posibil”. ”Pentru a putea începe să facem propuneri la discuţii, mai întâi trebuie să aibă loc discuţiile. Iar aşezarea în prealabil pe masă a poziţiei de negociere nu este întotdeauna recomandabilă pentru a vă atinge obiectivele naţionale". "Dar pentru a obţine acorduri, trebuie să vă aşezaţi la masa negocierilor şi să negociaţi", a adăugat el. Liderul rus a acuzat Ucraina că a aruncat "la coşul de gunoi" acordul încheiat la Istanbul la începutul acestui an, în timp ce semna acordul privind exportul de cereale din Marea Neagră.
"Iar acum, în general, ei îşi interzic să discute cu noi. Ei bine, cum putem acum să discutăm despre posibile acorduri dacă nici măcar nu există dorinţa celeilalte părţi de a vorbi cu noi? Vom aştepta, poate se vor coace nişte condiţii necesare. Iar bunăvoinţa noastră este cunoscută - nu este supusă niciunei modificări şi îndoieli", a adăugat el. Preşedintele Vladimir Putin a mai declarat că Rusia îşi suspendă, dar "nu pune capăt" participării sale la acordul vital cu Ucraina privind exportul de cereale din Marea Neagră.
Decizia Rusiei a venit după "crearea unei ameninţări" la adresa coridorului umanitar, a declarat Putin în cadrul unei conferinţe de presă după întâlnirile cu liderii Armeniei şi Azerbaidjanului în oraşul Sochi din sudul Rusiei. Sâmbătă, Rusia a anunţat că îşi suspendă implicarea în acordul mediat de ONU, considerat esenţial pentru a rezolva problema penuriei mondiale de alimente. Moscova a declarat că părăseşte acordul după ce a dat vina pe Ucraina pentru un atac cu drone asupra Crimeei sâmbătă. Kievul a acuzat Rusia că inventează "atacuri teroriste fictive" şi că foloseşte acordul ca "şantaj".
Rusia continuă să evacueze civili din Herson în timp ce îşi fortifică apărarea, afirmă un oficial ucrainean
Ruşii continuă să evacueze civilii din Kherson în timp ce îşi fortifică apărarea în regiune, a declarat un oficial ucrainean, citat de CNN. Zona de evacuare a civililor din regiunea Herson, parţial ocupată de Rusia, a fost extinsă la 15 kilometri de râul Nipru, a anunţat luni liderul prorus al regiunii, liderul pro-rus, notează news.ro. "Ocupanţii ruşi continuă să evacueze populaţia civilă din Herson şi de pe malul vestic al regiunii Herson. În plus, ei jefuiesc toate bunurile pe care le găsesc - de la echipamente la ambulanţe", a declarat Serhii Khlan, membru al Consiliului Regional Kherson, în timpul unui briefing de luni.
Forţele ucrainene au făcut progrese de-a lungul malului vestic al râului Dnipro. Khlan a declarat că bunurile jefuite au fost duse în oraşul Skadovsk, în apropiere de Crimeea. CNN nu a putut verifica afirmaţia. El a mai spus că ruşii construiesc fortificaţii mai la sud de-a lungul malului estic, aproape de locul unde Dnipro se varsă în Marea Neagră. Zona de evacuare a civililor din regiunea Herson, parţial ocupată de Rusia, a fost extinsă la 15 kilometri de râul Nipru, a anunţat luni liderul prorus al regiunii, liderul pro-rus.
"În legătură cu posibilitatea utilizării de către regimul ucrainean a unor metode de război interzise, precum şi cu informaţiile disponibile despre pregătirea de către Kiev a unui atac masiv cu rachete asupra barajului hidrocentralei Kakhovka, există un pericol imediat de inundare a teritoriului regiunii Kherson, de distrugere masivă a infrastructurii civile şi de catastrofă umanitară", a declarat Vladimir Saldo într-o postare pe Telegram. "Acest lucru este valabil pentru aşezările din districtul urban Nova Kakhovka, districtele municipale Golopristansky, Aleshkinsky, Kakhovka, Gornostaevsky, Velikolepetikhsky şi Verkhnerogachiksky", a spus el. Saldo a susţinut că regiunea Kherson rămâne sub "protecţia de încredere a armatei ruse" şi că decizia de a extinde zona de evacuare va crea "o apărare stratificată care va face posibilă respingerea atacului trupelor ucrainene şi protejarea civililor". Liderii ucraineni în exil din regiunea Herson i-au acuzat pe liderii susţinuţi de Rusia că au stârnit "isterie" pentru a intimida populaţia.
Localnicii din Kiev stau la coadă pentru apă, după ce rachete ruseşti au lovit luni instalaţii cheie din întreaga ţară
Locuitorii din capitala ucraineană, Kiev, au fost nevoiţi să stea la coadă pentru apă după ce rachete ruseşti au lovit luni instalaţii cheie din întreaga ţară, transmite BBC. 80% dintre consumatorii din Kiev au rămas fără apă curentă imediat după atacuri, mai precizează sursa citată. Primarul oraşului, Vitaliy Klitschko, a declarat că 40% dintre consumatorii din Kiev au rămas fără apă, iar 270.000 de locuinţe nu aveau energie electrică, notează news.ro. Într-o actualizare de seară, primarul oraşului, Vitaliy Klitschko, a declarat că 40% dintre consumatorii din Kiev au rămas fără apă, iar 270.000 de locuinţe nu aveau energie electrică. Treisprezece persoane au fost rănite în atacurile din întreaga ţară, a declarat Ucraina. Rusia a declarat că atacurile au vizat sistemele de control militar şi energetic ale Ucrainei şi că toate ţintele au fost lovite.
Acestea au fost parţial ca răspuns la un atac asupra unei nave de război ruseşti în weekend, a declarat luni preşedintele rus Vladimir Putin.În actualizarea sa de seară, armata ucraineană a declarat că a doborât 45 din cele 55 de rachete care au fost lansate. Din motive de securitate, lumii exterioare i se arată rareori distrugerea infrastructurii critice a Ucrainei de către atacurile aeriene ruseşti. Oficialii ucraineni spun că acest lucru se face pentru a evita împărtăşirea de informaţii care ar putea fi folosite în viitoarele atacuri, inclusiv locaţiile lovite - sau potenţial ratate.